toisella kaksi parrkipaikaa

kateellinen1

Ostin puoli vuotta sitten kämpän, mutta en saanut autolle parkkipaikkaa. Viime viikolla huomasin, että naapurilla ona kaksi autoa ja kaksi parkkipaikkaa. Kiinteistössä sanottiin, että pitää jonottaa. Onko minulla oikeus vaatia huoltoyhtiöltä naapurin toisen parkkipaikan itselle?

32

4064

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jnm ä-lm -ölm, -,m

      Oletettavasti vuokrannut paikan joltain naapurilta, joka ei itse sitä tarvitse. Että se siitä. Ja jos itsellä kaksi paikkaa, toinen voidaan lunastaa taloyhtiölle. Asia ei kuulu huoltoyhtiölle vaan isännöitsijälle. Ja viimekädessä yhtiön hallitus tekee päätökset. Sitäpaitsi, se on asunnon omistajan hoidettava asia, että jos olet vuokralla, narise sille ensin.

      • ....,,,,

        Vastaat, vaikket lue kysymystäkään.
        "Ostin puoli vuotta sitten kämpän, "


      • kökköökööö
        ....,,,, kirjoitti:

        Vastaat, vaikket lue kysymystäkään.
        "Ostin puoli vuotta sitten kämpän, "

        Ja sä luit..


    • huoltoyhtiö?

      Miksi huoltoyhtiö päättäisi autopaikkojen jaosta?

    • mek

      Lueppa yhtiöjärjestys ja katso onko autopaikat huoneistokohtaisia ja jos ovat niin silloin sinulle kuuluu autopaikka mutta jos ei ole niin silloin jonotat tai teet taloyhtiön hallitukselle esityksen että sinulle että muutettan yhtiöjärjetys siten että apikat ovat asuntokohtaisia.

      • Asfaltti Erkki

        Hallitus voi päättää ilman yhtiöjärjestyksen muutostakin miten autopaikkoja jaetaan, jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa olevia. Usein autopaikkoja ei edes ole yhtä paljon kuin talossa on asuntoja.


      • ********************
        Asfaltti Erkki kirjoitti:

        Hallitus voi päättää ilman yhtiöjärjestyksen muutostakin miten autopaikkoja jaetaan, jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa olevia. Usein autopaikkoja ei edes ole yhtä paljon kuin talossa on asuntoja.

        "Hallitus voi päättää ilman yhtiöjärjestyksen muutostakin miten autopaikkoja jaetaan, jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa olevia. "

        Säännöt eivät kuitenkaan saa vaarantaa osakkeenomistajien tasa-arvoisuutta.


      • sunnish
        ******************** kirjoitti:

        "Hallitus voi päättää ilman yhtiöjärjestyksen muutostakin miten autopaikkoja jaetaan, jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa olevia. "

        Säännöt eivät kuitenkaan saa vaarantaa osakkeenomistajien tasa-arvoisuutta.

        Itsellänikin on kaksi paikkaa. Omistan ne molemmat ei ne aina ole taloyhtiön omaisuutta. Itse olen kyllä sitä mieltä, että taloyhtiön omistuksessa olevat autopaikat/tallit olisi arvottava 5. vuoden välein.


    • autopaikkajono

      Kenelläkään ei voi olla kahta paikkaa, jos on pulaa autopaikoista! Ei edes naapurilta vuokrattuja, sillä alivuokraus on kielletty! Voit vaatia isännöitsijältä autopaikkalistan ja jonotuslistan, isännöitsijä voi tietysti kieltäytyä antamasta, mutta älä luovuta.

      • kuka omistaa?

        Saa kai omistuspaikkoja ostaa vaikka kymmenen tai kaikki pihan paikat ja vuokrailla niitä sitten kenelle huvittaa tai pitää kaikki paikat omassa käytössä.

        Tässä ketjussa on hyvin monta oletusta siitä, minkälaisia kyseisen talon paikat ovat ja ilmeisesti sen mukaan oletettu mikä tilanne olettajan omassa talossa on.

        Yksi on olettanut, että paikat ovat omistuspaikkoja, toinen taas että jokaiselle huoneistolle kuuluu omistuspaikka ja viimeisin, että paikat ovat taloyhtiön omistuksessa olevia vuokrapaikkoja.

        Oman yhtiönsä paikkojen omistussuhdetta ei kysyjä kertonut joten voimme vain arvailla onko tilanne reilu, asiaton ja/tai lainmukainen.

        Lisätietoja odotellessa.


    • 6-6

      """Kenelläkään ei voi olla kahta paikkaa, jos on pulaa autopaikoista! Ei edes naapurilta vuokrattuja, sillä alivuokraus on kielletty! Voit vaatia isännöitsijältä autopaikkalistan ja jonotuslistan, isännöitsijä voi tietysti kieltäytyä antamasta, mutta älä luovuta. """


      Oliko sinulla joku lakipykälä näiden väitteiden tueksi?

      • on peruste

        Vaikkapa as. oy lain mukainen osakkaiden tasapuolinen kohtelu. Jos siis eivät ole ostettuja osakkeita nämä autopaikat.


      • ilmajarrumies

        Minulla on autotalli ja autokatos ja osakekirjat niistä kuten asunnostakin samassa yhtiössä!


    • no jonoon vain

      No näin on monessa yhtiössä, että nopeat syövät hitaat ja viimeiseksi tulleet jäävät jonon hännille. Autopaikka ei siirry kauppakirjan mukana, ellei sitä ole jo yhtiöjärjestyksessä mainittu, että jokaiseen asuntoon kuuluu yksi autopaikka. Jos yhtiöjärjestyksessä on mainittu, että jokaiselle asunnolle kuuluu yksi autopaikka, on teille osoitettava autopaikka. Asuntonne autopaikka on vuokrattu jollekin toiselle.

      Jos autopaikka ei kuulu asuntoon, vaan vuokrataan asunto-osakeyhtiöltä, niin silloin joutuu jonon päähän. On mahdollista, että yhtiössä on laadittu autopaikkojen vuokrauksesta pelisäännöt, joiden mukaan autopaikkojen jako tapahtuu. Usein pelisäännöissä mainitaan, että huoneistolle kuuluu autopaikka ja että kakkospaikkoja vuokrataan ehdollisena siten, se tulee luovuttaa, jos joku huoneisto tarvitsee ensimmäisen autopaikan. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos on autopaikkajonoa, niin kellään ei ole kakkospaikkaa. Mutta tämä pelisääntö on hyvä viedä yhtiökokoukseen, jos teillä ei vielä sääntöjä ole. Lisäksi pelisääntöihin kuuluu, että autopaikan saa vain liikenteessä olevalle ajoneuvolle ja että ajoneuvon haltijan on asuttava kiinteistössä. Eli autopaikkaa sitten ei voisi vuokrata sukulaisten tai ystävän vierailuja varten, vaan todelliseen jokapäiväiseen tarpeeseen.

      Mutta pelisääntöjen läpimeneminen yhtiökokouksessa ei ole mitenkään varma asia. Sillä välin kannattaa katsoa naapuriyhtiöiden parkkipaikkoja, josko siellä olisi vapaita paikkoja ja
      odottaa omassa jonossa autopaikan vapautumista.

    • 17-17

      """ Mutta tämä pelisääntö on hyvä viedä yhtiökokoukseen, jos teillä ei vielä sääntöjä ole. Lisäksi pelisääntöihin kuuluu, että autopaikan saa vain liikenteessä olevalle ajoneuvolle ja että ajoneuvon haltijan on asuttava kiinteistössä."""

      Höpö höpö.
      Ei se yhtiökokouksen päätös sido mitään. (käytännössä)
      Kuka niitä liikenteessä olemisia valvoo.
      haltiJa....jos se onkin jonkun firman auto ja se duunari vaan käyttää sitä päivittäin.
      Entä jos joku ei ajakkaan autollaan ihan joka päivä....

    • WOD

      Aika moni asia vaikuttaa autopaikkojen jakoon, niin kuin aiemmissa kirjoituksissa on tullut esille. Tässä muutama vaihtoehto:
      1. Yhtiöjärjestyksen mukaan asunnolle kuuluu autopaikka.
      - yksiselitteisesti sinulle siis kuuluu autopaikka.
      2. Autopaikat omistaa yhtiö.
      - onko yhtiössä laadittu autopaikkojen jako- ja käyttöperusteet tms. säännöt tai tehty kirjalliset vuokrasopimukset, joihin on kirjattu vuokraehdot ja irtisanomisperusteet ja onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?
      Jos jako- ja käyttöperusteita tai sääntöjä ei ole yhtiössä laadittu, eikä vuokrasopimuksissa ole mainittu mitään irtisanomisperusteista ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, niin sopimusta ei voi niin vain irtisanoa, mikäli vuokralainen maksaa vuokransa säännöllisesti.

      Jos paikat on vuokrattu ilman edellisessä kappaleessa mainittuja ehtoja, tms. ei asunto-osakeyhtiö voi asunto-osakeyhtiölain osakkaiden yhdenvertaisuuspykälään vedoten sanoa vuokrasopimusta irti, vaikka joku osakas on ilman autopaikkaa ja jollain osakkaalla on niitä kaksi. Autopaikkojen vuokraukseen sovelletaan maanvuokralakia, ei asunto-osakeyhtiölakia. Tällaisessa tapauksessa voit ainoastaan pyytää hallitusta tiedustelemaan kaksi autopaikkaa omistavalta, että suostuisiko hän luopumaan toisesta paikasta hyväksesi.

    • 5+7

      Osakkaita pitää kohdella yhdenvertaisesti. Hallitus päättää, miten paikat jaetaan, mutta jakoperuste pitää olla yhdenmukainen, esim. ensin jokaiselle osakkaalle 1. autopaikka ja sitten vasta jos jäljelle jää paikkoja, niin voi saada toisen. Sulle kuuluu siis autopaikka.

      • vuokrasopimus?

        Jos pelisääntöjä ei ole luotu, niin nykyinen käytäntö muodostaa säännön. Yhtiön kannattaa ottaa käyttöön kirjalliset autopaikkavuokrasopimukset, joihin on kirjattu autopaikan vuokrauksen sopimusehdot. Jos muuta ei ole, niin muuta ei ole. Silloin eletään olemassaolevan kirjoittamattoman säännön mukaisesti jonottaen paikkaa seuraavaa.


      • edelleen...

        Edelleen, jos ne ovat omistuspaikkoja, niin ei hallitus voi määräillä miten paikkojen omistajien pitää paikkojaan jaella.

        Jos taas taloyhtiön omistamia asukkaille vuokrattavia paikkoja, niin silloin ei yhdenvertaisuus toteudu, jos taloyhtiö vuokraa toisille useita paikkoja ja toisille ei riitä yhtään. Ja tässä ei sitten osakkailla ole mitään etuoikeuksia vuokralaisiin nähden. Kaikki paikan haluavat asukkaat ovat samassa autopaikkajonossa.

        Jokohan nyt olisi tarpeeksi monta kertaa jauhettu, että joissain taloissa paikat ovat omistuspaikkoja ja joissain vuokrapaikkoja, ja niihin ei voida samoja taloyhtiön määrämiä sääntöjä toteuttaa.


    • 8+65

      "taloyhtiö vuokraa toisille useita paikkoja ja toisille ei riitä yhtään"

      Vuokrapaikoista kysymys, yhtiössä muutama autoton, ja muutamalla asukkaalla kaksi paikkaa, kaikki paikat käytössä, mutta jonoa ei ole. Yksi autoton on myymässä kämppäänsä ja muuttamassa pois. Jos uusi asukas haluaa autopaikan voiko/pitääkö taloyhtiön irtisanoa yksi kakkospaikka ja vuokrata se uudelle asukkaalle?

      • mersun paikka mulle

        Kyllä yksi kakkospaikka pitää irtisanoa, mutta kenen, ehkä viimeisenä tulleen..., ah anna asia isännöitsijän huoleksi, tosin se lisää jo hänen taakkaa entisestään. Mutta näistähän on tietysti vuokrasopimuksessa määrätty, toivottavasti.


    • kyrrpiä as.oys.ssä

      Autopaikkojen jakosäännöt uudessa asunto-osakeyhtilaissa
      Kaupunkien keskustoissa erityisesti vanhempien talojen pysyvä ongelma on autopaikkojen riittämättömyys. Talot on rakennettu ennen autoistumisen läpimurtoa ja eikä autopaikkoja riitä usein kuin kolmannekselle tai neljännekselle huoneistoista.

      Autopaikkapula on ajanut taloyhtiöt varsin luoviinkin ratkaisuihin ongelman poistamiseksi. Autopaikkojen jakosääntöjä laadittaessa ei ole aina noudatettu tasapuolisuutta. Talossa asuvia osakkaita on saatettu kohdella autopaikan saamisessa talon ulkopuolella asuvaa ns. sijoittajaosakasta hellemmin. Talossa asuvat ovat voineet päästä autopaikkajonossa muiden edelle.

      Uuden 1.7.2010 voimaanastuvan asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatteen noudattaminen edellyttää, että osakkeenomistajia on kohdeltava tasapuolisesti myös autopaikkoja jaettaessa. Käytännössä yhdenvertaisuusperiaatteen noudattaminen edellyttää sitä, että autopaikat on jaettava tasapuolisesti talossa asuvien osakkaiden ja ns. sijoittajaosakkaiden kesken. Pääajatuksena on, että kaikkia osakasryhmiä on kohdeltava tasapuolisesti (asuinhuoneistojen talossa asuvat osakkaat / muualla asuvat osakkaat, liikehuoneistojen talossa omaa liikettä harjoittavat osakkaat / muualla olevat liikehuoneistojen osakkaat jne).

      Uudenkin lain mukaan erilaiset jonotusmenetelmät ovat sallittuja, mutta jonostusjärjestelmissä on noudatettava aina yhdenvertaisuusperiaatetta. Uuden lain myötä ei ole tarkoitus saada jo jaettuja autopaikkoja uudelleenjaetuksi, vaan tiukentuneet vaatimukset koskevat vain 1.7.2010 jälkeen jaettuja autopaikkoja.

      Mikäli autopaikkoja halutaan kuitenkin jakaa laillisesti siten, että esimerkiksi talossa asuvat osakkaat ovat etusijalla, on asiasta määrättävä yhtiöjärjestyksessä. Mikäli yhtiöjärjestystä muutetaan siten, että talossa asuvalla osakkeenomistajalla on etuoikeuksia suhteessa muihin osakkaisiin, vaatii yhtiöjärjestyksen muutos käytännössä kaikkien osakkeenomistajien suostumuksen.

      Se, mitä tässä kirjoituksessa on sanottu autopaikoista, koskee vain taloyhtiön hallinnassa olevia autopaikkoja. Esimerkiksi osakkeina olevia autopaikkoja tai yhtiöjärjestyksen mukaan tiettyyn huoneistoon kuuluvia autopaikkoja yhdenvertaisuusperiaate ja sen vaikutus jakosääntöihin ei koske.

      Asiasanat: asunto-osakeyhtiö, taloyhtiö, autopaikka, jakosääntö, yhdenvertaisuus.

      • Anonyymi

        Autopaikkojen jakoperusteen muutos ei vaadi kaikkien osakkeenomistajien suostumusta.


    • ei talon

      Kuka omistaa autopaikat. kauppakirjan liitteessä sanotaan että jokaisella huoneistoilla on autopaikka onko myyty samalla kuin asunto .Yhtiöjärjestys ei sano mitään.

      • ketä kiinnostaa..

        Ketä kiinnostaa yhdeksän kuukauden jälkeen? Eikö se ole jo 9kk:ssa selvinnyt kuka ne omistaa ja kuuluko paikkaa saada vai ei.


    • Anonyymi

      En ymmärrä miksi ylipääntäsä 70-80 luvulla on rakennettu valtavia kerrostaloja eikä läheskään kaikille autopaikkaa. Uudemmissa asunnoissa tämä ongelma on sentään jo tajuttu ja rakennettu kerrostaloihin parkkihalleja,

    • Anonyymi

      Oli jo aika nostaa tämäkin aloitus nostajan ymmärtämättömyyden takia

    • Anonyymi

      Asia saattaa olla niinkin, ettei niitä paikkoja voi edelleen vuokrata. Kannattaa lukea yhtiön säännöt ja ottaa yhteys isännöintiin, kiinteistösihteeriin.

    • Anonyymi

      Hallituksen jäsenillä on usein eri vapauksia.

      • Anonyymi

        Ei ole. Tai jos on, niin hallitus vaihtoon.


    • Anonyymi

      Tee isännöitsijän kanssa kumppanuus tai kickback sopimus kuten eilisessä MOT ohjelmassa kerrottiin. Saat varmasti autopaikan,

    • Anonyymi

      Mulla on 64 parkkipaikkaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1485
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1179
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1050
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      927
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      860
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      783
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      57
      706
    Aihe