Älkää hakeko Media/Kuva -alalle!

EtteSaaTöitä

Niin, elkää hakeko media-assari tai kuva-artesaani linjoille.

Ellette oikeesti oo ihan über-mielettömän lahjakkaita, ihmelapsia joilla on selvä päämäärä perustaa joku oma mainostoimisto tai jatkaa isona johonkin taideyliopistoon, jonne pääsee vain taidenerot.

Jos tykkäätte vaan tuherrella maga hahmoja ja maalata kukkia, niin ette saletisti tuu saamaan töitä. Yrittäkää ees opetella niitä html-juttuja, niin mahiksenne paranevat edes hitusen. Parempi vaihtoehto on vaikka lukea lähäriks/merkonomiksi, ja pitää mangailu harrastuksena.

Muutenkin noita aloja pitäisi karsia ihan sikana, ettei sinne sit otettais niitä mangan piirtelijöitä. Tai ainakin muuttaa opetusta teknisempään suuntaan (html, 3D, pelisuunnittelua jne)


t: yks työtön manga töhertelijä vaan :D

33

1141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uguuuu

      Ehkä et ollut tarpeeksi lahjakas piirtämään mangaa?

    • surketaamankaa

      No sitä juuri, alalle hakee liikaa semmoisia "tykkään piirtää surkeita mangahahmoja" -porukkaa.

      Jos sä osaat piirtää ihan oikeasti upeita manga kuvia, etkä vaan kopioi muiden keksimiä hahmoja, niin siitä vaan! mutta jos töhertelet jotain pokemoneja huvikses, niin hae johonkin muualle:D

    • no horses

      nytkin kaikki 9-luokan "heppojen piirtelijä tytöt", menkää mielummin merkonomeiks, elkää tuhlatko 3v, turhaan ammattiin, kun voitte "tuhlata" sen hankkiessa oikean ammatin ja harrastellessa piirtelyä kotona.

      • fakta faktum

        Taideala on haastava ala, työllistää sattunnaisesti ja vain harvat.


      • Näin se vaan on.
        fakta faktum kirjoitti:

        Taideala on haastava ala, työllistää sattunnaisesti ja vain harvat.

        Harvat ja oikeasti taitavat.


    • nökö

      fakta tuo on, mutta mielenterveyden takia kannataa mielummin opiskelaa jotain alaa missä viihtyy kuin opiskelaa pakkopullana jotain missä ei viihdy.

    • Sienitär

      Haen opiskelemaan kuva-artesaaniksi. Lukion tosin olen jo käynyt joitakin vuosia sitten. Amikseen haen, jotta olisi edes joku opiskelupaikka, ja kehittääkseni taitojani.

    • Näin se vaan on.

      Ei mene ihan näin tämä asia! Kannattaa hakea, jos on kiinnostusta alalle! Lähihoitajaksi opiskelee nyt jo niin moni, että ne työpaikat on kohta täynnä, sitten se koulutus on taas aivan turha.

      Itte ollu media-alalla 8 vuotta ja sanon sen, että ei ne työt ja tule sun naaman eteen niitä pitää kysellä aktiivisesti, niin niitä myös on!

      Itse kuvaajana tänävuonna kahdessa elokuvassa ja en luopuisi noista projekteista mistään hinnasta, mukavia keikkoja joissa tutustuu kuukauden kuvausleirillä taas uusiinkin ihmisiin elokuvaa tehdessä!

      Ja media-ala on niin laaja käsite, että varmana tarvitaan tekijöitä!

      Ja mitä vikaa on perustaa oma yritys? Jos ei töitä ole niin tuo on vaihtoehto, itsekkin tein toiminimellä vajaat 2 vuotta hommia ja oli video- ja valokuvauskeikkaa n.40 kpl.

      Ja mangapiirtelystä on hyötyä myös myöhemmin tuossa pelisuunnittelussa ja 3D:ssä!

    • Näin se vaan on.

      Toisaalta hyvä, että ei ihmiset enää halua niin paljon media-alalle ja tuosta lähäristä hössötetään niin paljon! häähää!

      Kohta on meinaan töitä tällä alalla, kun ei oo tarpeeksi tekijöitä, kiitos teille! :)

    • Näin se vaan on.

      Kyllä vain sai töitä lisää taas. Ottakaa itteänne niskasta kiinni!

    • tiedox vaan

      Töitä on haettu ja ruinattu koko alkuvuoden ajan. Todistus oli erinoimainen, työnäytteitä löytyy (enkä puhu nyt mistään lyijäri tuherruksista) mutta töitä ei vaan ole.

      Nykyään haetaan just näitä web, 3D, flash osaajia, eikä perinteisiä juliste/esite/kuvitus ihmisiä.

      Ja jos oma osaaminen on sitä "tässä joku manga hahmo"- tasoa, niin kannattaa kyl harkita sen pitämistä harrastuksena ja hakee johonkin muualle opiskeleen. Jos ei ole ajatellut opiskella nettisivujen tekemistä ja tälläistä "teknisempää" matskua.

      • Näin se vaan on.

        Eikös web ja flash nyt ainakin ole niin perinteistä, että kyllä ne media-alalla pitää hallita, adoben flash ja dreamweaver edes.

        Ja tässä esimerkkiä mikä osui netissä silmään tuosta mangatuhertelusta ja sen yhdistämisestä työhönsä: https://sites.google.com/site/aronkyla/

        Pakko kysyä vielä minkä ikäistä media-alan ihmistä täälä juttelee? Itsellä kymmenes vuosi alalla lähtee ensivuonna, eli yhdeksättä vuotta mennään parhaillaan.


    • Näin se vaan on.

      Tuossa olis graafikon paikka auki ainakin Kajaanissa. Voin viedä senkin työn vaikka jonkun naaman edestä, hakekaa nyt hitto vaikka sitä siitä, niin ei tarvi mun ottaa sitäkin hommaa vastaan. Kyllä 5 työnantajaa riittää jo yhdelle media-alan ihmiselle, lopetin yritykseni tammikuussa, koska se olis ollut jo kuudes työpaikka samaan läjään.

      Mainoslähde niminen yritys hakee graafikkoa, jos asut täälä niin hae ihmeessä.

    • Näin se vaan on.

      Niin täyttä kakanjauhantaa, että ei ole alalla hommia. Tällä alalla suuri osa töistä on keikkahommaa, työnantajia on useita: Tuotantoyhtiöitä, yksityisiä ihmisiä joilla videon tarvetta, elokuvatuottajia, paikalliskanavia.

      Pitää olla valmis kulkemaan omaa paikkaakuntaa pidemmälle, muuten ei töitä ole! murrrr!

    • ei oo töitä ei.

      "Pakko kysyä vielä minkä ikäistä media-alan ihmistä täälä juttelee?"

      no kun keskustelupaikka on ammattioppilaitokset, niin oisko 16v - ~20v

      Ja kaikki työpaikat on just tommoisia, että "Suunnitteleppa meirän firmalle t-paita". No hyvä sitä on suunnitella kun työttömällä ei saa olla mitään lisätuloja? Vai pitäisikö tehdä Heidi Hautalat ja ottaa rahat suoraan käteen :D

    • Taidekoululainen

      Itse opiskelen ensimmäistä vuotta kuva-artesaaniksi kaksoistutkinnon kanssa. Ilman kaksoistutkintoa tässä ei mun mielestä olis mitään järkeä, on hyvä rakentaa sellanen ns. "pakoreitti" koska pelkällä kuva-artesaanin nimikkeellä ei pitkälle pötkitä, sillä ei paljoa painoarvoa ole cv:ssä. Pointti oli että kannattaa ottaa se kaksoistutkinto, pääsee tulevaisuudessa helpommalla.

      Ja voin sanoa ettei kuva-artesaaniksi mangantöhertäjät pääse. Pitää olla sellasta talenttia jos pääsykokeista meinaa läpi päästä, että turha alkaa dissaamaan. Media-assarit onki sitte erijuttu.

    • työtön artesaani

      mainostoimisto paikkoja on kyllä tasan 0 - 5 ympäri suomea ja niihin on helvetisti hakijoita, että se on melkein lottovoitto, jos semmoiseen pääsee. Ja yleensä niihin haetaan jotain pääjehua, eikä mitään aloittelevaa assaria.


      miten tuo freelanceri homma toimii?
      saako silloin mitään työttömyystukia vai onko siinä tavallaan yrittäjänä?
      Jos teen kuukaudessa yhden levynkannen kaverin-kaverin bändille, niin ei sillä kyllä elä, ja siitäkin lähtee suurin osa pois kun ilmoittaa lisätuesta kelalle.


      media-assari saa sentään tota elokuva-alan koulutusta, mutta kuva-artesaani on suurimmalta osin aika turhaa piirustelua ja maalailua. Olen itse kuva-artesaani ja eka vuosi oli suoraan sanottuna pelkkää askartelua, joka ei syvemmin avannut kenenkään sisäisiä taitteelisia lahjoja.


      Jos teillä on pakottava tarve kouluttautua alalle, jossa työpaikka on lottovoitto, niin opiskelkaa sentään media-assistentiksi, ei kuva-artesaaniksi. (Ellette sitten ole oikeesti se übermega lahjakkuus). mutta nyt puhutaan semmoisista taviksista.

      • Näin se vaan on.

        Freelancer tarkoittaa pätkätöitä tekevää työntekijää, jolla on samanaikaisesti yksi tai useampia työnantajia. Eli voi olla vapaa ammattilainen tai yrittäjä.

        Itsellä on yksi vakituinen työsopimus eli työnantaja, jonka kautta laskutan kaiken mitä teen ja he maksavat sen palkkana tililleni.

        Teen elokuvaajan keikkaa esimerkiksi ja laskutan sen tämän kyseisen yrityksen kautta ja he maksavat työni palkkana. Paljon kevyempää, kun kirjanpidollinenkin puoli on kyseisen yrityksen heiniä. Itse toimin ennemmin yrittäjänä täysipäiväisesti ja järki meinasi mennä.

        Nyt teen käytännössä samaa työtä, mutta toisen pussiin ja siitä pussista saan palkan.


      • mnbvcm
        Näin se vaan on. kirjoitti:

        Freelancer tarkoittaa pätkätöitä tekevää työntekijää, jolla on samanaikaisesti yksi tai useampia työnantajia. Eli voi olla vapaa ammattilainen tai yrittäjä.

        Itsellä on yksi vakituinen työsopimus eli työnantaja, jonka kautta laskutan kaiken mitä teen ja he maksavat sen palkkana tililleni.

        Teen elokuvaajan keikkaa esimerkiksi ja laskutan sen tämän kyseisen yrityksen kautta ja he maksavat työni palkkana. Paljon kevyempää, kun kirjanpidollinenkin puoli on kyseisen yrityksen heiniä. Itse toimin ennemmin yrittäjänä täysipäiväisesti ja järki meinasi mennä.

        Nyt teen käytännössä samaa työtä, mutta toisen pussiin ja siitä pussista saan palkan.

        Odeal?


    • Pettymyksiä

      Meillä tytär jätti lukion kesken ja meni opiskelemaan artesaanin tutkinnon. Sanoimme silloin, että tekee elämänsä suurimman virheen. Ja niin tekikin. Töistä ei ole ollut tietoakaan, siis sellaisista, joista maksetaan palkkaa. Erilaisia työllistämistuki-vapaaehtoistöitä on kyllä tehnyt. Haluaisi kuulemma johonkin taideyliopistoon, mutta ei sinnekään kovin helpolla pääse, varsinkaan kun ei ole yo-tutkintoa. Nyt poika on tekemässä samaa virhettä. Hän hakee kuulemma media-assistenttikouluun tekemään 3D-animaatioita. Voi elämän kevät näitä nuoria. Kasvatuksemme näyttää menneen täysin pieleen. Onneksi sentään kolmas lapsemme opiskelee liikunnanohjaajaksi. Olisimme halunneet lapsistamme ekonomeja, insinöörejä tai pappeja.

      • aika surullista

        Koittakaa kannustaa nuorianne, älkääkö näyttäkö vain pettymystänne ja epätoivoanne. Jutelkaa yhdessä; kuunnelkaa lapsianne ja yrittäkää ymmärtää heitä. Ei kaikki ole mennyt kasvatuksessanne pieleen. Lapsenne olivat ainakin niin rohkeita että uskalsivat lähteä lukiosta ja vaihtaa toiseen kouluun, vaikka vanhemmat varoittelivat. Heillä oli ainakin vähän itseluottamusta kun hyppäsivät varmalta pohjalta ja lähtivät seuraamaan unelmiaan. Varokaa lannistamasta heitä. Kannustakaa, tukekaa, ja olkaa ylpeitä heistä.


    • ihmiset on erilaisia

      Ekonomiksi tai insinööriksi ei kaikki voi valmistua, täytyy olla hieman keskiarvoa fiksumpi tapaus ja kaikki eivät voi olla. Papiksi taas valmistuu jos osaa erityisen hyvin esiintyä ja puhua páskaa, minkäänlaista älykkyyttä siinä hommassa ei tarvita.

    • pöllösaani

      3D animaatioille ja peleille on kysyntää, vastahan siitä tuli uutisissakin, että alalle tarvitaan työntekijöitä. Kuva-artesaani on tosin niin köyhä ja vanhanaikainen koulutus, että ei siellä edes opeteta mitään 3D-suunnittelua (viikko pari 3D-ohjelman kokeilua ei ole sama asia). Koko kuva-artesaani voisi yhdistyä media-assari koulutuksen kanssa, ei ole mitään järkeä pitää niitä erillään.

      Ite tein semmoisen virheen, että kävin lukion ja sitten hain amikseen kuva-artesaaniks ja nyt olen 23v työtön. Jos olisin heti hakenut esim. merkonomikouluun olisin parhaimmillaan ollut viimeiset 4v töissä kaupassa. Mutta ei kun mä tykkäsin valokuvailla ja maalailla... No minkäs nuori lapsellisuudelleen voi :) (Olishan sitä vapaa-ajallakin voinut maalailla, ei sen tarvitse olla ammatti)

      Enkä ole mikään surkein tapaus, freelance töitä olen tehnyt ja kehuja on tullut, mutta vakituista työpaikkaa ei ole varaa antaa tässä talouden tilassa.

      Jos täällä on muita samanlaisia pöllöjä, niin ilmoittautukaa :)

      • Huh!

        Mä oon juuri valmistumassa lukiosta ja tekemässä samaa virhettä. Kuvittelin yhteishakua tehdessäni että voisin olla jotenkin erityinen ja menestyäkin alalla, hyvällä tuurilla vähintään. En ole edes harrastanut kuvataidetta vapaa-ajalla. Kuva-astesaanikoulutuksessahan ne taidot ois oppinut.
        Onneks löysin tämän keskustelun ja nyt mietin uudestaan mitä teen. Ei se elämä olekaan niin helppoa..


    • työttömiä

      3d-suunnittelijoille ja IT-guruille on varmasti kysyntää, mutta audiovisuaalisen ja painoviestinnän opiskelijat valmistuvat tänä päivänä suoraan työttömiksi.

      • ei pylly

        Kuulostaapa tosiaan lupaavalta.


    • THINK THRICE

      Yhteishaku on taas käynnissä, niin täytyy nostaa ketju ylös, vähän luettavaa pikku pirpanoille, jotka meinaa media-alalle hakeutua. Eli miettikää oikeesti kahdesti (mieluiten kolmesti!!!) ennen kuin pistätte niihin toiveisiinne media-assistenttia tai kuva-artesaania. Tällä alalla pitää oikeesti olla ihan helvetin motivoitunut ja aktiivinen. Täytyy hankkia kontakteja, verkostoja, täytyy olla perilla uusimmista sovelluksista ja opetella paljon kotonakin. Ei riitä, että koulussa istuu Illustratorin edessä ja miettii huikeita idiksii. Täytyy pitää näyttelyitä, käydä näyttelyissä tai ylipäätään tuoda osaamistaan esille kaikilla tavoilla. Opetella 3D:tä, koodaamista, ja kaikkea mikä vähänkin liippaa alaa. Pitää olla valmis freelancer hommiin, löytämään niitä asiakkaita tai harkitsemaan jopa yrittäjyyttä. Ei se maailma sillai pyöri, että mangatyttöjä piirtelemällä töitä saa.

      Monet tuntemani medialaiset tuskailevat nytkin, kun ei oo töitä, vaikka ovat kuinka taitavia. Muutamat ovat työkokeilussa jossain kaupoissa, jotkut kuluttavat cv- kurssien penkkejä, yks haki rakennusalan kouluun... Vain yksi hemmo on alan töissä, just niiden laajojen kontaktien ansiosta.

      En halua mitenkään pelotella, mutta totta tää on. Alalla on oikeesti ihan sikavähän työpaikkoja, ja niihinkin halutaan just noita tehopakkauksia, joilta sujuu kaikki. Mutta jos kuvittelette olevanne noita IT-guruja, niin siitä vaan media-assariksi ja siitä sit eteenpäin, jos ette niin valitkaa joku toinen koulutus.

      Valitkaa fiksusti!

    • Miksi ei tehdä mitää

      Miks ei tähän media-alan kriisiin puututa? Koulutetaan vaan jatkuvasti uusia nuoria kortistoon ja samalla tuodaan jostain Espanjasta tänne lähihoitajia, kun omat nuoret on kotona toimettomana. Syksyllä kaikki media-osastot täytyy taas innokkaita opiskelijoita, jotka luulee pääsevänsä alan töihin. No joku 1% ehkä pääsee, jes!

    • Nanna1

      Itse opiskelen kuva-artesaaniksi eli graafiseksi suunnittelijaksi ja työllistymisestäni en tiedä, mutta uskoisin saavani töitä, koska graafikoita tarvitaan aina. Vai onko olemassa yrittäjää/yritystä joka ei tarvitsi graafista suunnittelijaa?

    • Guilty as sin

      Kouluttajat / Opet tällä alalla eivät ole tehneet päivääkän alan töitä viimeiseen viiteen vuoteen.
      Ei ainakaan Tampereella.
      Pelkkiä teoreetikkoja kovilla palkoilla kusetttamassa.

    • ei oo hommii

      yritykset kyllä tarvitsee graafisia suunnittelijoita, mutta he ostavat palvelunsa mainostoimistoilta. mutta mainostoimistot eivät palkkaa ketään (paitsi sukulaisia ja tuttuja) ja ottavat työssäoppijoita ilmaiseks. minäkin luulin, että kyllähän nyt johonkin lehteen pääsee jotain ilmoituksia tekeen, mutta ei oteta mihinkään. ei mua eikä luokaltani valmistuneita.

    • Looking back to hell

      Tredu Tampereella kouluttaa alalle vuodessa 300 ihmistä.
      Eikö mikään instanssi puutu tähän?

      On toki kiva päästä luomaan, mutta ei se pelkkä harjoitustehtävien teko edesauta kuin niitä opettajia, jotka kuittaa palkan 20 e / tunti.

      Tredu. Huono opetus, ja huonot tulokset kaikessa valtakunnallisessa vertailsussa todistavat, että ÄLÄ MENE HALPAAN!

      Tredussa on huono viestinnän opetus. Ne vaan puhuu ja opettaa, mutta käytännön tieto sieltä puuttuu. Eli se tärkein.

      Suhteilla palkatut opettajat, jotka elää menneisyydessä. Se on Tredu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2525
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1605
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      108
      1376
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe