Räsymatot ei pysy paikallaan

Lentävät matot

Miksihän esim.tavarataloissa ja verkkokaupoissa myytävät räsymatot on nykyään niin julmetun ohuita ja kevyitä, ettei ne pysy lattioilla ilman vippaskonsteja.
Helppoja toki käsitellä, nostella ja pestä.Mutta valmistaja voisi kertoa, miten nämä saa pysymään paikoillaan liukkaammilla lattioilla?Ei niitä lattiaan kiinni viitsisi alkaa ihan naulaamaankaan.
Ennen räsymatot pysyivät paikoillaan, ne itse kudotut, painavammat ja ryhdikkäämmät.Joita ei meinaa enää mistään saada.

12

2380

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mattomartta

      Ongelmahan on siinä, että kaupassa myytävät "räsy"matot ovat vain räsymattojen näköisiä, ei oikeista räsyistä (kankaista) tehtyjä. Tämä selittää painoeron. Todella kevyt paino taas tarkoittaa enemmän voittoa valmistajalle--> säästöä materiaalissa, kuljetuskustannuksissa ja yleensäkin valmistusprosessissa.

      Ennen vanhaan, kun kaikessa yritettiin säästää ja kaikkea yritettiin käyttää mahdollisimman loppuun, vanhoista vaaatteista, lakanoista ja muista tekstiileistä tehtiin matonkuteita. Kun tekstiilien elinkaari alkuperäisessä muodossaan oli tullut tiensä päähän, revittiin nämä kuteiksi ja näin käyttökelpoinen materiaali sai uuden elämän roskiksen sijaan.

      Kangaspuita löytyi usemmasta pirtistä tai vähintäänkin kyläläisten yhteisistä tiloista. Lähemmäs jokainen naispuolinen osasi mattopuita käyttää ja mattojen kutomista pidettiinkin naisväen harrastuksena, eikä kotityönä. Tämä kai selittää, miksi mattoja ennen oli enemmän ja helpommin saatavissa. Verrataampa vaikka räsymattojen kulta-aikaa nykyiseen, kun nykynuorista tuskin kukaan on edes nähnyt kangaspuita minkäänlaisessa mittakaavassa. Surullista, mutta totta.

      Se, miksi näitä vanhoja kunnollisia mattoja on vaikea saada, niin nykyään nämä räsymatot ovat jo niin vanhoja, että suurimman osan palvelusvuodet ovat jo aikaa sitten täyttyneet. Tähän vielä lisätään päälle nykyisen naisväen taidottomuus ja kiinnostuksen puute menneiden aikojen hyötyharrasteisiin, niin ei ihmekään ettei mattoja löydy, kun niitä ei kerran uusia tule.

      Tähän loppuun vielä... Jos kunnollisia räsymattoja kaipaat, niitä on oikeasti helppo tehdä, ehkä aikaa vievää, mutta helppoa :).

    • Lentävät matot

      Kiitos ystävällisestä ja asiantuntevasta vastauksestasi. :)
      Tosiaan, kyllähän näitä kangaspuita vielä onneksi on jossakin.Kun vaan on materiaali, niin itse pääsee kokeilemaan taitojaan.Äitini ja isoäidit osasivat tämän homman.Itse en usko oppivani, en ole käsityöihmisiä.Mutta ihailen suuresti kaikkea käsityönä tehtyä.Jos oppisin mattoja kutomaan, varmaan paukuttaisin innoissani mattoja metritolkulla.Näin käy aina kun huomaan oppivani jotakin uutta.
      Räsymatot on niin kauniita ja kodikkaita.Etenkin puhtaina ja kirkasvärisinä.

    • eiksjuuh

      Räsymatot ovat kyllä aivan karmean näköisiä, kuka hullu semmoisia haluaisi lattialleen...?

    • laila1

      Piretäänkö teillä mattoja lattialla? Ei, meillä ne pysyvät pitämättäkin :)

      • Leila7

        Pidetäänkö teillä makuhuoneen ovi kiinni yöllä?





        .
        .
        .
        .
        .
        .
        .
        .

        Ei, kyllä se pysyy kiinni pitämättäkin.


    • kudo itse

      Siis mikä panee ylipäätään ketään panemaan räsymattoja lattioilleen, jos ne eivät ole oikeasti suomalaisesta ylijäämätekstiilistä Suomessa kudottuja oikeita "mummon" räsymattoja?

      Jotain kaukoidässä löysästi huideltuja tekstiilin suikaleita maton muodossa postimyynnin ja muun tarpeisiin, koska suomalaisen pitää saada räsymatto lattialleen. Miksi? Koska ne ovat tyylikkäitä? Niitähän tehtiin, koska muitakaan mattoja ei ollut saatavilla.

      Ja nyt sitten ruikutetaan, että ei ole räsymatto niin kuin ennen.

      Anna mun kaikki kestää!

    • kissatalous

      Sellainen jarrumatto kaupasta maton alle.
      Meillä kissataloudessa niitä käytetään jopa pöytäliinan alla.
      Valitettavasti noi kissat eivät ole oppineet pysymään pois pöydältä,
      vaikka kuinka opetettu.

    • sukkula

      HUITTISISTA löytyy "yhdennaisen" yritys, nimeltään Mattopuoti, Sieltä saa vanhanaikaisia 4-6 vartisia, kerrassaan kauniita, aitoja räsymattoja.
      Sellaiset ovat meidänkin pirttimme lattialla, eikä mitään liukuesteitä tarvita.
      Suosittelen puotia lämpimästi.

    • ilkkah

      Katsoppa tarinavakka.com niin löydät räsymattoja, jotka pysyvät paikallaan!

    • räsymato

      Räsymatto on kuulemma eksoottinen tuote, jollaisia ei Euroopassa tunneta ollenkaan. Ainakin viime kesänä eräs Saksassa asuva suomalainen toi saksalaiset tuttavansa Suomeen mattopyykille esitelläkseen suomalaisia räsymattoja ja matonpesutouhua...

    • Pysyy!

      Ikeasta löytyy naton alle laitettavaa muoviverkkoa,joka pitää maton paikoillaan.

    • mattomiina

      En usko, että pysyy sillä muoviverkollakaan tuollainen ohut ja kevyt teollisuusräsymatto. Ne on tehty jostain tekokuidusta ja näkyyhän se siitäkin, että ne eri ole ryhdikkäitä ja pesun jälkeen menevät kippuraan ja kappuraan ja rypistyvät.

      Kun on kodissa vielä koira, joka juoksentelee ja säntäilee joskus paikasta toiseen, ei siinä mitkään kaupan räsymatot pysy suorassa.

      Kyllä niitä aitoja vanhanajan räsymattoja vielä saa kun viitsii etsiskellä. Viime kesänä ostin torilta yhdeltä vanhemmalta naiselta aivan hurjan kauniin räsymaton, eikä ollut edes kallis. Ei oltu tehty mistään valmistrikookuteesta, niin kuin nämä mattoharrastajat tuntuvat useimmin kuitenkin tekevän, ostavat isot määrät valmiskudetta ja tekevät. Kyllä tämä matto ja ne muutkin, mitä oli myynnissä, oli ihan omista itseleikatuista kuteista tehty, näki heti. No, ei tämäkään matto koiran käsittelyä kestä, kyllä se vinoon menee kun musti siinä innoissaan telmii lattialla. Mutta ei hätää, oikaistaan ja sillä siisti.

      Joku sanoi räsymattoja rumiksi. No makuja on monenlaisia, mutta minun mielestäni sekin riippuu siitä, kuinka taitavasti kutoja on osannut värejä käsitellä. Joskus ennenhän niitä mattoja tehtiin sen kummemmin ajattelematta, minkä sävyinen matto tulee, pistettiin vaan kudetta loimeen. Muistan minäkin ne entisajan räsymatot meidänkin kotona lattialla, eihän ne olleet oikeastaan minkään väriset, joko riemunkirjavat tai synkän mitäänsanomattomat.

      Minusta räsymatto on parhaimmillaan kaunein matto maailmassa. Se on lämminhenkinen, jalalle ystävällinen ja helppo pitää puhtaana. On tässä vuosien varrella ollut vaikka minkälaista mattoa huushollissa, on paperinarua, ryijymattoa, plyysimattoa, villamattoa, rahkamattoa mitä tahansa, mutta kaikkein kaunein on perinteisellä tavalla ryhdikkääksi kudottu räsymatto. Näin koiraperheessä siinäkin mielessä paras, että on niin helppo käyttää kuistilla ja pudistella pölyt ja murut pois. Että vihasin sitä paksua ryijymattoa, joka painoi kuin synti ja jonka puhtaanapitäminen oli työn ja tuskan takana. Räsymatto ei ole liian painava käsitellä märkänäkään, mutta voi auta armias niitä paksuja rahka- ja muita mattoja, jotka kyllä kestivät vesipesun, mutta eri asia, kestikö pesijä.

      No kaikkein helpoin olisi tietysti muovimatto. Mutta ei kiitos.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1894
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1747
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1746
    7. 121
      1712
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe