TAYS synnytyssali

"yksin"

Kuukauden kuluttua esikoisen synnytys edessä TAYS:ssa. Olemme yhdessä veri-ja sairaalakammoisen mieheni kanssa todenneet, että hänen lienee parempi pysytellä toimituksen aikana kotosalla. Ajattelin kuitenkin, että sitten kun vauva on maailmaan saatu, niin olisi mukava, jos mies voisi sitten tulla jo synnytyssaliin jälkikasvuaan katsomaan. Mutta onnistuuko tämä? Saako synnytyssalissa pitää kännykkää auki, jotta voisin sitten heti sieltä hänet hälyttää paikalle? Synnytyssalissahan ollaan kait vaan pari tuntia ja sen jälkeen siirrtyään synnyttäneiden osastolle, jossa isät saavat vierailla vain päiväsaikaan. Jos siis vauva syntyy illalla/yöllä ja en saa synnytyssalista miehelleni soitettua, niin sittehän hän näkee lapsensa vasta seuraavana päivänä.
Onko kokeneemilla muuten jakaa kokemuksia tai vinkkejä TAYS:ssa "yksin" synnyttävälle?

12

1391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • verikammoinen mies

      Miks se mies ei voi odottaa siellä sairaalan käytävällä jos ei pysty synnytyssaliin tulemaan? Kyllä ne hoitajat pyytävät sitten miehen paikalle kun lapsi on syntynyt. Eikä siellä synnytyksessä veri lennä kuin ehkä ihan lopussa, suurin osa ajasta on ihan muuta. Ja synnytyssalissakin vauvan syntymän jälkeen synytät vielä istukan ja sinua ehkä paikaillaan jne että pahimpaan aikaanhan se miehesi silloin sen veren näkemisen kannalta mukaan tulisi. Ei muuta kuin ukko mukaan. Aina voi mennä siinä vaiheessa ulkopuolelle jos niin paha olo tulee. Mutta voin kertoa että ihan turhaan miehesi pelkää.

    • toisen tehnyt

      Ainakin Keskisuomen Keskussairaalassa puhelimen sai käyttää synnytyssalissa. Kätilöt olisivat myös voineet soittaa puolestani miehelle (ei päässyt paikalle isomman lapsen hoitajan sairastumisen vuoksi) ja ilmoittaa ilouutisesta.

    • 39+

      Taysin synnytyssalissa ei saa käyttää kännykkää.. Mulla kans verikammoinen mies, meinaa pyörtyä verinäytteen ottoonkin! Mutta kyllä hän aikoi tulla mukaan kun meidän poika syntyy, laskettu aika vajaan viikon päästä :) Sanoin sille että jos alkaa tuntua pahalta niin lähtee ihan suosiolla välillä jäähylle käytävälle. Ja tosiaan eihän se veri lennä ku vasta ihan sitten lopuksi, ja siinä vaiheessa tosiaan pahin on jo ohi ja vihdoin saa sen pikku ihmeen syliin :) Kyllähän nimenomaan siinä avautumisvaiheessa kaipaa sitä tukea, se kun voi kestää tunteja ja taas tunteja näin ensisynnyttäjällä... Jos se miehes ois siellä niin kauan että alkaa ponnistusvaihe ja lähtis sit käytävälle jos ei tosiaan yhtään kestä verta nähdä?

    • useamman synnyttänyt

      Kyllä sieltä tieto miehelle saadaan milloin vain, ei se ole ongelma. Jos ei kännykällä niin sairaalan puhelimella. Ja isä saa tulla paikalle milloin vain, oli yö tai päivä ja missä vaiheessa synnytystä vain - tai heti synnytyksen jälkeen.

    • blah1

      Juurikin näin, isä saa tulla paikalle ihan milloin tahansa. Mutta itsekin lähtisin suosittelemaan että menette yhdessä saliin ja isä ulos kun ei enää kestä olla paikalla. Varsinkin ensimmäinen synnytys voi olla todella pitkä, joten aika yksinäistä on salissa olla ennen ponnistusvaihetta. Kätilöt eivät siis todellakaan ole koko aikaa paikalla.

    • Doula

      TAYSissa ei tosiaan saa salissa pitää kännykkää päällä, mutta kyllä sieltä tieto isälle saadaan joka tapauksessa. Synnytyssalissa ollaan pari tuntia vauvan syntymän jälkeen ja siinä isä voi olla mukana ennen osastolle siirtymistä, ja tietysti tulla osastollekin jos on päiväsaika.

      Minäkin kuitenkin suosittelisin että isä tulisi synnytykseen alusta asti mukaan, siis sillä mielellä että lähtee sitten tauolle jos menee ikäväksi. Suurin osa (vasinkin ensi-)synnytyksestä on suorastaan tylsää ja pitkäveteistä touhua, kurja siellä on yksin olla, eikä siinä mitään sellaista tapahdu mikä miestäkään hirvittäisi.

      Jos et halua ihan yksin synnyttää (kätilöt eivät juuri salissa viivy ennen ponnistusvaihetta), niin suosittelen harkitsemaan myös doulan ottamista mukaan. Koulutettu doula voisi saada isänkin olon mukavammaksi ja vähemmän pelokkaaksi, ja olla tukenasi myös siinä ponnistusvaiheessa jos isä silloin haluaa poistua. Tietoa tamperelaisista vapaaehtoisista doulista löytyy täältä: http://doulapiiri.blogspot.fi/

    • "yksin"

      Kiitoksia kaikille vastauksista. Luotan kuitenkin omaan päätökseemme eli mies ei osallistu synnytykseen. Kyse ei ole pelkästä ponnistusvaiheesta ja verestä vaan kaikesta, mikä sairaalaan/synnyttämiseen liittyy. Tietääkö kukaan, mihin perustuu tays:n kännykkäkielto, kun kuitenkin käsittääkseni useissa muissa sairaaloissa saa kännykkä olla salissa päällä? Kyllähän sieltä varmaan tuoreelle isälle soitettua saa sairaalankin puhelimella, mutta ajattelin, että olisi ollut mukava laittaa esim. tekstarina miehelle väliaikatietoja, jos salissa vierähtää 24 h. Mutta sairaalan säännöillä toki mennään ja toivotaan, että vauva syntyy aamulla/päivällä, että mieskin pääsee hänet melko tuoreeltaan näkemään (jos ei 2h:n aikarajan puitteissa synnytyssaliin ehdi, niin pääsisi sitten edes vuodeosastolle).

      • :D:D

        Tekstarilla väliaikatietoja. Hei haloo nyt oikeesti. Ei pahalla, mutta vähän veikkaan, että ei siinä vaiheessa kyllä mitkään tekstarien kirjotukset oo mielessä..
        Voin sanoa, että omalla miehelläkin on hirveä veri- ja sairaalakammo, mutta siittä huolimatta ei missään vaiheessa miettinyt etteikö synnytykseen tulisi. Se lapsi kun syntyy vain kerran eläessään.. Tuskin olisi mistään hinnasta jättänyt sitä kokematta, sillä se on niin ainutlaatuinen kokemus kaikenkaikkiaan. Ja mistä sitä koskaan tietää, kuinka synnytys sujuu, aina voi jotain odottamatonta sattuakkin, niin ei siinä paljon mitään ilmotella siinä vaiheessa...


    • "yksin"

      Ymmäärän, että 95% palsatan lukijoista on vaikea ymmärtää, että vaikka oma mies tulisi/olisi ollut synnytyksessä mukana, niin osa pariskunnista saattaa katsoa toisenlaisen ratkaisun parhaaksi. Minusta "yksin" synnyttämisessä ei ole mitään pahaa eikä väärää eikä synnytyksen väliin jättäminen tee miehestäni huonoa isää.
      Olen hankkinut melko paljon tietoa synnytykseen ja kivunlievitykseen liittyen ja saanut sen käsityksen, että esim. epiduraalipuudutuksen ansiosta synnyttäjä voi jopa nukkua muutaman tunnin kesken synnytyksen. Tämän vuoksi ajattelin, että jos pystyy nukkumaan, niin varmaankin pystyy myös tekstarin lähettämään. Toki, jos kyseessä on syöksysynnytys ei tekstareiden lähettäminen varmaankaan ole asialistalla ensimmäisenä. Ilmeiseti edellinen vastaaja oli tulkinnut asian niin, että ajattelin lähetellä tekstareita kesken ponnistusvaiheen. Jos synnytyksessä sattuu jotakin odottamatonta (minun/vauvan/molempien) henki on vaarassa, oletan, että henkilökunta informoi miestäni heti kun tilanne sen sallii.

      • yksin myös

        Minä synnytin esikoiseni yksin, 5kk sitten TYKSissä. Raskauden alussa ajattelin raahata miehen synnärille vaikka väkisin. Puolivälissä sanoin että saa itse päättää. Ja kun la lähestyi, ilmoitin että on parempi jos hän tulee vasta katsomaan tuloksia, olisi toki saanut tulla jos ihan välttämättä olisi halunnut(vaikka tod.näk olisin potkinut hänet ulos kun olisi kuitenkin hermoillut ja alkanut ladella hengittämisohjeita :D) Näin ollen en osaa pitää yksin synnyttämistä pahana asiana.
        Mieheni tuli noin tunti-2 pienokaisen syntymän jälkeen paikalle, ainakin TYKSissä miehen päästivät saliin sitten kun ehti paikalle. Hän piti tuoretta poikaansa sylissä sinä aikana kun minä kävin suihkussa.
        Soitin miehelle itse omasta luurista, ja sukulaisille viestit lähetin sinä aikana kun pientä ihmettämme pestiin ja mitattiin jne. Että kyllä se oma puhelin ihan hyvä on matkassa olla, jos se sallitaan. Todella kurjaa, jos ei.
        Synnytykseni käynnistettiin alkavan raskausmyrkytyksen takia, joten olin sairaalassa vuodeosastolla odottamassa käynnistyspillereiden tehoamista. Kyllä siinä odotellessa soittelin miehelle ja äidilleni, jotka molemmat sydän sykkyrällä odottivat.
        Parempi on, jos tietää miehen hermoilevan ja kammoavan verta ja sairaaloita jne, että mies pysyy pois salista ja sairaalasta, hermostuttaa muuten sinutkin. Näin meillä, ainakin, ja varsinkin kun synnytys käynnistyi keskiyöllä ja nukuin kaikki supistusten välit. Mitä ihmettä se mies siellä olisi kalpeana ja pahoin voivana tehnyt?
        Olin päättänyt mennä mahdollisimman pitkälle ilman kivunlievitystä. Kun sitä sitten kuuden tunnin supistelujen jälkeen pyysin, en mitään ehtinyt saamaan vaan tästä 43minuutin kuluttua "luomuna" syntyi pikkuinen poikeliinimme ja hienosti kaikki sujui. Supistelujen aikana kävelin, kävin lämpöisessä suihkussa ja hieroin selkää ja alavatsaa lämmitettävän (kaura?)pussin kanssa, ja tein ees-taas heijaavia liikkeitä lantiolla.


    • Amand13

      Itse olen tuota asiaa pitkään pohtinut tuleeko mies mukaan vai ei. Mies itse on innostunut tulemaan, mutta omat ajatukset menevät samaan suuntaan kuin edellisen kirjoittajan, mitä se mies sielä tosiaan hermoilevana ja kalpeana istuu ja katsoo kipujani, kun ei kuitenkaan voi niitä mitenkään merkittävästi helpottaa. Mieluiten menisin synnyttämään yksin, mutta toisaalta voinko olla niin ikävä ihminen ja kieltää häntä tulemasta, kun kerta haluaa olla mukana? Onhan se hetki hänellekin tärkeä..

      • no et voi

        olla niin tyly ihminen.Jos toinen on peloistaan huolimatta valmis tulemaan niin kaikki kunnia miehelle.Tilanne on kuitenkin aivan eri kuin esim. verikokeissa joten et todellakaan tiedä miten miehesi loppujen lopuksi reagoi.Eikä siellä kenenkään tarvii naamaa tunkea haarojen väliin ja tuijotella kaikkea verta sun muuta..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe