yle uutisoi tästä aiheesta viime viikonloppuna venemessujen tiimoilta.
moni on varmaan miettinyt ihan samaa arkikokemukseen pohjautuen.
analogia kalastukseen, metsästykseen yms. luonnossa liikkumiseen on selkeä.
valitettava kehityssuunta, johon toimialalla mietitään varmasti vastalääkkeitä.
uutena hienona oivalluksena venemessuilla lanseerattiin räväkkään ranta-elämään keskittynyt osasto, joka toivottavasti jatkossa houkuttelee yhä nuorempaa väkeä altistumaan myös "venekuumeelle".
elinpiirissäni tunnen puolen tusinaa, yli 40-vuotiaana aloittanutta, entistä veneilijää. kaikkien veneilyharrastuksen kaari on lähes tulkoon sama.
päivä- ja vklretkeilyyn soveltuvia uusia veneitä hankittiin innolla, mutta jo muutaman kesän jälkeen he ovat luopuneet veneilystä.
syinä eivät ole taloudelliset tekijät vaan harrastuksen vaivalloisuus verrattuna moneen muuhun vapaa-ajanviettotapaan.
panos- tuotos koetaan negatiivisena.
ja ehken veneilyyn liittyvät "karavaanari- ja retkeily" olosuhteet eivät ylipäätään jaksa enää suuresti kiinnostaa kolmannen jne. polven kaupunkilaisia?
kun niitä kauniita veneilypäiviäkin on niin harvassa.
sama yleinen kehitystrendi on nähtävissä vapaa-ajan asumismuodoissa.
kakkoskodin ympärille halutaan myös monipuolista harrastepalvelutarjontaa.
voikin helposti ajatella että nykyinen vaivattomuuteen pyrkivä elämäntyyli on jatkossa entistäkin suurempi haaste veneteollisuudelle taistelussa uusien sukupolvien vapaa-ajan investoinneista.
kokonaan toinen asia on että monille nuorille (20 ) veneilyharrastuksen omaehtoinen aloittaminen, ainakin pääkaupunkiseudulla, on haastavaa yleisten elinkustannusten valossa.
veneilypalveluiden rakenteiden kehittyminen (vuokraus, venehotelli jne ) vastaa varmasti osin tarpeisiiin mutta harrastuksen ukkoutumisen haasteeseen se tuskin tuo ison mittakaavan ratkaisua.
veneilyharrastus ukkoutuu
121
2622
Vastaukset
- paappa_
Olen samaa mieltä mutta en näe syytä miksi kehitys pitäisi nähdä negatiivisena. Päin vastoin, kotimaisen veneteollisuuden ja palveluiden näkökulmasta maksukykyiset ikäihmiset ovat varmaan mielenkiintoisempi kohderyhmä kuin varattomammat panos/tuotos-ajatteluun taipuvaiset nuoret.
- elämän ehtoo
Jossain vaiheessa kaikki ikäihmiset lykkää koiranputkea. Jos nuoria ei tule lisää, niin kenelle silloin myydään veneitä?
Ei nuorisoa = ei tulevaisuutta. - paappa_
elämän ehtoo kirjoitti:
Jossain vaiheessa kaikki ikäihmiset lykkää koiranputkea. Jos nuoria ei tule lisää, niin kenelle silloin myydään veneitä?
Ei nuorisoa = ei tulevaisuutta.Se että veneilijät ukkoutuvat on eri asia kuin että veneilijöiden määrä vähenisi. Veneilynhän kerrottu nimenomaan kasvattaneen suosiotaan vuosi vuodelta, joten jos samalla veneilijöiden keski-ikä kasvaa, se tarkoittaa että yhä useampi aloittaa vanhempana. Tämän näen veneteollisuuden ja palvelujen näkökulmasta myönteisinä, vaikka tietenkään minulla ei ole mitään nuoria veneilijöitä vastaan.
- Jsk1234
Jos rahaa jää yli normaalien asumiskulujen, alle nelikymppinen käyttää sen normaalisti matkusteluun. Sitten kun ei enää viitsi istuksia lentokoneessa, niin vapaa-ajan vietto hakee uutta suuntaa.
Sitten tulee niitä kynnyksiä. Veneily on tekninen harrastus. Jos huoltotöitä, rakentelua ja korjauksia ei halua harrastaa, venettä ei kannata hankkia. Ihan uusi vene ja venehotelli toki ovat ratkaisuna, jos on paksu lompakko. Mutta harva uusi veneistä kiinnostunut kaveri kuitenkaan on valmis lompakonkaan salliessa noin suureen kustannuserään kylmiltään.
Tuo asuminenkin on ihan totta. Ihan mikään pikku bella tai dc ei tarjoa sellaista asumismukavuutta, että sitä haluaisi koko kesää viettää siellä veneessä. Ja venekuumeen pitää kohota suhteellisen suureksi, että on valmis tekemään satsauksen matkaveneeseen. Purjehtijoilla tuo hankintakynnys lienee alempi, koska silloin harrastuksess on mukana se lakanoiden kanssa puuhastelukin. - timango
Heh, veneilijät ukkoontuu;) Niin totta. Koko ikäni olen veneilyä harrastanut, nyt kun vilkaisen peiliin niin ukkohan sieltä takaisin katsoo;). Ne kerhon ukkelit jotka silloin kun kaksvitosena rannassa pyörin, pukkaa horsmaa ja nykyiset ukkelit onkin ikätovereita. Minne ne vuodet katosi?
Ei paljon nuorisoa satamassa pyöri, tai siis kolmekymppisethän ON nuorisoa;( - Mikko Selkämereltä
Me ollaan kolmekymppinen pariskunta, luovuimme veneilystä mennä syksynä.
Niinkuin sanoit, harrastus vaatii paljon panostusta. Se tavallaan edellytäisi tosi kovaa käyttöastetta, mutta jos luontaista himoa ei ole niin paljon että joka perjantai juoksee kädet täristen veneelle niin siitä tulee osittain pakkopullaa.
Itse olisin ajellut mieluusti vaikka kuusimetrisellä ht:lla tai muulla vaatimattomalla ja helppohoitoisella, mutta pitkähiuksisempi edellytti vesiklosettia ja telkkaria.
Ja kyllähän sekin vaikutti hirveästi että "omanikäistä" seuraa ei saarissa juuri ollut.
Varaa olisi ollut jatkaa veneilyä, mutta ei sitä kuitenkaan paljon muuhun lomanviettoon riittänyt, matkusteluun tms. - veneramppi
juuri näin.
harmaat maksukykyiset pantterit eivät ole jatkuvuuden tae luonnollisista syistä.
tuskin kukaan suurempi valmistaja suunnittelee tulevia venemallistoja lähitulevaisuuden demografisen muutoksen pohjalta.
heh, ainakaan vielä...voihan olla että näemme jatkossa enemmän vaikkapa keulaluukulla varustettuja pienveneitä?
tälläinen ei kuitenkaan toisi uusia harrastajia veneilyn pariin vaan palvelisi lähinnä ikääntyviä olemassaolevia.
jos vaikkapa massakulutustavaroiden suunnittelussa huomioitaisiin "ukkoontuvat" olisi viljalti heille soveltuvia kännykkämalleja. tässä voisi ajatella että markkinoita jo on mutta dedikoitu tarjonta vain marginaalista.
elämänmittaiset harrastukset alkavat monasti jo /- 20v.-iässä.
eritoten uuteen elementtiin totuttelukynnys kasvaa iän myötä ja näin voisi ajatella
että tulevat veneilijät pitäisi tavoittaa melko aikaisin, viimeistään 30- tienoilla.
tokihan poikkeuksia on mutta he eivät ole alan kokonaisnäkymien kannalta kiinnostavin kohderyhmä. periaatteessa jotkut valmistajat voivat löytää veneilyä aloittelevista eläkeläisistäkin oman nichensä, mutta harvapa tälläiseen ideaan sijoittaisi.
panos - tuotos ajattelulla tarkoitin aiemmassa muutakin kuin sitoutuvaa pääomaa;
aikaa, vaivaa, olosuhteita jne."aikaa, vaivaa, olosuhteita jne."
Miten niin vaatii, soitto paikalliseen yritykseen jossa sovitaan avainten piilopaikka ja noutopäivä. Keväällä sama toisin päin. Vai uskotko oikeasti että ihminen joka priorisoisi etelänmatkat suomen luonnon edelle olisi itse hoitamassa veneensä telakoinitia??
Uusien veneiden hinnat ovat tällä hetkellä pilvissä, mutta kun harrastamiseen ei tarvita uutta venettä. Tosin noita jo 4 vuotta myynnissä olleita tapovehkeitä löytyy etenkin kuidutuissa uppoumarunkoisissa. Laadukkaan lasikuituveneen saa aina elvytettyä uuden veroiseksi.- Status hukassa
Ukkoontuu kyllä, mutta miksi?
Ei ole kysymys pelkästään rahasta. Kuitenkin ostetaan ylihienoja autoja, viimeistellään kotiviimeisen päälle, lomamökki tunturiin, jne jne. Veneen statussymbolille ei löydy kunnon ikäryhmää. Ensin tulee auto, sitten tulee asunto ja sitten ei vene pysty kilpailemaan tunturimökin tai moottoripyörän kanssa. Veneetön ihminen ei osaa nähdä itseään veneilevänä.
Kunpa vain aloitttelevat nuoret ostaisivat, nuo vanhat, vajaakäyttöiset pikkuveneet pois. Niillä pystyy harrastamaan aivan yhtälailla kuin kalliillakin paatilla. Aivan kuin Tojotalla pääsee samalla lailla, mutta puolta halvemmalla kuin Audilla.
Antaa muiden olla kateellisia meille. - nyytin veneen ostaja
Status hukassa kirjoitti:
Ukkoontuu kyllä, mutta miksi?
Ei ole kysymys pelkästään rahasta. Kuitenkin ostetaan ylihienoja autoja, viimeistellään kotiviimeisen päälle, lomamökki tunturiin, jne jne. Veneen statussymbolille ei löydy kunnon ikäryhmää. Ensin tulee auto, sitten tulee asunto ja sitten ei vene pysty kilpailemaan tunturimökin tai moottoripyörän kanssa. Veneetön ihminen ei osaa nähdä itseään veneilevänä.
Kunpa vain aloitttelevat nuoret ostaisivat, nuo vanhat, vajaakäyttöiset pikkuveneet pois. Niillä pystyy harrastamaan aivan yhtälailla kuin kalliillakin paatilla. Aivan kuin Tojotalla pääsee samalla lailla, mutta puolta halvemmalla kuin Audilla.
Antaa muiden olla kateellisia meille.miksi mun aloitteleva nuoreni ostaisi sun vanhan bellan?
ei sillä luotaisi jatkuvuutta hänen harrastukselleen. killet on jo tottunut parempaan.
toi sun logiikkas koskee duunariperheen pentuja joiden on itse hankittava kamansa.
maailma on muuttunut , näillä on mökit, saaripaikat, lapin ja italianmökit cashia - Kevytvenevaan
nyytin veneen ostaja kirjoitti:
miksi mun aloitteleva nuoreni ostaisi sun vanhan bellan?
ei sillä luotaisi jatkuvuutta hänen harrastukselleen. killet on jo tottunut parempaan.
toi sun logiikkas koskee duunariperheen pentuja joiden on itse hankittava kamansa.
maailma on muuttunut , näillä on mökit, saaripaikat, lapin ja italianmökit cashiaSitten vielä sekin, että ne duunariperheenkin pennut on nykyisin laskutaitoisia, ja varaavat ne halvat keskieuroopan viikonloppumatkat, jotka maksavat lentoineen ja hotelleineen 100-300 €:a. Tällä summalla ei vielä kauhean kummasta venettä edes vesille lasketa, tankkauksesta puhumattakaan.
Ja sen kerran kun kesässä tarvii veneillä, lainaavat kummin/tätin/kaiman venettä suoturetkilleen (kalaan), tai menevät sitten vaikka jollekkin pikku risteilylle. Plus, että on se optio vaikka sinne karibian risteilylle, joka maksaa sekin alle tonnin.
Yksinkertaisesti on niin, että ajasta tahtoo olla se pula, ja ennenkaikkea kysymys on siitä, mihinkä sen ajan käyttää.
Sitten, vielä sekin, että eri harrastustukset, kuten pyöräily, kanoottimelonta ovat varusteltavissa eri tavoin.
Eli siihen, että ladattaisiin kymppitonneja veneilyharrastukseen, on todella pitkä matka.
Valinnanvaihtoehdot ovat itseasiassa moninkertaistuneet 70-80 luvulta. Ja siksi varsinkaan isoa venettä ei niin vaan hankita, vaikka varaa olisi. Kun tahtoo jäädä "mahastaan kiinni".
Ja onhan se Suomen kesä suhteellisen lyhyt. - Hra 48v veneellä
Kevytvenevaan kirjoitti:
Sitten vielä sekin, että ne duunariperheenkin pennut on nykyisin laskutaitoisia, ja varaavat ne halvat keskieuroopan viikonloppumatkat, jotka maksavat lentoineen ja hotelleineen 100-300 €:a. Tällä summalla ei vielä kauhean kummasta venettä edes vesille lasketa, tankkauksesta puhumattakaan.
Ja sen kerran kun kesässä tarvii veneillä, lainaavat kummin/tätin/kaiman venettä suoturetkilleen (kalaan), tai menevät sitten vaikka jollekkin pikku risteilylle. Plus, että on se optio vaikka sinne karibian risteilylle, joka maksaa sekin alle tonnin.
Yksinkertaisesti on niin, että ajasta tahtoo olla se pula, ja ennenkaikkea kysymys on siitä, mihinkä sen ajan käyttää.
Sitten, vielä sekin, että eri harrastustukset, kuten pyöräily, kanoottimelonta ovat varusteltavissa eri tavoin.
Eli siihen, että ladattaisiin kymppitonneja veneilyharrastukseen, on todella pitkä matka.
Valinnanvaihtoehdot ovat itseasiassa moninkertaistuneet 70-80 luvulta. Ja siksi varsinkaan isoa venettä ei niin vaan hankita, vaikka varaa olisi. Kun tahtoo jäädä "mahastaan kiinni".
Ja onhan se Suomen kesä suhteellisen lyhyt.Ite olen vsta -66 alkaenollut ns. elämäntapaveneilijä, vain -69 kesä meni ilman minkäänlaista venettä, sen jälkeen on ollut vene, jossa on ollut 3-6 makuupaikkaa. En ole niin kovin innostunut venematkailusta, vaikka olenkin viisi kertaa kiertänyt Ahvenanmaata, Pohjanlahden suunnasta, vierastan venesatamia, mieluimmin yövyn luonnonsatamassa, kaikessa rauhassa. Pikaisesti ollaan käyty suihkussa, kauppojen yhteydessä olevien venesatamien tiloissa. Ensin alkuun veneet olivat aika askeettisia, hinnatkaan eivät olleet vielä korkealla. Vaatimustason kasvaessa hinnatkin ovat nousseet pilviin, silti, jos "asuttavaa" venettä vertaa kesämökkiin, niin 45v. sitten sai mökin veneen hinnalla, nyt mökin hinnalla saa kolme suht asuttavaa venettä. Kersatkin muistelevat kaiholla kesiä, jolloin asuttiin veneessä, mutta vain viikon kerrallaan, parikolme päivää kotona ja taas saaristoon. Harvat ovat ne, joiden aika kuluu merellä viikkoa kauempaa / kesä. Nykyään on paljon muita harrastuksia ja elämä pyrkii olemaan kuin mainosfilmissä, jossa maailma vilistää niin, ettei meinaa perässä pysyä. Taviksella mahdollisuudet hankkia asuttava vene ovat aika pieniä, jos on vaativa akka ja parikolme kersaa, joita kuskataan harrastuksiin sinne sun tänne. 7. "asuttava" vene on nyt alla.
- 134t
"harrastuksen vaivalloisuus "
Onpa vaivalloista. Keväällä 35 jalkaisen muoviveneen ylläpito vaatii:
- Kylkien vahaus 2-3 tuntia.
- Pohjan mahdollinen maalaus merialueilla 1-2 tuntia, ei tarvitse joka vuosi maalata.
- kamojen kanto veneesee varastosta 1 tunti
- vesillelasku 3 tuntia
- purjehduskuntoon laitto 3 tuntia
Syksyllä:
- nostoa varten veneen purkaminen 3 tuntia
- vene ylös ja omalle pihalle 3 tuntia
- pohjan pesu 1 tunti
- kamat veneestä varastoon 1 tunti- 4+15
Unohdit tuosta nyt ainakin pressutuksen syksyllä ja pressutuksen purun keväällä. Ai juu, ja moottorin huollon (öljynvaihto ja glykoliajo). Purjeiden poistaminen takilasta, puomin irrotus, maston lasku ja keväällä takaisin, se jo yksin yleensä vie sen kolme tuntia molemmissa päissä. Ja kyllä minun kokemukseni mukaan noihin muihinkin puuhiin enemmän aikaa menee. Aina siellä jotain korjailtavaa/paranneltavaa on.
En tosin koe sitä sinänsä vaivalloisena, onpahan osa harrastusta. - BusterIsBastard
4+15 kirjoitti:
Unohdit tuosta nyt ainakin pressutuksen syksyllä ja pressutuksen purun keväällä. Ai juu, ja moottorin huollon (öljynvaihto ja glykoliajo). Purjeiden poistaminen takilasta, puomin irrotus, maston lasku ja keväällä takaisin, se jo yksin yleensä vie sen kolme tuntia molemmissa päissä. Ja kyllä minun kokemukseni mukaan noihin muihinkin puuhiin enemmän aikaa menee. Aina siellä jotain korjailtavaa/paranneltavaa on.
En tosin koe sitä sinänsä vaivalloisena, onpahan osa harrastusta.Tuossahan on mennyt jo 3 2 1 3 3 3 3 1 1 (3 3), plus ajot säädöt, tms 26 tuntia pelkästään asetuksiin.
Tälle kun lasketaan tuntikustannus, niin 26 tuntia x omakustannehinta(sama kuin menetetyt vapaa-ajan tunnit = tienatut lisätunnit töistä), eli 26 x15 = 390 €:n arvosta on mennyt vähintään aikaa, ilman että on vielä yhtään veneilty. Samoin kuin peruskustannukset, kuten vahan tms nouto motonetistä tms.
Lisätään tuohon vielä muut kustannukset, kuten veneen pääomakustannus, minkä nyt laskisin yli 10 tuhannen veneen osalta ilman muuta.
Oletetaan, että on se 20.000 vene, lasketaan pääomakustannus, menetyn vaihtoehtoistuoton kautta., oletetaan vaihtoehtoistuotoksi vaikkapa 7 %:n tuotto, joka siis on 1400 :a. Lasketaan myös 20.000 tuhannen veneelle arvonalenema, olkoot se vaikka 1000 €:a vuosi. Lasketaan myös polttoainekustannus, oletetaan 40 litraa viikonloppu 60 €:a (alakanttiin) ja korjaus ja huoltokustannus 500 €.
Lasketaan laituri, vakuutus ja varastointikustannus. Laituri 400, vakuutukset 200, muut varastoinnit 300 (oletetaan että saadaan halvalla)
Jaetaan summa kesän viikonloppujen suhteessa, kesä, heinä ja elokuu. 3 x 4= 12 viikonloppua.
4910 €:a / 12 viikonloppua = 409 € viikonloppu. Vaikka bensaan laskettaisiin nolla, puhutaan yli 340 euron viikonloppukustannuksesta.
Joten jos lasketaan oma työ, onko mainittu viikonloppukustannus halpa, jos huomioidaan, vielä sekin, että joka viikonloppu ei veneilemään lähdetä ?
Harva edes kesälläkään veneilee 12 viikonloppua. Tietysti pitää vielä huomioida ne sadekelit, jotka tosiasiassa nostavat kustannusta (toki bensan osuus säästyy).
Tällä laskentavalla alkaa näyttää ihan luonnolliselta, miksi niitä halpoja/vaihtoehtoisia vapaa-ajan viettotapoja on / etsitään. Kauhean moni ei ole 5 tonnia valmis panostamaan harrastukseen, joka painottuu 3:lle kuukaudelle.
Ja jos harrastaa haluaa, on se pieni ja järkevänkokoinen vene tähän tarkoitukseen aivan riittävä.
Kukin tietyisti laskee parhaaksi katsomallaan tavalla. - About noin
BusterIsBastard kirjoitti:
Tuossahan on mennyt jo 3 2 1 3 3 3 3 1 1 (3 3), plus ajot säädöt, tms 26 tuntia pelkästään asetuksiin.
Tälle kun lasketaan tuntikustannus, niin 26 tuntia x omakustannehinta(sama kuin menetetyt vapaa-ajan tunnit = tienatut lisätunnit töistä), eli 26 x15 = 390 €:n arvosta on mennyt vähintään aikaa, ilman että on vielä yhtään veneilty. Samoin kuin peruskustannukset, kuten vahan tms nouto motonetistä tms.
Lisätään tuohon vielä muut kustannukset, kuten veneen pääomakustannus, minkä nyt laskisin yli 10 tuhannen veneen osalta ilman muuta.
Oletetaan, että on se 20.000 vene, lasketaan pääomakustannus, menetyn vaihtoehtoistuoton kautta., oletetaan vaihtoehtoistuotoksi vaikkapa 7 %:n tuotto, joka siis on 1400 :a. Lasketaan myös 20.000 tuhannen veneelle arvonalenema, olkoot se vaikka 1000 €:a vuosi. Lasketaan myös polttoainekustannus, oletetaan 40 litraa viikonloppu 60 €:a (alakanttiin) ja korjaus ja huoltokustannus 500 €.
Lasketaan laituri, vakuutus ja varastointikustannus. Laituri 400, vakuutukset 200, muut varastoinnit 300 (oletetaan että saadaan halvalla)
Jaetaan summa kesän viikonloppujen suhteessa, kesä, heinä ja elokuu. 3 x 4= 12 viikonloppua.
4910 €:a / 12 viikonloppua = 409 € viikonloppu. Vaikka bensaan laskettaisiin nolla, puhutaan yli 340 euron viikonloppukustannuksesta.
Joten jos lasketaan oma työ, onko mainittu viikonloppukustannus halpa, jos huomioidaan, vielä sekin, että joka viikonloppu ei veneilemään lähdetä ?
Harva edes kesälläkään veneilee 12 viikonloppua. Tietysti pitää vielä huomioida ne sadekelit, jotka tosiasiassa nostavat kustannusta (toki bensan osuus säästyy).
Tällä laskentavalla alkaa näyttää ihan luonnolliselta, miksi niitä halpoja/vaihtoehtoisia vapaa-ajan viettotapoja on / etsitään. Kauhean moni ei ole 5 tonnia valmis panostamaan harrastukseen, joka painottuu 3:lle kuukaudelle.
Ja jos harrastaa haluaa, on se pieni ja järkevänkokoinen vene tähän tarkoitukseen aivan riittävä.
Kukin tietyisti laskee parhaaksi katsomallaan tavalla.Oikeastaan melko halpaa. Olimme 2 aik ja 2 lasta viikon Turkissa, hinta 3000 eur. Viikko! Ja siinä se oli, voi herranen aika. Ja siihen päälle n. 500 eur pakollisia kuluja. No, ostoksineen niiltä vielä oli paljon menoa, mutta niitä ei tähän lasketa.
Kyllä veneilyssä saa paaljon pienemmällä rahalla vasteen. Meillä moottoriveneen huollot/ vuosi n.200 eur, itse tekee 3 h:ssa. Nostot 140. Vahaukset tms. ottaa pari päivää harrastuksena, mutta joku vaikka pelaa golffia senkin ajan...
Ja sitten ajoa 850 h= 850 l diesel*1,55 Eur/l= 1317,5 eur. Voi, kun on halpaa ja hupia 4 vk kesäloma 10 vkl reissua. On yhtäkuin alle 2000 euroa koko kesä.
- elämyksiä
ehken Mikko Selkämereltä kiteyttää laajemminkin osuvasti ikäpolvensa suhdetta veneilyyn.
sitoutumista yhteen vapaa-ajan viettotapaan, joka jopa rajoittaa muita harrasteita, ei koeta kovin mielekkäänä.
kun tarjolla on paljon vaivattomampiakin elämyksiä niin miksi veneillä?
toinen olennainen pointti Mikolla on tuo saariseuran ikäjakauma.
kuka kolmekymppinen haluaa viettää vapaa-aikaansa horisevien ukkojen kanssa?
itse en usko että itse veneily, retkeilysaaret jne niinkään enää kiinnostavat enemmistöä nuoremmista vaan mielenkiinnon kohteena ovat ennemminkin veneilyn mahdollistamat vapaa-ajanviettotavat palveluineen.
ja jos tämä palvelurakenne ei ole houkutteleva niin miksi veneillä? - 7+8
Koska suomalainen alkuperäväestö ei lisäänny riittävästi, tulee uusia veneilijöitä tuoda ulkomailta. Esimerkiksi Somalit harrastavat veneilyä Somaliassakin eivätkä ole mukavuuksien pilaamia. Samalla lailla ratkaistaan koko Suomen ikääntymisongelma. Myös rikkaita veneilyturistejaa voi alkaa raijaamaan tänne Venäjältä ja muista antimaista.
- 1-10
itseoppinut persusatiirikko ei taaskaan ymmärrä minne kirjoittelee.
halusi keskustella maahanmuuttopolitiikasta palkitaan paremmin muilla foorumeilla
kymenlaakson venetelakat jne. hyötyvät noista itäveneilijöistä.
- Ukko Kukko
Eikä mua haittaa vaikka ukkelitkin lopettaisi veneilyn. Kiva siellä järvellä on olla itsekseenkin. Palvelut voi hakea kävelymatkan päästä.
Nykyään ollaan "muka" hädissään kun kaikki ukkoutuu.
Moottoripyöräily on ainut laji josta vois olla huolissaan kun ukkoutuu. Vanhat seniiliit höperöt on vaaraksi kaikille jättisuurine "jatkeineen" liikenteessä.- timango
Ukko Kukolle vaan terveisiä, jos vielä perille menee.. Itse jo ukkoutuneena veneilijänä ja ylisuurine HD jatkeineni koen olevani sentään turvallisempi liikkuja niin motarilla kuin merellä, kuin monet puolta nuoremmat kuumakallet.
Yhtään onnettomuutta en jo 30 vuotisen harrastusuran aikana ole aikaansaanut ja vielä muutaman kesän ajattelin päristä;)
Voisi monelta "ukkokukolta" jäädä 47-jalkainen laituriin turvallisesti tuomatta;) vielä... mut kunhan korvantakuset kuivaa niin....
Mukavaa kesän odotusta niin nuorille kuin huru-ukoille:)
- Veneilyhelvettiä
Onhan veneilyssä kieltämättä vähän imago-ongelmaakin. Joka ikisessä veneilytapahtumassa narisee ruttu jotain taivaan vanhaa saaristovalssia på svenska. Sitä sitten yrittää juuri veneilyn aloittaneet neli ja viisikymppiset jotenkin tankeroruotsilla ja huonolla lauluäänellään tulkita. On osa tradiitiota.
Sitten on seurat täynnä lippusulkeis- katsastus-, ja yhdistysaktiivi sekä ohjesääntönatseja. Onpa rentouttava ja luoksekutsuva harrastus.
Laitureilla vähintään joka toinen vastaantulija on jonkin sortin paremmpintietäjä tai venefakki-idiootti joka neuvoo rannalta ohjeitaan veneilystä tai maissa veneen huollosta ja kunnossapidosta.
Voinko oksentaa jonnekin?- anna mennä
Voit oki oksentaa. Paras ja lähin kohde on oma taskusi, siellä ne sun entisetkin ongelmat on.
- Hemppa34
Toi on niin totta. Ite ratkaisin venekerhoon liittyessäni ton besservisser ja sääntönatsiongelman vittuilemalla rankasti takaisin kaikille mussuttajille. Nykyään saan sekä laiturilla että seuran saaripaikoissa.
- 9+6
Hemppa34 kirjoitti:
Toi on niin totta. Ite ratkaisin venekerhoon liittyessäni ton besservisser ja sääntönatsiongelman vittuilemalla rankasti takaisin kaikille mussuttajille. Nykyään saan sekä laiturilla että seuran saaripaikoissa.
kiva että edes jossain saat.. tuskin naista kuitenkaan
- sama juttu
Hemppa34 kirjoitti:
Toi on niin totta. Ite ratkaisin venekerhoon liittyessäni ton besservisser ja sääntönatsiongelman vittuilemalla rankasti takaisin kaikille mussuttajille. Nykyään saan sekä laiturilla että seuran saaripaikoissa.
Noin minäkin olen tehnyt. Tosin ei ole vielä yhdellekään tarvinnut vittuilla.
- 888345543345
Hemppa34 kirjoitti:
Toi on niin totta. Ite ratkaisin venekerhoon liittyessäni ton besservisser ja sääntönatsiongelman vittuilemalla rankasti takaisin kaikille mussuttajille. Nykyään saan sekä laiturilla että seuran saaripaikoissa.
Hyvä vinkki! Ylisosiaaliset kanssaveneilijät ovat jatkuva riesa.
- Tilanteen mukaan
888345543345 kirjoitti:
Hyvä vinkki! Ylisosiaaliset kanssaveneilijät ovat jatkuva riesa.
Voihan olla ettei tälläisiin kannattaisi lähteä mukaan ollenkaan, mutta vähän pitää kuitenkin mieltään keventää.
Oudoksun porukkaa joka tunkee itsensä satamaan jossa voi olettaa olevan muitakin ihmisiä, mutta samalla heitä ei saisi huomioida mitenkään, ei jutella, ei tervehtiä. Ylipäätään heitä ei saisi huomioida muuten kuin tekemällä heille tilaa ja antamalle heidän olla täysin rauhassa.
Rantamme ja saaristomme on täynnä paikkoja joissa saa olla täysin rauhassa, pakkoko on mennä sellaisiin paikkoihin joissa tulee paha olo siitä kun viereisen veneen miehistö haluaa olla ystävällisiä. No, ongelma on tietysti siinä ettei osata ankkuroitua luonnonrantaan. On pakko olla poiju ja laituri, muuten tulee koti-ikävä heti ensimmäisenä iltana. Onkohan tullut valittua oikea harrastus?
Me kun mamman kanssa halutaan olla rauhassa, niin katsotaan sellainen saari jossa ei ole ketään. Siellä saa paistatella päivää vaikka alasti eikä tarvitse pahoittaa mieltään kenenkään "ylisosiaalisen" piirityksessä. Jos sattuu että samaista saarta lähestyy joku toinen vene, niin vielä kertaakaan ei ole tarvinnut muuta kuin näkyvästi oleilla alasti rannalla, lähestyvä vene on ymmärtänyt että tämä saari on varattu "yksityiskäyttöön". Näin helppoa se on, - tietysti pitää osata! - cpt.Morgan
Hemppa34 kirjoitti:
Toi on niin totta. Ite ratkaisin venekerhoon liittyessäni ton besservisser ja sääntönatsiongelman vittuilemalla rankasti takaisin kaikille mussuttajille. Nykyään saan sekä laiturilla että seuran saaripaikoissa.
Miksi ihmeessä liittyä kerhoon? Mä en näe siinä itselleni mitään positiivistä, ainoa asia olisi tuo veneeni katsastus, mutta ei sekään pakollista ole, niin olkoon. Sosiaalinen kun en halua olla, vaan viihdyn omissa oloissani, enkä koskaan käytä palvelusatamaa muuten kuin kaupassa käynnin aikana ja tankatessa. Kun kaipaan seuraa kutsun mökille vieraita, mutta veneillessä en kaipaa kanssapöristelijöitä, vaan luonon rauhaa. Olen lapsenikin opettanut tähän jo vauvaiästä lähtien ja kuitenkin he opiskeluelämässä tulevat mainiosti toimeen kavereiden kanssa, mutta tahtovat mökkeillä ja veneillä ilman hälinöitä oman perheen kesken.
- 11+18
Tilanteen mukaan kirjoitti:
Voihan olla ettei tälläisiin kannattaisi lähteä mukaan ollenkaan, mutta vähän pitää kuitenkin mieltään keventää.
Oudoksun porukkaa joka tunkee itsensä satamaan jossa voi olettaa olevan muitakin ihmisiä, mutta samalla heitä ei saisi huomioida mitenkään, ei jutella, ei tervehtiä. Ylipäätään heitä ei saisi huomioida muuten kuin tekemällä heille tilaa ja antamalle heidän olla täysin rauhassa.
Rantamme ja saaristomme on täynnä paikkoja joissa saa olla täysin rauhassa, pakkoko on mennä sellaisiin paikkoihin joissa tulee paha olo siitä kun viereisen veneen miehistö haluaa olla ystävällisiä. No, ongelma on tietysti siinä ettei osata ankkuroitua luonnonrantaan. On pakko olla poiju ja laituri, muuten tulee koti-ikävä heti ensimmäisenä iltana. Onkohan tullut valittua oikea harrastus?
Me kun mamman kanssa halutaan olla rauhassa, niin katsotaan sellainen saari jossa ei ole ketään. Siellä saa paistatella päivää vaikka alasti eikä tarvitse pahoittaa mieltään kenenkään "ylisosiaalisen" piirityksessä. Jos sattuu että samaista saarta lähestyy joku toinen vene, niin vielä kertaakaan ei ole tarvinnut muuta kuin näkyvästi oleilla alasti rannalla, lähestyvä vene on ymmärtänyt että tämä saari on varattu "yksityiskäyttöön". Näin helppoa se on, - tietysti pitää osata!"Oudoksun porukkaa joka tunkee itsensä satamaan jossa voi olettaa olevan muitakin ihmisiä, mutta samalla heitä ei saisi huomioida mitenkään, ei jutella, ei tervehtiä. Ylipäätään heitä ei saisi huomioida muuten kuin tekemällä heille tilaa ja antamalle heidän olla täysin rauhassa. "
Oudoksut siis suomalaisen kulttuurin normaalia käyttäytymismallia. Tuo on ihan sama juttu kuin se, että Suomessa ei ole tapana jutella bussissa tuntemattomien kanssa eikä mennä edes viereen istumaan, jos vapaa istuinpari vielä löytyy.
- aihe kuin aihe
jaahas, taas päästiin "itse aiheeseen"
- 17-17
palstan perusvajakit purkavat omia turhaumiaan
- Hullujuttu
Ei ole mikää ihme kun veneet ja satamat yms. kaikki veneilyyn liittyvä on hinnoiteltu pilviin. Itsellä on kymppimetrinen paatti ja vanha auto, mutta ei niistä ole äyriäkään velkaa. Mielestäni velkaa ei pidä tehdä autoo, veneeseen tai ylipäänsä mihinkään muuhun kuin maahan tai kiinteistöön. Tavalliselle palkansaajalle on tänä päivänä mahdotonta ostaa esimerkiksi ihan tavallista busteria ilman velkarahaa. Jos tuntipalkka on 16-20€, ei siitä asumiskulujen ja ruokalaskun jälkeen jää säästöön sellaisia summia jolla yli ymppitonnin vekottimia hankittaisi.
- keskituloinen
No kyllä 16-20 euron tuntipalkalla nyt Busterin ilman velkaa hankkii. Ja paljon muutakin. Kaikille ei vaan jää mitään säästöön isommastakaan palkasta.
- 15+9
keskituloinen kirjoitti:
No kyllä 16-20 euron tuntipalkalla nyt Busterin ilman velkaa hankkii. Ja paljon muutakin. Kaikille ei vaan jää mitään säästöön isommastakaan palkasta.
16-20 euron tuntipalkka merkitsee semmoista 2500-3100 euron kuukausiliksaa. lasketaan tuon isomman arvon mukaan ihan huvin vuoksi yksi esimerkki:
-sinkku, ei lapsia, asuu Stadissa 50 neliön kaksiossa
-nettopalkka n. 2200
-asumiskulut n. 800 euroa, jos vuokralla, n. 1200, jos omassa lainan kera
-sähkö, puhelin, vakuutukset jnejne. sanotaan nyt vaikka 100
-ruokakauppa 300
Tässä vaiheessa on siis liksasta jäljellä 600-1000 erkkiä. Useimmat meistä ostavat joskus vaatteitakin, harrastavat jotain, käyvät kaljalla silloin tällöin jne. Moni pitää autoa, siihen uppoaa helposti 300-500 kuussa. Eli tästä nyt voi sanoa, että aika tiukkaa on ainakaan uutta Busteria ostella ilman velkarahaa. ainakaan jos haluaa elää jotenkin normaalielämää eikä vain kituuttaa säästöliekillä. - Busterimies
Hinnoiteltu ja hinnoiteltu, esimerkiksi Motonetissä perustarvikkeet ovat verrattain sopivan hintaisia. Toki raskaammat veneet vaativat raskaammat kilkkeet.
- -Mika-
En kyllä allekirjoita aloittajan mielipidettä harrastuksen ukkoutumisesta. Veneilyharrastus on kyllä muuttunut huomattavasti, jopa jakautunut kahteen pääluokkaan joista toinen ukkoutuu kyllä.
Perineisen tien kautta veneilyyn tulleet on yksi ryhmä. Kuulun itse niinhin ja olen viiisikymppinen. Veneilyyn on opittu jo lapsena, vanhempien mukana. 18 vuotiaana ei enää lähdetä vanhempien mukana merelle, mutta omaa venettä ei ole tai se on pieni tuulilasivene/busteri ym. (purkkaripuolella vanha folkkari ym) .
Veneen koko kasvaa pikkuhiljaa vuosien mittaan, mutta on pääsääntöisesti vanha ja ahdas, askeettinenkin. Siinä viihdytään, kun muistetaan millasta se oli aikanaan vanhempien mukana oltaessa: askeettista. Toki osa on hankkinut jo ison ja uudehkonkin veneen, mutta kaikki on aloittaneet pienestä ja edullisesta. Tämä on se ukkoutuva ryhmä.
Toinen pääryhmä on nuoret aikuiset (30-40 vuotiaat), jotka tutustuvat veneilyyn ensimmäistä kertaa aikuisiällä kun on jo talo ja auto ja pari lasta. Tällaiset ostavat lainarahalla uuden/uudehkon ison veneen ensiveneeksi. Ja koko perhe veneilee.
Tällaisia tunnen jo enemmän kuin "ykköstyypin" veneilijöitä. Tuttavapiirissä on ensiveneekseen Bavaria 28 sportin uutena ostanut ja Aquador 32C.n lähes uutena ostanut. Ja purkkaripuolella 34 - 46 jalkaisen 2000 luvun lopun, 2010 luvun alkupuolen veneen ensiveneekseen ostaneita nuoria perheitä. Nämä eivät ukkoudu.
Vene myydään pois jos siltä tuntuu ja vaihdetaan harrastusta. Eräässä perheessä vaihettiin harrastus matkailuautoiluun, kun lapset oli alun toisella kymmenellä.- Downshifting 2
Tuosta veneen koon pikkuhiljaa kasvamisesta oma kommentti.
Olen huomannut omassa veneseurassani myös päinvastaisen ilmiön. Porukka on veneillyt perheineen vuosia. Sitten lapset ovat aikuistuneet, muuttaneet omilleen jne. Veneet vaihtuvatkin sitten pienempiin ja helppohoitoisiin esim. traileri veneisiin. Monesti ei ole enää tarvetta sille isolle matkaveneelle. Saaristomeren ja Ahvenanmaan reissut on jo nähty.
Helppous ja näppäryys nousevat arvoonsa. Voi keskittyä itse vesillä oloon, eikä veneen laittamiseen. Pienemmällä on helppo lähteä ja rantautua yksinkin, kalastella ym. Isojen veneiden omistajat usein lähinnä seurustelevat laiturilla kun pienemmät veneet suuntaavat merelle.
Näin kävi minullekkin. Varsinaiset merelläolopäivät lisääntyivät kun vene pieneni. En todellakaan kaipaa isoa venettä enää. - -Mika-
Downshifting 2 kirjoitti:
Tuosta veneen koon pikkuhiljaa kasvamisesta oma kommentti.
Olen huomannut omassa veneseurassani myös päinvastaisen ilmiön. Porukka on veneillyt perheineen vuosia. Sitten lapset ovat aikuistuneet, muuttaneet omilleen jne. Veneet vaihtuvatkin sitten pienempiin ja helppohoitoisiin esim. traileri veneisiin. Monesti ei ole enää tarvetta sille isolle matkaveneelle. Saaristomeren ja Ahvenanmaan reissut on jo nähty.
Helppous ja näppäryys nousevat arvoonsa. Voi keskittyä itse vesillä oloon, eikä veneen laittamiseen. Pienemmällä on helppo lähteä ja rantautua yksinkin, kalastella ym. Isojen veneiden omistajat usein lähinnä seurustelevat laiturilla kun pienemmät veneet suuntaavat merelle.
Näin kävi minullekkin. Varsinaiset merelläolopäivät lisääntyivät kun vene pieneni. En todellakaan kaipaa isoa venettä enää.Totta tämäkin, mutta ei se silti vaikuta alkuperäiseen pointtiini: Veneilyyn kasvettiin aiemmin pikkuhiljaa, nykyään 30-40 vuotiaat ostaa suoraan sen 60 tuhatta - 200 tuhatta maksavan uudehkon veneen ensiveneekseen.
- 4+11=kai jotain seki
Mika sanoo täsmälleen samaa, jota itse olen (rekatulla nimimerkillä, nyt en vaan jaksanut muistella salasanaa) usein kirjoittanut. Veneilevä väki monimuotoistuu koko ajan eikä se ole koskaan monoliitti ollutkaan. Väittäisinpä, että ns. "järjestäytyneen veneilyn" (pursiseurat) piirissä ei vain ole tätä oikein tajuttu tai haluttu myöntää.
Arvelisin, että moottorivenepuolella on aina ollut paljon enemmän aikuisiällä veneilyn aloittaneita, jo ihan määrällisistä syistä (moottoriveneitä kun on monikymmenkertainen määrä). Mutta kyllä se ilmiö on selkeä trendi myös purjevenepuolella.
Jollapurjehtijoina "kipparointinsa" aloittaneiden niin absoluuttinen kuin suhteellinenkin osuus vähenee, se on aivan selvä trendi. Ja tätä kautta tapahtuu se ukkoutuminen. Toki se näkyy kokonaisuudessakin, veneilijöiden keski-ikä nousee. En kuitenkaan pidä tätä niin kovin huolestuttavana ilmiönä itse, matkaveneilyn kannalta asialla ei ole yksinkertaisesti mitään merkitystä. Tai jos on, niin se merkitys on positiivinen (vierassatamapalveluiden yms. kysyntä nousee => tarjontakin kasvaa). Kilpapurjehdukselle se on varmaan tappio, mutta se taas ei minua haittaa. - joo, mut ei
4+11=kai jotain seki kirjoitti:
Mika sanoo täsmälleen samaa, jota itse olen (rekatulla nimimerkillä, nyt en vaan jaksanut muistella salasanaa) usein kirjoittanut. Veneilevä väki monimuotoistuu koko ajan eikä se ole koskaan monoliitti ollutkaan. Väittäisinpä, että ns. "järjestäytyneen veneilyn" (pursiseurat) piirissä ei vain ole tätä oikein tajuttu tai haluttu myöntää.
Arvelisin, että moottorivenepuolella on aina ollut paljon enemmän aikuisiällä veneilyn aloittaneita, jo ihan määrällisistä syistä (moottoriveneitä kun on monikymmenkertainen määrä). Mutta kyllä se ilmiö on selkeä trendi myös purjevenepuolella.
Jollapurjehtijoina "kipparointinsa" aloittaneiden niin absoluuttinen kuin suhteellinenkin osuus vähenee, se on aivan selvä trendi. Ja tätä kautta tapahtuu se ukkoutuminen. Toki se näkyy kokonaisuudessakin, veneilijöiden keski-ikä nousee. En kuitenkaan pidä tätä niin kovin huolestuttavana ilmiönä itse, matkaveneilyn kannalta asialla ei ole yksinkertaisesti mitään merkitystä. Tai jos on, niin se merkitys on positiivinen (vierassatamapalveluiden yms. kysyntä nousee => tarjontakin kasvaa). Kilpapurjehdukselle se on varmaan tappio, mutta se taas ei minua haittaa.Olihan siinä asiaa, jos oli arveluakin. Mutta mistä ihmeestä saat laskettua sen tappion kilpapurjehdukselle? En minä ainakaan pysty sellaista näkemään, aikuisena aloittavat innostuvat ihan yhtä hyvin kilpapurjehduksesta.
- 4+11=kai jotain seki
joo, mut ei kirjoitti:
Olihan siinä asiaa, jos oli arveluakin. Mutta mistä ihmeestä saat laskettua sen tappion kilpapurjehdukselle? En minä ainakaan pysty sellaista näkemään, aikuisena aloittavat innostuvat ihan yhtä hyvin kilpapurjehduksesta.
No se on ihan vaan silmämääräisesti arvioitu, ympärilleen katselemalla. Omat havaintoni ovat sensuuntaisia, että aikuisina aloittavat eivät kovin usein kilpapurjehdukseen innostuisi. Ja jos innostuvatkin, niin köliveneillä. Eli erityisesti takkiin ottaa kevytvenesektori.
- mutku ei
4+11=kai jotain seki kirjoitti:
No se on ihan vaan silmämääräisesti arvioitu, ympärilleen katselemalla. Omat havaintoni ovat sensuuntaisia, että aikuisina aloittavat eivät kovin usein kilpapurjehdukseen innostuisi. Ja jos innostuvatkin, niin köliveneillä. Eli erityisesti takkiin ottaa kevytvenesektori.
Aika huonosti olet katsonut ympärillesi. Luepa vaikka purjehduspalstaa, sielläkin on tasaiseen tahtiin lajiin tulleita, jotka vähintään osoittavat kiinnostusta kilpailuunkin. Ja itse ympärilleni katsomalla näen kyllä useampiakin kisailuun mukaan lähteneitä, sekä aikuisena alottaneita että junnuna jollilla purjehtineita. Kevytveneisiin siirrytään pääasiallisesti pienemmistä kevytveneistä, siis alkujaan junioriluokista. Tässä ei tilanne ole muuttunut ainakaan niiden vuosikymmenien aikana, joista minulla on havaintoa. Eli ei sielläkään sen kummempaa takkiin ottoa tule.
Prosenteissa laskettuna varmaankin on tullut kilpailevissa takapakkia. Menneinä aikoina paljon suurempi osa purjehtijoista myös kilpaili, mutta kilpailevien lukumääräinen osuus on säilynyt. Tämä lienee luonnollista, kun purjehduksen aloittaminen on tullut helpommaksi. Enää ei tarvita niin palavaa intoa. - Retu3
mutku ei kirjoitti:
Aika huonosti olet katsonut ympärillesi. Luepa vaikka purjehduspalstaa, sielläkin on tasaiseen tahtiin lajiin tulleita, jotka vähintään osoittavat kiinnostusta kilpailuunkin. Ja itse ympärilleni katsomalla näen kyllä useampiakin kisailuun mukaan lähteneitä, sekä aikuisena alottaneita että junnuna jollilla purjehtineita. Kevytveneisiin siirrytään pääasiallisesti pienemmistä kevytveneistä, siis alkujaan junioriluokista. Tässä ei tilanne ole muuttunut ainakaan niiden vuosikymmenien aikana, joista minulla on havaintoa. Eli ei sielläkään sen kummempaa takkiin ottoa tule.
Prosenteissa laskettuna varmaankin on tullut kilpailevissa takapakkia. Menneinä aikoina paljon suurempi osa purjehtijoista myös kilpaili, mutta kilpailevien lukumääräinen osuus on säilynyt. Tämä lienee luonnollista, kun purjehduksen aloittaminen on tullut helpommaksi. Enää ei tarvita niin palavaa intoa.Esimerkiksi Espoo-Suursaari kierros veti ennen paljon paljon enemmän veneitä. Kyllä kilpapurjehduksen harrastus on vähentynyt. Sama on näkyvissä seuran viikkokisoissa.
- paljonko?
Retu3 kirjoitti:
Esimerkiksi Espoo-Suursaari kierros veti ennen paljon paljon enemmän veneitä. Kyllä kilpapurjehduksen harrastus on vähentynyt. Sama on näkyvissä seuran viikkokisoissa.
Viime vuonna Suursaaren kiersi noin 120 venettä. Paljonko on paljon paljon enemmän? Kun ottaa huomioon muomattavasti kasvaneen keskimääräisen venekoon ja sen mukaan kasvaneen miehistömäärän, taitaa kierroksella mukana olevien henkilöiden lukumäärä olla kasvanut. Kaikki menee aaltoliikkeenä, samalla tavalla kuin juniorien määrä vaihtelee, vaihtelee myös kilpailevien köliveneiden määrä. Tällä hetkellä meilläpäin ainakin ollaan menossa ylöspäin sekä junnujen että viikkokisoihin osallistuvien määrässä.
- -Mika-
Retu3 kirjoitti:
Esimerkiksi Espoo-Suursaari kierros veti ennen paljon paljon enemmän veneitä. Kyllä kilpapurjehduksen harrastus on vähentynyt. Sama on näkyvissä seuran viikkokisoissa.
Mielestäni kilpapurjehdus ei ole vähentynyt, se on vaan muuttanut muotoaan (sekin).
Kun 70 -90 luvulla lähdettiin perheen lomaveneellä kisaamaan viikkokisa, pari kaudessa ja ehkä joku vähän pidempi matkakisa, niin nyt on kisaveneet erikseen. Ja "ennen vanhaan" miehistönä oli kaveriporukaa ja perhemiehistöä.
Kilpaileminen on nykyään ammattimaisempaa, ollaan enemmän tosissaan.
Mutta myös kilpapurjehdukseen tulee aikuisiällä purjehduksen aloittaneita. Enää ei mennä jollaluokkien kautta.
Itse aloitin kilpailemisen optarilla, siirryin siitä Flipper-Scow -luokkaan, siitä Louheen ja muihin köliveneisiin. Vähän myöhemminkin vielä nykyistä VOR-kisaa (Whitbred-round The World) ajettiin "perheveneillä", swanilla saattoi jopa voittaa.
Nykyään VOR ajetaan sitä varten suunnitelluilla ja rakennetuilla veneillä.
Ja suomessa kisataan (köliveneluokissa) veneillä, joilla ei tehdä muuta kuin kisataan. No okei, aika montaa niistä kisaveneistä käytetään myös sharteriin ja erilaisiin PR-tempauksiin. Miehistöinä on useimmin aikuisena purjehduksen aloittaneita ja veneettömiä 20 - 40 vuotiaita miehiä/naisia, jotka ei välttämättä edes harrasta muuta veneilyä, kuin kilpailemista (gastaamista) näissä totissaan kisaavissa veneissä. On sillä seassa jokunen tällänen "vanhan liiton" tervaskantokin, mutta vähemmistönä... - skönä
paljonko? kirjoitti:
Viime vuonna Suursaaren kiersi noin 120 venettä. Paljonko on paljon paljon enemmän? Kun ottaa huomioon muomattavasti kasvaneen keskimääräisen venekoon ja sen mukaan kasvaneen miehistömäärän, taitaa kierroksella mukana olevien henkilöiden lukumäärä olla kasvanut. Kaikki menee aaltoliikkeenä, samalla tavalla kuin juniorien määrä vaihtelee, vaihtelee myös kilpailevien köliveneiden määrä. Tällä hetkellä meilläpäin ainakin ollaan menossa ylöspäin sekä junnujen että viikkokisoihin osallistuvien määrässä.
Niitä on ollut yli 200 venettä parhaimmillaan.
- vain kohde
skönä kirjoitti:
Niitä on ollut yli 200 venettä parhaimmillaan.
Kun Suursaaren kierrossa oli uutta ja eksotiikkaa, sinne lähdettiin melkein samassa määrin katselemaan kuin kilpailemaankin. Nyt Helsinki-Tallinaan osallistuu ne parisataa venettä ja ESSR:stä on tullut entistä enemmän kilpailu. Kohde siis vain on vaihtunut.
- Izuggi
Pariskunta 40 kolme lasta
asuu omakotitalossa lainaan --> 750€/kk
kesämökki --> maksettu --> 150€/kk
molemmilla vanhemmilla oma auto kulut --> 350€/kk
sähkö ---> 300€/kk
muut as. kulut --> 200€/kk
ruoka --> 750€/kk
Lasten harrastukset --> 150€/kk
lasten vaatteet --> 50€/kk
Vakutukset --> 100€/kk (ei auto)
opiskelu --> 200€/kk
ja tämän lisäksi tulee muita kuluja kuten lääkkeet muut
Mulla veneet vie vielä n200€/kk - Kotimainen kulutus
Raha tässä suurin ongelma on. Miten oli 80- ja jopa 90-luvuilla? Asuntolaina-ajat olivat sellaista 7-15 vuotta ja asumisen hinta nykymenoon kohtuullinen. Juuri valmistunut korkeakoulutettu 25 v. tai 20-vuotias tehdastyöläinen otti asuntolainan, joka oli maksettu ennen kuin ikää on 30-40 vuotta. Nyt tilanne on se, että valmistutaan hyvällä onnella 25- ja 30 vuoden välillä, asumiskustannukset ovat siinä määrin kovia, että lainan saa vasta päälle 30-vuotiaana, kun on vähintään neljä vuotta oltu vakitöissä ja säästetty käsirahaa asuntoon. Sitten otetaan 20-30 vuoden asuntolaina joka syö 25-45% nettotuloista mukaan lukien muut asumiskustannukset. Ei siinä enää pahemmin mitään sadan tonnin matkaveneitä hommailla, kun ylläpitokulutkin ovat jo 1000-3000 euroa vuodessa polttoaineet, satamamaksut vakuutukset jne. päälle.Sitten joskus, kun nykyisillä "nuorilla" perheillä on ikää siinä 50 , on varaa keskittyä veneilyharrastukseen ja silloin se on jo todennnäköisesti kiellettyä suuren ympäristökuormituksen takia.
- herra huu
Nykyään vapaa-ajalta halutaan enemmän. Ennen perheelle riitti pieni vene, esim. guy 22 tai finn 26 ja lähisaareen pääseminen riitti. Sama oli mökkielämässä, oltiin vähään tyytyväisiä. Nykyään veneen ja etenkin mökin pitää olla vähintään samaa tasoa kuin kodin. Sinäänsä sääli. Veneissäkin itse veneen laituriuskottavuus on tärkeämpää kuin itse veneily. Veneen kevätkunnostus yms. ei ole enää samanlainen ilo, vaan lähinnä päänvaiva. Monella on mahdollisuus lainata sukulaisen vene viikoksi tai pariksi viikonlopuksi vanhemmilta.
- Jsk1234
Veneily on pitkälti myös tekninen harrastus. Veneen kunnossapito, asennukset ja huolto on mukavaa puuhaa. Silloinhan harrastaminen on melkein ympärivuotista, eikä työasiat pyöri mielessä. Nytkin on eri värisiä näytepaloja synteettistä tiikkiä messuilta, ja viikonloppuna mallailemaan veneelle. Olen alle 40.
- Eenokki Vares
Jsk1234 kirjoitti:
Veneily on pitkälti myös tekninen harrastus. Veneen kunnossapito, asennukset ja huolto on mukavaa puuhaa. Silloinhan harrastaminen on melkein ympärivuotista, eikä työasiat pyöri mielessä. Nytkin on eri värisiä näytepaloja synteettistä tiikkiä messuilta, ja viikonloppuna mallailemaan veneelle. Olen alle 40.
Kyllä minä teen itse kaikki asennukset ja korjaukset, mutta en minä niisä nauti. Talous se sanelee, että on pakko itse hoitaa jos veneillä meinaa, ja minä meinaan. Olen isän jalanjäljessä oppinut nauttimaan veneilystä ja mukavampaa se on kuin mikään muu tietämäni harrastus. Veneseuraan en liity, koska haluan kulkea omia polkujani ja en halua kenenkään sanovan minulle kuinka pitää toimia. En rantaudu perheeni kanssa vierassatamiin, enkä halua viettää aikaani muiden seurassa. Olen oman tieni kulkija. Eräs viisas runoilija totesi jo kauan sitten, että: Latuja ken vaeltaa, on latujensa vanki. Vapaan miehen edessä on aina umpihanki!
- Paarmat kiusaa
Täyttä paskaa. Veneily on loppunut, koska nuoria ei ei kiinnosta kyykkiä kuselle haisevassa lasikuitupakissa.
Det är slut. - aikaa vievää
Veneily loppuu/vähenee kun laituripaikan löytäminen on mahdotonta. Tarkoitan siis muutamaa etelän rannikkokaupunkia. Veneilystä ilo katoaa kun vaikkapa tunnin veneilyn takia on ajettava 2 -4 tuntioa autolla että pääsee veneellensä!
- Auran rannoilla
Turun kaupungin uusissa kävelyaisalaitureissa on useita paikkoja vapaana, Lauttarannassa. Pääset moottoritietä mukavasti melkein koko matkan, ja saaristo on viikonloppumatkoja varten lähellä.
- 8+9
Tunnin ajo riittä varsin hyvin sen rauhallisen ja edullisen venepaikan löytämiseen.
Se vuokraisäntä vielä rakentaa sen maatilansa rantaan sulle laiturin ja raktorillaan vetää veneesi railerilla kuiville syksyllä ja kun kossuputelin muistat antaa lahjaksi, niin laskee sen taas keväällä veteen. Jos sulla ei satu vielä raileria olemaan, tekee sen isännän poika sulle sellaisen puolilmaiseksi ja huoltaa sun veneen moottorinkin kaupanpäälle. Mulla on pelkästään upeita kokemuksia noista maaseudun perheistä jotka osaa mitävain ja auttaa aina kun apua tarvitset. Itse ajan kolme varttia kaupungista länteen ja olen aivan maaseudulla ja nautin. - -Mika-
Missä "etelän rannikkokaupungissa" on noin huonosti? Helsingissä ainakin on kokoajan vapaita paikkoja ihan parhailla paikoilla ja vieläpä järkihintaan!
- Seppo Taalasmantu
Nuoriso veneilee lähinnä Ruotsilaivoilla. Niillä on ne kalajakellunnat ja vesisukset. Monella on myös vesiskoteri. Surhvilaudat ja leijapurjeet.
Joskus Hamariina vm 73 perässä samanikänen Evikka 65hv.
Kun olet asettunut mammankanssa iltapäivällä rauhaisaan luonnonstamaan. Niin on mukava saada tällainen uudemmanpolven veneilyseurue seuraksi.
Pojilla on mukana poppikoneet ja 240 tölkkiä olutta, pissiliisoilla on pikku hauvelit ja 120 tölkkiä siideriä. He asettuvat viereesi soputelttaan ja pitävät hauskaa, kuten nuoret yleensä. Polttavat nuotissa läheisen ulkohuusin.
Klo 24-2 he käyvät pikkulenkillä ostamassa hampurilaiset ja hakevat joitakin tuttuja lystinpitoon. Painuvat nukkumaan hyvissä ajoin enne klo 7:mää.
Aamulla kun vetävät vielä hirsiä(klo 7-16) sinä käynnistät diiselisi poislähtiessä ja näin häiritset heidän veneilyharrastusta.
Ei ihme, vähemmstäkin tökkii, ei oo kivaa.
VEVVK, LOL, :-(((((((((((- Reikä päässä
Ja sinä luit tuon ikäisenä runoja äidin polvella? Tuohan on ihan normaalia käytöstä parikymppisiltä... Lol
- päiväksi vesille
tietysti veneilyn piirissä on erilaisia suuntauksia, kuten esim. arvokkaan ensiveneen hankinta n 40v iässä jne.
mutta harrastuksen "megatrendi" lienee hitaasti etenevä ukkoutuminen.
kuten aiemmin on todettu, kilpailee veneily useiden muiden houkuttelevien ja helpompien vaihtoehtojen kanssa.
ehken erityinen haaste veneilyharrastukselle uusien sukupolvien parissa onkin sen vaatima pitkäjänteisyys, aikana jolloin elämykset halutaan vaivattomasti. mahdollisesti tälläistä helppouden vaadetta silmälläpitäen osa kotimaisista valmistajista onkin jo tuotteistanut ratkaisupaketteja.
itse uskon sopivan palvelupaletin kehittymisen olevan ratkaisevassa asemassa nuorempien sukupolvien kiinnostuksen kohdalla.
ehken veneilijät jatkossa jakautuvat entistäkin selvemmin päivä- ja kausiveneilijöihin, joista ensimmäiset liikkuvat vesillä vain muutamana päivänä kesässä??? - Jsk12341
Sellaisia alle nelikymppisiä erittäin varakkaita ihmisiä, jotka on valmiita maksamaan venehotellipalveluista avaimet käteen periaatteella, on toki olemassa, mutta aika vähän.
Osaomistusveneet voivat olla ratkaisuna tällöin.
Jos haluaa oman veneen, niin taloudellisista syistä veneen huolto ja ylläpito pitää käytännössä tehdä itse (soveltuvin osin). Silloin se on tekninen harrastus, joka kilpailee esim. jenkkiauto ja muiden autoharrastusten kanssa.
Ja onhan se totta, että tuollaisia asioita on edullisempi ja helpompi harrastaa. Jenkkiä voi tuunata autotallissa vaikka ladonoven kokoisilla hartioilla, mutta kömpiminen Mercruiserin ja septitankin väliin 30cm levyiseen tilaan huonoon työasentoon pilssiä putsaamaan vaatii pienempikokoiseltakin kaverilta sisukkuutta.- kolikoli
oma vene huolletaan itse?
suurin osa teetättää ainakin moottorihuollot ulkopuolisilla,
ei teikeläisiä ole kuin äänekäs vähemmistö - 15+2
kolikoli kirjoitti:
oma vene huolletaan itse?
suurin osa teetättää ainakin moottorihuollot ulkopuolisilla,
ei teikeläisiä ole kuin äänekäs vähemmistöJaa. Esmes meidän seurassa ehkä viisi sadasta teettää ulkopuolisilla, muut tekevät huollot itse.
- 13+11
kolikoli kirjoitti:
oma vene huolletaan itse?
suurin osa teetättää ainakin moottorihuollot ulkopuolisilla,
ei teikeläisiä ole kuin äänekäs vähemmistöOma vene ollut reilut parikymmentä vuotta. Ei tulisi mieleenikään käyttää ulkopuolisia esim vaihtamaan öljyt ja suodattimet tai säätämään venttiilit.
Itseasiassa ei taida ystäväpiiriini kuulua ketään, joka huollot tilaisi ulkopuoliselta. - kato ite
13+11 kirjoitti:
Oma vene ollut reilut parikymmentä vuotta. Ei tulisi mieleenikään käyttää ulkopuolisia esim vaihtamaan öljyt ja suodattimet tai säätämään venttiilit.
Itseasiassa ei taida ystäväpiiriini kuulua ketään, joka huollot tilaisi ulkopuoliselta.En edes uskaltaisi antaa ns. ammattilaisten antaa huoltaa venettäni.Ainut minkä ne osaa,on rahastus..
- Jsk12341
kolikoli kirjoitti:
oma vene huolletaan itse?
suurin osa teetättää ainakin moottorihuollot ulkopuolisilla,
ei teikeläisiä ole kuin äänekäs vähemmistöUkkoutuvilla veneilijöillä monella on aika vanha vene, 70-80 luvulta. Siellä on sitten koneena joku akselivetoinen vanha volvo, perkins tai kuorma-autosta marinoitu pata, ja tuommoisia nokivasaroitahan on helppo huoltaa itse. Ukot tuntee veneensä kuin omat taskunsa, ei ne juuri huoltopalveluita kaipaa.
Oma veneeni on vuosimallia 2007. Tuntuisi että perushuollot saa ihan hvyin itse tehtyä uudempaankin koneeseen, mutta hankalimmissa hommissa tarvitsee huoltofirman apua. Vetaria en rupea itse irrottamaan, kun en osaa. - kaikki vanhenemme!
Jsk12341 kirjoitti:
Ukkoutuvilla veneilijöillä monella on aika vanha vene, 70-80 luvulta. Siellä on sitten koneena joku akselivetoinen vanha volvo, perkins tai kuorma-autosta marinoitu pata, ja tuommoisia nokivasaroitahan on helppo huoltaa itse. Ukot tuntee veneensä kuin omat taskunsa, ei ne juuri huoltopalveluita kaipaa.
Oma veneeni on vuosimallia 2007. Tuntuisi että perushuollot saa ihan hvyin itse tehtyä uudempaankin koneeseen, mutta hankalimmissa hommissa tarvitsee huoltofirman apua. Vetaria en rupea itse irrottamaan, kun en osaa.Jokainen meistä ikääntyy ukkeliksi, jos vain elää tarpeeksi kauan. En ymmärrä, mikä tarve on tehdä yleistyksiä ukkoutuvien veneistä. Eiköhän useimmat meistä vaihda venettä elämänsä aikana, kun käyttötarve tai kulkualue muuttuu.
Minun kaksi ekaa venettäni olivat moottoripaatteja, puisia "fiskareita", toisessa 2 syl Wickström-, toisessa 4 syl. Olympia- petroolikone. Siihen aikaan ei ollut muovipaateja eikä dieseleitä. Kesäretkiä tehtiin Gotlantiin asti ennenkuin kyllästyin koneajoon ja vaihdoin purjeveneeseen. Ahkeraa kisaamista silloin kun oli nuoruuden uhoa. Sitten vene vaihtui merikelpoisempaan ja raskaampaan, kulkualue Itämerta kauemmaksi....
Nyt lastenlapset saavat styyrata ja skuutata, kun tulevat gasteiksi. Ovat innoissaan. Poika purjehtii kilpaa omalla veneellään. Näin sukupolvet vaihtuu ja purjehdus jatkuu.....
Onko teillä nuorilla jotain sitä vastaan, että osa meistä veneilijöistä on vanhoja ukkoja ja ehkä liikkuu erilaisella kalustolla kuin oma ikäluokkanne ja huoltaa itse veneensä? Harmittaako se? Ihmettelen asennetta. - Jsk1234
kaikki vanhenemme! kirjoitti:
Jokainen meistä ikääntyy ukkeliksi, jos vain elää tarpeeksi kauan. En ymmärrä, mikä tarve on tehdä yleistyksiä ukkoutuvien veneistä. Eiköhän useimmat meistä vaihda venettä elämänsä aikana, kun käyttötarve tai kulkualue muuttuu.
Minun kaksi ekaa venettäni olivat moottoripaatteja, puisia "fiskareita", toisessa 2 syl Wickström-, toisessa 4 syl. Olympia- petroolikone. Siihen aikaan ei ollut muovipaateja eikä dieseleitä. Kesäretkiä tehtiin Gotlantiin asti ennenkuin kyllästyin koneajoon ja vaihdoin purjeveneeseen. Ahkeraa kisaamista silloin kun oli nuoruuden uhoa. Sitten vene vaihtui merikelpoisempaan ja raskaampaan, kulkualue Itämerta kauemmaksi....
Nyt lastenlapset saavat styyrata ja skuutata, kun tulevat gasteiksi. Ovat innoissaan. Poika purjehtii kilpaa omalla veneellään. Näin sukupolvet vaihtuu ja purjehdus jatkuu.....
Onko teillä nuorilla jotain sitä vastaan, että osa meistä veneilijöistä on vanhoja ukkoja ja ehkä liikkuu erilaisella kalustolla kuin oma ikäluokkanne ja huoltaa itse veneensä? Harmittaako se? Ihmettelen asennetta.Ei harmita. Viihdyn ukkojen seurassa telakalla, mukavaa porukkaa.
- Ukko-Nooa
Jsk12341 kirjoitti:
Ukkoutuvilla veneilijöillä monella on aika vanha vene, 70-80 luvulta. Siellä on sitten koneena joku akselivetoinen vanha volvo, perkins tai kuorma-autosta marinoitu pata, ja tuommoisia nokivasaroitahan on helppo huoltaa itse. Ukot tuntee veneensä kuin omat taskunsa, ei ne juuri huoltopalveluita kaipaa.
Oma veneeni on vuosimallia 2007. Tuntuisi että perushuollot saa ihan hvyin itse tehtyä uudempaankin koneeseen, mutta hankalimmissa hommissa tarvitsee huoltofirman apua. Vetaria en rupea itse irrottamaan, kun en osaa.Olipa fiksu kommentti!
Itse kuulun tuohon jo ukkoutuneeseen ikäryhmään, vaikkei 50 ole ihan vielä täynnä. koskaan ei omaa paattiani ole kukaan muu huoltanut, paitsi kerran, kun tetin koneeseen täysrempan. Asia jota suuresti ihmettelen, on juuri nuo vetolaitteelliset veneet ja niiden yleistyminen. Akseliveto on yksinkertainen ja kestävä ratkaisu jota itse en moottoriveneessä vaihtaisi muuhun kuin jettiin. Vetareidden huollot ovat kalliita ja vaativia rojekteja ja kaiken kukkuraksi älyttömän kalliita. Tietenkään kustannukset ei haittaa jos rahaa on, mulla ei liikoja ole.
- xrvd
fiksu kirjoitus...nenäkkäille palstalaisille
- pian ukkoutuva
monet kommentit eivät koske alkuperäistä aihetta..veneilyharrastuksen mahdollista ukkoutumista..
moni lähestymistä "haisee kuin koira suihkusta tultuaan"
jos sulla ei oikeasti ole mielipidettä itse aiheesta, vaan haluat panetella, niin pls valitse seuraava aihe.
jookoskoookos?- pian ukkoutuva
mikä on motiivisi käyttäessäsi nimimerkkiäni?
"haisee kuin koira suihkusta tultuaan"
- Nuori veneilijä
"veneilypalveluiden rakenteiden kehittyminen (vuokraus, venehotelli jne ) vastaa varmasti osin tarpeisiiin mutta harrastuksen ukkoutumisen haasteeseen se tuskin tuo ison mittakaavan ratkaisua. "
Avaimet-käteen-"huolettomuus" on pahinta myrkkyä veneharrastukselle, sillä se tekee ihan kaikesta ylettömän kallista kun on ylimääräisiä suita ruokittavana.
Aluksi perustiedoiksi yhteenvetoa länsimaisesta veneilykulttuurista. Suomessa on aina veneilty kalastelun ja saaristossa kulkemisen nojalla. Sodanjälkeisessä Helsingissä veneily oli jokamiehen oikeus ja mahdollisuudet siihen oli käytännössä kaikilla. Täällähän kaupunki omistaa laiturit ja tarjoaa niitä ulkoilukäyttöön käytännössä omakustannehintaan. Nyttemmin toiminta on siirtynyt kasvavassa määrin pursiseurojen siipien alle, mutta toisaalta niillä on myös edellytyksiä neuvotella kaupungin kanssa toimintansa kehittämisestä. Ruotsissa tilanne on jokseenkin samanlainen, mutta siirtyessä valtameren puolelle esimerkiksi Englantiin on harrastus jo veneitä myöten huomattavasti harvinaisempaa väkimäärään nähden. Kun päästään "rapakon taakse" ollaankin jo kaikenmaailman wahlroosien unelman ytimessä, jossa laiturit ovat yksityisiä ja lähes tavoittamattomissa, samoin niiden saamisen mahdollisuudet ja hinnastot. Ei kai siellä muuten olisi hylätty veneitä telakoille taloustilanteen heiketessä?
Kaiken omatoimisen veneilyn ytimenä toimii kaikille yhtäläiset edellytykset veneilyharrastukseen, ts. tilaisuuteen oppia muilta ja laittaa venettä talvitelakalla ja säilyttää veneitä kesät kohtuuhinnalla vesillä.
Esimerkiksi Helsingissä omatoimisien veneilijöiden palveluina toimineita talvisäilytysalueita ajetaan kiihtyvällä vauhdilla alas eikä kukaan tee mitään. Helvene yrittää toki parhaansa mutta kun se "poliittinen tahtotila" mm. Merikadun porhoilta puuttuu. Siellä ajettiin alas 300 veneen talvisäilytyspaikka ihan vaan sillä perusteella, että muutaman varakkaan kaupunkilaisen talvinen näkymä ikkunasta olisi kivempi. Ajatelkaa mikä uhka tämän maan demokratialle, että tuolla kourallisella on noin paljon vaikutusvaltaa kumileimasimina toimiville virkamiehiimme!
Ns. "Meripuisto" on vain jäävuoren huippu, käytännössä loput Helsingin talvisäilytysalueet katoavat tulevan 20 vuoden kuluessa. Sen jälkeen se on morjens suomalaiselle veneilykulttuurille pääkaupungissa harrastuksen siirtyessä herrain herkuksi kaiken maailman venehotelleihin.
Eli jos "ukkoutuminen" ihmetyttää, niin harrastuksen välittäminen eteenpäin on epäonnistunut. Toisinaan syynä on liian kovat lähtökustannukset, joita vanhan liiton tyyliin pidetään "kynnysrahana" ajatellen, että nyt jos joku tuon maksaa niin se aikoo ainakin veneillä tosissaan. Vaihtoehtona on jonotella itselleen kaupungin paikka ja alkaa opetella potentiaalisesti vaarallistakin harrastusta kantapään kautta, mitä varmasti tehdään paljon vähemmän nyt kun 70-luvulla.- ukkopurjehtija
Hyvä kirjoitus, mutta sisälsi asiavirheitä!
"siirtyessä valtameren puolelle esimerkiksi Englantiin on harrastus jo veneitä myöten huomattavasti harvinaisempaa väkimäärään nähden".
Näin ei suinkaan ole!
Maailmassa eniten purjeveneitä asukasta kohti on NZ:ssa. Aucklandista käytetään nimitystä “City of Sails”.
Ruotsalaiset väittävät heidän maassaan olevan eniten veneitä (ei siis pelkkiä purjeveneitä) asukasta kohti. SweBoatin tilaston mukaan huviveneitä v. 2010 oli 881.000. Purjeveneiden (sellaisten joissa on nukkumapaikkoja) osuus oli kuitenkin vain 7.2%. En tiedä Suomen vastaavia lukuja.
Euroopan venemarkkinoilla v. 2002-2007 on 36-50-jalkaisten veneiden osuus ollut n. 3%, 26-35-jalkaisia n. 6%. Ylivoimaisesti eniten on ostettu alle 25 jalkaisia veneitä. Moottoriveneet ovat yhä suositumpia kuin purjeveneet (86% vs 14%).
EU:n alueella eniten moottoriveneitä asukasta kohti on Fennoskandiassa kun taas Englanti ja Irlanti ovat purjehdusmaita. www.bvww.org/index.php?id=140&uid=82&mode=pdf
Tässä linkissä on US Coast Guardin luvut veneistä asukasta kohti.
http://phoenix.about.com/library/blboats.htm
Minnesotassa, jossa asukasluku on sama kuin Suomessa, on 850.000 rekisteröityä venettä.
(Arizona on se USA:n osavaltio, jossa on eniten veneitä asukasta kohti).
Kanadassa sanotaan olevan 2.3 miljoonaa venettä eli asukaslukuun suhteutettuna kaksi kertaa enemmän kuin USA:ssa.
Lienee selvä, että moottoriveneitä ja kanootteja yms pikkupaatteja on eniten niissä maissa, missä on suojaiset meren rannikot, sisäjärviä, jokia tai kanavia. Merikelpoisia veneitä on puolestaan eniten niissä maissa, joissa on eniten avomeren rannikkoa ja merenkulku on perinteistä.
Ei pidä tuijottaa pelkästään omaa napaa ja tehdä päätelmiä siitä.
Siinä "Nuori veneilijä" osui naulan kantaan, että pääkaupunkiseudulla vaikeutetaan kaikkea omatoimisuutta veneilyssä. Telakointi on siirtymässä pelkästään kaupallisille firmoille, koska telakointialue toisensa jälkeen poistuu. Rannat rakennetaan, veneet karkotetaan. Yleisönosastokirjoituksissa on jopa vaadittu veneiden talvisäilytyksen täyskieltoa pääkaupunkiseudulle. Helsinki on vastakohta Aucklandille. "City of Sails" ei todellakaan ole Helsingin imago! Vaakunasta pitäisi poistaa veneen kuva, koska se ei voi enää olla symboli nykytrendille.
Minun mielestäni pallo on teillä nuorilla veneilijöillä, jotka olette aktiivisia. Osallistukaa päätöksistä vastaavien poliitikkojen informointiin siitä, mitä te veneilyltä haluatte!
Itse olen jo sivuuttanut 70:n iän ja lähden taas seilaamaan heti jäiden lähdön jälkeen ja palaan yleensä stadiin vasta, kun meri taas alkaa jäätyä. Veneilyn ukkoutuminen ei mielestäni johdu meistä eläkeläisistä, vaan arvaukseni mukaan liian mukavuuden haluisista nuorista. Ryhtykää toimeen! - 3+9
ukkopurjehtija kirjoitti:
Hyvä kirjoitus, mutta sisälsi asiavirheitä!
"siirtyessä valtameren puolelle esimerkiksi Englantiin on harrastus jo veneitä myöten huomattavasti harvinaisempaa väkimäärään nähden".
Näin ei suinkaan ole!
Maailmassa eniten purjeveneitä asukasta kohti on NZ:ssa. Aucklandista käytetään nimitystä “City of Sails”.
Ruotsalaiset väittävät heidän maassaan olevan eniten veneitä (ei siis pelkkiä purjeveneitä) asukasta kohti. SweBoatin tilaston mukaan huviveneitä v. 2010 oli 881.000. Purjeveneiden (sellaisten joissa on nukkumapaikkoja) osuus oli kuitenkin vain 7.2%. En tiedä Suomen vastaavia lukuja.
Euroopan venemarkkinoilla v. 2002-2007 on 36-50-jalkaisten veneiden osuus ollut n. 3%, 26-35-jalkaisia n. 6%. Ylivoimaisesti eniten on ostettu alle 25 jalkaisia veneitä. Moottoriveneet ovat yhä suositumpia kuin purjeveneet (86% vs 14%).
EU:n alueella eniten moottoriveneitä asukasta kohti on Fennoskandiassa kun taas Englanti ja Irlanti ovat purjehdusmaita. www.bvww.org/index.php?id=140&uid=82&mode=pdf
Tässä linkissä on US Coast Guardin luvut veneistä asukasta kohti.
http://phoenix.about.com/library/blboats.htm
Minnesotassa, jossa asukasluku on sama kuin Suomessa, on 850.000 rekisteröityä venettä.
(Arizona on se USA:n osavaltio, jossa on eniten veneitä asukasta kohti).
Kanadassa sanotaan olevan 2.3 miljoonaa venettä eli asukaslukuun suhteutettuna kaksi kertaa enemmän kuin USA:ssa.
Lienee selvä, että moottoriveneitä ja kanootteja yms pikkupaatteja on eniten niissä maissa, missä on suojaiset meren rannikot, sisäjärviä, jokia tai kanavia. Merikelpoisia veneitä on puolestaan eniten niissä maissa, joissa on eniten avomeren rannikkoa ja merenkulku on perinteistä.
Ei pidä tuijottaa pelkästään omaa napaa ja tehdä päätelmiä siitä.
Siinä "Nuori veneilijä" osui naulan kantaan, että pääkaupunkiseudulla vaikeutetaan kaikkea omatoimisuutta veneilyssä. Telakointi on siirtymässä pelkästään kaupallisille firmoille, koska telakointialue toisensa jälkeen poistuu. Rannat rakennetaan, veneet karkotetaan. Yleisönosastokirjoituksissa on jopa vaadittu veneiden talvisäilytyksen täyskieltoa pääkaupunkiseudulle. Helsinki on vastakohta Aucklandille. "City of Sails" ei todellakaan ole Helsingin imago! Vaakunasta pitäisi poistaa veneen kuva, koska se ei voi enää olla symboli nykytrendille.
Minun mielestäni pallo on teillä nuorilla veneilijöillä, jotka olette aktiivisia. Osallistukaa päätöksistä vastaavien poliitikkojen informointiin siitä, mitä te veneilyltä haluatte!
Itse olen jo sivuuttanut 70:n iän ja lähden taas seilaamaan heti jäiden lähdön jälkeen ja palaan yleensä stadiin vasta, kun meri taas alkaa jäätyä. Veneilyn ukkoutuminen ei mielestäni johdu meistä eläkeläisistä, vaan arvaukseni mukaan liian mukavuuden haluisista nuorista. Ryhtykää toimeen!Suomessa on n.740 000 venettä. SPV:n rekistereissä veneitä on n.26000, joista purjeveneitä n.10000. Luulisin sanon tästä viimeisestä luvusta.
- 10+11
3+9 kirjoitti:
Suomessa on n.740 000 venettä. SPV:n rekistereissä veneitä on n.26000, joista purjeveneitä n.10000. Luulisin sanon tästä viimeisestä luvusta.
SPV:n rekistereissä ei ole 10 000 purkkaria. Purjehtijan kalenterissahan on julkaistu vuosittain rekisterissä olevat ja niiden lukumäärä on pyörinyt jossain 5000-7000 välillä.
- papat rokkaa
vvv = vesille vaan vaarit
- OnnellinenPerheenIsä
Hyvä kirjoitus, asiallisesti avattu.
Itse olen juurkin kolmekymppinen samoin kuin vaimokin, 2 pientä lasta, alle nelivuotiata molemmat.
Pidän kyllä veneilystä, mutta isoa venettä en yksinkertaisesti halua omistaa. Minulla on käytössä Busteri, niinikään kolmikymppisellä koneella.
Tällä menemme kesällä saareen paistamaan lasten kanssa letut ja makkarat, usein otetaan tuttavapariskuntiakin lapsineen mukaan. Jos haluan hifistellä otan pullon kuohuvaa/viiniä ja kokkaan maittavat ruuat, siinä se on. Asun aivan meren rannassa, mutta silti nuo reissut tehdään useimmiten sisävesistöissä. Muutama tälläinen reissu on kesällä kiva tehdä, aina kun on hyvää ilmaa ja aikaa. Jotenkin tuo makea vesistö on miellyttävämpi, niin uida kuin viettää aikaa.
Viime kesänä taisi olla 4 reissua. Toki oli omakotitalo rakenteilla ja selkänahasta tätä otettiin, tietysti viellä viikonloppuinakin painettiin muita töitä välillä. Lapset, työt ja kaikki muutkin sukulaisten kekkerit vievät kesällä aikaa. Ja juuri tämä aika, ja ennenkaikkea aurinkoisten päivien rajallisuus on se tekijä, miksi en missään nimessä halua isoa huoltokohdettani itselle - ainakaan veneen muodossa.
Tuon Busterin huoltaa kätevästi itsekkin, ja vie traikulla sen just sinne mihin haluaa- jos haluaa. Myös kalastus ja monet muutkin pienet aktiviteetit hoituvat.
Eräällä tuttavallani on 60 jalkanen jahti, ja sekin liikahti laiturista 2 kertaa kesän aikana. Tämä, jos mikä kuvaa asiaa hyvin. Voin sanoa, ei käy kateeksi.
Veljelläni on ollut jahti, jo neljättä vuotta pukkien päällä.
Sitten tässä veneilyssä tulee sekin, että näen sen, että veneily on parasta porukalla. Käytännössä joudut muille soittelemaan ja sopimaan aikatauluja (kelivarauksella), mikä on sinänsä ok.
Mutta jos joudut muita maanittelemaan tulemaan veneilemään, tuntee tässäkin itsensä aasiksi. Sitten vielä se kelivaraus, ei hienollakaan veneellä lähtä yleensä sateella / kylmällä.
Kaikista parasta on, että enemmän tai vähemmän spontaanisti, lähdetään, ja hyvällä kelillä, hyvässä seurassa asiallinen avovene tai jopa pieni HT -vene ajaa KOKO veneilytarpeen 85 %:sesti.
Kun on pieni vene, bensat tms ovat marginaalikustannus, ei myöskään ystävät jää kiitollisuuden velkaan. Jotenkin tuntuisi vaivaannuttavalta anoa ison veneen kanssa edes osaa bensakustannuksista- ystäviltä. Toisaalta jos et ano, jää kiitollisuuden velka -joka on viheliäs.
Kävin venemessuilla, ja messujen päätteeksi totesin, että onneksi minulla ei ole isoa venettä, oikeastaan ajattelutapani vain vahvistui olla ostamatta sellaista. Tuo mainitsemasi "räväkkä rantaelämä" osasto, kuuluu lähinnä sinkku, tai ennen perheen perustamista olevaan aikaan, ja sekin lähinnä sarjaan kun ollaan "Karibialla". Suomessa ihmiset kokevat vesiskootterit lähinnä naapurin kiusana, ja niiden käyttö lienee useimmille perheellisille marginaalista. Mikäs siinä, jos poikani teini-ikäisenä aikanaan omilla kesätyöansioillaan hummailee, tehkööt. Epäilen.
Ymmärrän, että purjehdus on yksi hienoimpia vesilläolo harrastuksia, ja mielelläni menenkin jonkun purjehtijan kanssa purjehtimaan, toki edellytyksellä, että voin tehdä purjehtille vaikka veneen putsausta, ruuanlaittoa, ja huoltoa, en siis ole luonteeltani sellainen, joka karttaisi työtä.
Suurin palvelus tällä purjehtimiselle, mitä pidän siis oikeana veneilyharrastuksena, on se, että nuoria pyydetään porukalla mukaan, myös näihin huoltotöihin. Elämä kun on niin, että ensin tehdään työt, sitten nautitaan. Uskon, että olet tästä samaa mieltä.
Vapaa-ajan vietto mahdollisuudet, sikäli kun sitä jää, ovat isommat, esimerkiksi eurooppaan saat viikonloppulennot hotelleineen 150 €:a. Ja monista mahdollisuuksista pääsee nauttimaan kohtuuhintaan, ilman että tarvii sitoutua.
Mökkejä on minulla käytännössä käytettävissä kolme, yksi Lapissa, pari järvisuomessa, ja muuten asun merenrannassa. Joten kysymys on siitä, että en voi olla kuin yhdessä paikassa kerrallaan. Enkä voi saunoa, kuin yhdessä saunassa kerrallaan. Lapissa en ole käynyt vuosiin.
Sitten on vielä sekin, että kesällä haluaa vaihtelua, on kiva tehdä pari kesäreissua, minne kulloinkin. On moottoripyörä, jota en ole pariin kesään ehtinyt ajaa.
Tämä näin vuodatuksena. Tilillä on kyllä olisi heti irrottaa veneeseen 50 k€. Jos välttämättä haluan jahdin, vuokraan sen vain kauniiksi päiväksi, kipparin kanssa, olen mielummin gastina kuin omistaja-kippari.
Tässä tämä vuodatukseni, uskon, että monella muullakin ikäluokasta on jotain samansuuntaisia ajatuksia.- Jsk1234
No ei tosiaan ole.
Monellako kolmekymppisellä on omakotitalotyömaa meren rannalla, busteri, pari mökkiä, moottoripyörä ja viiskyt tonnia ylimääräistä tilillä?
No joo, ehkä juuri tuosta kultalusikka suussa touhustasi johtuen et huomaakaan, että veneilyllä voi olla muutakin funktiota kuin tuo kavereiden kanssa jahdin kannella paistattelu aurinkoisena päivänä. Se voi tarkoittaa myös sitä, että se vene on omistajaperheensä vapaa-ajan asunto. Sitä kutsutaan matkaveneilyksi. Ja veneen huoltoa voi halutessaan kutsua myös tekniseksi harrastukseksi. - OnnellinenPerheenIsä
Jsk1234 kirjoitti:
No ei tosiaan ole.
Monellako kolmekymppisellä on omakotitalotyömaa meren rannalla, busteri, pari mökkiä, moottoripyörä ja viiskyt tonnia ylimääräistä tilillä?
No joo, ehkä juuri tuosta kultalusikka suussa touhustasi johtuen et huomaakaan, että veneilyllä voi olla muutakin funktiota kuin tuo kavereiden kanssa jahdin kannella paistattelu aurinkoisena päivänä. Se voi tarkoittaa myös sitä, että se vene on omistajaperheensä vapaa-ajan asunto. Sitä kutsutaan matkaveneilyksi. Ja veneen huoltoa voi halutessaan kutsua myös tekniseksi harrastukseksi.Niin käytetty 5 k€:n busteri.
Näitä veneitä nyt on yhdellä sun toisella, homman juju oli se, että vaatimattomallakin veneellä saa usein ihan riittävän hyvät kiksit. Äläkä vaan ala nimittämään perus Busteria kultalusikka veneeksi.
Jos et rivien välistä osannut lukea, niin homman opetus oli se, että pienelläkin ja vähäisellä summalla saa ne veneilyn kiksit.
Ja tiedoksi, rahat on tehty ihan omalla firmalla, jo osin opiskeluaikoina ja, kahta palkkatyötä vielä päällekkäin. Mitä tulee rakentamiseen ja selkänahasta ottamiseen, on töitä painettu se 350 päivää vuodessa.
Toki ei kaikkina vuosina, viikkotuntimäärät jää yleensä siihen 60 tuntiin. Joten mielestäsi voit työtää sen sinun matkavenessäsi olevan kultalusikan... jääköön sanomatta.
En tiedä, mutta koskaan en ole ensimmäistäkään autoa, venettä tms härpäkette velaksi ostanut, enkä tule ostamaan. Käytän sen verran halpoja, että ostan suoraan ne pussista.
________
" Se voi tarkoittaa myös sitä, että vene on omistajaperheensä vapaa-ajan asunto, sitä kutsutaan matkaveneilyksi"
- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista, ja jättää nää tälläiset juppi "matkaveneensä", vaikka niille mainitsemillesi, sinun kaltaisille, kultalusikka suussa syntyneille ihmisille. - tosimies, ei mökkiä
OnnellinenPerheenIsä kirjoitti:
Niin käytetty 5 k€:n busteri.
Näitä veneitä nyt on yhdellä sun toisella, homman juju oli se, että vaatimattomallakin veneellä saa usein ihan riittävän hyvät kiksit. Äläkä vaan ala nimittämään perus Busteria kultalusikka veneeksi.
Jos et rivien välistä osannut lukea, niin homman opetus oli se, että pienelläkin ja vähäisellä summalla saa ne veneilyn kiksit.
Ja tiedoksi, rahat on tehty ihan omalla firmalla, jo osin opiskeluaikoina ja, kahta palkkatyötä vielä päällekkäin. Mitä tulee rakentamiseen ja selkänahasta ottamiseen, on töitä painettu se 350 päivää vuodessa.
Toki ei kaikkina vuosina, viikkotuntimäärät jää yleensä siihen 60 tuntiin. Joten mielestäsi voit työtää sen sinun matkavenessäsi olevan kultalusikan... jääköön sanomatta.
En tiedä, mutta koskaan en ole ensimmäistäkään autoa, venettä tms härpäkette velaksi ostanut, enkä tule ostamaan. Käytän sen verran halpoja, että ostan suoraan ne pussista.
________
" Se voi tarkoittaa myös sitä, että vene on omistajaperheensä vapaa-ajan asunto, sitä kutsutaan matkaveneilyksi"
- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista, ja jättää nää tälläiset juppi "matkaveneensä", vaikka niille mainitsemillesi, sinun kaltaisille, kultalusikka suussa syntyneille ihmisille.350 työpäivää vuodessa ja 60 h viikossa...mihin tarvitset sitä Busteriakaan, puhumattakaan mökeistä. Tietysti pitää kansalaisena olla iloinen, että joku jaksaa painaa ja kerätä omaisuutta, mutta tuolla työlokilla ei kannattaisi sanoa sanaakaan sopivista tavoista viettää vapaa-aikaa.
Itsekin olen vain ensimmäiseen veneeseeni ottanut lainaa, vaikka sillä oli pituutta vain 6 m, eikä ollut uusi ja lajissaan halvimmasta päästä. Mökin hankkimista en ole koskaan edes harkinnut, vene on kyllä vaihtunut yli kymmenmetriseen. Talvikausina on tehty pitkääkin päivää, mutta täysimittaiset kesälomat on aina pidetty veneessä asuen, myösä siinä ensimmäisessä. Jo useamman vuoden töitä on vähennetty vapaa-ajan saamiseksi ja nyt hyvissä ajoin ollaan yksityisellä eläkkeellä. Veneitä on on nyt kaksikin, toinen pelkkää purjehduksen iloa varten. Ei ole tähänkään kultalusikoita tarvittu, vain toisenlaisia preferenssejä.
Mutta itse aiheeseen. Ympärilleen katsomalla ukkoutumista tapahtuu, hyvin paljon on samoja ihmisiä ympärillä kuin 70-luvullakin. Läheskään kaikilla ei oma jälkikasvu tule perässä, eikä muutenkaan ympärille ole tullut nuorempaa polvea keski-iän vakiona pitämiseen. - OnnellinenPerheenIsä
OnnellinenPerheenIsä kirjoitti:
Niin käytetty 5 k€:n busteri.
Näitä veneitä nyt on yhdellä sun toisella, homman juju oli se, että vaatimattomallakin veneellä saa usein ihan riittävän hyvät kiksit. Äläkä vaan ala nimittämään perus Busteria kultalusikka veneeksi.
Jos et rivien välistä osannut lukea, niin homman opetus oli se, että pienelläkin ja vähäisellä summalla saa ne veneilyn kiksit.
Ja tiedoksi, rahat on tehty ihan omalla firmalla, jo osin opiskeluaikoina ja, kahta palkkatyötä vielä päällekkäin. Mitä tulee rakentamiseen ja selkänahasta ottamiseen, on töitä painettu se 350 päivää vuodessa.
Toki ei kaikkina vuosina, viikkotuntimäärät jää yleensä siihen 60 tuntiin. Joten mielestäsi voit työtää sen sinun matkavenessäsi olevan kultalusikan... jääköön sanomatta.
En tiedä, mutta koskaan en ole ensimmäistäkään autoa, venettä tms härpäkette velaksi ostanut, enkä tule ostamaan. Käytän sen verran halpoja, että ostan suoraan ne pussista.
________
" Se voi tarkoittaa myös sitä, että vene on omistajaperheensä vapaa-ajan asunto, sitä kutsutaan matkaveneilyksi"
- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista, ja jättää nää tälläiset juppi "matkaveneensä", vaikka niille mainitsemillesi, sinun kaltaisille, kultalusikka suussa syntyneille ihmisille.Olen myös huomannut, sen ihmisten elintason nousun myötä, että näitä kaikkia härveleitä hankitaan. Vähän aikaa niitä käytetään, ja sitten ne jäävät käyttämättömäksi.
Nousukaudella, jota nyt kesti 2008 asti, ihmisillä oli suden nälkä hankkia näitä vehkeitä, nyt samat ihmiset, joita tunnen, ovat ikäänkuin krapulassa.
Vaikkei edes olisi taloudellisesti tiukkaa, he haluavat näistä eroon, ja viettää vapaa-aikana mahdollisimman yksinkertaista elämää. Monta tuttavaani haluaa kokonaan isoista veneistä eroon.
Heillle on tärkeämpiä asioiden tekeminen hyvin ja sosiaaliset suhteet, kuin isolla veneellä saatu "ökyleima".
Tämä asia on itseasiassa sellainen, jota hyvin harva veneilijöistä haluaa. Tämä leimaaminen on mielestäni kateellisen kansan parantumaton tauti.
Enin osa on täysin tyytyväisiä pieneen veneeseen.
Oikeastaan tuntuu, kun on katsonut paria, jotka ovat downshfitanneet veneensä, että he ovat myös onnellisempia.
Ja onhan tässä muutamassa vuodessa, löyty puukko veneiliijöiden selkään, löpöllä ei voi ajaa, käytännössä polttoainekustannus on 1,5 kertaistunut. - OnnellinenPerheenIsä
tosimies, ei mökkiä kirjoitti:
350 työpäivää vuodessa ja 60 h viikossa...mihin tarvitset sitä Busteriakaan, puhumattakaan mökeistä. Tietysti pitää kansalaisena olla iloinen, että joku jaksaa painaa ja kerätä omaisuutta, mutta tuolla työlokilla ei kannattaisi sanoa sanaakaan sopivista tavoista viettää vapaa-aikaa.
Itsekin olen vain ensimmäiseen veneeseeni ottanut lainaa, vaikka sillä oli pituutta vain 6 m, eikä ollut uusi ja lajissaan halvimmasta päästä. Mökin hankkimista en ole koskaan edes harkinnut, vene on kyllä vaihtunut yli kymmenmetriseen. Talvikausina on tehty pitkääkin päivää, mutta täysimittaiset kesälomat on aina pidetty veneessä asuen, myösä siinä ensimmäisessä. Jo useamman vuoden töitä on vähennetty vapaa-ajan saamiseksi ja nyt hyvissä ajoin ollaan yksityisellä eläkkeellä. Veneitä on on nyt kaksikin, toinen pelkkää purjehduksen iloa varten. Ei ole tähänkään kultalusikoita tarvittu, vain toisenlaisia preferenssejä.
Mutta itse aiheeseen. Ympärilleen katsomalla ukkoutumista tapahtuu, hyvin paljon on samoja ihmisiä ympärillä kuin 70-luvullakin. Läheskään kaikilla ei oma jälkikasvu tule perässä, eikä muutenkaan ympärille ole tullut nuorempaa polvea keski-iän vakiona pitämiseen.Kuten sanoin, että neljä hyvää reissua on viikonloppusin sillä viime kesänä tullut tehtyä. Uskallan väittää, että monelta jää edes tälläinen määrä tekemättä.
Kai minullakin, saa työputkista riipumatta, iloja olla. Enkä tarkoita omaa iloa, vaan se, että perheenkin kanssa pääsee. Koko veneilyharrastus perustuu mielestäni jaettuun nautintoon.
Tälläisessä tilanteessa tuo busteri riittää varsin hyvin, ja tuottaa aivan riittävän nautinnon, ei ehkä mukavuudessa veneenä, mutta toki vaihteluna, mutta vesillä ja saaressa olemisen muodossa.
Sen sanon, että kukin tyylillään, mutta jos kysytään, miksi veneilyharrastus ukkoontuu, niin mielestäni luonnollista siirtymää tapahtuu, mutta veneet ostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän järkiperusteisesti / jätetään ostamatta. Ja kyllä se on tämä nykyajan henki, ei haluta sitoutua.
Vapaa-ajan viettotavat on professioituneet, esimerkiksi pyöräilijät panostavat nykyisin todella paljon vaihteistoihin, hiilikuitu tms titaanirunkoihin. Todella hyvän pyörän saa 3000 eurolla, samaisella summalla ei saa suhteessa niinhyvää venettä. - mitä ihm...
OnnellinenPerheenIsä kirjoitti:
Kuten sanoin, että neljä hyvää reissua on viikonloppusin sillä viime kesänä tullut tehtyä. Uskallan väittää, että monelta jää edes tälläinen määrä tekemättä.
Kai minullakin, saa työputkista riipumatta, iloja olla. Enkä tarkoita omaa iloa, vaan se, että perheenkin kanssa pääsee. Koko veneilyharrastus perustuu mielestäni jaettuun nautintoon.
Tälläisessä tilanteessa tuo busteri riittää varsin hyvin, ja tuottaa aivan riittävän nautinnon, ei ehkä mukavuudessa veneenä, mutta toki vaihteluna, mutta vesillä ja saaressa olemisen muodossa.
Sen sanon, että kukin tyylillään, mutta jos kysytään, miksi veneilyharrastus ukkoontuu, niin mielestäni luonnollista siirtymää tapahtuu, mutta veneet ostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän järkiperusteisesti / jätetään ostamatta. Ja kyllä se on tämä nykyajan henki, ei haluta sitoutua.
Vapaa-ajan viettotavat on professioituneet, esimerkiksi pyöräilijät panostavat nykyisin todella paljon vaihteistoihin, hiilikuitu tms titaanirunkoihin. Todella hyvän pyörän saa 3000 eurolla, samaisella summalla ei saa suhteessa niinhyvää venettä.Kolme mökkiä, talo meren rannalla, Buster ja 15 päivää noiden käyttämiseen vuodessa. Ja tuon jälkeen arvostellaan toisia liian ison veneen hankinnasta???
- onnellinenPienestäVe
mitä ihm... kirjoitti:
Kolme mökkiä, talo meren rannalla, Buster ja 15 päivää noiden käyttämiseen vuodessa. Ja tuon jälkeen arvostellaan toisia liian ison veneen hankinnasta???
Kolme mökkiä käytettävissä, ei tarkoita suoraan, että kolme mökkiä on henkilökohtaisessa omistuksessa. Yksi on firman, muut jääneet käyttöön isovanhemmilta.
Enkä arvostele sitä, että joku hankkii ison veneen, totean vain sen, että omalta kohdalta jäisi vähälle käytölle. Ja totean todella läheltä nähneenä, että miltei kaikille tutuillenikin on käynyt näin.
Pieni riittää.. - Kumma akka
OnnellinenPerheenIsä kirjoitti:
Niin käytetty 5 k€:n busteri.
Näitä veneitä nyt on yhdellä sun toisella, homman juju oli se, että vaatimattomallakin veneellä saa usein ihan riittävän hyvät kiksit. Äläkä vaan ala nimittämään perus Busteria kultalusikka veneeksi.
Jos et rivien välistä osannut lukea, niin homman opetus oli se, että pienelläkin ja vähäisellä summalla saa ne veneilyn kiksit.
Ja tiedoksi, rahat on tehty ihan omalla firmalla, jo osin opiskeluaikoina ja, kahta palkkatyötä vielä päällekkäin. Mitä tulee rakentamiseen ja selkänahasta ottamiseen, on töitä painettu se 350 päivää vuodessa.
Toki ei kaikkina vuosina, viikkotuntimäärät jää yleensä siihen 60 tuntiin. Joten mielestäsi voit työtää sen sinun matkavenessäsi olevan kultalusikan... jääköön sanomatta.
En tiedä, mutta koskaan en ole ensimmäistäkään autoa, venettä tms härpäkette velaksi ostanut, enkä tule ostamaan. Käytän sen verran halpoja, että ostan suoraan ne pussista.
________
" Se voi tarkoittaa myös sitä, että vene on omistajaperheensä vapaa-ajan asunto, sitä kutsutaan matkaveneilyksi"
- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista, ja jättää nää tälläiset juppi "matkaveneensä", vaikka niille mainitsemillesi, sinun kaltaisille, kultalusikka suussa syntyneille ihmisille.Jotenkin pystyn samaistumaan kirjoituksiisi "onnellinen perheen isä", vaikka olen sinua reilusti vanhempi nainen. Koen olevani onnellinen perheen äiti, tosin lapset jo nuoria aikuisia. Olen myös yrittäjä ja viikkotuntimäärät tiettynä aikana vuodesta huikeita. Silti haluan myös olla perheeni kanssa ja harrastaa erilaisia harrastuksia.
Lasten ollessa pienia meillä veneiltiin n. 8 metrisellä vanhahkolla purrella. Muutaman vuoden päästä saatiin ostettua vähän isompi ja vähän uudempi. Mukavuuksia oli vain wc. Hyvin pärjättiin. Välillä käytiin kaupallisissa satamissa välillä retkimeiningillä luonnon satamissa. Välillä oltiin veneessä viikkoja yhteen menoon. Muistelen noita aikoja lämmöllä.
Tulipa lapset teini-ikää, eivätkä halunneet enää viettää vapaitaan meidän kalkkisten kanssa, mutta ei heitä voinut keskenään kotiinkaan jättää. Myimme veneen ja hankimme korvaavaksi toiminnaksi pari moottoripyörää. Näillä huristeltiin jokunen kesä, välillä mukulat mukana välillä mummilassa ja me pääsimme jopa muutaman päivän retkille ukon kanssa kahden. Voi kun kivaa.
Vaan kuluipa aika ja lapset aikuistuivat pikku hiljaa. Kaikki kaksipyöräiset, joita oli päässyt kertymään jokunen, myytiin ja tilalle myyntihinnan ja säästöjen turvin uudehko 10 m matkapursi kaikin mukavuuksin. Tämähän on ihan yhtä juhlaa, mutta isompi vene on hakusessa, koska nuoret aikuiset lapset haluavat jälleen viettää vapaitaan meidän kanssamme veneillen (vaikka teini-iässä se oli heille ihan myrkkyä). Nykyään vaan tilaa tarvitaan enemmän, kun lapsilla on jo nuo "puoliskotkin" mukana. Kesämökkiä meillä ei ole.
Elämä on ihanaa ja näin voimme omalta osaltamme vaikuttaa veneilyharrastuksen jatkuvuuden turvaamiseen. Minä akkaudun ja ukko ukkoutuu, mutta nuoret ehkä jatkaa kun me emme enää sitten joskus jaksa.
Nauti sinä onnellinen perheen isä elämästäsi ja harrastuksistasi, mökeistäsi, kodistasi, perheestäsi ja harrastuksistasi omalla tavallasi äläkä välitä saamistasi ilkeämielisistä kateellisista kommenteista.
Hyvää kesän odotusta ! - veneilyä?
Muuten hyvä, mutta foorumi vain on väärä. Et nimittäin harrasta veneilyä, tuota voisi luonnehtia satunnaiseksi oleskeluksi veden äärellä. AIka tarkkaan samaan pääsisit ilman venettäkin ajamalla auton jonnekin lähelle vesistöä ja ehkä puolen kilometriä kävelemällä. Sen suhteen ymmärrän hyvin, ettet halua isompaa venettä, jos venettä ollenkaan. Samasta syystä minäkään en halua mökkiä, se olisi pelkkä rasite.
- HyväOhje
Kumma akka kirjoitti:
Jotenkin pystyn samaistumaan kirjoituksiisi "onnellinen perheen isä", vaikka olen sinua reilusti vanhempi nainen. Koen olevani onnellinen perheen äiti, tosin lapset jo nuoria aikuisia. Olen myös yrittäjä ja viikkotuntimäärät tiettynä aikana vuodesta huikeita. Silti haluan myös olla perheeni kanssa ja harrastaa erilaisia harrastuksia.
Lasten ollessa pienia meillä veneiltiin n. 8 metrisellä vanhahkolla purrella. Muutaman vuoden päästä saatiin ostettua vähän isompi ja vähän uudempi. Mukavuuksia oli vain wc. Hyvin pärjättiin. Välillä käytiin kaupallisissa satamissa välillä retkimeiningillä luonnon satamissa. Välillä oltiin veneessä viikkoja yhteen menoon. Muistelen noita aikoja lämmöllä.
Tulipa lapset teini-ikää, eivätkä halunneet enää viettää vapaitaan meidän kalkkisten kanssa, mutta ei heitä voinut keskenään kotiinkaan jättää. Myimme veneen ja hankimme korvaavaksi toiminnaksi pari moottoripyörää. Näillä huristeltiin jokunen kesä, välillä mukulat mukana välillä mummilassa ja me pääsimme jopa muutaman päivän retkille ukon kanssa kahden. Voi kun kivaa.
Vaan kuluipa aika ja lapset aikuistuivat pikku hiljaa. Kaikki kaksipyöräiset, joita oli päässyt kertymään jokunen, myytiin ja tilalle myyntihinnan ja säästöjen turvin uudehko 10 m matkapursi kaikin mukavuuksin. Tämähän on ihan yhtä juhlaa, mutta isompi vene on hakusessa, koska nuoret aikuiset lapset haluavat jälleen viettää vapaitaan meidän kanssamme veneillen (vaikka teini-iässä se oli heille ihan myrkkyä). Nykyään vaan tilaa tarvitaan enemmän, kun lapsilla on jo nuo "puoliskotkin" mukana. Kesämökkiä meillä ei ole.
Elämä on ihanaa ja näin voimme omalta osaltamme vaikuttaa veneilyharrastuksen jatkuvuuden turvaamiseen. Minä akkaudun ja ukko ukkoutuu, mutta nuoret ehkä jatkaa kun me emme enää sitten joskus jaksa.
Nauti sinä onnellinen perheen isä elämästäsi ja harrastuksistasi, mökeistäsi, kodistasi, perheestäsi ja harrastuksistasi omalla tavallasi äläkä välitä saamistasi ilkeämielisistä kateellisista kommenteista.
Hyvää kesän odotusta !"Kell' onni on, hän sen kätkeköön".
- OnnellinenPerheenIsä
Kumma akka kirjoitti:
Jotenkin pystyn samaistumaan kirjoituksiisi "onnellinen perheen isä", vaikka olen sinua reilusti vanhempi nainen. Koen olevani onnellinen perheen äiti, tosin lapset jo nuoria aikuisia. Olen myös yrittäjä ja viikkotuntimäärät tiettynä aikana vuodesta huikeita. Silti haluan myös olla perheeni kanssa ja harrastaa erilaisia harrastuksia.
Lasten ollessa pienia meillä veneiltiin n. 8 metrisellä vanhahkolla purrella. Muutaman vuoden päästä saatiin ostettua vähän isompi ja vähän uudempi. Mukavuuksia oli vain wc. Hyvin pärjättiin. Välillä käytiin kaupallisissa satamissa välillä retkimeiningillä luonnon satamissa. Välillä oltiin veneessä viikkoja yhteen menoon. Muistelen noita aikoja lämmöllä.
Tulipa lapset teini-ikää, eivätkä halunneet enää viettää vapaitaan meidän kalkkisten kanssa, mutta ei heitä voinut keskenään kotiinkaan jättää. Myimme veneen ja hankimme korvaavaksi toiminnaksi pari moottoripyörää. Näillä huristeltiin jokunen kesä, välillä mukulat mukana välillä mummilassa ja me pääsimme jopa muutaman päivän retkille ukon kanssa kahden. Voi kun kivaa.
Vaan kuluipa aika ja lapset aikuistuivat pikku hiljaa. Kaikki kaksipyöräiset, joita oli päässyt kertymään jokunen, myytiin ja tilalle myyntihinnan ja säästöjen turvin uudehko 10 m matkapursi kaikin mukavuuksin. Tämähän on ihan yhtä juhlaa, mutta isompi vene on hakusessa, koska nuoret aikuiset lapset haluavat jälleen viettää vapaitaan meidän kanssamme veneillen (vaikka teini-iässä se oli heille ihan myrkkyä). Nykyään vaan tilaa tarvitaan enemmän, kun lapsilla on jo nuo "puoliskotkin" mukana. Kesämökkiä meillä ei ole.
Elämä on ihanaa ja näin voimme omalta osaltamme vaikuttaa veneilyharrastuksen jatkuvuuden turvaamiseen. Minä akkaudun ja ukko ukkoutuu, mutta nuoret ehkä jatkaa kun me emme enää sitten joskus jaksa.
Nauti sinä onnellinen perheen isä elämästäsi ja harrastuksistasi, mökeistäsi, kodistasi, perheestäsi ja harrastuksistasi omalla tavallasi äläkä välitä saamistasi ilkeämielisistä kateellisista kommenteista.
Hyvää kesän odotusta !Näin teen.
Kuin myös onnea sinne veneilyyn !
On hienoa nähdä, että täällä on oikeitakin veneilijöitä, jotka näkevät laajan kuvan.
Tuo mainitsemasi veneilytapa on juuri sellainen, mihinkä on kehittynyt "henki".
Juuri tätä on oikea veneily, veneilykokemuksen jakamista, vaikkapa perhepiirissä. - aewrytsxhjh
veneilyä? kirjoitti:
Muuten hyvä, mutta foorumi vain on väärä. Et nimittäin harrasta veneilyä, tuota voisi luonnehtia satunnaiseksi oleskeluksi veden äärellä. AIka tarkkaan samaan pääsisit ilman venettäkin ajamalla auton jonnekin lähelle vesistöä ja ehkä puolen kilometriä kävelemällä. Sen suhteen ymmärrän hyvin, ettet halua isompaa venettä, jos venettä ollenkaan. Samasta syystä minäkään en halua mökkiä, se olisi pelkkä rasite.
Hyvä, sinä siis määrittelet, mikä on veneilyä ja mikä ei !
Onko sinusta veneilyä se, jos käyttää pienepää venettä vaikka kesässä 6 kertaa, ja toinen käyttää isoa 2 kertaa. Jos pienemmälle veneelle tulee isoa enemmän käyttötunteja, eikä käyttötuntien määrä kuvaa jo veneilyä ? Haloo!
Jos olemme menossa ystävien kanssa veneellä, pitäisikö minun pyytää heitä "satunnaiseen oleskeluun veden äärelle".
Vaikka menen Busterilla, nimitän sitä veneeksi, ja sillä kulkemista veneilyksi. Aivan samoin, kuin henkilöitä, jotka ajavat autoilla, voidaan kutsua autoilijoiksi.
Joko olet näitä veneileviä juppeja tai muuten vaan näköalaton. - en määritellyt
aewrytsxhjh kirjoitti:
Hyvä, sinä siis määrittelet, mikä on veneilyä ja mikä ei !
Onko sinusta veneilyä se, jos käyttää pienepää venettä vaikka kesässä 6 kertaa, ja toinen käyttää isoa 2 kertaa. Jos pienemmälle veneelle tulee isoa enemmän käyttötunteja, eikä käyttötuntien määrä kuvaa jo veneilyä ? Haloo!
Jos olemme menossa ystävien kanssa veneellä, pitäisikö minun pyytää heitä "satunnaiseen oleskeluun veden äärelle".
Vaikka menen Busterilla, nimitän sitä veneeksi, ja sillä kulkemista veneilyksi. Aivan samoin, kuin henkilöitä, jotka ajavat autoilla, voidaan kutsua autoilijoiksi.
Joko olet näitä veneileviä juppeja tai muuten vaan näköalaton.Luehan tarkemmin, ei ollut kyse siitä, mikä on veneilyä. Kyse on siitä, mitä on harrastaminen.
- OnnellinPerheenIsä
en määritellyt kirjoitti:
Luehan tarkemmin, ei ollut kyse siitä, mikä on veneilyä. Kyse on siitä, mitä on harrastaminen.
Olet ihan oikeassa, veneilyllä ja veneilyn harrastamisella on tietysti eronsa.
On paljon veneilijöitä, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisia veneilyn harrastajia.
- 2+13
vesillä liikkumisen tuoma ilo ei ole välineestä riippuvainen.
- OnnellinenPerheenIsä
Täsmälleen näin !
Ratkaisevaa on subjetiivinen kokemus, ei ulkoiset puitteet. - Jsk1234
OnnellinenPerheenIsä kirjoitti:
Täsmälleen näin !
Ratkaisevaa on subjetiivinen kokemus, ei ulkoiset puitteet."- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista..."
Tuossa sitä ökyilyä nimenomaan on! Tiedätkö mitä tontit maksavat meren rannalta? Koko sun postauksesi on täynnä ökyilyä, ja jonkinlaista pätemisen tarvetta.
Sulla on viiskyt tonnia tilillä. Jos mun 26 jalkainen ökyveneeni olisi myytävänä, niin se maksaisi suurin piirtein tuon verran. Mutta mepä asustellaan siellä kesäisin. Hyvin mahdutaan. Laita vaan se kultalusikka sinne omaan suuhusi, vai mihin sen halusitkaan? - OnnellinenPerheenIsä
Jsk1234 kirjoitti:
"- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista..."
Tuossa sitä ökyilyä nimenomaan on! Tiedätkö mitä tontit maksavat meren rannalta? Koko sun postauksesi on täynnä ökyilyä, ja jonkinlaista pätemisen tarvetta.
Sulla on viiskyt tonnia tilillä. Jos mun 26 jalkainen ökyveneeni olisi myytävänä, niin se maksaisi suurin piirtein tuon verran. Mutta mepä asustellaan siellä kesäisin. Hyvin mahdutaan. Laita vaan se kultalusikka sinne omaan suuhusi, vai mihin sen halusitkaan?Kyllä minä tiedän, siksi minulla ei ole sellaista ökyvenettä kuin sinulla.
Morjestetaan silti vesillä !
Jonkinlainen pätemisen tarve sinullakin, et muuten täällä kehuskelisi 26 jalkaisen kanssa.
Itselläni on kolme jalkaa, joista kahdella kävellään, ja yksi pelaa niin hyvin, ettei jatkeelle ole toistaiseksi käyttöä. - Sivustakatsoja123
Jsk1234 kirjoitti:
"- Voi, että, tosimies tekee sen oikean mökkinsä sinne järven tai meren rantaan, vaikka hartiapankista..."
Tuossa sitä ökyilyä nimenomaan on! Tiedätkö mitä tontit maksavat meren rannalta? Koko sun postauksesi on täynnä ökyilyä, ja jonkinlaista pätemisen tarvetta.
Sulla on viiskyt tonnia tilillä. Jos mun 26 jalkainen ökyveneeni olisi myytävänä, niin se maksaisi suurin piirtein tuon verran. Mutta mepä asustellaan siellä kesäisin. Hyvin mahdutaan. Laita vaan se kultalusikka sinne omaan suuhusi, vai mihin sen halusitkaan?Kysyn, että mitä ökyilyä on tehdä talo hartiapankista ?
Se, että joku hankkii hyvältä paikalta tontin, oli ennen kaukonäköisyyttä.
- onnellinenperheenis?
Kysymys OnnellisellePerheenisälle:
Mikä vene (merkki/koko/vuosimalli) on tämä veljellä 4 vuotta pukeilla oleva jahti ? - pian ukkoutuva
tuoretta tutkimustietoa aihettakin sivuten...
- 8+5
pian dement..? kirjoitti:
http://www.finnboat.fi/linked/fi/Aalto_TMA_2013_Open_wave_loppuraportti.pdf
Havainto, että laatijat ovat jotain muotoilijoita tai sellaisiksi opiskelevia, tuhosi alkuunsa motivaation lukea koko raporttia.
- 7+11
8+5 kirjoitti:
Havainto, että laatijat ovat jotain muotoilijoita tai sellaisiksi opiskelevia, tuhosi alkuunsa motivaation lukea koko raporttia.
onhan se opinnäytetyö mutta kyllä siinä ihan olennaisia pointteja läpikäydään
- 8+5
7+11 kirjoitti:
onhan se opinnäytetyö mutta kyllä siinä ihan olennaisia pointteja läpikäydään
Ei se ole ongelma, että kyseessä on opinnäytetyö. Sellainen kelpaisi, jos olisi joltain tosielämän kanssa tekemisissä olevalta alalta. Mutta muotoilijoiden ja muiden vastaavien hörhöjen argumentaatio on tyypillisesti jonkinmoista new age -paskaa.
- downshifting2
Minä vaihdoin isosta pienempään veneeseen. Päätös oli todella hyvä. Huoltotarve ja murheet myös pienenivät. Käyttö lisääntyi, koska lähteminen on vaan niin helppoa nykyään.
En todellakaan haluaisi enää mitään isoa huolehdittavakseni. Aikansa kutakin. - 7000
mikä mahtoi olla Meri Kutsuu vierailijoiden keski-ikä ?
ainakin lauantain pikavisiitin perusteella suht korkea... lisäksi viikonloppuisin messuilla on mukana paljon nuorehkoja "hang around ja wannabe"-veneilijöitä- Jsk1234
Wannabe veneilijä ei ole välttämättä kovinkaan huono juttu. Mekin vaimon kanssa viime vuonna kierreltiin erilaisissa veneissä ja oltiin wannabeetä... Ja koevisiittien pohjalta hankittiin keväällä käytetty vene, samankaltainen kuin messuilla nähty.
Yksi juttu muuten vielä on, jota ei ole tässä keskustelussa ollut esillä. Monella venekerholla on upeita jäsenien omistamia saarikohteita. Siitä omaisuudesta ja niistä maisemista pääsee osalliseksi, kun liittyy jäseneksi ja ostaa asuttavan veneen. Ja osallistuu talkoisiin. Samalla kun väki ukkoutuu, niin tämä seurojen omaisuus kokee pikkuhiljaa sukupolvenvaihdosta. - pian ukkoutuva
Jsk1234 kirjoitti:
Wannabe veneilijä ei ole välttämättä kovinkaan huono juttu. Mekin vaimon kanssa viime vuonna kierreltiin erilaisissa veneissä ja oltiin wannabeetä... Ja koevisiittien pohjalta hankittiin keväällä käytetty vene, samankaltainen kuin messuilla nähty.
Yksi juttu muuten vielä on, jota ei ole tässä keskustelussa ollut esillä. Monella venekerholla on upeita jäsenien omistamia saarikohteita. Siitä omaisuudesta ja niistä maisemista pääsee osalliseksi, kun liittyy jäseneksi ja ostaa asuttavan veneen. Ja osallistuu talkoisiin. Samalla kun väki ukkoutuu, niin tämä seurojen omaisuus kokee pikkuhiljaa sukupolvenvaihdosta.en ihan ymmärrä mikä yhteys on venekerhoon liittymisellä ja ukkoutumisella?
siis paraneeko rivijäsenen käyttöoikeus suhteessa venekerhojen saariin sukupolvien vaihtuessa?
vai tarkoitatko että ukkoutumisen myötä yhä harvemmat käyvät näissä saarissa?
vai mietitkö peräti kerhojen jäsenistön mahdollisen vähenemisen myötä tapahtuvaa yksittäisen jäsenen suhteellisen "omistusosuuden" kasvua?
mikä on tuon asian esilletuonnin logiikka suhteessa veneilyn ukkoutumiseen? - Jsk12341
pian ukkoutuva kirjoitti:
en ihan ymmärrä mikä yhteys on venekerhoon liittymisellä ja ukkoutumisella?
siis paraneeko rivijäsenen käyttöoikeus suhteessa venekerhojen saariin sukupolvien vaihtuessa?
vai tarkoitatko että ukkoutumisen myötä yhä harvemmat käyvät näissä saarissa?
vai mietitkö peräti kerhojen jäsenistön mahdollisen vähenemisen myötä tapahtuvaa yksittäisen jäsenen suhteellisen "omistusosuuden" kasvua?
mikä on tuon asian esilletuonnin logiikka suhteessa veneilyn ukkoutumiseen?Saaritukikohtia on talkoilla rakennettu muutama vuosikymmen, ja nyt aktiivisimmat puurtajat ikääntyvät. Se on nyt meidän sukupolvelle kuin valmiiseen pöytään tulisi, polut on valmiina, katokset, saunat, laiturit, leikkipaikat..
Tietysti varttuneet veneiljät myös hyötyvät, jos seuroihin tulee nuorempia aktiivisia jäseniä osallistumaan talkoisiin.
Todennäköisesti nuo kaikki mainitsemasi asiat pitävät paikkansa, mutta se on mun mielestä sivuseikka. Payback tulee siinä, kun istahtaa saaritukikohdan laiturin penkille ja katselee upeaa merimaisemaa. Että se vene oli kuitenkin pieni investointi saatuun virkistykselliseen hyötyyn nähden. - pian ukkoutuva
Jsk12341 kirjoitti:
Saaritukikohtia on talkoilla rakennettu muutama vuosikymmen, ja nyt aktiivisimmat puurtajat ikääntyvät. Se on nyt meidän sukupolvelle kuin valmiiseen pöytään tulisi, polut on valmiina, katokset, saunat, laiturit, leikkipaikat..
Tietysti varttuneet veneiljät myös hyötyvät, jos seuroihin tulee nuorempia aktiivisia jäseniä osallistumaan talkoisiin.
Todennäköisesti nuo kaikki mainitsemasi asiat pitävät paikkansa, mutta se on mun mielestä sivuseikka. Payback tulee siinä, kun istahtaa saaritukikohdan laiturin penkille ja katselee upeaa merimaisemaa. Että se vene oli kuitenkin pieni investointi saatuun virkistykselliseen hyötyyn nähden.kuvaat hienosti "luontoihmisen" tuntemuksia, mutta....
yhä harvempi nuori/nuorehko kokee luonnossaliikkumisen viehätyksen niin voimakkaana että haluaisi panostaa siihen jatkuvan harrastuksen muodossa.
niihin vetovoimaisimpiin rantatapahtumiin kun pääsee autolla tai ainakin venekuljetuksella.
saaritukikohtien maisemien lisäksi uskoisin samanhenkisen harrasteporukan olevan myös mukava lisä veneseuran jäsenyydessä.
mutta kuten joku ketjussa kuvaavasti totesi; ei hän koe mielekkäänä viettää aikaansa 20v vanhempien ukkojen kanssa.
ehken venekerhojenkin tärkeä haaste onkin houkuttelevan oheistoiminnan suuntaaminen 25v -ensipolven veneilijäväelle?
noiden saaritukikohtien ikääntyvän rakennuskannan vaatima ylläpitotyö voi olla yllättävän työlästä ja hintavaa.
tämän tunnistaa jokainen saaristomökkeilijä.
aiheeseen liittyen, talkootyön suosio on ylipäätään ollut jo pitkään laskussa.
voisiko olla jopa niin että veneseurat "velvoittaviksi koettavine talkoineen" ovat jääneet tässä hieman ajastaan jälkeen ja näin itseasiassa vähentävät uusien nuorten mielenkiintoa omaa toimintaansa kohtaan?
eli jo työlääksi koettavan oman veneen laittamisen lisäksi tulisi vielä osallistua kiinteistöjen hoitoon.
oletettava veneilyseurojen ukkoutuminen on vain yksi väistämätön osa veneilyharrastajien ikääntymisessä.
tosin en silti laskisi jäsenyyden mukanaan tuoman saarikiinteistöjen käyttöoikeuden arvonkasvun varaan.
noilla jäsenyyksillä kun ei ole jälkimarkkinoita. - Jsk1234
pian ukkoutuva kirjoitti:
kuvaat hienosti "luontoihmisen" tuntemuksia, mutta....
yhä harvempi nuori/nuorehko kokee luonnossaliikkumisen viehätyksen niin voimakkaana että haluaisi panostaa siihen jatkuvan harrastuksen muodossa.
niihin vetovoimaisimpiin rantatapahtumiin kun pääsee autolla tai ainakin venekuljetuksella.
saaritukikohtien maisemien lisäksi uskoisin samanhenkisen harrasteporukan olevan myös mukava lisä veneseuran jäsenyydessä.
mutta kuten joku ketjussa kuvaavasti totesi; ei hän koe mielekkäänä viettää aikaansa 20v vanhempien ukkojen kanssa.
ehken venekerhojenkin tärkeä haaste onkin houkuttelevan oheistoiminnan suuntaaminen 25v -ensipolven veneilijäväelle?
noiden saaritukikohtien ikääntyvän rakennuskannan vaatima ylläpitotyö voi olla yllättävän työlästä ja hintavaa.
tämän tunnistaa jokainen saaristomökkeilijä.
aiheeseen liittyen, talkootyön suosio on ylipäätään ollut jo pitkään laskussa.
voisiko olla jopa niin että veneseurat "velvoittaviksi koettavine talkoineen" ovat jääneet tässä hieman ajastaan jälkeen ja näin itseasiassa vähentävät uusien nuorten mielenkiintoa omaa toimintaansa kohtaan?
eli jo työlääksi koettavan oman veneen laittamisen lisäksi tulisi vielä osallistua kiinteistöjen hoitoon.
oletettava veneilyseurojen ukkoutuminen on vain yksi väistämätön osa veneilyharrastajien ikääntymisessä.
tosin en silti laskisi jäsenyyden mukanaan tuoman saarikiinteistöjen käyttöoikeuden arvonkasvun varaan.
noilla jäsenyyksillä kun ei ole jälkimarkkinoita.Tällaiset uhkakuvat on olemassa. Nykyiset "ukot" vielä jaksavat, mutta parinkymmenen vuoden päästä voi olla hiljaista. Siellä meitä sitten voi olla aika vähän jäljellä. Lisäksi kiinteistönhuolto vaatii osaamista, ja sitä ei välttämättä enää jatkossa ole, sillä...
Ennen vanhaan talot tehtiin itse, nyt ne ostetaan yleensä valmiina. Suurin osa kolmekymppisistä ei tiedä, miten perustukset tehdään ja mikä on patolevy. Ei se vasara enää kaikkien kädessä pysy. - ukko vai ei
pian ukkoutuva kirjoitti:
kuvaat hienosti "luontoihmisen" tuntemuksia, mutta....
yhä harvempi nuori/nuorehko kokee luonnossaliikkumisen viehätyksen niin voimakkaana että haluaisi panostaa siihen jatkuvan harrastuksen muodossa.
niihin vetovoimaisimpiin rantatapahtumiin kun pääsee autolla tai ainakin venekuljetuksella.
saaritukikohtien maisemien lisäksi uskoisin samanhenkisen harrasteporukan olevan myös mukava lisä veneseuran jäsenyydessä.
mutta kuten joku ketjussa kuvaavasti totesi; ei hän koe mielekkäänä viettää aikaansa 20v vanhempien ukkojen kanssa.
ehken venekerhojenkin tärkeä haaste onkin houkuttelevan oheistoiminnan suuntaaminen 25v -ensipolven veneilijäväelle?
noiden saaritukikohtien ikääntyvän rakennuskannan vaatima ylläpitotyö voi olla yllättävän työlästä ja hintavaa.
tämän tunnistaa jokainen saaristomökkeilijä.
aiheeseen liittyen, talkootyön suosio on ylipäätään ollut jo pitkään laskussa.
voisiko olla jopa niin että veneseurat "velvoittaviksi koettavine talkoineen" ovat jääneet tässä hieman ajastaan jälkeen ja näin itseasiassa vähentävät uusien nuorten mielenkiintoa omaa toimintaansa kohtaan?
eli jo työlääksi koettavan oman veneen laittamisen lisäksi tulisi vielä osallistua kiinteistöjen hoitoon.
oletettava veneilyseurojen ukkoutuminen on vain yksi väistämätön osa veneilyharrastajien ikääntymisessä.
tosin en silti laskisi jäsenyyden mukanaan tuoman saarikiinteistöjen käyttöoikeuden arvonkasvun varaan.
noilla jäsenyyksillä kun ei ole jälkimarkkinoita.Mahtaakohan nykyinen nuorempi polvi ollenkaan erilaista kuin ennen? Veneilyn harrastajien lukumäärä on kasvanut rajusti sitä mukaa kun paitsi veneiden hinta vuosituloihin nähden halventunut, veneistä myös tullut entistä helppohoitoisempia ja mukavampia. Kaiken kaikkiaan siis veneilijäksi on voinut ryhtyä paljon entistä vähäisemmällä sitoutumisella. Uskoisin, että niitä sitoutujia on yhtä paljon kuin ennenkin.
Yksi todellisia ongelmia seuratoiminnassa on silti kieroutunut ikäjakauma. Ja seuratoiminta edustaa varsin hyvin koko harrastusta, siitä vain on tietoa paremmin saatavana. Oma ikäpolvi on jättänyt huolehtimatta jatkuvuudesta. Ei se mahdotonta olisi ollut ja asiaa paneutumalla niitä väliin jääneitä ikäluokkiakin olisi vieläkin saatavissa mukaan, siitä on olemassa esimerkkejä. - Itsekin >> 40
Jsk1234 kirjoitti:
Tällaiset uhkakuvat on olemassa. Nykyiset "ukot" vielä jaksavat, mutta parinkymmenen vuoden päästä voi olla hiljaista. Siellä meitä sitten voi olla aika vähän jäljellä. Lisäksi kiinteistönhuolto vaatii osaamista, ja sitä ei välttämättä enää jatkossa ole, sillä...
Ennen vanhaan talot tehtiin itse, nyt ne ostetaan yleensä valmiina. Suurin osa kolmekymppisistä ei tiedä, miten perustukset tehdään ja mikä on patolevy. Ei se vasara enää kaikkien kädessä pysy.Onneksi niitä uusia ukkoja kasvaa joka sukupolvesta. Vai luuletko että nyt all 50 -vuotiaat eivät enää rakenna mitään? Ymmärrän kyllä näköharhan jos tekee johtopäätökset tuijottamalla 16-vuotiaita pissiksiä räkä poskella rautatieasemalla. Vakuutan kuitenkin että heistä vielä aikuisia kasvaa siinä kuin edellisistäkin sukupolvista. Taatusti oli omakin sukupolvesi samanlainen ja sen ajan ukot puhuivat samalla tavalla nuorison saamattomuudesta, taitamattomuudesta ja maailman pilalle menemisestä.
Sitäpaitsi jos uutta sukupolvea ei kiinnosta veneillä, mitä sitten? Tehköön jokainen vapaa-ajallaan mitä lystää. - 10+10
Jsk1234 kirjoitti:
Tällaiset uhkakuvat on olemassa. Nykyiset "ukot" vielä jaksavat, mutta parinkymmenen vuoden päästä voi olla hiljaista. Siellä meitä sitten voi olla aika vähän jäljellä. Lisäksi kiinteistönhuolto vaatii osaamista, ja sitä ei välttämättä enää jatkossa ole, sillä...
Ennen vanhaan talot tehtiin itse, nyt ne ostetaan yleensä valmiina. Suurin osa kolmekymppisistä ei tiedä, miten perustukset tehdään ja mikä on patolevy. Ei se vasara enää kaikkien kädessä pysy.Tuo osaamisjuttu on tietysti todellinen tekijä, koska työelämä on muuttunut. Näkyy se meidänkin seurassa, taitaa olla alle 50-vuotiaissa jäsenissä (500 jäsenen seurassa) alle viisi sellaista, joiden voi edes olettaa osaavan jotain rakennushommista. Yksi pätevä hitsari, ei muistaakseni yhtään sähkäriä tai putkimiestä jne. Ja kyseessä on kuitenkin ihan tavallisten ihmisten seura, ei mikään NJK tai vastaava.
- Jsk1234
Itsekin >> 40 kirjoitti:
Onneksi niitä uusia ukkoja kasvaa joka sukupolvesta. Vai luuletko että nyt all 50 -vuotiaat eivät enää rakenna mitään? Ymmärrän kyllä näköharhan jos tekee johtopäätökset tuijottamalla 16-vuotiaita pissiksiä räkä poskella rautatieasemalla. Vakuutan kuitenkin että heistä vielä aikuisia kasvaa siinä kuin edellisistäkin sukupolvista. Taatusti oli omakin sukupolvesi samanlainen ja sen ajan ukot puhuivat samalla tavalla nuorison saamattomuudesta, taitamattomuudesta ja maailman pilalle menemisestä.
Sitäpaitsi jos uutta sukupolvea ei kiinnosta veneillä, mitä sitten? Tehköön jokainen vapaa-ajallaan mitä lystää.Totta, mutta vähemmän kuin ennen. Meidän asuntoalueella suurin osa omakotitaloista on joko valmistaloja tai sitten grynderin rakentamia. Meitä itse rakentajia oli vain muutamia.
Kavereistani yksikään ei ole rakentanut tai edes rakennuttanut taloaan itse. He eivät ole 16 vuotiaita pissiksiä, vaan perheellisiä miehiä. - cpt.Morgan. evp
Jsk12341 kirjoitti:
Saaritukikohtia on talkoilla rakennettu muutama vuosikymmen, ja nyt aktiivisimmat puurtajat ikääntyvät. Se on nyt meidän sukupolvelle kuin valmiiseen pöytään tulisi, polut on valmiina, katokset, saunat, laiturit, leikkipaikat..
Tietysti varttuneet veneiljät myös hyötyvät, jos seuroihin tulee nuorempia aktiivisia jäseniä osallistumaan talkoisiin.
Todennäköisesti nuo kaikki mainitsemasi asiat pitävät paikkansa, mutta se on mun mielestä sivuseikka. Payback tulee siinä, kun istahtaa saaritukikohdan laiturin penkille ja katselee upeaa merimaisemaa. Että se vene oli kuitenkin pieni investointi saatuun virkistykselliseen hyötyyn nähden.Jo vain, mutta sanatalkoista. Ennen pidettiin talkoita useassa yhteydessä, mutta tänäpäivänä rupeavat talkoot olemaan enempikin "olkoot". Niin veneseurassamme kuin taloyhtiömme talkoisiin osallistuva vanhat jermut ja nuorempi sukupolvi saattaa raahautua paikalle kun työt on tehty ja ollaan jo virvokkeiden parissa.
- TääOnNykySuomi
cpt.Morgan. evp kirjoitti:
Jo vain, mutta sanatalkoista. Ennen pidettiin talkoita useassa yhteydessä, mutta tänäpäivänä rupeavat talkoot olemaan enempikin "olkoot". Niin veneseurassamme kuin taloyhtiömme talkoisiin osallistuva vanhat jermut ja nuorempi sukupolvi saattaa raahautua paikalle kun työt on tehty ja ollaan jo virvokkeiden parissa.
Kyllä tuo on täysin totta, maassa on sellainen työtävieroksumisen kulttuuri. On melkoisia eroja, Suomessa ei tämä homma tahdo enää nuorempien kuin 1980< syntyneiden osalta toimia.
Kun taas Virossa, missä elintaso on matalampi, niin kaikki tuntemani tuttavat, tekevät toisillensa (kavereilleen) talkoilla yhtä sun toista. - C/R
TääOnNykySuomi kirjoitti:
Kyllä tuo on täysin totta, maassa on sellainen työtävieroksumisen kulttuuri. On melkoisia eroja, Suomessa ei tämä homma tahdo enää nuorempien kuin 1980< syntyneiden osalta toimia.
Kun taas Virossa, missä elintaso on matalampi, niin kaikki tuntemani tuttavat, tekevät toisillensa (kavereilleen) talkoilla yhtä sun toista.Nykynuoret ovat kädettömiä perinteisten taitojen suhteen. Talkoohommat vaativat porakoneen, sirkkelin, moottorisahan ym. käyttöä, joka on meille vanhemmille ikäpolville luonnollista taitoa. Nykynuoret käyttävät taitavasti tietokonetta ja siihen liittyvää ympäristöä. Niillä taidoilla ei laitureita rakennella. Eivät siis kykene osallistumaan perinteisiin talkoisiin. Seuran kotisivujen parantelu ja jäsenistörekisterin ylläpito sen sijaan sujuu helposti meihin kalkkiksiin verrattuina.
- Hartiapankkilainen
Tuo oli hyvä avaus, nuo saarikohteet. Kyllä näin 3 -kymppisenä minä ainakin noita arvostan, ja olen valmis tekemään talkootöitäkin noitten eteen. Vielä, jos saaressa on yöpymismahdollisuus, ilman että tarvii olla jahtia, vaan voi tulla avovenelläkin, niin näistä olen kiinnostunut.
Kädessä pysyy niin piikkauskone kuin vasarakin, ja löytää se jiirisirkkelikin.
Jos uutteraa tekijää kaivataan, niin laittakaa vinkkiä seuroista, Helsingin lähialueilta.- Kysymys Pieni
Onko hartiapankkilaisille tilaa seuroissa ?
- Jsk1234
Kysymys Pieni kirjoitti:
Onko hartiapankkilaisille tilaa seuroissa ?
On, mutta edellisellekin kysyjälle... Pitäisi olla asuttava vene, jossa sitten voi yöpyä siellä seuran saaressa.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236975Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää421259Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271052- 75891
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal48845Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61837Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93804Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38791Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14756- 43733