Neuvola- ja lääkäritutkimuksista

Kysyjä

Hei!
Kysyisin sellaista, että onko kaikki raskausajan tutkimukset "pakollisia"? Jos haluaisi jättää pois esim. sisätutkimukset, rokottaako Kela siitä eikä äitiyspakkausta yms tukia heru?
Kaipaisin asiallisia vastauksia enkä vääntöä ja kääntöä siitä miksi joku ei menisi sisätutkimuksiin. Kiitos!

20

3238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihmettelensuuresti

      ööö... miksi haluaisit jättää väliin nuo käynnit? neuvolalääkärin sisätutkimukset ei ole niinkö gynellä kopelointia ja ronkintaa.

      • odotus.

        Öö, jos ei aloittajaa vaan kiinnosta mennä levittelemään jalkojaan joka paikkaan? Ihan kuin näistä tutkimuksista olisi jotain hyötyä.
        voit kieltäytyä ap, eikä rokoteta. Mutta synnytyksen jälkeinen tarkastus on melkeimpä pakollinen, ellei lääkäri suostu kirjoittaa todistusta ilman.
        Itsekin olisin kieltäytynyt keskiraskauden tutkimuksesta, mutta supistusten takia oli hyvä tsekata paikat. Täällä ei alkuraskaudesta edes tehty...


    • Hei kysyjä....

      Vain nämä ovat "pakollisia": (kela vaatii) käy neuvolassa tai lääkärissä ensimmäisen kerran ennen 4. raskauskuukauden päättymistä.
      Kun raskautesi on kestänyt vähintään 154 päivää (n. 5 kk), saat neuvolasta raskaustodistuksen joka on toimitettava kelaan jotta saat äitiyspakkauksen yms.

      Sinun ei ole pakko suostua yhteenkään ultraan tai sisätutkimukseen jos et niin halua, ne ovat vapaaehtoisia, ei ketään niihin pakoteta :) silti suosittelen että käyt edes perus neuvolakäynneillä jossa siis kuunnellaan sydänäänet, mitataan verenpaine, tarkistetaan pissasta sokeri ja seurataan että vauvalla ja sinulla on kaikki hyvin yms. Tsemppiä raskauteen.

      P.s toisaalta en ymmärrä miksi et suostuisi sisätutkimukseen tai ultriin sillä näillä tutkimuksilla selvitetään mm. mahtuuko vauva syntymään, onko oikeassa asennossa jne. Nämä tutkimukset eivät myöskään ole yhtä inhottavia kuin esim. gynellä otettava papa koe. Ja tarviihan sinun siellä synnärilläkin nämä sisätutkimukset kestää kun hoitajat kokeilevat kuinkapaljon kohdunsuu on auennut. Päätös on tietenkin sinun, eikä kenelläkään ole siihen nokankoputtamista.

      • Hei kysyjä....

        Niin ja lapsen synnyttyä on jälkitarkastus pakollinen, eli kelan sivuilla lukee näin:
        Äidin tulee käydä neuvolassa tai lääkärissä jälkitarkastuksessa 5–12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Äiti toimittaa jälkitarkastustodistuksen Kelaan. Se tarvitaan, jotta Kela voi maksaa vanhempainrahaa. Ilman todistusta, vanhempainrahan maksu loppuu.


      • Anonyymi

        Ei ne katso kuinka paljon kohdun suu on auennut jos et halua kyllä se vauva sieltä syntyy vaikka sitä ei tehtäs sillä luodaan vaan lisää paineita äidille.


    • Kysyjä

      Hei! Aloittaja tässä.
      Minulla on jo yksi lapsi ja kun häntä odotin kävin kyllä jokaisessa kolmessa sisätutkimuksessa ja synnytyksen jälkeen jälkitarkastuksessa.
      Nyt odotan toista, tosin vasta viikolla 4, mutta minulla on muodostunut päähän kamala pelko näiä sisätutkimuksia kohtaan. Ei, se ei sattunut viimeksikään. Minua vain hävetti kovasti olla siinä jalat levällään vieraalle ihmisille. Onnekseni silloin sain tingattua joka lääkärikäynnille naislääkärin/gynen.
      Nyt kun odotan toista, nolottaa jo valmiiksi aloittaa se sama rumba uudelleen.
      Terkkani oli tuolloin jo vähän silleen että hei oikeasti nyt, eikö se ole sama kumpi se on.. Mutta mulle se vain ei ole. En usko pääseväni tuosta ajatuksesta uloskaan.
      Ja eikö ole parempi, että tilanne joka ahdistaa muutenkin, tehtäisiin mahdollisimman vähän stressaava ja ahdistava?
      Asun pienellä paikkakunnalla ja täälä kaikki muut käyvät tällä mieslääkärillä, siis kaikki jotka tiedän, mutta minä olen aina vaatinut sen naisen joka ei täälä edes käy kuin harvoin. Toimii siis pääasiassa viereisellä paikkakunnalla.
      Synnytyksessä mua ei pelottanut kuitenkaan yhtään että tuleeko sieltä ovesta kohta nyt nais- vai mieslääkäri. Nainen kuitenkin oli ja miehiä synnytyssalissa ei ollut koko aikana ketään muita kuin mieheni. Jälkitarkastus suoritettiin synnytyssairaalassa ja silloin sattui olemaan kans naisgyne vaikken erikseen vaatinut.
      Mä tiedän että moni pyörittelee sielä nyt silmiään tälle mun kammolle ja saattaa jopa ajatella että "mitäs rupeat lapsia tekemään kun et edes sisätutkimuksia kestä". Raskaus on kuitenkin loppujen lopuksi lyhyt aika, ja jos en niillä kolmella sisätutkimuskerralla käy, ei sillä ole väliä enää raskauden jälkeen kun lapsi on sylissä. Tietysti menisin sitten ite vaikka miljoonan miesgynen luona käymään jos epäilisin että jokin on vinossa.

    • kandi/synnärikurssi

      Turhia sisätutkimuksia pyritään aina välttämään. Ei me lääkärit ihan huviksemme ronkita!

      • odotus.

        Kandi turha puhua että turhia käyntejä vältetään, vai mitenkä selität sen että alkuraskauden sisätutkimus on jossain paikoissa vakio ja joissain sitä ei tehdä ollenkaan? Ja joissain labroissa saat itse ottaa emätinnäytteen esim. hiiva, joissain hoitsut vaativat että saavat ottaa?
        Ja miksi ei Ruotsissa ole näitä sisätutkimuksia, ollaanko me muka jotenkin parempia kun meillä on??
        Nää ronkinnat on menneet ihan naurettavuuksiin, multa on jopa tässä raskaudessa yritetty ottaa papaa mutta en todellakaan ole suostunut! Ja ap, pidä vaan puolesi, et ole mun mielestä yhtään naurettava. Kyllä jokaisella on oikeus päättää omasta yksityisyydestään, ja varmastihan sitä silloin menisi jos jokin olisi hullusti.


    • kesälla tulee vauva

      Miehet ovat yleensä PALJON helläkätisempiä kun naiset; eivät ronki ollenkaan. Valitsen aina miehen nykyään jos vain voi, en enää halua kokea kovakouraista käsittelyä vuositarkastuksilla.

    • Kysyjä

      Hei.
      Eli minä voin kieltäytyä sisätutkimuksista, eikä minua rokoteta siitä? Tietysti tiedostan että se rokotus voi olla se, etten itse huomaa jonkin olevan vialla ja kaikki meneekin pieleen. Ärsyttää vaan valmiiksi kun jos nyt sanon sitten jossain vaiheessa terkalle, etten halua sisätutkimuksia jos ei erikseen ole mitään välttävää pakkoa, tiedän hänen yrittävän selittää niitä näitä kuinka se olisi kuitenkin hyvä. Mielestäni jokaisen terkan pitäisi ymmärtää, että eiköhän jokainen nainen ole etukäteen tutkinut asiaa ja punninnut asioita, eikä ole just sillä sekunnilla sitä päättänyt. Antaisivat vain olla heti kun kerrotaan mitä ei halua ja mitä haluaa.
      Nim.merkki "kesällä tulee vauva": mulla oli viime raskaudessa nainen joka kerta eikä mulla kyllä tehnyt kipeää, että itse kyllä edelleen haluan sen naisen siihen hommaan jos vain mahdollista ja jos sisätutkimuksisa käyn.

      • thytyhre

        Kyllä voit kieltäytyä, jos niin haluat!


      • kätilö- th

        Îhan ystävällinen huomautus: jos th ei kerro, mitä jostakin asiasta voi seurata/ ei seuraa, laiminlyö hän virkavelvollisuuksiaan. Velvollisuus on selittää.


    • JJDJDJD

      En ymmärrä miksi ihmeessä vanheimpainrahan saaminen on kiinni jälkitarkastuksesta!!? En todellakaan ymmärrä, voisko joku selittää... :D Onhan se vastenmielistä joutua ronkittavaksi synnytyksen jälkeen, kun on parantumisvaihe menossa.... Mutta toisaalta kyllä tuollaisen koettelemuksen jälkeen on hyvä, että paikat tarkistetaan varmuuden vuoksi. Mutta tuon ei sais olla perusteena vanhempainrahalle, pitäs riittää että mukula on maailmassa ei pimpin tila :D

      • fgwr

        Mä kysyin suoraan neuvolasta tuota jälkitarkastushommaa, että miten voi olla noin. Jos mies jäisi lapsen kanssa kotiin, eihän hänen tarvitsisi levitellä jalkojaan lekuriin.
        Neuvolasta sanottiin, että mitään järkevää perustettahan tuolle ei ole, mutta toki paikat hyvä tarkistuttaa. Mutta jos fiilis on sellainen ettei todellakaan ole valmis lääkärin ronkkimiseen, voi kuulemma yrittää pyytää jälkitarkastustodistusta ihan ilman että lääkäri tekee sisätutkimusta. Jotkut lääkärit kuulemma tuohon suostuneet.


    • JJDJDJD

      Kiitos huojentavasta tiedosta fgwr! Olispa kyllä todella erikoista, jos se tutkimuksesta kieltäytyminen tarkottais vanheimpainrahan eväämistä! Luojan kiitos.

    • hyps

      Kandi olen ja nainen itsekin. Muistan kyllä, että oli kamalaa, pelottavaa, ja hieman noloa käydä gynen tutkimuksissa aikaisemmin. Sit kävin gynen kurssin ja näin asian toiselta puolelta. Kaikki nuo tunteet unohtuivat ainakin itseltäni ja käytyäni tutkimuksessa sen jälkeen se oli huomattavasti mukavampaa, ei ollenkaan kauheaa. Sitä miettii aina miten saisi kaikille gynen tutkimusta kammoaville sen tunteen välitettyä, miten neutraalina lääkäri sen tutkimuksen kokee. Nimittäin se on todella neutraali, tavallinen ja normaali asia. Jopa ensimmäisiä kertoja tutkiessaan. Kokemattomana sitä mietti lähinnä miten päin nämä välineet nyt tässä kädessä ovatkaan ja miten saan tutkittua ettei potilaaseen vaan nyt satu. Mutta aivan sampoja asioita sitä miettii mm. korva-nenä-kurkkupotilasta tutkiessaan. Ja vaikka kokemattomampi olenkin, niin aivan samalta se tuntuu sitä suuta tutkia. Ei sitä mieti, että hehee, tässäpä katselen naisen alapäätä, vaan ajatus lähinnä onko kohdunsuu auki, näkyykö tulehduksen merkkejä, minkä kokoinen kohtu, loppuraskaudessa miten päin se lapsi on ym? Ihan yhtä lailla kuin suuta katsoessaan etsii niitä tulehduksen merkkejä, limakalvojen kuntoa, nielurisojen kokoa ym. Ja nämä kandin ajatuksia. Neuvoloissa on enimmäkseen lääkäreitä, jotka tekevät sitä paljon ja heille se on vielä tavallisempaa.

      Suosittelisin kuitenkin, että kaikista negatiivisista tunteistasi huolimatta kävisit neuvolatutkimuksissa. Eihän se pakko ole, mutta pienellä itsesi tsemppauksella siihen varmasti pystyt ja saat tietää, että lapsella kaikki on hyvin. Ja mielessä pidät ajatuksen, ettei se lääkärille ole yhtään sen kummempaa kuin minkään muunkaan asian tutkiminen.

      • Neuvolalääkäri

        Komppaan aivan täysin yllä olevaa! Itse olen toiminut neuvolalääkärinä pari vuotta ja se sisätutkimus tulee ihan yhtä rutiinisti kuin vauvan ultraaminen. Ei siinä ajattele muuta kuin että satuttaisi mahdollisimman vähän toista ja sitten toki miettii amatilliselta kannalta limakalvojen kuntoa ja kohdunsuun tilannetta viikkoihin nähden. Valitettavasti joskus se sisätutkimuskin sattuu vaikka yritän olla tosi varovainen ja tiedän olevani helläkätisen maineessa. Silti joskus tahtomattaan tutkimuskin voi vähän nippaista.

        Ja miksikö on jälkitarkistus hyvä olla? Terkkarilla se pitää vähintäänkin olla, koska silloin pystytään seulomaan synnytyksen jälkeistä masennusta, imetysongelmia, virtsankarkailua, seksiongelmia, alapään ongelmia ylipäänsä. Ammatilliselta kannalta katsottuna minusta aivan pöyristyttävä ajatus, ettei olisi mitään tarkistusta jälkikäteen! Ja omasta kokemuksesta sanoisin, ettei kukaan tietysti riemusta hihku kun joutuu ilman housuja pöydälle mennä mutta kokonaisuudessaan moni kokee sen alapäänkin tsekkauksen hyväksi. Montaa kuitenkin mietityttää mihin kuntoon on alapää jäänyt ja minä pystyn sen kertomaan. Monella on pelko, että siellä näyttää ihan pommin jäljiltä ja ovat tosi huojentuneita kun pystyy toteamaan että kaikki aivan mallillaan. Eipä tartte sitten kotona miettiä ja sammuttaa heti valoja, jos peittoja heiluttamaan päätyy! Ja samalla pystyn antamaan paljonkin hyviä täsmävinkkejä kaikkiin niihin pieniin ja isompiinkin vaivoihin mitä monella on synnytyksen jälkeen. Minä katson jälkitarkastuksen olevan ammattilaisen mahdollisuus parantaa synnyttäneen naisen elämänlaatua, ei se ole mitään vain rutiinin vuoksi tehtyä tonkimista...


    • kolmas raskaus

      Ilman sisätutkimusta olisi jäänyt minulle täysin oireeton Bartholinin rauhanen huomaamatta ja tulehdus olisi hyvin todennäköisesti tarttunut vauvaan. Ehdittiin tilanne huomata ja lääkitys päälle. Inhottaviahan ne tutkimukset on mutta kun nimenomaan niissä voi paljastua ongelmia jotka jäisivät muuten huomaamatta. Sen ajatuksen voimalla ne jaksaa :-)

    • fisutt

      Itselläni on takana yksi syöksysynnytys ja toinen lapsi syntyi hieman ennen aikojaan keskosena. Ei tulisi mieleenkään jättää ainoatakaan sisätutkimusta väliin raskaana ollessa, parasta olisi varsinkin omassa tapauksessani jos siihen pääsisi loppuraskaudessa vaikka joka neuvolakäynnillä niin tietäisi mitä siellä alakerrassa tapahtuu.

    • hopsss

      kyllä munki mielestä noi tutkimukset on tärkeitä! Mulla huomattiin ekassa tutkimuksessa ja ultrassa ettei kaikki ole kuin pitäisi, kohdunkaulan syövän vahva esiaste löydettiin. Ja raskauden viimeinen kolmannes kuljettiinkin kerran viikossa sisätutkimuksissa. Lopuksi se jo kävikin ihan rutiinista, ja hyvillä mielein sai lähteä aina kotiin, kun kuuli että kaikki on kunnossa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1604
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1452
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1308
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      1245
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe