Pedonko jäljet rivitalon pihassa?

Kotibongari

Viime keskiviikkona huomasin rivikotini pihassa oudot jäljet. Eläin oli tullut oveni eteen samaa reittiä kuin posti ja muutkin ihmiset, mutta loikannut sitten päätyasuntoni pihan toiselle puolen, jossa ei kuljeta. Jälkien yli kulki poikkipäin pienen eläimen jäljet. Oudot jäljet olivat aivan suorat, eli vasemman ja oikean jalan kulku lähes samalla suoralla, askelten väli lähes 50cm ja tassun halkaisija 7-8cm. Jäljet olivat syvällä lumessa, joten eläimen täytyi olla iso. Lunta oli satanut melko hiljattain, joten vanhat ne eivät voineet olla. Kun tutkin netistä, ilveksen jäljet täsmäävät parhaiten.Koira ei voi tulla kyseeseen, koska jäljet päättyivät pihamaalle, eli ainakaan hihnassa kulku olisi ollut mahdotonta sillä eläimen on täytynyt tehdä pitkä loikka eteenpäin. Tassun jälki syvässä lumessa oli pyöreähkö. On täällä Pirkanmaalla edellisinä talvina aiemminkin todettu kaupungissa ilveksiä. Asun Länsi- Tampereella noin 5km keskustasta. En tiedä pitäisikö tiedottaa asiasta vai ei, mutta päädyin tälle palstalle ja haluan kuulla kommentteja.

20

1357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyrtyl

      kysymyksessä on todennäköisesti ilves. Ilvesten määrä on kasvanut paljon ja ne tulevat yhä lähemmäksi ihmistä. Tee asiasta ilmoitus koska ilves voi olla vaarallinen lapsille. Se täytyy hävittää.

    • pistä lapset..

      aikaisin nukkumaan niin ei ole vaarallinen.Ilves on rauhoitettu

      • hyrtyl

        Jos se tulee pihapiiriin on syytä hankkia sille tappolupa samoin kun sudelle. pihapiiriin tulevat ilvekset ja sudet on hävitettävä ettei niistä tule vaaraa lemmikeille eikä ihmisille.


      • kuinhohtavahopea
        hyrtyl kirjoitti:

        Jos se tulee pihapiiriin on syytä hankkia sille tappolupa samoin kun sudelle. pihapiiriin tulevat ilvekset ja sudet on hävitettävä ettei niistä tule vaaraa lemmikeille eikä ihmisille.

        Ilves on ihmisarka kissaeläin. Kotiseudullani on edelleen normaali kanta. Lapsuudessa tulin kerran tavanneeksi koulumatkallani ison ilveksen, talvi, ja mikä turkki.
        Tiesin että kulkee kys kohdasta, jäljistä päätellen, aamuisin. Ilves käy vain ahdistettuna ihmiseen käsiksi, esim loukusta poistettaessa. Tuijotimme toisiamme, ihmettelin ihan ihmisen silmän kokoisia keltaisia, valppaan rauhallisia silmiä, hienoa hopeisen vaalean, ja keskisävy noenharmaan, ja joidenkin tummemman noenväristen kuvioiden kirjomaa hyvin siistiytynyttä eläintä. Mitään niin kaunista kissaa en ole sen jälkeen nähnyt-
        Mennessään, kuten tullessaankaan en kuullut mitään. Jäljet jäivät. Kuuloni oli silloin toisluokkalaisena ihan normaali. Kotikyläni sijaitsee lähimmästä kirkonkylästä yli 50 km päässä. Lähin kauppa on yhä muutaman kilsan päässä, pikku kyläpahasessa.
        Toissaviikonloppuna nukuin maastossa tietämättä että siellä kuljeskeli ilves. Heräiltyä selvisi, kun lähdin aamukffen jälkeen vähän kävelylle.
        Onko kovemmalla pinnalla missä vähin lunta, jäljet kuin vanhanajan kiillekeksi, pumppernikkeli? Soikeita. Ilves astuu takajalan etujalan jälkeen. Sen varvasaluetta reunustaa hieno karvainen tiivis kehä, josta jäljen muoto.
        Ja rämpiessään on kuin kotikissa lumilla...

        Ilves on rauhoitettu eläin.


    • Pedonko jäljet ...

      Luin tietoa ilveksestä. Vuonna 50 ilveksiä oli vain kymmenkunta enää Suomessa ja eläin rauhoitettiin ja sen lisääntymistä tuettiin, vaikka kanta on lisääntynyt hyvin ei lukumäärä vieläkään ole kovin suuri.
      Sen reviiri voi olla 100-1000 neliökilometriä. Onneksi ilves on yöelän ja vauvat eivät ainakaan nuku öisin ulkona. Cityilveksiä on todettu olevan aikaisemminkin, mutta usein vierailut ovat jääneet lyhyiksi ja harvinaisiksi. Jos jälkiä näkyy muualla ja vielä uuden lumen jälkeen uusia on syytä huoleen. Kotikissoja ei ole syytä päästää vapaalle. Ilveksen kulkusuunta onkin ollut päin vastainen, otin kuvan jäljistä. Se on hypännyt ensin pensasaidan yli takapihalle pienen nisäkkään tai linnun takia ja poistunut ihmisten käyttämää kulkureittiä. Sen polkuantoiden jäljet ovat toisen suuntaiset. Koira ei tule kyseeseen sillä koiran ja suden jäljet ovat huomattavasti pitkäkkäämmät, nämä pyöreät ja toiselta reunalta epämääräisemmät. Hankeen ne upposivat yli 10cm.ehkä 10-20cm. Seuraavana päivänä tassun jäljen pohjaa ei enää näkynyt, kun suojalumi suli. Tässä lähellä on kaupungin istutuspuutarha koivuja ja isoja mäntyjä jossa elää fasaaneja, joita ei kyllä ole viime aikoina juuri näkynyt, jäniksiä myös. Eiköhän eläimen jälkiä löydy muualtakin.

      • rrrrkoira

        7-8cm jälki ei ole ilveksen tai sitten pitäisi olla yksinäinen poikanen, ilveksen jalka ei myöskään paljon uppoa. Ison ilveksen jälki on todella iso.
        Veikkaisin irrallaan jonkun mukana kulkenutta koiraa joka on hypännyt välillä pihan puolelle. Keskikokoisen koiran jälki voi olla pehmeässä lumessa iso ja pyöreämpi kuin kovalla alustalla.


    • Kotibongari

      Ilveksen jäljet ovat juuri 7-8cm, mutta pyöreät, katsoin ne netistä kohdasta petoeläimien jäljet. Ilveksen jalat ovat korkeat, joten on varaa upotakkin ennen mahan ottamista lumeen. Eiköhän jalka uppoa samoilla fysiikan säännöillä kuin ihmisenkin eli painon suhteessa "tassun kokoon" ja tietysti lumen pehmeys eli kantokyky vaikutttaa .Jälkipolvellani on kaksi sakasanpaimenkoiraa ( asuvat kyllä muualla) ja itselläni ollut useampikin koira. Koiran jälkiä ne eivät olleet. Koiran jäljet eivät myöskään ole niin suorat, eli vasen ja oikea jalka ei kulje samalla viivalla. Koira ei myöskään hypi yleensä piikkisen pensasaidan yli huvikseen.( Ilves voi loikata 8m ) Tuoreet jäljet kun loppuivat yllättäen ennen pensasaitaa, eivätkä palanneet takaisinkaan. Aita oli noin 150cm korkea ja metrin leveä. Lunta ei ollut satanut vielä jälkien päälle. Jos jälkiä vielä ilmaantuu uuden lumen satamisen jälkeen , teen ilmoituksen.

