Pakko-oireinen peseminen, kohtalotovereita?

Sinkkuäiti-82

Olen 30v. nainen joka on kärsinyt pitkään pakko-oireisesta peseytymisestä. Pesen todella paljon käsiäni ja myös suihkussa aikaa kuluu kohtuuttoman pitkään. Siivoan myös wc:tä pakonomaisesti ja desinfioin usein esim. kännykkäni. Ahdistun paljon ihmiseritteistä. Varsinkin seksin harrastaminen on minulle erittäin vaikeaa koska sen jälkeen olo on todella "likainen."
Odotan tällä hetkellä pääsyä teraupeutille, paperit ovat kelassa.. Tiedän että ainoa apuni on käyttäytymisterapia. Minulla on käytössä sepram, päivittäin 80mg.
Kaipaan vertaistukea Päijät-Hämeen alueelta, asun itse lähellä Lahtea. Laitathan rohkeasti sähköpostiosoitteesi, omaani en viitsi laittaa koska siitä paljastuisi nimen

11

700

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sinkkuäiti-82

      Haluaisin vielä tarkentaa alkuperäisen viestini loppua, siis meiliosoitteessani näkyy kaksi nimeäni, joen sitä en näin yleisesti halua täällä jakaa. Mutta jos kohtalotovereita löytyy, nimenomaan pakko-oireiseen PESEYTYMISEEN liittyen, olisin todella iloinen jos laittaisit viestiä.. :)

    • ahdistaa3

      Mulla on kans peseytymispakko, kädet on pestävä tiettyen rituaalien mukaan ja suihkussa menee noin puoli tuntia tai enemmänkin. Siivoan myös hullun lailla ja jumitan aina hankaamaan tiettyä kohtaa vaikka tiedän sen olevan sadan hankauksen jälkeen puhdas niin en vaan pysty lopettamaan. Kännykkääni pyyhin jatkuvasti ja pesen kaiken mahdollisen aina pesukoneessa.

      Miten kelan kautta haetaan terapiaan, lähete lääkäriltä mut saako kelalta aina myönteisen päätöksen?

    • sinkkuäiti-82

      Mä olen oman paikkakuntani mielenterveystoimiston asiakas, jossa käyn psykologilla noin kerran kuussa ja siellä mulla on myös oma lääkäri. Lääkäri kirjoitti mulle lausunnon ja katselin itse kelan sivuilta terapautteja. Mene Kelan sivuilta kohtaan Kuntoutus ja sieltä alalaidasta Palveluntuottajien haku. Sieltä sit haet psykoterapiaa ja lisäät haluamasi paikkakunnan. Tulee vaihtoehtoja terapeuteista, siellä on myös puhelinnumerot. Soitin muutamalle ja kerroin ongelmastani. Ne on siis mun mielestä kaikki yksityisiä terapautteja, siksi kallista..Lahdessa oli yksi ainut joka nimenomaan erikoistunut pakko-oireisiin häiriöihin. Varma ei voi olla tuleeko myöntävää päätöstä, sit en kyl tiedä mitä teen jos päätös on kielteinen. :( Jos pääsen terapiaan siellä käydään kerran viikossa noin vuoden ajan ja mun täytyy tehdä kotona kaikkia altistamisharjoituksia mitä terapautti käskee. Siinä täytyy kyllä olla joku ystävä/läheinen tukena. Halpaa terapia ei ole, vaikka siihen saisi kelan tuen, jää silti vielä n. 40e per kerta itselle maksettavaa. Mut ihan sama jos se vaan auttaa...
      Oletki katsonut kanava Kutosta? Sieltä tulee maanantaisin 22.00 ocd-project. Siellä ne tekee lääkärin johdolla kaikkia ahdistavia harjoituksia. Kävivät eilen slummialueella ja ensi kerralla täytyy wc-pöntästä jotain noukkia.. Katso ihmeessä!
      Mistä päin sä olet ja minkä ikäinen jos saan kysyä? Ja ethän vaan ole ongelmasi kanssa yksin, kai sua joku auttaa ja kuuntelee? Voimia sinulle!

    • ahdistaa3

      Hei,
      Joo, olen aiemmin katsonut tuon sarjan. Ihan hyödyllisiä vinkkejä siinä on mutta tietenkin sinullakin tulisi olla joku siellä kotona vahtimassa, ettei peseydy tai otat vaan sen sovitun viiden minuutin suihkun, etkä yhtään pidempää. Olen saanut lääkkeitä, eilen uusimmat kokeiluun. Kaksi ensimmäistä lääkettä eivät valitettavasti tuottaneet tulosta. Terapiaa olen kovasti miettinyt mutta tällä hetkellä minulla ei taida olla siihen varaa, valitettavasti :(

      Onko psykologilla käynnit auttaneet sinua? Onko sinulla lääkitystä?
      Olen Helsingistä, 36vuotias.

      • OCD-10

        Samanlaista oireilua täällä ja ovat nyt pahentuneet.
        Masennusta ollut kanssa ja jotenkin tuntuu että masennuslääke vienyt masennuksen pois ja nyt tuo peseminen ja pyykkääminen villiintynyt.
        Olen yrittännyt lukea aihetta käsitteleviä kirjoja, kuten "Kerrasta poikki" ja Pelko on elämää". Niissä on myös ohjeita ja omahoito ohjeita, mutta niitä on vaikea noudattaa. Terapiaa joka toinen viikko ei ole ainakaan vielä auttanut...

        Olen pohjois-suomesta.


    • sinkkuäiti-82

      Jos mä terapiaan pääsen, teen varmasti kaiken mitä käsketään, tiedän etten parane muuten koskaan. Pakko olla sit joku ystävä tukena. Mulla on sepram, 80mg otan aamuisin. Mut mä en usko että noi lääkkeet itsessään mitään auttaa, ei niiden avulla voi parantua, helpottavat vaan oireita ja mulla ainakin sitä ettei masenna niin paljon. Mä käyn psykologil vaan kerran kuussa, tosi mukava se on, mut ei se mua voi auttaa.. Viimeinen toivoni on tää terapia mitä odotan, mä uskon vain ja ainoastaan altistamisterapiaan, eli pelkoja päin vaan. Tietysti sit helpommin sanottu kuin tehty..

      Olen myös lukenut kirjan Kerrasta poikki, mut en mä ainakaan yksin pysty niitä harjoituksia tekemään, liian ahdistavaa. Kyllä turhauttaa olla tällainen, rajoittaa aika paljon jokapäiväistä elämää.. Mulla on 4v. tyttö ja kovasti sitäkin mietin, ettei siitä vaan tule samanlaista kuin minusta. Olen usein tosi huonolla päällä näiden ongelmieni kanssa ja rajoitan tytönkin elämää esim. kieltämällä koskemasta tiettyihin paikkoihin tms..

    • neurootikko3

      Moi. Olen 25-vuotias mies keski-suomesta ja olen paininut samanlaisten pakko-oireisten peseytymisten kanssa jo yli 4 vuotta. Erilaiset peseytymisrituaalit ovat tuona aikana jo pahasti kroonistuneet, ja niistä on erittäin vaikea päästä eroon. Kaikki peseytymisjutut pitää aina tehdä tietyllä tavalla ja jos vähänkin poikkeaa neuroosin määrittelemästä toimintamallista, seuraa ahdistus. puhelimen, tietokoneen näppäimistön/hiiren, oven kahvojen , valokatkaisimien pakko-mielteinen puhdistaminen on ollut arkipäivää koko ajan. Myös suihkussä käynti ja vaatteiden peseminen ovat karanneet hallinnasta. Suihkussa saattaa mennä melkein tunti kerrallaan ja pesuainetta kuluu ampärikaupalla. vaatteita pitää ostaa kokoajan uusia kun vanhat alkaa tuntua likaisilta eikä niitä siis voi käyttää. Olen syönyt ongelmaan koko 4 vuoden ajan lääkkeitä , mutta koska niillä on haittavaikutuksia joiden kanssa on vaikea elää on niitä viime vuosina järjestelmällisesti purettu. ja tätä myöten tilanne on pahentunut. psykoterapiaa olen hakenut alkavaksi mutta päätös tuli takaisin kielteisenä :( Vertaistukea olen jonkun verran etsinyt keski-suomen alueelta noin 1/2 vuoden ajan mutta yhtäkään saman ongelman kanssa painivaa ei ole tullut vastaan. Ilmeisesti on siis aika harvinaista. Olisi hienoa puhua / tavata / kirjoittaa sellaisille ihmisille jotka pyörittelee näitä samoja asioita. itsellänikin vaan toi sähköpostiasia on onkelma mutta luultavasti voisin tehdä toisen vähän anonyymimmän osoitteen jonka voisin tänne antaa.

    • jjioo

      ei ole

    • ..-

      Moi.
      Itse pesen myös käsiäni koko ajan, suihkussa saattaa vierähtää tunti ja hampaat pesen moneen kertaan.
      Pesen käsiäni mm. jos olen leikannut juustoa juustohöylällä johon joku muukin on koskenut, tai jos olen koskenut esimerkiksi jonkun puhelimeen.
      Jos en pese, iskee lähes paniikki ja on pakko juosta pesemään kädet heti. Saatan siis pestä käteni monta kertaa minuutissa.
      Tätä tapahtuu kuitenkin vain kotona, tai jos kosken johonkin selvästi likaisen tuntuiseen esineeseen.
      Helpottavaa kuulla etten ole ainoa jolla on tämäntyyppisiä ongelmia :)

    • Must do

      Samoja oireita itselläkin. Minulla vasta kuukausi sitten todettiin masennus johon sain lääkkeet. Olo on kohentunut mutta käsiä pesen "usein." Etenkin talviaikaan käteni saattavat olla verillä liiasta pesemisestä. Ja melkein aina pesen kädet jos siihen on mahdollisuus, mitä tahansa teenkin ennen sitä. Myös kannettava tulee pyyhittyä usein ja hiiri desinfioitua.
      Sama myös että tavaroiden täytyy olla tietyssä järjestyksessä. Tämä on ahdistavaa mutta en ole kertonut tätä kenellekkään (edes lääkäreille) Näin on todella jatkunut jo n.7 vuotta vaikka masennuksen hoidon aloitin vasta kuukausi sitten. Jotenkin nolottaa vaan tällaisesta asiasta puhua :/
      Tykkään kyllä siivoamisesta. Onneksi kämppää en puunaa niin tarkasti, pölyt pyyhin päivittäin :)

    • nainen363

      Hei, Mitä tämän ketjun krijoittajille kuuluu? Olen tuo nainen 36vee helsingistä ja nyt vihdoin ja viimein aloittamassa terapian. Mites te muut, onko lääkkeet tai terapia auttaneet?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7621
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4556
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3201
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1699
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1677
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      354
      1473
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      14
      1429
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1119
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1070
    Aihe