Kissa hyppii seinille

Minulla on n. 4,5kk ikäinen kissanpentu. Se on nyt n. 2 viikon sisällä ruvennut ns "parkouraamaan", hyppii seinille siis.. Nerpulla on kiipeilypuu, leluja, kaveria ei valitettavasti ole mutta käymme vanhempieni luona aina mahdollisuuden tullen moikkaamassa muita kissoja. Leikitän sitä aina mahdollisimman paljon, yritän keksiä sille erilaisia leikkejä ja tekemisiä, mutta nyt kun se on tuon jostain keksinyt niin mikä tähän avuksi? Tapettini ovat täällä "pehmeät" .. Kun leikitän sitä, se vaan innostuu enemmin, ottaa lelun suuhun ja hyppää seinälle, koko ajan vain korkeammalle. Vielä ei ole mitään suurta tuhoa näkyvissä mutta asumme vuokra-asunnossa ja tämä olisi hyvä saada loppumaan mahd. nopeasti.. Olisiko neuvoja?
Kyllä tuo tietää EI sanan, mutta ei näytä siitä välittävän tossa tilanteessa, sumutepullostakin on vähän huono suihkauttaa vettä naamalle kun se tilanne on jo periaatteessa ohi kun se on lattialla.. ?!
Pystyyköhän näitä apteekista ja eläinkaupoista saatavia kissakarkotteita pistää tapetteihin? Mitä luuletteko, auttaisiko se edes. Ei tuossa vauhdissa mitään varmaan kerkeä edes haistamaan! Kiitos kaikille ketkä vaivautuivat lukemaan :)

13

1766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Millainen se sen kiipeilypuu on? Yleensä se tarkoittaa sellaista häkkyrää jossa on tasoja niin lähekkäin, että kissa päässee suunnilleen astumalla tasolta toiselle. Ilmeisesti kissasi haluaa käyttää kroppansa tosissaan, jolloin se tasopuu ei siihen riitä ja sen takia se käyttää tarkoitukseen mielestään sopivampaa seinää. Yritä löytää sille mieluiten luonnonpuusta joku mahd korkea pätkä jossa voisi olla haara tai pari istuskelua varten, ja sijoita se johonkin missä saat sen tukevasti kiinni jotakuinkin pystyyn. Ei sen tarvitse aivan pystysuorassa olla, mutta niin ettei kissa pääse sinne kävelemällä, vaan sen on oikeasti kiivettävä ylös päästäkseen. Ja varmista, että se pääsee myös alas siltä varalta ettei osaa laskeutua pystyä runkoa myöten. Vaikka sen tasopuun kautta tai jotain.

      Meillä tuon tapainen sekoilu loppui kuin seinään kun toimme kissallemme kolmemetrisen haapapuun rungon kiipeilyä varten. Jonkin aikaa se sinkoili ylös alas puuta pitkin kuin ohjus, sitten se rauhoittui. Se kiipeilee siinä edellen tämän tästä, mutta muualle se ei enää yritäkään. Kissa on nyt vuoden vanha.

      Ai niin, sen puun olisi hyvä olla n. 10cm paksuinen, niin kissa saa siitä hyvän otteen kiivetä. Jos on tyvestä paksumpi ja latvasta vähän ohuempikin, ei haittaa mitään.

    • Hei, kiitos vastauksestasi. Oikeassa olet, kiipeilypuu on aika mitään sanomaton, jos niin voi sanoa. Nyt siis heti rahaa säästöön ja isompi ostoon. Olisikohan vinkkejä, mistä suht halvalla hyvä?

    • Toivottavasti jollakulla on... Meillä kun on aina ollu ihan luonnonpuita joita olemme saaneet omasta metsästä. Onko itselläsi tai jollakulla tutullasi mökkipaiklkaa tms mistä voisi luonnonpuun saada? Nuo valmiit kiipeilypuut maksavat hunajaa sikäli kun olen joskus katsellut, ja tosiaan niissä on niitä tasoja niin tiheään ettei kissoilla ole juurikaan tilaa varsinaiseen kiipeämiseen. Voi olla, että valmiina ei kissallesi sopivaa löydy mistään. Netistä voisi yrittää googlata? Suunnilleen sellainen, että jos puu on (esim) huoneen korkuinen, siinä olisi vain taso tai pari. Ei sen tiheämmässä, muuten menee liian helpoksi kissalle.

      Yksi vaihtoehto olisi tehdä itse jos on kätevä käsistään. Jos hankkii sopivan pituisen... No, vaikka pari kolme tuumaa paksun pyöreän puutangon tai tavallisen kakkosnelosen, ja hommaa sitten luonnonkuituköyttä jota kietoo tiukasti sen ympärille, saa tehdä juuri niin pitkän kiipeilypuun kuin haluaa. Tosin kallista voi köysikin olla, mutta se on yksi mahdollisuus ellei sopivaa kiipeilypuuta muuten löydä. Muoviköysi olisi muistaakseni halvempaa, mutta ainakaan meidän katti ei siitä tykkää.

    • spidercat

      Heh, mun kissa aloitti saman jo ihan pentuna. Nyt 1,5v ja edelleen parkouraa pitkin seiniä, ei auttaneet meillä karkotteet eikä kustomoitu kiipeilypuu. Jossain vaiheessa päivää loppuu iteltäkin se energia leikittää. Toista pentua ei ikävä kyllä ollut mahdollista hommata, eikä ole vieläkään. Tuo kisu on aivan adhd-tapaus. Parastahan tuolle olisi jos pääsisi ulos väsyttämään itseään, mutta mun naiivia ragdollia ei voi päästää itekseen ulkoilemaan, varsinkaan tällei kaupungissa... Onhan se kieltämättä hauskannäköistä kun otus korvat luimussa hyppii seinältä toiselle ku mikäki spiderman :D Vaikka hermot välillä meneekin...

    • Riehuja9kk

      Meillä on hieman samansuuntainen ongelma n. 9 kk vanhan tyttökissan kanssa. Seinillä ei varsinaisesti hypitä, vaan niitä raavitaan, roikutaan verhoissa, räplätään kaikkea mahdollista kiellettyä ym. En tiedä, onko kissalla ns. kevättä rinnassa vai mikä sitä riivaa, mutta meno on ollut aivan järjetöntä nyt parin viikon ajan. Riehuminen ei sinäänsä haittaisi, jos se tekisi sen päivällä tai illalla meidän ollessa hereillä, mutta pahimmat "kohtaukset" tulevat nykyään öisin joskus kolmen ja viiden välillä. Ja koska aamulla pitää herätä töihin, niin alamme olla mieheni kanssa jo fyysisestikin melko väsyneitä tuohon sen riehumiseen. Kiipeily/raapimapuu meillä on. Ei mikään valtavan suuri tosin, koska kämppäämme ei kamalan suuri mahdu. Myös kaikenlaisia leluja löytyy ja leikitämme sitä joka ilta. Myös kissakaveri sillä on ja painivat keskenään jonkin verran. Olen yrittänyt kitkeä noita kissan yöllisiä puuhia siten, että en ole huomioinut niitä mitenkään. Tosin on hieman vaikeata olla huomioimatta sitä, kun joku roikkuu verhoissa mertin päässä omasta naamasta... Pientä vaikutusta tuolla tuntuu olevan, mutta ei suurta. Leikkautamme kissan varmasti tässä n. kuukauden sisällä, saa nähdä rauhoittaisiko se sitä. Olisiko kenelläkään vinkkejä tähän yölliseen riehumisongelmaan? Asumme kaksiossa, joten valtavaa tilaa temmeltää kissoillamme ei ole. Hakusessa kuitenkin on omakotitalo sen verran syrjästä, että kissat uskaltaa laskea pihalle toteuttamaan itseään.

    • Kyllä se "ei!" kannattaa opettaa elukalle kuin elukalle. Helpottaa kummasti elämää kun ne osaavat lopettaa mitä ovatkin tekemässä, kun kielletäään. En ole koskaan uskonut siihen, että ei-toivottua käytöstä ei huomioida mitenkään, missään tilanteessa. Eläimiä on kiellettävä tekemästä vääriä asioita ja kehuttava kun ne tekevät oikein, sillä lailla ne oppivat tietämään mitä saa tehdä ja mitä ei. Jos kissaa ei kiellä esim roikkumasta verhoissa, ei se voi mitenkään tietää ettei niin saa tehdä.

      On tosin niitäkin tilanteita joissa on parempi olla huomioimatta, kuten jos pahanteko on selkeästi pelkkää pakkomielteistä huomionhakuisuutta, tai määrätyissä pelkotilanteissa, mutta kun puhutaan kurittomuudesta ja pahanteosta leikin tiimellyksessä, voi ja minusta kannattaakin harrastaa kieltopolitiikkaa.

      Monilta ihmisiltä tuntuu unohtuvan, että eläimetkin kieltävät toisiaan vääristä asioista. Ne eivät tee sitä samalla tavalla kuin ihmiset, mutta palautetta huonosta käytöksestä tulee kuitenkin. Hevoset luimistavat, purevat tai potkaisevat, koirat nostavat niskakarvansa pystyyn, irvistävät, murisevat ja purevat, kissat köyristävät selkäänsä karvat pystyssä, sähisevät ja raapivat, ja toki purevat nekin. Kun ajattelee miten kovakouraisesti eläimet joskus opettavat toisilleen tapoja, niin se ihmisen käyttämä "Ei!" on melko mitätön tapa kieltää.

    • Riehuja9kk

      Meidän kissalla nuo yölliset episodit ovat selvästi huomiohakuista. Jos komennan "eillä" tai suihkupullolla, meno vain yltyy. Huomiotta jättäminen on osoittautunut parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Viime yönä syy kissan viimeaikaiseen levottomuuteenkin paljastui, kun se aloitti aivan järjettömän maukumis- ja mouruamiskonsertin. Samaa on jatkunut koko päivän ja selvästi kyseessä on kiima. Leikkausaika varattu ja enää pitää toivoa, että tämä vaihe kestää vain sen muutaman päivän ajan. ;)

    • No juu, kiima kieltämättä selittää aina paljon.. Meillä se ei aiheuttanu riehumista, mutta ympärivuorokautista naukumista täyttä kurkkua kyllä senkin edestä!

      Kumpaa tarkoitat "tällä vaiheella"? Riehumista vai mouruamista? Meillä se meteli jatkui yötä päivää viikon päivät kunnes kissa leikattiin kesken kiiman. Huutaminen loppui kuin seinään. Luoja tietää kauanko olisi jatkunut jos olisi pitänyt odottaa että se menee ohi ennen leikkausta! Onneksi ei tarvinnut ottaa siitä selvää...

      Mutta hyvä kun selvisi, ainakin tietää, että tilanne on ohimenevä. :)

    • Tirpsukkoidet

      Mulla on nyt 7 kk vireä poikakissa. On myös sellainen turbo-ohjus että heikompia hirvittää. Tämä tyyppi kans hyppii yhden seinän nurkkaan. Mulla on läpitalon kaksio, joten parasta ajanviihettä hänelle on juosta asunnon toisesta päästä, toiseen päähän ja tsäking, hypähtää korkealle nurkkaan. Mulla on myös 4 vuotias narttu, ja nyt kun ovat kaverustuneet, viihtyvät tosi hyvin keskenään ja leikkivät yhdessä. Kissapoju on myös rauhoittunut hiukan, nyt kun toinen kissa on leikkikaveri. pennuilla on niin paljon virtaa, ja varmasti se tasaantuu ajanmyötä. Erityisesti, jos on toinen kissa. Tietty koska kissat on yöeläimiä, ja pentu on enemmänkin "luonnon rytmissä" kiinni, niin nää usein aloittavat juoksu- ja painiharkat ilta kello 23 aikaan. Suljen ne sitten olkkariin, josta on suora kulkuyhteys vessaan ja keittiöön. Oppivat myös ettei sen jälkeen kinuta enään mun viereen makkariin. Joskus kyllä rauhoittuvat ja nukutaan kaikki samassa sängyssä. Kevät ja lisääntynyt valo saavat kissoissa vipinää aikaan. Narttu on leikattu aikoja sitten, koska kiima ja mouruaminen olivat aikas karseeta. Poikakissa, jota ei siis ole vielä leikattu, on kerran pissannut mun laukkuun, eli merkkailut alkavat hiljalleen olemaan ajankohtaisia.

      Mitä tulee tuohon kieltämiseen, ehdottomasti sitä pitää ja kannattaa tehdä. Pennut ovat vähän ilkurisia ja keksivät kyllä kolttosia. Usein motiivina on kylläkin tylsistyminen tai huomionhaku. Itse olen kehittänyt tietynlaisen äänen, joka toimii ainakin vanhemmalle kissalle. Kissan nimen käyttämistä, en suosita. Kissa ei muuten esim tiedä, milloin häntä lempeästi tervehditään tai nimeä sanomalla kielletään. Ja toinen vaihtoehto ( jos kissa esim.puree tai raapii, eli on lähellä ja tekee väärin) on kuuluva sähäisy.

    • Riehuja9kk

      "Tällä vaiheella" tarkoitin lähinnä tuota mouruamista. Aivan järjetöntä huutamista koko ajan! :D Muu riehuminen on nyt mouruamisen alettua hieman laantunut. Onneksi viime yönä kissa ei naukunut ja mourunnut aivan niin pahasti kuin edellisenä. Kiiman ja senmukaisen käytöksen kestohan taitaa kissoilla vaihdella aika paljon. Toivottavasti tuo meidän kissa on sitä mallia, jolla pahin vaihe kestää muutaman päivän ajan eikä viikkoja. Toinenkin kissamme (4 v. leikattu tyttö) on hieman ihmeissään, että mikä tuota kaveria oikein riivaa. Painimatseistakaan ei meinaa tulla mitään, kun toinen vain vaeltaa ja naukuu levottomana. ;)

    • jussin mamma

      ulkotarha pelastaa aika paljon. Kiipelyä voi ohjata ,kuten jo ehdotetiinin vaikkaa metsästä haetulla kiipeilypuulla, kun rohkeasti menee maalaistalosta kysymään, nii todennököisesti jo ensimmöinen isöntä/ emöntä antaa luvan ottaa pari metrin rangan jossa on pari kolme oksaa koristeena. Myös vanha joulukuusi josta okast on karsittu liki kokonaa, köy kiipeilyyn. Myös nelos-parru käy kiipeilyyn, eikä käyttä tarvita.issamene raakapuuta pitkin, ja voihan siihen naulata rimankappaleita poikittain sinne tänne mielenikintoa ja tassuntilaa antamaan. Miten olisi kaksi nelospölkkyä, toinen huoneen toisessa, toinen toisessa nurkassa ja liki katonrajaa lanuta juoksemista varten? Pystyynhän nuo tolpat tekemällä pukkijalat kuten rakennustelineessä.

    • mur1

      meillä noin vuoden ikäinen leikattu kolli joka hyppii myös seinille ja oven karmeihin tiivisteitä vaihdettu jo useampaan otteeseen kyllä siinä kärsivällisyys kärsii jos jatkuvast repsottaa noi ja tapetit roikkuu toinen kissa nyt 5 vuotta ja ikinä ei ole noin käyttäynyt.

    • zooplus

      www.zooplus.fi sieltä löytyy edullisesti kivoja kiipeilypuita ja kaikkea muutakin tarpeellista. Itse ostimme sieltä suurikokoinen kiipeilypuu ja hieno on. Tosin portaat vähän likkuvat, ei siis saa ihan tarpeeksi tiukasti kiinni. Kiipeilypuun nimi taisi olla joku Tähkäpuu tms...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2152
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      174
      1691
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1567
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1368
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1352
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      290
      1207
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1079
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1043
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1042
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      902
    Aihe