      • ytruyt

        Ilves ei kyllä käytännössä uppoa, iso tassu ja siihen nähden pieni paino pitää siitä huolen.
        Pihalla oleva 7-8cm jälki on koiran jos kukaan ei ole nähnyt muuta eläintä, varsinkin jos se on vielä uponnut lumeen. Ei ilveskään hypi ilman tarkoitusta vaan liikkuu säästeliäästi kuten villieläimet tapaavat tehdä.


    • Koibongari
      • ytruyt

        Mittailin puoli tuntia sitten lumijälkiä:

        Kettu vähän upottavassa lumessa 6-8cm
        Lapinkoira moottorikelkan jäljen päällä 7cm

        Tassun koko ja jäljen koko ovat eri asia.


    • niitä kyllä on paljo

      vanhaa tietoa on ilveksestä luettu, jos sanotaan, että niitä ei ole vieläkään kovin paljoa.
      Kymmenen vuotta sitten kanta-arvio oli 1000 yksilön paikkeilla ja se on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.
      Nyt vielä eteläisen Hämeen teholaskennassa havaittiin virallisen kannan jäävän puoleen lasketusta.
      Paikoittain ilveksiä on harmiksi asti, tihentymäalueilla onkin jo havaittu kettukapiin kuolleita ilveksiä, kun kanta on jo liian tiheä, eikä ravintoa tahdo enään riittää niille.

    • onkohan tuo

      edellinen sekoittanut sentit ja millit.Sellasta superkettua jolla 8 cm tassu ei ole.Jos on kahlannut vedessä niin sitten voi olla lumessa usea cm.Jäljen syvyys riippuu lumen laadusta.Uusi lumi ei kanna mitään eläintä

      • ytruyt

        Väärin.
        Lumijälki oli senttimetrimitalla 6-8cm, ei ole anturat kiinni toisissaan upottavassa lumessa.


    • Kotibongari

      Siellä on nyt ulkona 15-20cm uutta pakkaslunta. Arvaakkapas kuinka syvään uppoaa ihmisen ja pedon jalka tänään täällä Tampereella? Ei minkään eiläimen jäljet ole tietyn syvyisiä, vaan uppoamiseen vaikuttaa lumen kantaokyky älkää hassutelko.

      Kun kerroin että jäljet olivat syvällä lumessa, tarkoitin, että pohjan kuviota ei ollut helppo nähdä, kun olivat sen verran syvällä, mutta jälki oli pyöreä eikä pitkäkäs kuten koiralla ja sudella. Kulkusuuntakin selvisi kun jälki oli epämääräisempi aina toiselta reunalta, eli eläimen kantapää tekee erilaisen jäljen toiselle reunalle eli takareunalle, vaikka se ilveksellä ei juuri jälkeä pidennä. Eli siis näkyvissä oli selvästi hyvin "ison kissan" jälki, kynnet eivät olleet näkyvissä. Seuraavana päivänä kun tuli suoja jäljet "sulivat". Otin valokuvan sekä jäljistä niiden menosuuntaan (tai tulosuuntaan), että yksittäisestä jäljestä syvyyssuuntaan. Jäljet täsmäävät hyvin Ilvekseen, mutta ei mihinkään muuhun eläimeen. Jos nyt vähänkään loogisesti ajatellaan, niin kerroin myös että takapihalla oli risteävät pienen eläimen jäljet. Jos ilves hyppää takapihalle aidan yli se hyppää juuri sen saaliseläimen takia. (miksi ei pakoonkin suojaan esim. ihmistä) Ilves syö kaikkia nisäkkäitä pieniäkin ja myös lintuja jos kiinni saa. Täällä on liikkunut sekä jäniksiä että fasaaneita ym. pienempiä nisäkkäitä. Ilves syö lajitovereitaankin eli kissoja mielellään, jotenimet tulee pitää öisin sisällä.
      Jos nyt vielä uuteen lumeen ilmaantuu jäljet kutsun asinatuntijat paikalle. Ilves ei ole juuri koskaan aiheuttanut ihmiselle vaaraa ja on rauhoitettu eläin. Jos se alkaa viihtymään liikaa kaupungissa se siirretään kauemmaksi.

    • Kotibongari

      Vielä korjaus niistä jäljistä, katsokaa se nettiosoite, jossa on kuvattu useimpien eläimien lumijäljet. Kuvassa kyseessä ei ole tassun koko vaan juuri jäljen koko, joka on noin 8cm. Erona koiraan ja suteen on juuri se , että jälki oli suurempi tai sama leveyssuuntaan ei pituusuuntaan eli 8cm molempiin suuntiin, koiran, ketun ja suden jälki on pituussuuntaan suurempi Lisäksi jälkien jonomaisuus ja askelten pituus. Ilves astuu vielä takatassuilla samoihin jälkiin kuin etutassuilla. Jätin roskapussin eteiseen, kun en viitsiytkään illalla viedä sitä pois. Pussi haisi useammankin eläimen nenään, ehkä pedonkin, mutta ainakin jyrsisjän. Kokeilein viime yönä samaa kikkaa, järin pussiin kaksamakkaran lopun ja hieman vanhan jäävuorisaltaati. Saalikseni tuli ainoastaan pienen kissan jäljet.

    • Lynx lynx

      - Jos se tulee pihapiiriin on syytä hankkia sille tappolupa samoin kun sudelle. pihapiiriin tulevat ilvekset ja sudet on hävitettävä ettei niistä tule vaaraa lemmikeille eikä ihmisille.-


      Kuules hyrtyl, tuo ei ole mikään peruste tappoluvalle, se ei ole käyttäytynyt poikkeavasti vaan on sipsutellut pihasi poikki eikä ole valitettavasti ehtinyt kysyä sinulta lupaa!

      "Mikäli eläin aiheuttaa vaaraa ihmiselle alueelliset Riistakeskukset voivat hakemuksesta ja harkinnan perusteella myöntää tappoluvan poikkeavasti käyttäytyville eläimille."

    • vai muka - keskukset

      Ei Suomessa ole kuin yksi Riistakeskus, sitten on Riistanhoito yhdistyksiä.
      Vähän pitäisi olla tarkkuutta mukana, että ei kirjota ihan puuta heinää tänne.

    • Lynx lynx

      No voi voi nyt tais mennä "suteen"! Kyseinen pätkä oli suora lainaus Helsingin Sanomista, ei minulta. ANTEEKSI etten huomannut tuota erittäin tärkeää asiaa ilmoittaa! Mutta onneksi on noita oikeinkirjoituspoliiseja tai onkohan tässä tapauksessa kyseessä jokin riistanhoitopoliisi.

      http://www.hs.fi/kotimaa/Ilves puri pyykkejä hakenutta naista Pylkönmäen keskustassa/a1305608977601

      Ja täältä voi sitten halutessaan katsoa miten asiat oikeasti ovat jos ne vaivaavat ettei tarvitse vetää hernettä nenäänsä, se tuntuu varmaan aika ilkeeltä.

      http://www.riista.fi/index.php?mag_nr=9&group=00000130

      "Suomen riistakeskuksen toiminta jakautuu toiminta-alueisiin, joissa kussakin on aluetoimisto, alueellinen riistaneuvosto sekä aluekokous."

    • ...keleen pedot!

      Meidän pihassa tällaiset jäljet!!
      Mikähän peto lienee kyseessä?! Isot jäljet, 35 cm ainakin!
      Aion hankkia kuularuiskun ja singon, täältä pesee jos mun silmiin tulee!
      Tässä uskalla kakaroita kouluun laittaa eikä roskia viedä, henkeensä saa pelätä!

      http://server11.taustavoimaa.fi/ekortti/ekosahko/lahja/images/Jalanjälki_logo valk.jpg

    • kaverini

      Ei Ilves ole vaarallinen ihmisille, se on tosi arka eläin. Meillä käy omakotitalon pihassa tämän sun tästä. Riistakameralla olen ottanut monet kuvat. Ilves menee karkuun kun kuulee tai haistaa vaaran.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe