Mahdollinen IBS, kohtalotovereita?

7+3

Moikka kaikille. Etsin täältä kohtalotovereita, kokemuksia, jotain.

Takana jonkin aikaa kestänyt vatsan oikkuilu. Vuosista puhun, mutta vaikka kuinka mietin niin en saa päähäni että koska mahdollisesti olisi alkanut. Veikkaan kuitenkin, että varmaankin 08-10.

Oireina siis (mm! Voi olla että unohdan mainita jotain tässä nyt):

- Vatsan äänet lisääntyneet huomattavasti (murina ja kurina)
- Vatsakivut varsinkin ripulivaiheen yhteydessä. Yleensä alavatsassa.
- Ripuli-ummetus-ripuli-normaali-ummetus-ripuli... Mulla on siis "kausia".
- Ilmavaivat
- Ulostamisen jälkeen tuntuu ettei kaikki tullut ulos muttei sieltä kuitenkaan enää mitään tule

Noista kausista vielä kerron, että siis mahani harvoin toimii normaalisti. Jos ei ole oikein kunnon ripulia, niin uloste on kuitenkin löysää. Tai sitten pientä papanaa jota saa puskea tosissaan ulos.. Normaaliksi toiminnaksi itse kutsun sitä, kun on helppo ulostaa vaikka uloste on jokseenkin löysää. Nämä jaksot siis vaihtelevat, yleensä ripuliin liittyy jotain muutakin (stressi, ruokavalio) mutta joskus sitäkin tulee monta päivää ilman syytä (ainakaan en osaa yhdistää sitä mihinkään).

Joitakin mahdollisia syitä ripuliin olen päässäni miettinyt. Eli oikein mausteinen tai rasvainen ruoka. Maidosta en usko vatsani oikkuilevan koska en käytä joka päivä maitotuotteita ja olen ollut kerran 2 kuukautta syömättä yhtään mitään missä on maitoa (ajattelin aluksi että olisi laktoosi-intoleranssia). Sama viljan (mahdollinen keliakia) kanssa: olin muutaman kk ilman viljaa. Kuitenkaan näistä ei ollut mitään apua. Sitten myös jos on paljon stressiä, niin maha oikkuilee paljon, paljon enemmän. Olen helposti stressaavaa sorttia niin tämä on hankalaa..

Nyt olen huomannut myös, että kun menen jonnekin muualle syömään niin alan jännittämään heti että pian pitää juosta vessaan. Ja tämä jännitys/ahdistus tilanteista mielestäni lisää vielä mahan oikkuiluja.. Käyn nykyään siksi harvemmin missään (eli tämä vaikuttaa tottakai sosiaaliseen elämään).

Välillä kuitenkin maha on sekaisin enkä itse näe sille syytä. En ole käynyt lääkärissä asian takia. En tiedä pitäisikö, mutta en kuitenkaan usko että olen menossa. Ei ne kuitenkaan voi auttaa, olen monia keinoja kokeillut. Erilaisia ruokavalioita (ei paljoakaan apua, paitsi että oireet vähenivät vähän kun vältin kaikkea turhaa), reseptivapaita ulostus (ummetus- ja ripulilääkkeitä) olen kokeillut. Mutta ne halua semmoisiakaan syödä lopunikääni.

Olen tottunut tähän ja tavallaan olen sujut asian kanssa. Harmittaa tietenkin, mutta mitä olen netistä lukenut ja muiden kanssa puhunut niin oireeni viittaisivat siihen ärtyneeseen suoleen (meillä on sitä muuten suvussa muillakin, voiko se olla jotenkin periytyvää). Ja siihen ei ole parannuskeinoa niin olen vain ajatellut että pitää oppia elämään.

Mutta olisi kiva kuulla muiden kokemuksia, onko teillä muilla ollut jostain tietystä asiasta apua oireisiin?

13

881

  Vastaukset

  • tulepa tänne. ibs-foorumi.forumotion.com

   Mulla on kans ihan samat oireet ja lääkäri on diagnosoinut mutta mitään testejä ei ole tehty. Perehdy FODMAP dieettiin saatat saada siitä apua?

  • mulla samoja oireita,mutta ei ihmeemmin kipuja.vuoden jatkunut.en pysty lopettamaan aamukahvia.alkoholia en käytä.mikähän jeesais.

  • Eikös tuo Fodmap-ruokavalio ole jokin että vältetään hiilareita ja jotain? Täytyy perehtyä asiaan kun ehtii. Olen tosin kokeillut hiilaritonta (silloin tällöin täysjyvää) mutta siitä ei pahemmin ollut apua..

   Kahvi on myös hankala, onneksi olen päässyt eroon siitä. Juon nykyään teetä ja kahvia harvoin kupin tai kaksi. Maha kestää sen muutaman kupin muttei enempää.

   Unohdin mainita myös, että röyhtäilen tosi paljon, en tiedä voiko sitä sanoa oireeksi mutta kuitenkin.

   Alkoholi on itsellä kanssa paha, mutta sitä käytän harvoin kanssa.

   Miten pystyis välttämään stressiä, onks kellään vinkkejä? Mainitsin jo että olen herkästi stressaavaa tyyppiä muutenkin. Sen lisäksi että elämäni on aika epävarmaa koko ajan=lisää stressiä vaan. Ei ole vakityötä sun muuta. En oikein keksi keinoja, kuinka olla stressaamatta niin paljon. Sillä on kuitenkin ihan selvä vaikutus mahaan...

   • mä kans stressaan ja mietin mahaa.minkäs teet


  • Minun oireeni alkoivat kun lopetin kahvin juonnin. Aloin voida pahoin joka päivä joinain päivinä oksensin joinain en. Ummetus oli kova ja aloin hoitaa sitä visiblin kuidulla. visiblin kuidun kanssa suoli toimi joka aamu silti päivällä oli ripulia ja illalla pelkkää limaa. kun lopetin kuidun paino tippui 5 kg. Oksentaminen onneksi loppui. Rupesin juomaan uudestaan kahvia suolisto ongelmat jatkuivat ummetusta, jatkuvaa limaa. välillä tummaa välillä kirkasta limaa. Välillä oli kiire juosta vessaan ja tuli pelkkää kirkasta limaa.

   Nyt hakeuduin vatsalääkärille kun aloin olla jo poikki tämän suoleni kanssa ja ajattelin että masennun ihan totaalisesti. Sain ärtyvän suolen diagnoosin. kunnes labra testien tulokset tulivat ja minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta.

  • Oireet samat kuin viestiketjun aloittajalla. Kestämistä tämä vaatii. Todettu on IBS. Vaatii vessakäyntejä,joten vessapaperia kuluu. Solmac Control kuurit auttaa joksikin aikaa toistaiseksi. Ei vain ole hyvä varmaan jatkuvaan käyttöön.

   Ikävä vaiva kaikkiaan.

  • Tutut oireet , 2 tähystykset tehty, IBS + laktoosiintoleranssi+ palleatyrä vaivat jo kymmeniä vuosia. Nyt on auttanut brepiootti jauhe nimeltä Bimuno jonka tilasin englannista. Ensimmäiset 7 päivää vatsa pitää omaa rupinaa,( otan jauheen illalla) mutta sitten rauhoittuu, eikä mitään kipuja ja turvotuksia ole ja vatsa toimii. Kannattaa kokeilla koska muut keinot olen kokeillut, ruokavalio, lääkitys ym.

  • Heippa vaan kaikki IBSläiset. Olen ollut ymmälläni tästä ibs:sta, kokeillut kaikkia ohjeita, mutta mikään ei ole auttanut. NYT LÖYSIN HELPOTTAVAN AINEEN, MINULLA AINAKIN TOIMINUT. FERNET BRANCA, {ALKOSTA, PARISEN KYMPPIÄ PULLO} OTAN SITÄ RUOKALUSIKALLISEN AAMUISIN TYHJÄÄN VATSAAN, HETKEN PÄÄSTÄ LASILLISEN VETTÄ PÄÄLLE. ON TURVOTUS JA KIPU PYSYNYT POISSA. ALUKSI VATSA TURPOSI PITKIN PÄIVÄÄ JA JOKA KERTA OTIN LUSIKALLISEN FERNETTIÄ, NYT EI ENÄÄ TARVI OTTAA KUIN AAMUISIN. JESSSSS.

   • Ilmainen apu. VESI PAASTO. kaikki dieetit kokeilleena voin suositella. Muutenkin kun asiaa viitsii pohtia vähänkin niin 5h pitäisi olla väliä syömisen ja nukkumaanmenon välillä. Jos mahassa on koko ajan ruokaa sulamassa niin milloin se lepää tai paranee? Tämähän mainitaan jo raamatussakin, ja tällä parani itseltäni moni muukin vaiva. Itselle riitti 3vrk ja tämän jälkeen on allergiat Poissa. Muistaa vaan kiittää Jeesusta tästä ja lopettaa iltanapostelut


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ilmainen apu. VESI PAASTO. kaikki dieetit kokeilleena voin suositella. Muutenkin kun asiaa viitsii pohtia vähänkin niin 5h pitäisi olla väliä syömisen ja nukkumaanmenon välillä. Jos mahassa on koko ajan ruokaa sulamassa niin milloin se lepää tai paranee? Tämähän mainitaan jo raamatussakin, ja tällä parani itseltäni moni muukin vaiva. Itselle riitti 3vrk ja tämän jälkeen on allergiat Poissa. Muistaa vaan kiittää Jeesusta tästä ja lopettaa iltanapostelut

    Liittyykö teillä tähän myös väsymystä?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Liittyykö teillä tähän myös väsymystä?

    Kyllä ja paasto poistaa sen, ja pysyy poissa jos ei syö liian myöhään. Sanoisin että aamuvirkeys on hyvä mittari sille että on syöty oikein ja elimistö on kunnossa. Eli jos kelloa joutuu torkuttamaan on se merkki siitä että pieleen menee ja pikkuhiljaa alkaa tulla sitten kaikenlaisia pikku vaivoja. Tämä oman kokemuksen mukaista havainnointia.


  • Onko teillä myös väsymysoireita?

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   215
   5761
  2. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   152
   5253
  3. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   206
   3818
  4. Ysäribileet Töpärillä

   Ihan vastaisuuden varalta pikku vinkki järjestäjille: varatkaa sitä kaljanlitkua sen verran, että bailaajilla ei tarvi menomestaa vaihtaa. Bileet lopp
   Suomussalmi
   10
   504