Maisteri ns. paskaduunissa

Arvonsa tunteva

Hei! Olen pari vuotta sitten valmistunut FM (kielet) enkä ole vieläkään löytänyt oman alan työtä. Onko muillakin korkeakoulutetuilla kestänyt kauan löytää töitä?

Kuvittelin, että kyllä parissa vuodessa edes jokin harjoittelupaikka löytyisi, mutta ei löydy. Pitäisi olla tukea saava opiskelija/työtön tai muuten ilmaistyöhön suostuva.

Työttömyyden olen välttänyt pitämällä toiminimeä ja elämällä muiden siivellä sekä välillä velaksi. Toiminimi työllistää ehkä pari viikkoa vuodessa, koska en suostu käännösalalla vallitsevaan järjettömään hintakilpailuun ja sanelupolitiikkaan.

Kovasti olen koettanut hakea työsuhteista työtä, jopa oman alan ulkopuolelta. Muutamia tilaisuuksia on ollut ja hetken olen muita töitä tehnytkin, mutta ongelma on palkka ja siitä seuraava potutus.

Nyt olen taas menossa toisen alan haastatteluun, mutta tiedän jo, että tarjottava palkka on noin kaksi tonnia bruttona, mikä on minun mielestäni aivan liian vähän maisterille. Voinko pyytää työnantajalta enemmän kuin sen alan TES määrittelee? Moni kun mielellään palkkaa kyllä meitä ylikoulutettuja.

Parilla tonnilla en paria kuukautta pidempään viitsi työskennellä. Sen verran vain, että voin taas jatkaa aktiivista työnhakua omalla alalla, kunnes on taas pakko mennä hetkeksi ns. paskaduuniin. Ja kierre jatkuu ja jatkuu...

Ei ole elämä reilua. Minulla on todella huijattu olo. Useampi vuosi menestyksekkäitä korkeakouluopintoja takana, mutta pelkkiä paskaduuneja tarjolla. Ja paskaduunilla tarkoitan tässä työtä, johon olen selvästi ylikoulutettu ja alipalkattu. En sen kummempaa.

Alkaa jo mielenterveys heittää, kun ei tiedä, mitä tässä tekisi.

36

4507

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+8

      voi, voi... täällä niitä on inssejä pilvin pimein lattiatason linjahommissa 12e/t palkalla... samasta työstä kauemmin ollut tavis duunari saa14-18e/t... mutta kun näitä inssejä on niin paljon vailla omaa työtään.

      • toinen työtön fm

        Onko oikeasti insinööritkin noin paljon työttöminä? Ajattelin vaihtaa alaa teknisempään, mutta kannattaako sekään.


    • sattupa somasti.

      Kuinkas sä nyt noin keksit kertoilla, että maisteri paskaduunissa!

      Hae sihteerin töitä, luulisi että sä niissä kielitaitoisena pärjäät. Tosin sihteerin töihinkin on hakijoita vaikka kuinka, mutta kuitenkin kun sinä olet maisteri ja vielä kielitieteilijä, niin kyllä sulle jotain löytyy.

      Kuinka sä keksitkin tulla juttus kanssa?

    • näin vaan on...

      ""koska en suostu käännösalalla vallitsevaan järjettömään hintakilpailuun ja sanelupolitiikkaan""

      No sittenhän valitsit aivan väärän alan opiskeluun eikä opintosi juuri anna edellytyksiä muuhunkaan työhön. Huuhaa tieteitä opiskelleita löytyy paljon jotka eivät alallaan työllisty. Joko menet niihin 2000 eur/bruttopalkoille tai sitten opiskelet muun alan. Esim. inssiksi niin johan palkka ja tulevaisuusnäkymät paranevat..

    • eargea

      "No sittenhän valitsit aivan väärän alan opiskeluun eikä opintosi juuri anna edellytyksiä muuhunkaan työhön. Huuhaa tieteitä opiskelleita löytyy paljon jotka eivät alallaan työllisty."

      Just. Et vain tiedä asiasta mitään etkä siitä, mihin kaikkeen kielten opinnot antavat valmiuksia.

      ----------------------------------

      Aloittajalle. En nyt ihan tarkkaan muista, mutta kyllä ns. omalle alalle työllistyminen voi jonkin aikaa kestää. Jostain valmistuneille tehdystä urakyselyn raportista olen näitä joskus lueskellut.

      Olen itse FM (kieli kaikenlaista muuta) ja toimin opettajana (on pätevyys). Lisäksi mulla on toiminimi ja teen myös käännöstöitä. Käännösalalla tosiaan myllertää, ja olet ihan oikeassa siinä, että hintakilpailu ja isojen toimeksiantajien sanelu on syvältä. Freenä ei ole elämä helppoa tällä alalla - toimittajilla on vähän samanlainen tilanne. Voit kuitenkin olla todella ylpeä itsestäsi, jos et suostu toimeksiantajien sanelumeininkiin.

      Mutta jos sulla se toiminimi jo on, niin voithan esim. pyrkiä kielikouluttajaksi. Jos siis yhtään on intoa/kiinnostusta opettaa kieltä/kieliä. Toisaalta kirjoitustaitoinen FM voi hyvinkin päästä mainosalalle esim. copywriteriksi. Pientä lisäkoulutusta saatat tarvita (pedagogisia/kasvatustiedettä, kaupallisia aineita, suomen kielen opintoja) - riippuu tietysti, mitä kaikkea sulla jo tutkinnossasi on. ATK:n perustaidot olisi hyvä olla halussa, esim. että osaat nettisivuja ainakin päivittää, kenties jopa jonkin verran tehdä. Olen itse ajatellut laajentaa osaamista tässä suhteessa, niin voisi vaikkapa ruveta tiedottajan hommia tekemään.

      Joka tapaukssa kielten FM:n valtti on tietysti vahva kielitaito ja lisäksi se, että osaa viestiä selkeästi ja loogisesti, niin ja hallitsee oikeakielisyyden. Kirjoittaminen on yllättävän vaativaa. Sitä eivät nämä insinöörivipeltäjät sun muut tunnu usein tajuavan ja jälki on sitten sen mukaista.

      Ai niin, on muuten todella mainiota sekin, että mietit pyytäväsi enemmän palkkaa. Ilman muuta. Tunnet ja tiedät oman arvosi - se on hyvä asia.

    • En putoa korkealta

      Tervetuloa todellisuuteen. Itse olen FL ja tällä hetkellä minulla ei ole rahaa edes ruokaan tai lääkäriin. Itkisin ilosta, jos saisin työpaikan, jossa on palkka pari tonnia kuussa!

      Paljon kollegoita on viime aikoina jäänyt työttömäksi. Osa heistä oli opettajiani 20 vuotta sitten aloittaessani yliopistossa. Joten siitä voitte päätellä, mikä on akateemisten työtilanne tällä hetkellä.

    • tiedänmistäpuhun

      Filosofian maisteri kielistä. Ei tullut sitten otettua selvää, että kielitieteiden humanisteilla on ollut ja on korkein työttömyysaste humanisteista. Tämän tilaston näkee jostain tutkimuksesta, oli joko Akavan tai jonkun muun, en nyt muista.

      Siis ongelma on siinä, että sun tutkinto ei vastaan ollenkaan työmarkkinoiden tarpeisiin. Jos kuvittelet saavasi töitä vain sen takia, että olet maisteri, niin olet hakoteillä. Kielten opettajia on aivan tarpeeksi, kuten on myös kääntäjiä. Markkinat ovat siis osaltasi tukossa.

      Copywriteriksi voisi olla ihan hyviä mahdollisuuksia, mutta siellä kanssasi kilpailee paikoista mainonnan suunnittelua opiskelleet, viestinnän ja kauppatieteiden maisterit, ihan näin esimerkkinä. Nimimerkki eargea puhui tiedottamisesta. Heh, unohda se. Yhteen paikkaan on keskimäärin sata hakijaa ja heidän CV:eensä on myös sen mukaiset.

      Jos lohduttaa niin monilla generalistimaisterilla on sama ongelma. Tähän kuuluu niin valtiotieteiden, yhteiskuntatieteiden, filosofian ja kauppatieteiden maistereita näin esimerkiksi. Jos ei ole mitään konkreettista tätä niin sanottua kovaa osaamista tai suojattua ammattia (oikeustiede, lääketiede, ohjelmointi, rahoitus ym.) niin työllistyminen voi olla vaikeaa.

      Suosittelen alan vaihtoa. Ei se ole häpeä. Nyt voit miettiä mitä oikeasti tekisit isona. Kannattaa valita sellainen ammatti, jolla on tulevaisuutta. Ja siis etkö ole opiskellut tässä kahden vuoden aikana mitään? Tässä ajassa olisit jo ehtinyt tehdä kandin vaikka sosiaalityöhön tai kauppakorkeaan.. Tai puolet sairaanhoitajan tutkinnosta. Jätät vaan suosiolla nuo viestintäalan hommat pois. Sieltä et saa kuin pätkätöitä ja huonoa toimeentuloa vuosikausiksi.

      Ilkeää myöntää, mutta monet generalistitutkinnot on nykypäivänä aika arvottomia..

    • Kikki Hiiri

      Oliko pakko kouluttautua työttömyystieteiden maisteriksi?

    • Kohta räjähtää

      Olen 2000 valmistunut FM, pari vuotta oman alan duunia takana, sitten tuli iso härdelli yliopistojen valtionosuuksien kanssa ja virka vedettiin alta pois kun hommia järjesteltiin uusiksi.

      Sen jälkeen tehty pätkissä kaikkia ihme paskaduuneja, joka on sisällöltään ihan diipadaapaa ja palkkaus samaa tasoa. Yksi työkkärin paskakurssi käyty itsetutkiskelua ja CV:n kasaamista harjoittelemassa.

      Ei motivoi yhtään. Sama kusettettu fiilis kuin sinulla, ja mitta on täynnä.

    • itsellekin vastuuta

      Mitä olet siis tehnyt tämän kahden vuoden ajan valmistumisesi jälkeen muuta kuin etsinyt alasi töitä? Etkö ole kehittänyt minkäänlaista varasuunnitelmaa? On uskomatonta, miten ihmiset vain jäävät vuosikausiksi junnaamaan siihen omaan tilanteeseensa vetämättä mitään johtopäätöksiä. Luulisi nyt, että oman alan työtilanne hahmottuisi noin puolessa vuodessa -> jos ei ole töitä, niin alanvaihto. Kuten joku tuolla sanoi, kahdessa vuodessa olisit ennättänyt opiskella vaikka mitä!

      Ihmettelen myös sitä, miten jotkut yliopisto-opiskelijat havahtuvat oman alansa surkeisiin työnäkymiin vasta monta vuotta valmistumisensa jälkeen. Tarvitseeko opiskeluaikana elää kuin tynnyrissä? Totta kai on väärin ja järjetöntä, että valtio kouluttaa liikaa tiettyjen alojen maistereita, mutta kyllä joku vastuu on opiskelijallakin oltava. Ei opiskelu tarkoita vain sitä, että luetaan tentteihin ja käydään luennoilla. Jo opiskeluaikana on hankittava oman alan työkokemusta, seurattava alan työnäkymiä, suunniteltava omaa uraansa, verkostoiduttava jne. Tämä on ihan välttämätöntä, jos haluaa työllistyä valmistumisen jälkeen, etenkin aloilla, jotka eivät suoraan kouluta johonkin tiettyyn ammattiin.

      No, olisi ehkä hedelmällisempää puhua siitä, mitä tapauksessasi on vielä tehtävissä. Löytyisikö kääntäjille töitä yrityksistä, joilla on toimintaa myös ulkomailla? Jos et ole perheellinen tai parisuhteessa, niin sittenhän voisit hakea töitä myös ulkomailta. Miten olisi EU-organisaatio Brysselissä? Entäpä opetustyö? Koulujahan tässä maassa riittää, etenkin jos on valmis muuttamaan työn perässä. Viestinnän alan työtilanne on tällä hetkellä surkea, mutta alana se olisi varmaan aika lähellä omaasi. En tiedä, mitä kieliä olet opiskellut, mutta jos kirjoitat täydellistä englantia tai ruotsia, voisit hakea vaikka tiedottajan töitä. Vaikka tiedottajia on paljon työttöminä, välttämättä monellakaan esim. englanti ei ole natiivin kielenpuhujan tasolla. Jos yrityksen tms. hakema tiedottaja joutuu työssään tuottamaan päivittäin virheetöntä englannin kieltä, olisit vahva ehdokas.

      Työtilannettasi voisit parantaa myös opiskelemalla avoimessa yliopistossa jotain, esim. viestintää. Ihme jos et ole sitä jo tehnyt, kun kerran olet ollut kaksi vuotta työttömänä! Aikamoista ajan hukkaa. Antaahan se nyt työhaastattelussakin paremman vaikutelman, jos voi sanoa käyttäneensä työttömyysajan opiskeluun.

    • asfsfasdfasd

      Itse olen vuosi sitten valmistunut diplomi-insinööri. Takana melko monipuolinen kesätyökokemus ja osittain myös alan töistä. Luulin olevani hyvässä asemassa työmarkkinoilla valmistuttuani, mutta toisin kävi.

      Itse olen tajunnut realiteetit ja laskenut rimaa. Tähtään siihen, että pääsen jollain tavalla johonkin oman alan tai jonkun muun kiinnostavan alan firmaan töihin. Tällä hetkellä tavoitteena kesätyöt tai vaikka palkaton harjoittelu. Itse ottaisin tässä tilanteessa mielihyvin vastaan lähes minkä tahansa työn 2000 e/kk palkalla.

      • ingengörbyrå

        Miltä alalta? Kannattaa hakea töitä koko Suomesta, ei pelkästään opiskelupaikkakunnalta.


    • Brysselissä

      Joku jo mainitsikin EU-organisaation Brysselissä. Sitä kannattaa tosiaan harkita jos voi lähteä sinne. Palkkatasohan on jo pelkästään ovimiehellä kohtuullinen suomen kääntäjien hintoihin verrattuna.
      Paikkoja ei kuitenkaan ole jatkuvasti avoinna mutta kannattaa tarkistaa tilanne nyt. Mahdollisuudethan on minkä kielen tulkkaukseen/kääntämiseen tahansa mutta suomen kielellä pääsee ison joukon ohi jos sitä tarvitaan.

    • Kannustava

      Älä anna periksi kyllä sinullekin paikka löytyy! Liiku urheile ja hoida kuntoa ja etsi työtä tseppiä tapaa kavereita!!

    • Ihan oikeastiko?

      "Nyt olen taas menossa toisen alan haastatteluun, mutta tiedän jo, että tarjottava palkka on noin kaksi tonnia bruttona, mikä on minun mielestäni aivan liian vähän maisterille. Voinko pyytää työnantajalta enemmän kuin sen alan TES määrittelee?"

      Aina voi pyytää, mutta sitä ei hevillä makseta. Jos haet julkiselle sektorille, niin palkkaan tulee säännöllistä korotusta ns. henkilökohtaisen suoriutumisen kautta. Maisterin paperit ei itsessään määrittele sitä, mikä on palkkataso. Työmarkkinat sen määrittelevät. Jos tehtävässä x yleisesti maksetaan palkkaa 2000 bruttona, niin se on silloin sen työn hinta.

      Jos ylpeys menee ansiotyön edelle, niin se on sitten se kaveri peilissä, jonka kanssa sinun täytyy keskustella asioista. Vaikka bruttopalkka olisikin mielestäsi pieni, ainakin saat työkokemusta ja ansiotuloa (edes vähän) ja samalla voit kuitenkin jatkaa hakua kohti haaveiden työpaikkaa. Ei meistä kukaan heti valmistumisen jälkeen ole johtajan paikalle päässyt ja kyllä sitä on tullut tehtyä yhtä sun toista vähemmän hohdokasta työtä. Minä ainakin olen tyytyväinen siihen, että aina on työ maistunut, vaikka onkin ollut vähemmän arvostettua työtä.

      Asenne nimittäin ratkaisee. Sinulla on ylpeä asenne, maisterin paperit kainalossa nenä pystyssä kuljetaan vaikka itsekin todetaan, ettei omilla vaatimuksilla irtoa työtä. Kehotan vahvasti palaamaan takaisin maan pinnalle.

      Että todellako olet "Arvonsa tunteva"? Tiedätkö, miten osakesijoittamisessa puhutetaan osakkeiden arvostamisesta? Sinä olet arvostanut omat osakkeesi liian korkealle. Kukaan ei halua maksaa osakkeesta sen oikeaa arvoa enempää. Ylihintaa ei haluta maksaa, koska tuotto-odotus on niin alhainen.

      Btw, tienaan AMK-papereillakin selkeästi enemmän ja vieläpä siinä oman alan työssäni. Mitäs siihen sanot, Arvonsa tunteva? En mitenkään vähättele itse maisterin tutkintoa ja aion itsekin jatko-kouluttautua KTM:ksi. Tuo sinun asenteesi vain alkoi nyppimään.

      • Voimariini

        Sen verran on tähän pakko kommentoida, että itse hain yliopistoon vuonna 2007, ja olisin halunnut opiskella filosofiaa. Kun on kuitenkin perhe elätettävänä, en työllisyystilastojen valossa uskaltautunut filosofiksi, vaan hain terveystieteisiin ja pääsin sisään. Vuonna 2012 valmistuin tavoiteajassa maisteriksi, ja jo opintoaikana tein oman alan töitä. Luin laajana sivuaineena filosofiaan, koska se minua kiinnosti.

        Kuitenkin toukokuussa 2013 työsuhteeni päättyi määräaikaisena kahden vuoden jälkeen, ja tiedossahan se oli. Uutta työtä en löytänyt, vaikka laitoin jo kuukausia aikaissemmin useita hakemuksia. Kesä meni, ja yritin pitää lippua korkealla. Pirkanmaalla akateemisten työttömyydestä kerrottiin karmaisevia tilastoja, huonoin tilanne koko maassa. En päässyt edes haastetteluihin, ja syy on tietysti vähäinen työkokemus. Kun en ole hoitotiedettä lukenut, niin kilpailin osin myös muiden luonnontieteilijöiden kanssa samoista paikoista, ja moniin paikkoihin, joihin olin muodollisesti pätevä, valittiin tekniikan alan korkeakoulutettu.

        Jaksoin jäitä poltella elokuulle, kunnes päätin tehdä asialle jotakin. Palasin kouluun, ja sain täydennysopinto-oikeuden. Teen myös avoimessa lisää filosofiaa. Toukokuussa saan sekä terveystiedon että elämänkatsomustiedon aineenpätevyydet, jotka oikeuttavat ko. aineiden opettamiseen toisella asteella (lukiot ja ammattikoulut). Pedagogiset kuitenkin puuttuvat, ja niihin on hankala päästä. Kaupungin sijaisrekisteriin ilmoittauduin, mutta siellä on paljon pätevää porukkaa (pedat tehtyinä) joten yhtäkään yhteydenottoa ei ole tullut. Sitten otin puhelimen käteen ja soittelin ympäristökuntien lukioiden rehtoreille, ja kas, nyt teen sijaisuuksia kahteen kouluun!

        Eli en pätevän opettajan palkalla, vain tuntityönä ja epäsäännöllisesti. En kuitenkaan katso, että se alentaisi arvoani ihmisenä, jos mukaudun vallitsevaan työmarkkinatilanteeseeni. Pikemminkin ajattelen, että kaikki työ on hyödyksi, ja vaikka en yliopistoon hakeutuessani opettajantyöstä haaveillutkaan, niin nythän se sujuu. Ajattelen myös, että maisterilla pitäisi olla sellainen sivistystaso, että itsearvostus lähtee hyödyksi olemisesta, itsensä kehittämisestä ja vallitsevien realiteettien ymmärryksestä eikä siitä, että voi tuijottaa laminoitua tutkintotodistusta kirjaston seinällä.


      • Ihan oikeastiko?
        Voimariini kirjoitti:

        Sen verran on tähän pakko kommentoida, että itse hain yliopistoon vuonna 2007, ja olisin halunnut opiskella filosofiaa. Kun on kuitenkin perhe elätettävänä, en työllisyystilastojen valossa uskaltautunut filosofiksi, vaan hain terveystieteisiin ja pääsin sisään. Vuonna 2012 valmistuin tavoiteajassa maisteriksi, ja jo opintoaikana tein oman alan töitä. Luin laajana sivuaineena filosofiaan, koska se minua kiinnosti.

        Kuitenkin toukokuussa 2013 työsuhteeni päättyi määräaikaisena kahden vuoden jälkeen, ja tiedossahan se oli. Uutta työtä en löytänyt, vaikka laitoin jo kuukausia aikaissemmin useita hakemuksia. Kesä meni, ja yritin pitää lippua korkealla. Pirkanmaalla akateemisten työttömyydestä kerrottiin karmaisevia tilastoja, huonoin tilanne koko maassa. En päässyt edes haastetteluihin, ja syy on tietysti vähäinen työkokemus. Kun en ole hoitotiedettä lukenut, niin kilpailin osin myös muiden luonnontieteilijöiden kanssa samoista paikoista, ja moniin paikkoihin, joihin olin muodollisesti pätevä, valittiin tekniikan alan korkeakoulutettu.

        Jaksoin jäitä poltella elokuulle, kunnes päätin tehdä asialle jotakin. Palasin kouluun, ja sain täydennysopinto-oikeuden. Teen myös avoimessa lisää filosofiaa. Toukokuussa saan sekä terveystiedon että elämänkatsomustiedon aineenpätevyydet, jotka oikeuttavat ko. aineiden opettamiseen toisella asteella (lukiot ja ammattikoulut). Pedagogiset kuitenkin puuttuvat, ja niihin on hankala päästä. Kaupungin sijaisrekisteriin ilmoittauduin, mutta siellä on paljon pätevää porukkaa (pedat tehtyinä) joten yhtäkään yhteydenottoa ei ole tullut. Sitten otin puhelimen käteen ja soittelin ympäristökuntien lukioiden rehtoreille, ja kas, nyt teen sijaisuuksia kahteen kouluun!

        Eli en pätevän opettajan palkalla, vain tuntityönä ja epäsäännöllisesti. En kuitenkaan katso, että se alentaisi arvoani ihmisenä, jos mukaudun vallitsevaan työmarkkinatilanteeseeni. Pikemminkin ajattelen, että kaikki työ on hyödyksi, ja vaikka en yliopistoon hakeutuessani opettajantyöstä haaveillutkaan, niin nythän se sujuu. Ajattelen myös, että maisterilla pitäisi olla sellainen sivistystaso, että itsearvostus lähtee hyödyksi olemisesta, itsensä kehittämisestä ja vallitsevien realiteettien ymmärryksestä eikä siitä, että voi tuijottaa laminoitua tutkintotodistusta kirjaston seinällä.

        Minusta sinulla on tässä aika erilainen tilanne. Sinä jatkokouluttaudut etkä automaattisesti odota, että ensimmäisillä maisterin papereilla saat hulppean johtajan tehtävän ja mielettömän liksan. Ja olet pyrkinyt sopeutumaan työmarkkinoiden vaatimuksiin, eli hankkimaan sitä osaamista, mitä työllistyminen vaatii. Toki on hyvä opiskella sitä mistä on kiinnostunut. Toisaalta on myös mietittävä, millä tavalla on mahdollista varmistaa työllisyys valitsemallaan alalla. Ihminen tekee itse valintansa opintojensa ja muun elämän, kuten perheen suhteen.

        Kenties kannattaa huomioida myös akateemisen työttömyyden luonne. Esimerkiksi KTM työllistyy moninkertaisesti helpommin. HM, VTM, mitä näitä nyt on... monet tutkinnot valmistavat julkiset sektorin tehtäviin, kuten vaikka opetustehtävät. Julkista sektoria on supistettu ja kouluja on lopetettu jo vuosia. Toki julkisen sektorin yksi haaste on myös mainitsemasi kelpoisuusvaatimukset. Joissakin tehtävissä se on äärimmäisen tärkeä asia, mutta joissakin tehtävissä voisi pärjätä alemmallakin korkeakoulututkinnolla.

        Oletko muuten huomannut, että ainakin suurimmat ammattikorkeakoulut tarjoavat myös ammattipedagogista opetusta? Olisiko niihin helpompi päästä?

        Täysin samaa mieltä, että jatkuva itsenä kehittäminen on tärkeää niin oman henkisen hyvinvoinnin kuin kilpailukyvyn ylläpitämiseksi työmarkkinoilla. Itsekin määräaikaisuuksia tehneenä tunnistan tottakai tilanteen, ja olen myös prosessissa jatko-opintoihin maisteriohjelmaan. Omat uratavoitteet myös edellyttävät ylempiä korkeakouluopintoja. Ero on siinä, että asialle tekee jotain, eikä jää surkuttelemaan omaa kohtaloa. Näinä aikoina ei ole helppoa, mutta sitkeimmät selviytyy kyllä.


    • Lvi-maisteri

      Vännän putkia (putkirunkkari) päivätyö 7-15.30 palkka 3800e/kk
      Onneksi olen alkanut horjumistieteiden maisteriksi.

      • ei muuten

        Ja oot ilmeisesti vääntänyt sen 25 vuotta kun palkka on noin hyvä.


    • egon koulutus

      2000 kuussa on näinä kurjina aikoina todella hyvä palkka. Olen itse opiskellut omaa alaani 8 vuotta, ja teen vain pätkätöitä, joista tienaan jos hyvin sattuu 1800 Eur/ kuussa. Tiedän lähipiiristä 3 FMaisteria, jotka on jo viidettä vuotta työttömänä ja olisivat valmiita tekemään töitä, josta nyt maksettaisiin edes 10 tunti. Mutta ehkäpä sinäkin tiput sieltä pilvilinnoista viimein ja osaat olla kiitollinen siitä mitä saat....

    • Alhaalta ylös

      Reikäinen pätkätyöhistoria on pahinta mitä voi itselleen tehdä. Jokainen joka palkkaa kiinnittää siihen huomiota. Vuosi vuodelta on vaikeampi työllistyä. Itse en palkkaa jos vuosia keräillyt parin kuukauden työsuhteita. Kannattaa ottaa se 2000€/kk ja siinä sivussa hakea parempaa koska työllisen on helpompi työllistyä uuteen työpaikkaan kuin työttömän. Jokainen varmaan tuntee oman arvonsa mutta täytyy oppia myös nöyrtymään tarvittaessa. Vain sitä kautta voi kehittyä.

      • juuri näitä

        Kai reikäinen työhistoriakin on parempi kuin ei mitään. Tällä hetkellä kun ei ole tarjolla muuta kuin pätkää..Joillain aloilla ei noita paikkoja tipu taivaasta.. Ja eikö koulutus merkkaa enää mitään??

        "Itse en palkkaa".... Anna kun arvaan..... oot reilu 2-kymppinen henkilöstökonsultti joka ei tiedä oikeasta työmaailmasta mitään kun niistää oman palkkansakin muiden stressistä ja selkälihasta.


      • kokemusta?

        Voi voi voi. Katsos kun olemassa niitä työnantajia, jotka eivät palkkaa kuin määräaikaisuuksiin, vaikka itse haluaisi nimenomaan toistaiseksi voimassaolevan työsuhteen. Syitä on lukemattomia: fiyrmalla ei ole varaa palkata pidempiaikaista, rekrytoinnissa suositaan sukulaista, kaveria tai vaikkapa henkilöä, johon on helppo samaistua, epäpätevää (halvempi) pätevän sijasta, halutaan ei koulutettu tyyppi, syrjintä (ei palkata pätevintä, koska hän on lesbo/homo/sinkku/tumma/liian pätevä/liian älykäs/sivari/partaveikko/hippi/liian tyylikäs/liian kaunis/komea/työpaikkakiusattu/uhka muille/häneen ei samaistuta/ei tykkää jääkiekosta/edustaa väärää poliittista kantaa/ei ole uskis/on uskis/pelätään, että pätevänä ei sitoudu ja hakee heti muita töitä, lapsenteko ikäinen tms.)

        On olemassa myös työnantajia, jotka suoranaisesti valehtelevat, että kyse on toistaiseksi voimassaolevasta työsuhteessa, mutta tosiasiassa etsivät sijaista/sesonkiapulaista jne. ja heittävät koeajalla ulos.

        Tilanne voi olla myös sellainen, että ne toistaiseksi voimassaolevat työsuhteet ovat niitä tonnin brutto paikkoja ja sitten ne määräaikaisuudet niitä 2000-3000 euron brutto paikkoja, kumman sinä ottaisit?


      • Alhaalta ylös
        juuri näitä kirjoitti:

        Kai reikäinen työhistoriakin on parempi kuin ei mitään. Tällä hetkellä kun ei ole tarjolla muuta kuin pätkää..Joillain aloilla ei noita paikkoja tipu taivaasta.. Ja eikö koulutus merkkaa enää mitään??

        "Itse en palkkaa".... Anna kun arvaan..... oot reilu 2-kymppinen henkilöstökonsultti joka ei tiedä oikeasta työmaailmasta mitään kun niistää oman palkkansakin muiden stressistä ja selkälihasta.

        40 on ikää. Nuorena kun ei Suomesta duunia löytynyt niin lähdin Norjaan ja Ruotsiin töihin. Siellä muutaman vuoden tein töitä ja tulin Suomeen ja laitoin firman. En työllistä montaa mutta työllistän kuitenkin. Vuodet on opettanut mitä kannattaa epäillä työnhakijassa. Yksi pahimmista on lyhyet työsuhteet usean vuoden ajan. Muutama muu kriteeri vielä lisää niin ollaan jo pitkällä. Ikävä kyllä pienen yrittäjän varsinkin tulee minimoida henkilöstöriskit mahdollisimman hyvin. Harjoittelijoita en ole ikinä ottanut enkä ota enkä mitään tukityöllistettyjä. Haluan vankan ja ahkeran ammattilaisen ja maksan siitä riittävästi.


      • aina ei voita
        Alhaalta ylös kirjoitti:

        40 on ikää. Nuorena kun ei Suomesta duunia löytynyt niin lähdin Norjaan ja Ruotsiin töihin. Siellä muutaman vuoden tein töitä ja tulin Suomeen ja laitoin firman. En työllistä montaa mutta työllistän kuitenkin. Vuodet on opettanut mitä kannattaa epäillä työnhakijassa. Yksi pahimmista on lyhyet työsuhteet usean vuoden ajan. Muutama muu kriteeri vielä lisää niin ollaan jo pitkällä. Ikävä kyllä pienen yrittäjän varsinkin tulee minimoida henkilöstöriskit mahdollisimman hyvin. Harjoittelijoita en ole ikinä ottanut enkä ota enkä mitään tukityöllistettyjä. Haluan vankan ja ahkeran ammattilaisen ja maksan siitä riittävästi.

        Elämä opettaa pian suakin...


      • sokea uuno?

        Fossiili! Joka ei edes tajua tän hetkistä työtilannetta, kun itse on ahne yrittäjä-sika ja pärjää sillä. Ottaa todella päähän sun kaltaiset ihmiset, jotka on saanut tehdä töitä ja niitä on ollut, ja olettaa siksi että näin on kaikilla muillakin. Meillä monilla hyvän työmoraalin omaavilla ja pitkään opiskelleilla ei vaan nyt ole kuin pätkätöitä.
        Ja silti jaksamme hakea, hakea ja hakea parempaa. Ei mitenkään psyykettä nostavaa toimintaa...


      • Alhaalta ylös
        aina ei voita kirjoitti:

        Elämä opettaa pian suakin...

        On se opettanutkin. Nimittäin kun on palkannut huonoja työtekijöitä. Yrittäjä siitä joutuu oppirahat maksamaan. Kyllä Pohjoismaissa töitä löytyy. Tietysti jos ei ole valmis muuttamaan työn perässä niin silloin on turha valittaa. Perheellisillä tietysti eri asia jos on lapsia. Suomea viedään kuin kivirekeä eikä paremmalta näytä, siitä kannattaa vetää johtopäätökset kuin helposti työllistyy. Terveysalalla kysyntä lisääntyisi, puuttuu vaan maksajat. Ja se vanha totuus että toisiamme hoivaamalla suomi ei mene eteenpäin. Jos ulkoa ei tuu rahaa niin suomi ei kehity. Niin totuuden puhuminen on tässä maassa kiellettyä. Ollaan niin s..tanan maisteria ettei alennuta tekemään omalle arvolle sopimatonta työtä. Aloittajallakin ollut töitä muttei vaivaudu kun 2 kk työsuhteisiin. Eiku peilin eteen.


      • oota niin näet
        Alhaalta ylös kirjoitti:

        On se opettanutkin. Nimittäin kun on palkannut huonoja työtekijöitä. Yrittäjä siitä joutuu oppirahat maksamaan. Kyllä Pohjoismaissa töitä löytyy. Tietysti jos ei ole valmis muuttamaan työn perässä niin silloin on turha valittaa. Perheellisillä tietysti eri asia jos on lapsia. Suomea viedään kuin kivirekeä eikä paremmalta näytä, siitä kannattaa vetää johtopäätökset kuin helposti työllistyy. Terveysalalla kysyntä lisääntyisi, puuttuu vaan maksajat. Ja se vanha totuus että toisiamme hoivaamalla suomi ei mene eteenpäin. Jos ulkoa ei tuu rahaa niin suomi ei kehity. Niin totuuden puhuminen on tässä maassa kiellettyä. Ollaan niin s..tanan maisteria ettei alennuta tekemään omalle arvolle sopimatonta työtä. Aloittajallakin ollut töitä muttei vaivaudu kun 2 kk työsuhteisiin. Eiku peilin eteen.

        Toivon sydämestäni sulle oman arvosi romahtamista, yrityksen konkurssia. Kun asiat sattuu itselle, niin alkaa tajuamaan koko yhtälöä. niin se vaan menee. Karma is for all!


      • Alhaalta ylös
        oota niin näet kirjoitti:

        Toivon sydämestäni sulle oman arvosi romahtamista, yrityksen konkurssia. Kun asiat sattuu itselle, niin alkaa tajuamaan koko yhtälöä. niin se vaan menee. Karma is for all!

        On meissä ainakin se ero etten ole asettanut itselleni mitään arvoa. Teen vain työni niin hyvin kuin pystyn ja palkkaamani henkilöt tekevät myös. En myöskään toivo lisää työttömyyttä kuten sinä. En ole milloinkaan toivonut vaikka itsellä on mennyt huonosti. Konkurssi tulee jos on tullakseen mutta nyt sitä ei ole näköpiirissä. Ja firma siinä menee konkurssiin, en minä. Jos olisin aikoinani tehnyt vain ne työt mitkä ovat "arvolleni" sopivia niin istuisin varmaan jossain lähiökuppilassa itkemässä maailman kurjuutta. Kyllä mullekin varmaan vielä heikommat ajat tulee mutta jollei 25 vuoden aikana töistä saa mitään jäämään käteen niin ei voi kuin ihmetellä. Karmaan en usko enkä ole kellekään pahaa tehnyt mutta sehän on jo synti jos on itsensä elättänyt. Sitäkö tarkoitat ?


      • Tukityöllistäkää
        Alhaalta ylös kirjoitti:

        40 on ikää. Nuorena kun ei Suomesta duunia löytynyt niin lähdin Norjaan ja Ruotsiin töihin. Siellä muutaman vuoden tein töitä ja tulin Suomeen ja laitoin firman. En työllistä montaa mutta työllistän kuitenkin. Vuodet on opettanut mitä kannattaa epäillä työnhakijassa. Yksi pahimmista on lyhyet työsuhteet usean vuoden ajan. Muutama muu kriteeri vielä lisää niin ollaan jo pitkällä. Ikävä kyllä pienen yrittäjän varsinkin tulee minimoida henkilöstöriskit mahdollisimman hyvin. Harjoittelijoita en ole ikinä ottanut enkä ota enkä mitään tukityöllistettyjä. Haluan vankan ja ahkeran ammattilaisen ja maksan siitä riittävästi.

        Minulla edesmennyt isäpappa käytti firmoissaan aikoinaan niin paljon tukityöllistettyjä kuin vain sai käyttää. Ja hyvin hommansa tekivät. Firma säästi ja pitkäaikaistyöttömät pääsi työnsyrjään kiinni, ja oli kiitollista porukkaa...


    • Lvi maisteri

      Palkkakuopassahan maisterit ovat ja jos nyt lvi hommista sattuu hyvin tienaamaankin niin ei ala herkkua ole!
      Fyysisesti hyvin raskasta ,likaista,nykyään kiireistä työtä
      Eikä ammatti muutenkaan ole niin helppo kuin kuvitellaan,ala on hyvin laaja hallitakseen kaikki osa-alueet pitää olla todella ammattitaitoinen.
      Hyvin harva jää eläkkeelle yleensä fysiikka pettää viimeistään 55v selkä,niska,kädet,nivelet jne menee huonoksi.

      Anyway kaikenlaisia ammatteja tarvitaan niin teoreettisia maistereita kuin myös setiä jotka huolehtii että mökkiin tulee lämpöä,vettä että ilmaa ;)

    • joskusnäin

      Meillä on ktm:iä, vtm:iä, humanisteja, tradenomeja ja restonomeja puhelinmyyjinä (nyt joitain koulutusaloja mainitakseni). Osa on jo lopettanut muiden töiden etsimisen tässä taloustilanteessa ja koittavat vain roikkua työelämässä kiinni. Tällä tavalla putsataan tilastot ja työttömyysprosentit, vaikka todellisuus on jotain täysin muuta.

      Kova on ajat, jotain on tehtävä ja laskut maksettava.

    • up*

      up

    • uyuyuyuyuyuy

      up up joko upottiin?

    • hahahahhahah

      Kummasti tuo "alhaalta ylös" puhuu itteensä pussiin...eka haukkuu ne joilla on "reikäinen työhistoria" eli monia määräaikaisuuksia että ovat huonoja työntekijöitä joita hän ei ikinä palkkaisi. toisaalta taas tämä samainen "alhaalta ylös" kirjoittaa seuraavaa: "Jos olisin aikoinani tehnyt vain ne työt mitkä ovat "arvolleni" sopivia niin istuisin varmaan jossain lähiökuppilassa itkemässä maailman kurjuutta.". Mahtaako ko.kirjoittaja tajutakkaan että juuri nämä "reikäisen" työhistorian eli monien pätkätöiden värittämän ansioluettelon omaavat työntekijät ovat juuri niitä ei-liian-ylpeitä jotka eivät valikoi hakemiaan töitä vaan ottavat vastaan kaiken minkä saavat, ne kaikista lyhyimmätkin sijaisuudet ym.määräaikaistyöt? En usko tuon "alhaalta ylös"-tyypin vielä kovin korkeelle kiivenneen tai ehkä on jo huipulla ja siksi vintillä tuulee.

    • välistävetäjä_tienaa

      Vuokrina - vuokrafirman kautta - hanttihommissa on moni alta kympin tunti.
      Lukeminen - kouluttautuminen - kannattaa aina.
      Siivoojia.
      Tiskaajia.
      Kassoja.
      Varasto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1438
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      982
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      692
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      660
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      634
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe