Paljon asiaa pienessä päässä rottasista.

Riisirotta

Olen nyt vakavissani hankkimassa vihdoinkin itselle viiksiniekoja tulevaa opiskelijaeloa ilahduttamaan, ettei asunto olisi minun ja avokin ohella ihan niin tyhjä. Kaksi rakastavaa syliä, kolme rottapoikaa aikeissa ottaa ensilaumaksi.

HÄKKI:
Olen ajatellut ostavani vanhoja kanin/marsun häkkejä (100x50xn.50) ja kasaavani niistä kolmikerroksisen häkin (eli kolme häkkiä päällekäin). Pinta-alaa tulisi jo ilman tasoja reilusti (1,5m2) ja tasojen kanssa vielä enemmän (suunniteltu siis enimmäkseen urosrotille). Kuitenkin, itse kasattua olisi helppo modata (?) jos joskus otankin tyttölauman ja häkki kaipaisi es. lisää korkeutta (kiipeilytilaksi). Lisäksi kyseiset häkit olisi helppoja pestä ja jos alimmaksi asetettuun laittaisi rullat, saisi häkkiä siirreltyäkin kohtalaisen helposti. Olisiko tuollainen, kokeneemman rottakasvattajan kanssa yhdessä turvalliseksi ja tukevaksi häkiksi kasattuna kelvollinen asumus? Ainakin pinta-alaa olisi ja siitä huolehdinkin, että varmasti riittäisi. Onko marsu/kanihäkissä kalteriväli liian iso?
(En ole tarpeeksi kätevä käsistäni saati pitkähermoinen tekemään omaa alusta loppuun, joten tällainen modaustyö sopisi enemmän minulle...)

KUIVITUS:
Olen kuivikkeita selattuani päätynyt pellavaan / hamppuun tai niiden sekoitukseen (sekoittaisin itse). Pellavasta mainitaan vikana lähinnä sen keveys, joku mainitsi että hamppu olisi hieman raskaampaa. Pitäisikö se pellavaa aloillaan, jos jätkät päättäisi rundata häkin ympäri? Hajuttomuutta ja imukykyä molemmissa kehuttu sekä pölyttömyyttä. Häkin joka kerroksessa olisi kuitenkin reunat, joilla pyrin estämään pahinta "rapatessa roiskumista".

JUOMA/RUOKA:
1. Kuivaruoan merkki? Altromin pellettiä (kuulemma maukkaampi ruoka menee aina edelle. Jotenkin kyllä vähän aneemisen näköistä, mutta korvaako laatu näön? Kauanko kestää ja hinta/saatavuus?) Monet suositelleet Rapunzelin rottamixiä, onko niin hyvää kuin sanotaan? Supa ratin pelletit? Millaisia kokemusia kasvattajien omista sekoituksista esim. Ratsian?
2. Kasvaville tulee syöttää proteiinipitoisempaa ruokaa - milloin olisi hyvä lopettaa ja siirtyä "ylläpitoruokaan"?
3. Urosten lihoaminen? Kuinka usein painoa olisi hyvä tarkkailla (viikottain, 2x viiossa...?) jos haluaa pitää rottansa mahdollisimman hyvässä kunnossa?
4. Riittääkö kaksi juomapulloa tavalliseen käytöön kolmikolle?
5. Minkä verran (noin) kuivaruokaa olisi hyvä ajatella antavansa "per nenu"? (ja tällä määrällä käyttämänne kuivaruoan määrä/määrän kestävyys/rottien määrä)

VIIHDYKE:
1. Mistä materiaalista tehdyt kopit parhaita (eivät kerää ajan myötä järkyttävää hajua ja olisivat rotalle mieleen)?
2. Montako pesää kolmikolle olisi hyvä laittaa?
3. Tasojen ja tikkaiden materiaalit / teettekö itse vai ostatteko? (ohjeita tekemiseen ja kauppoja joista ostatte)
4. Vinkkejä yleisesti viihdykkeisiin, keräilen listaa kaikesta kivasta, jonka välillä voisin vaihdella!

... Eiköhän tässä ollut nyt riittävästi kyseltävää.

4

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • geh

      Pellavahan on alunperin heppakuiviketta, kuten niin moni muukin jyrskäkuivike. Pellavan toimintaperiaate on se, että sitä on paksu patja ja märkä tavara valuu pellavan läpi patjan alle. Pellava ei itsessään ime juurikaan mitään, ja jyrsijäkäytössä patjatapa ei ole toimiva. Pellavakuivitettu rottahäkki haisee siis tosi nopeasti.
      Lisäksi pellava on hyvin kevyttä, ja lentelee ulos häkistä. Se myös tarttuu kaikkeen mahdolliseen tiukasti kiinni. Kamalaa tavaraa. :D Suhteellisen pölytöntä kyllä, mutta se ei hirveästi lohduta, kun kämppä on täynnä pellavaa ja häkki haisee.

      Altrominilla laatu todella korvaa ulkonäön. Sen lisäksi annetaan sitten tuoreruokia ja välillä hieman esim. koiranraksua. Muutoin on tarjolla pelkkää Altrominia, ja kyllä se maistuu oikein hyvin.
      Rapunzelissa maistuvuus on huonohko, eikä sovi nuorille rotille. Supa on hyvää, mutta sen on sanottu aiheuttavan kasvainherkkyyttä.
      Kasvattajien omat ruuat ovat pääsääntöisesti oikein hyviä ja maistuvia. Niitä ne kasvattajatkin syöttävät omille rotilleen, joten maistuvuus ja toimivuus on varmasti testattu kunnolla useilla eri yksilöillä.

      Painoa tarkkailet tietenkin joka päivä eläimiä käsitellessä. Jos rasvaa alkaa kertyä, vähennät herkkuja/kevennät tuoreruokaa. Jos ollaan liian laihassa kunnossa, tukevoitetaan tuoreruokaa. Lisäksi paljon vapaana juoksutusta, että lihakset pysyvät kunnossa.

      Kaksi juomapulloa riittää oikein hyvin kolmelle rotalle. Yksikin on tarpeeksi. Eivät ne niin paljoa juo. :)
      Kuivaruokaa annetaan suunnilleen sen verran, että suunnilleen 24 tunnin aikana rotat ovat syöneet kipon tyhjäksi. Ja ruokaa olisi oltava saatavilla vähintään 22 tuntia vuorokaudesta, että rotan kasvu ei häiriinny. Ruuan kulutus vaihtelee iän ja muun annetun ruuan mukaan, joten mitään tiettyä määrää on vaikea antaa. Se on kokeiltava itse.

      Itse käytän muovisia mökkejä. Ne on helppo putsata. Myös vesivaneri on ok materiaali ja kestää suhteellisen pitkään. Tavallinen vaneri tai käsittelemätön puu alkaa haista aika nopeasti. Puisia koppeja on tosin kiva jyrsiä, joten rottien mielestä ne voivat olla mukavampia kuin muoviset. Kertakäyttöisiä pahvilaatikoitakin voi pitää. Niitä voi jyrsiä, eikä tee tiukkaa heittää ne siivouspäivänä pois.
      Pesiä suositellaan laittamaan yleensä vähintään saman verran kuin asukkaita. Usein rotat kyllä nukkuvat kasassa, mutta jos sattuu olemaan jotain skismaa murkkuikäisillä, niin kaikilla on sitten oma paikka olla rauhassa.
      Parhaat ja hajuttomimmat tasot ovat ritilää. Mahdollinen tasolle tehty pissa valuu alas kuivikkeisiin, eikä jää tasolle lillumaan ja haisemaan. Kirppareilta saa monesti halvalla sopivia ritilöitä. Tikkaista parhaat ovat metallisia. Ainakin peten koiratarvikkeesta on saanut Critter Nationeihin sopivia pitkiä metallitikkaita, muuten metallitikkaita voi olla hankala löytää. Tuntuvat olevan puisia järestään. Ne eivät kovin pitkään kestä.
      Virikevinkkejä löytää katselemalla kuivia muitten ihmisten rottahäkkien sisustuksista. Lisäksi kaupassa kulkiessa miettii jokaisesta esineestä "olisikohan tämä rottien mielestä hauska" ja "voiko tätä käyttää rottahäkissä". Kaikenlaista yllättävää tulee vastaan, kun kaikkea katsoo potentiaalisena sisustuksena. Olen nähnyt häkeissä mm. vanhoja crocseja.

    • Riisirotta

      Painon tarkkailulla mietin lähinnä että tulisiko sitä rottaa myös kongreettisesti punnita sen jokapäiväisen "mututuntuman" lisäksi.

      ... On se jännää miten kaikki sanoo eri asiaa tuosta pellavasta o_o

    • geh

      Tässä pellavan käytöstä hevosilla: http://www.naturalhorses.fi/3
      Eli märkä valuu pohjalle, jossa pellava imee sen. Rottien käytössä ei toimi, koska rotat kyllä mylläävät niin että sitä haisevaa on joka puolella. Pellava imee todella hitaasti. Esim. puupelletti imee kosteuden lähes välittömästi, mutta pellava tosiaan imee kosteuden viiveellä.

      Paino ei oikeastaan kerro mitään, koska rotat kasvavat niin eri tahtia ja eri kokoisiksi. Osa nelikuisista saattaa painaa jo 600g kun toisenmallinen, hitaammin kasvava nelikuinen on vasta 400g tms. Parhaiten kunnosta kertoo siis se mutu ja rotan tunnustelu.

    • Sedä

      Kanihäkkiyhdistelmän tila kuulostaa ihan hyvältä, mutta etenkin nuoret uroksetkin kyllä tykkää kiipeillä. Kiipeilytilaa tulee toki etenkin niihin ulkokaltereihin, mut mulla kanihäkissä mennään yleensä vaan putkea pitkin (mulla siis kanihäkin ja Jennyn yhdistelmä tytöillä). Kanihäkkien pinnavälli on yleensä poikasille turhan iso, joten kannattaa verkottaa.

      Mulla on nyt ollut hamppua, ei lentele mitenkään pahemmin ympäriinsä, ja on ihanan pehmeetä mörttiin verrattuna.

      Mulla on pesinä kaksi puista, toinen kanihäkin ja toinen Jennyn pohjalla (joihin on pinttynyt hajua, mutta ei mitenkään häiritsevästi ja samat on olleet tuolla kolme vuotta), vaihtelevasti pahvilaatikoita, ja riippumattoja kaikkien pudostusten alla (yleensä kolme), ja rippiksissä pääasiassa nukkuvat. Laita tosiaan ainakin sen verran mitä rottiakin on, mut käytännössä varmaan sen verran mitä nyt häkkiin sisustuksesta riippuen luontevasti menee. Riippiksiä mielellään sen varran että korkeimmat pudotukset peittyy :)

      Tasoina on feplastin perustasoja, joille pissa jää lojumaan mut en ole saanut aikaiseksi rei'ittääkkään, ja kanihäkin kattoluukku käännettynä toisin päin sen katon aukon päälle, että se peittää siitä yläluukusta noin puolet, niin tasotilaa tulee enemmän ja kankaalla päällystettynä toki. Ramppeina ferplastin ramppi ja pari putkea.

      virikkeistä esim täällä:
      http://kesyrottayhdistys.fi/forum/viewtopic.php?f=1&t=8329

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5770
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3657
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      224
      1875
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1762
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1212
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1167
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      284
      939
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      937
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      877
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe