SUOMEN RANNAT TÖRKYKASOJA ?

trash4

Kotimaa | Turun Sanomat 8.2

Suomen rannoilta löytyy keskimääräisesti enemmän roskaa kuin projektissa mukana olevista muista maista Ruotsista, Virosta tai Latviasta. Suurin osa löydetystä roskasta on muovia, ilmenee Pidä Saaristo Siistinä ry:n julkaiseman Baltic Marine Litter -projektin väliraportista.

Viime vuonna mukana oli seitsemän tutkimusrantaa Kotkan Lehmäsaaressa, Helsingin Pihlajasaaressa, Kaarinassa, Turun Ruissalossa sekä Paraisten Björkössä ja Utössä.

Väliraportin tulosten mukaan kotimaisilta tutkimusrannoilta on löytynyt keskimäärin enemmän roskaa kuin muista tutkimuksessa mukana olevista maista. Myös muoviroskan osuus on suurin, noin 60 prosenttia.

– Suomen kohdalla suuri kokonaisroskamäärä herätti monta uutta kysymystä, joihin on syytä perehtyä. Missä määrin roskat ovat vahingoksi Itämeren eliöille ja saavuttavatko ympäristössä pilkkoutuneet muovihiukkaset ravintoketjun kautta joskus omat ruokalautasemme, pohtii Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

HELCOMin vuonna 2007 antaman arvion mukaan vain 30 prosenttia roskista ajautuu rantaan, loppujen jäädessä piiloon veden pinnan alle.

– Näiden lukujen valossa Suomen merenpohjat ovat täynnä roskaa, Haaksi jatkaa.

Merkille pantavaa on myös huomattava tupakantumppien määrä rannoilla. Keskimäärin kotimaisilta tutkimusrannoilta löydettiin 32-kertainen määrä tumppeja muiden maiden rantoihin verrattuna.

Rantakohtaiset vaihtelut roskien määrässä ovat suuria. Keskimäärin eniten roskaa on löytynyt Turun Ruissalon Kansanpuiston rannalta, Helsingin Pihlajasaaren uimarannalta ja Utöstä.

Ruissalon Kansanpuisto on väliraportin mukaan selkeästi tutkimuksen roskaisin ranta, vaikka kesäkaudella rantaa siivotaankin säännöllisesti. Roskaa on löytynyt tuplasti enemmän kuin Helsingissä.

Suomen ulkosaaristoon kuuluvalta Utön rannalta on löytynyt kolmanneksi eniten roskaa.

– Tulos on merkittävä siksi, että oletettavasti suurin osa Utön roskasta on mereltä rannalle ajautunutta eikä ihmisten rannoille jättämää, Haaksi sanoo.

Ruotsalaisen Håll Sverige Rentin vetämässä hankkeessa on PSS ry:n lisäksi mukana Hoia Eesti Merd Virosta ja FEE Latvia Latviasta. Projekti alkoi 1. syyskuuta 2011 ja päättyy 31. joulukuuta 2013. Hanke rahoitetaan EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

TS

1

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hukkuva kala

      Mitä itse olen ajatellut rantojen roskaisuudesta niin osasyy voi olla juuri lounaistuulet jotka ovat vallitsevia saaristossa ja kokoavat roskaa juuri lahdelmiin Suonen rannikolle, lahdenpoukamien ollessa kohti lounasta.
      Kerran siivosimme yhden luonnon lahdelman Kemiönsaarella ja ei kauaakaan kun ranta taas yhtä roskainen. Esimerkisi Ölmosin uimaranta on aika siisti, sillä mereltä tuleva roska ei taida oikein pysyä vaan ajautuu pienempiin poukamiin tai jopa kerätään pois. Toki suomalaiset osaavat sotkea rantoja aivan maalta käsin ja surukseni katse kohdistuu nuorenpuoleisiin suomalaisiin kaljotteleviin miehiin.

      Ei kyllä saarison paikalliset asukaatkaan ja mökkiläiset paljoa välitä omista rannoistaan ,kun katslee omakotilatoja/nökkejä jotka ovat aivan rannassa, niin kaikki roina on jätetty pitkin pihoja ja rantoja. Taalintehtaalla on oiken hyviä esimerkkejä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      97
      2006
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      120
      1578
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      117
      1100
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      30
      1030
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      47
      939
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      162
      849
    7. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      36
      784
    8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      761
    9. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      731
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      653
    Aihe