ADD/ADHD Diagnoosit

ADDtyttö

Terve terve!

Minulle on jäänyt epäselväksi, että miten tuo ADD/ADHD diagnoosi etenee ja kuinka asia hoituu. Olen itse käynyt kunnallisella lääkärillä 2 kertaa ja asia ei koskaan edennyt mihinkään, hän vain kehoitti käymään jollain ilmaisella psykologilla jne jonka kanssa voisi jutustella ja miettiä asioita.

Jos varaisin esim. ajan yksityiselle neuropsykologille, niin voisiko diagnoosi vaatia vaan yhden tutkimuksen, jonka jälkeen saan todistuksen diagnoosista ja voin kyseisen todistuksen kanssa mennä takaisin kunnalliselle lääkärille jutustelemaan lääkityksesta jne?

Vai ovatko diagnoosin saanti ja lääkityksen saanti kummatkin pitkiä prosesseja?

Jotenkin koko homma tuntuu hyvin epäselvältä ja en yhtään pysty hahmottamaan kuinka prosessi tulisi etenemään.

16

4821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kevättä!

      jos diagnosointi tehdään kunnolla, niin ei se yhdellä kerralla onnistu.

      adhd tutkimuksissa tehdään myös psykologinen/psykiatrinen selvittely, joten miksipä et noudattaisi lääkärin kehotusta ja menisi juttelemaan psykologin kanssa? Tuo kertomasti kuulostaa ihan tutulta: samaa tietä itsekin sain adhd diagnoosin: ensin yleislääkäri, hän kehotti käymään psykologilla ja psykologin kautta sitten aloitettiin adhd tutkimukset (eli sain lähetteen sairaalan polille adhd tutkimuksiin). Polilla sitten varsinaiset tutkimukset, sieltä erikoislääkärin lausunto ja aloitettiin lääkityskokeilu. kun todettiin sen toimivan, eirkoislääkäri totesi, että emme enää näe näissä merkeissä sairaalassa, jatko tk:ssa.

      !Huomioi tämä: sinun ei tarvitsekaan hahmottaa sitä miten prosessi etenee. Me ollaan vähän huonoja tuollaisissa hahmotuksissa ;) Ajattele, että se etenee askel kerrallaan (ja niin se todellisuudessakin etenee). nyt olet käynyt jo 1 askeleen: lääkärin, joka ohjasi sinut psykologille samoissa asioissa.

      Nyt sinun tehtäväsi (se toinen askel) olisi soittaa aika psykologille ja kertoa hänelle, että kävit adhd asioissa lääkärillä, joka kehotti tulemaan tänne. Siitä se lähtee. Psykologin tehtävä on aloittaa kartoitus ja pohtia onko adhd mahdollinen. sitten kun todetaan, että on, saat lähetteen erikoissairaanhoitoon, jossa tehdään varsinaiset tutkimukset. tuo alkukartoitus on tärkeä, joten sitä ei kannata missata vain siksi, että tuntuu liian vaivalloiselta tai turhalta.

      minullameni kokonaisuudessaan jotain puoli vuotta, mutta diagnoosi tuli jo joskus 3 kuukauden tienoilla ja samalla aloitettiin lääkitys.

      Tuo voi olla hankal tie, että menisit hakemaan diagnoosin yksityiseltä ja sitten siirtyisit julkiselle. Ongelma onnimittäin siinä, että julkinen puoli ei näe tiedoistasi mitä tutkimuksia sinulle on tehty ja miten diagnoosiin on päädytty. Voipi sitten olla aika nihkeää julkisella näinä säästöjen kausilla ja saatat sitten jatkossakin joutua käymään yksityisellä reseptin haussa. Toisilla paikkakunnilla voi toimia, mutta tiedän, että joillakin ei toimi.

    • aikuinen addi

      Sen diagnoosin antaa aina lääkäri, ei psykologi, ei siis myöskään neuropsykologi.

      Itselläni homma eteni nopeasti, varasin ajan yksityiselle neurologille, hän sitten ohjasi minut neuropsykologille, kävin testit jonka jälkeen aika neurologille, diagnoosi ja kohdallani lääkitys.

      • kevättä!

        Niin. lääkäri antaa diagnoosin, tokihan sen kaikki tietää. Lääkäri ei vain tee kaikkia tutkimuksia, vaan osan niistä tekee psykologi/neuropsykologi/psykiatrinen sh.


    • ADDtyttö

      @ Kevättä!

      Kiitoksia pitkästä ja kertovasta vastauksesta! : )

      Juu, voisin ehkä käydä tuolla psykologilla mutta yksi syy miksi mietin, etten kävisi siellä on se koska julkisella homma toimii niin hitaasti. Jos menisin yksityiselle niin voisin varmaankin saada diagnoosin ja apua paljon nopeampaa. Mutta kuten sanoit, jos haluaisin yksityiselta julkiselle siirtyä niin voisi olla ongelmia siinä.

      @Aikuinen addi

      Kiitos tiedoista :) Kun kävit yksityisella ja asiat etenivät nuin nopeaa, niin kuinka paljon hintaa tuolle tuli yhteensä? Ja kuinka monta käyntikertaa jouduit n. käymään?

    • ADDtyttö

      Onko kenelläkään tietoa hinnoista, jos käy yksityisellä tekemässä diagnoosit jne?

    • kevättä!

      Kaveri kävi yksityisellä ja koko rumba maksoi noin 1500 euroa. hänellä oli varaa siihen eikä halunnut jonottaa julkiselle ja oli jo etukäteen päättänyt, että jatkossakin käy yksityisellä.

      hälle tehtiin sitten kunnolliset tutkimukset, kuten kuuluukin, eikä mitään pikadiagnooseja.

      hinnat vaihtelevat, kun ykstyiset saavat hinnoitella vapaasti, eli kannattaa soitella yksityisten ajanvarauksiin ja kysyä kuka heillä on syventynyt adhd:hen ja kysyä samalla tutkimusten hintoja (tai paremminkin hintahaarukkaa, sillä toki hinta riippuu siitäkin mitä tutkimuksia tehdään ja kuinka monta käyntiä vaaditaan)

    • ADDtyttö

      Kuulostaa melko kalliilta tällaiselle opiskelijalle. Toivottavasti ei aina maksa nuin paljoa kuitenkaan. Täytyypä soitella ympäriämpäri että saa selvyyttä hinnoista täällä Oulussa. Onko kukaan muuten Oulussa käynyt yksityisellä?

    • ADDtyttö

      Onkos kenelläkään muulla kokemuksia hinnoittelusta tuolla yksityisen puolella jos näitä ADD/ADHD hommia siellä tutkitaan jne?

    • diagnosoitu-10

      N. 1700 euroa maksoin kaiken kaikkiaan, sis. kaksi neurologikäyntiä ja neuropsykologin testit.

      Pirkanmaalla.

    • ADDtyttö

      Onkohan hinta tuota luokkaa jokapaikassa vai voiko selvitä esim 400 eurolla tai alle tonnilla, mitäs luulet/luulette?

      • dg.v 2011

        Ei ainakaan 400 eurolla, johan neurologin palkkio on parisen sataa. Soittele ja kysy hintoja.

        Itse pulitin 1200 euron paikkeilla. Lappi...


    • ADDtyttö

      Ketään muita jotka tietäisi hintoja yksityisella?

      • hahmotusta

        Missä päin Suomea olet/opiskelet? En jäisi julkiselle jonottelemaan, ellet saa puhuttua johonkin keskussairaalaan itseäsi jatkotutkimuksiin. Jos lääkäri tosiaan tarkoitti, että voisit jutella psykologin kanssa keskittymisvaikeuksistasi, niin eihän siitä ole mitään hyötyä diagnostisesti.
        Opiskelijaterveydenhuoltoa suosittelisin, ja jos tuo ei onnistu niin soita ja kysy ADHD-liitosta hintoja ja lähimpiä yksityis-erikoislääkäreitä. Sen verran tärkeä asia, että pyydä vaikka vanhemmilta tai kummeilta lainaa, jotta diagnoosi ei jää rahanpuutteen takia saamatta.


    • ADDtyttö

      Opiskelen Oulussa. Kävin tuolla opiskelijaterveydenhuollossa ja siellä he juuri puhuivat tuosta psykologista jne. En usko että siellä asiat menevät paljoakaan eteenpäin, ainakaan nopeasti.

      Joo, täytyy kyllä hankkia rahoitusta tuohon diagnoosiin nimittäin tämä elämä on liian vaikeaa tällä tavoin.

      Voisin soitella kyllä ADHD-liittoon, lähetin jo aijemmin sinne e-mailia.

      Lähetin myös pari kertaa viestiä yksityisille mutta missään ei vastattu.

    • knkko

      Diagnostisessa mielessä pyskologin kanssa juttelustakin on hyötyä. Ihmiset eivät vain osaa ymmärtää psykologin työnkuvaa.

      Psykologi nimittäin voi antaa oman lausuntonsa asiakkaan oireista, sitten jos ja kun asiakas saa lähetten varsinaisiin adhd tutkimuksiin. Ainakin meillpäin yths:n psykologi kirjoitti minulle lähetteen aiheeseen perehtyneelle yths:n psykiatrille, joka puolestaan kirjoitti lähetteen julkisen puolen adhd-tutkimuksiin. Näistä kaikista lausunnoista oli apua sitten varsinaisissa tutkimuksissa ja ennenkaikkea tutkimuksiin pääsyssä. Psykologilta pääsin aika nooeasti eteenpäin psykiatrille, julkiselle puolelle piti odotella muutama kuukausi tutkimuksiin pääsyä.

      Itsellä ei olisi ollut varaa yksityiseen eikä keskittymiskykyä alkaa säästää jotain yksityisen diagnoosia varten, kun ei olisi voinut tietää miten paljon se lopulta tulee maksamaan. Olisin luultavasti lopettanut koko tutkimukset kesken. Onnekseni kuuluin yths:n piiriin, joten pääsin psykologin kautta.

      TOivottavasti ap, löydät kuitenkin itsellesi parhaan reitin ja tsemppiä! On meillä paljon haasteita elämässä, mutta varmasti koemme myös asiat paljon rikkaammin kuin ns. tavallsiet ihmiset.

    • ilmainen.

      Rovaniemellä asun ja työkkäristä laittoivat minut testeihin. Pitkäaikais työttömyys takana, ei ammattia jne.. Kävin työkkärin omalla psykologilla joka teki testit, on sairaalassa ollut neurop ja on siellä nykyisinkin. Testit olivat minulle ainakin ilmaiset, työkkäristä sain suostumuksen uusiin testeihin ja romotken lääkärin kautta sain lähetteen lapin keskussairaalaan. Sielä tehtiin taas testit ja sama vastaus ADD. Ilmaista oli, koska olen ns "varaton".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe