Lapsena söin kotona tehtyä makkaraa. Olin mukana kun sitä tehtiinkin, mutta en ymmärtänyt painaa mieleeni mitä siihen laitettiin täytteeksi. Keuhkot ainakin hakkeluksena?
Toinen asia on, että rannikolla kerrottiin hylkeenmaksalaatikon olleen todellinen herkku. Osaako joku vielä tehdä sitä? Harmittaa kun en kysellyt aikanaan tarkemmin sen ruuan valmistusta ja tykötarpeita.
Entisajan herkut
15
488
Vastaukset
- juuret Karjalassa
Seiskarissa tekivät hylkeestä monenlaista ruokaa. Tämän opin jostain karjalaisia ruokia käsittelevästä artikkelista.
Nykyään monet syövät valmisruokia tai kokkailevat muodikkaita herkkuja kaukomailta tuoduista aineksista.
Muotivillitys pätee syömisessäkin ja unohtuu se pääasia, että ruoka on vain polttoainettamme.- *mummeli*
Saahan se silti olla maistuvaa tuo polttoaineemme, jopa herkkuakin!
Hyvä on perehtyä muidenkin maiden ruokailuun. Siciliassa esimerkiksi ei sydän ja verisuonitauteja ole juuri lainkaan, terveellisen ruokavalion seurauksena. Samoin useimmissa Välimeren maissa.
Idän ruokakulttuuri on myös huomattavasti paremmalla pohjalla, kuin länsimainen lihan ja rasvan lihottamat syöjät!
Eiköhän maksalaatikko ole mahdollista valmistaa hylkeenkmaksasta samoin kuin minkä muun nisäkkään, tapoja voi toki olla monia riisin puuttuessa, mutta uskoisin riisiä olleen pitkään Suomessa. - sitroen.
*mummeli* kirjoitti:
Saahan se silti olla maistuvaa tuo polttoaineemme, jopa herkkuakin!
Hyvä on perehtyä muidenkin maiden ruokailuun. Siciliassa esimerkiksi ei sydän ja verisuonitauteja ole juuri lainkaan, terveellisen ruokavalion seurauksena. Samoin useimmissa Välimeren maissa.
Idän ruokakulttuuri on myös huomattavasti paremmalla pohjalla, kuin länsimainen lihan ja rasvan lihottamat syöjät!
Eiköhän maksalaatikko ole mahdollista valmistaa hylkeenkmaksasta samoin kuin minkä muun nisäkkään, tapoja voi toki olla monia riisin puuttuessa, mutta uskoisin riisiä olleen pitkään Suomessa.Se sydän- ja verisuonitautien puuttuminen johtuu viinin lipityksestä. Viina sopivasti annosteltuna pitää suonet kunnossa. Mitä se sitten maksalle ja muille elimille tekee, se onkin jo toinen asia.
Suo siellä, vetelä täällä...
- tULI ISOLLA
oLEN AINA VALMISTANUT ALUSTAASTI RUUAN -- SIIS AINEET OVAT ALUNPERINKIN OIKEITA ,EIKÄ pUOLIVALMISTEITA -
nYTHÄN SAA IHMETELLÄ NÄITÄ PALJASTUKSIA --KUN EI RUOKAKAUPPIAATKAAN TIEDÄ MITÄ KAUPPAAVAT .
nÄIN SAA AINAKIN KUNNON RUOKAA KUN VALMISTAA SEN KOKONAAN ITSE .
sÄÄLIKS VAAN KÄY NUORTAPORUKKAA JOTKA EIVÄT OLE KOSKAAN SAANEET KOTIRUOKAA . KOULUISSAKAAN EI ENÄÄN TEHDÄ RUOKIA NIINKUN MEIDÄN IKÄPOLVIEN AIKAAN --JA SOTAAIKANAKIN PIDETTIIN LAPSET KOULURUOKAILUN TAKIA HYVÄSSÄ KUNNOSSA .
kETÄ TÄSTÄKIN SAIS KIITTÄÄ NYT . enkehtaa sanoa kuka olen aNTEEKSI cAPS LOCK --SORMI LIPSAHTI- Makriina ek
Meidän koulussa sota-aikana oli kaurapuuroa jossa oli kauheasti akanoita, sekä hernekeittoa, jossa todennäköisesti ei ollut lainkaan lihaa, ja lihakeittoa, jota eräs oppilas kiitteli ja sanoi, että koulun lihakeitto on niin hyvää, kun siinä ei ole kuin perunoita ja vettä. Kotona siinä on niin inhottavia läskinpaloja.
Luultavasti koulun keitto oli luusoppaa.
Näkkileipää myös oli, ilman voita.
Elettiinpä ennenkin...laulavat Jukolan pojatkin. - sitroen.
Makriina ek kirjoitti:
Meidän koulussa sota-aikana oli kaurapuuroa jossa oli kauheasti akanoita, sekä hernekeittoa, jossa todennäköisesti ei ollut lainkaan lihaa, ja lihakeittoa, jota eräs oppilas kiitteli ja sanoi, että koulun lihakeitto on niin hyvää, kun siinä ei ole kuin perunoita ja vettä. Kotona siinä on niin inhottavia läskinpaloja.
Luultavasti koulun keitto oli luusoppaa.
Näkkileipää myös oli, ilman voita.
Elettiinpä ennenkin...laulavat Jukolan pojatkin.Kouluruuista tiedä, mutta ennen tosiaan oli kaurapuurossa akanoita. Ja keitoissa saattoi olla läskinpaloja joissa nahka mukana karvansänkineen. Hyvää kuitenkin ja oikeista raaka-aineista tehtyä, ei mitään epämääräistä mössöä.
- hepp hepp
No enpä allekirjoita entisajan kouluruokia verrattuna nykyaikaan. Valikoima on laaja, vihanneksineen, on keliaakia ja laktosivapaita annoksia, todella hatkittua ruokaetua!
Missähän ajanjaksossa mahdat elellä huutoinesi !!! - ''''''''''''
Ennen oli luokassa muutama oppilas, jolla oli ruoka-aineallergia.
Nyt on muutama, jolla ei ole.
Kyllä kouluruokailussa olisi parantamisen varaa, vaikka mahdollisimman hyvää yrittävätkin tehdä, liian vähillä senteillä, jotka siihen annetaan. Jos vaikkapa perunat rahdataan vacuumissa jostain Puolasta, ja liikaa on puolivalmisteita, ei varmasti ole edullista terveyttä ja suomalaistuottajia ajatellen.
Lehdet ovat myös uutisoineet, kuinka varsinkin tytöt syövät pienen hitusen ruokaa lautaseltaan kouluruokailussa, kun pienestä pitäen pitää laihduttaa.
Sairas yhteiskunta, jossa jopa vanhemmat tuota puoltavat puheissaan.
http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-elämä/lapset-ja-nuoret/sanomalehtiviikko/miksi-kouluruoka-pilataan-1.1341229 - makkaristi...
No tuo makkaranteko kotona on kyllä nykyaikaakin. Pari viikkoa sitten viimeksi tein hirvi-possumössöstä. Tuo luonnon suolen saanti on vaan "kiven alla". Ammattikurssikeskukset onneksi moisia luovuttavat nimellisestä korvauksesta. :)))
Äidin tekemät ryynimakkarat, NAM!
- oli tosi maukkaita
Ennen äiti teki verilettuja - ostettiin tuoretta verta hallista. Kyllä olivat suussasulavia ja maukkaita.
- sitroen.
oli tosi maukkaita kirjoitti:
Ennen äiti teki verilettuja - ostettiin tuoretta verta hallista. Kyllä olivat suussasulavia ja maukkaita.
Verilättyjä tehtiin, verileipää ja rössyäkin joskus. Ja ne kampsut ne vasta hyviä olivatkin! Ihan kotona teurastetusta siasta, vasikasta tai lampaasta.
- texsanell1
Niin, tuoreeltaan kun saa kotonatehtyä makkaraa, ai jai kuinka hyvää oli itsetehty joulumakkarakin, kun nuorena innokkaana halusin kokeilla maalla kaikkea, mitä voi teurastuksen jälkeen ottaa talteen ja valmistaa.
Nyt onkin hirveä halloo hevosesta, ja makkaroista kun ei tavallinen kuluttaja tiedä, miten tarkkaan hyödynnettiin ja jauhettiin vähemmän *ehjät* ruhonosat juuri makkarantekoon.
Tosin keuhkoja en ole käyttänyt, mutta kyllä sekin on ruokalaji, ruotsissa *lungpölsa* nimeltään. Varmaan on suomessakin osattu käyttää, ihan kuin kivipiira kanoillakin.
Sorkkia myöten porsaalta, sianpäästä sylttyä, sonnin muhkeasta hännäntyvestäkin Ossobucoa.
Jakaisivat nyt tuoreeltaan tarvitseville kaikki kiistaa herättävät lihatuotteet kaupoista. - *Kukkahame*
Osso bucco valmistetaan potkasta, piti tarkistaa kuukkelista kun kun luin edellisen tekstin.
Häränhäntä liemi on sitten toinen juttu. - texsanell ek
Tosi on *kukkahame* sekoitin ne kiekot, isommat hännän tyvestä, pienemmät mitä alemmas leikataan. En ole ossobuccoon ihastunut sen luuytimen rasvan vuoksi, sama häränhäntäkeittossa, mutta piti ne kaikki käyttää. Skottlannin paimenkoira ne ytimet hotkaisi:D
Onhan taas pyryttänyt, ulko-ovea en vielä ole aukaissut edes, pitänee mennä harjalla putsaamaan oven edusta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Näin kun katsoit salaa ja
Hymyilit sieltä kaukaa 😍☺️ mutta hämmennyin ja tilanne oli niin nopeaa ohi etten oikeen kerennyt mukaan 😢 säteilit ku645200Povipommi, ex-Playboy-malli Susanna Penttilä avoimena - Paljastaa suhteestaan miehiin: "Olen..."
No nyt! Susanna Penttilä on OnlyFans-vaikuttaja ja yrittäjä sekä yksi uuden Petolliset-kauden kisaajista. Onpa 53-vuoti672415- 2622362
Katu täyttyy...
Hei, oli pakko laittaa vielä tää. Huomaan että olet suuttunut. Minähän sanoin että poistun, olit paikalla. Olin pettynyt362349Korjaa toki jos...
Koet että ymmärsin sinut kuitenkin aivan väärin. Jännittäminen on täyttä puppua kun et muitakaan miehiä näköjään jännitä191634Ympäristötuhoministeri Multala: "Olin humalassa"
Ruisrockin rokkimimmi myöntää: https://www.is.fi/politiikka/art-2000011407835.html Nämä ministerikuvatukset saavat ilm2191468Taas joku junan alle
Piltolan tasoristeyksessä: https://www.tilannehuone.fi/ Uutinen Iltalehdessä, Iltasanomissa, MTV:llä, Ylellä jne. Jossai491058- 891016
Harmittaa...Lampsiinjoen sillat
Tulva vei toisen ja toinenkin hajosi. Mielellään korjaisin molemmat, mutta ei ole resursseja siihen hommaan. Ikää jo 72v13983- 66937