Millä vuosisadalla romanit oikein elävät?

Turhautunut julli

Tässä kun on joutunut jonkin aikaan seuramaan useamman romaniperheen elämään ja kun olen lukenut tätä palstaa, niin olen todellakin tullut siihen tulokseen, ettei romanit kyllä ihan tällä vuosisadalla elä...

Haluaisin vain tietää, että mistä tälläinen johtuu. Liittyykö siihen jotenkin kulttuuri vai uskonto tai ehkä molemmat. Itse oleb ainakin sitä mieltä, että niin kristinusko kuin romanikulttuurikin on peräisin kivikaudelta.

Jos puhutaan ensin romaneista. Minkä takia niin moni romani on työtön? Minä luulisin tämän johtuvan siitä, että suurin osa romaneista on vaan yksinkertaisesti niin laiskoja ja saamattomia, etteivät edes pyri töihin. On paljon mukavampaa nääs pyöriä sukulaisten nurkissa ja käydä "hommaamassa". Ymmärrän myös, että jotkin romanit oikeasti haluaisivat hakea töitä, mutta heidän on ehkä vaikeampaa saada töitä taustojensa takia, mikä on myös väärin, mutta toisaalta ymmärrettävääkin.

Entäs miksi niin moni romani kirjoittaa ja puhuu huonoa suomea? Turha vedota omaan kieleen, koska suurin osa ei osaa siitäkään kuin alkeet ja kaikki pennut osaa vaan ne kirosanat ja haukkumasanat... Niin ja niihinkin lisätään joka toinen sana suomenkieltä.. Tik tuo julli, voiku ilako kääji jne... Johtuisikohan myös siitä, että suurin osa romaninuorista ja lapsista ei käy kunnolla koulua? Eihän sellaiseen ole aikaa, koska on pakko mennä sukuloimaan jne...

Pukeudutaan jonkinlaisiin naamiaisasuihin ja luullaan, että silloin on jotenki puhtaampi/siveellisempi ihminen? Onko se puhdasta/siveellistä, että kiepauttaa parikyt metriä painavaa samettia ympärilleen ja vaaputaan kuin ankat ettei vain esimerkiksi perseenmuodot näy ja sitten samaan aikaan huudetaan törkeyksiä esimerkiksi suomalaisille. Jos minulta kysytään, niin hyvät käytöstavat ovat siveellistä, ei kangas. Niin ja kyllähän sen perseen voi peittää muullakin kuin nipulla samettia, eikös? Onko se puhdasta, että pidätte monta kuukautta samoja hameita päällä ilman pesemättä niitä (koska vaikeeta?) ja helmat liihottaa ties missä syljessä ja paskassa jonka jälkeen menette "puhtaaseen kotiinne" . Niin ja entäs sitten romaninaisen kulttuurillisen vaatetuksen yläosa. Se on yleensä läpikuultavaa kangasta ja monesti olen nähnyt alta pilkottelevan rinnat tai rintaliivit jne, se ei taas sitten haittaa, kunhan perseen muodot ei vain näy?

Niin ja mitä tulee tuohon puhtauteen, niin jokainen romani varmasti juo vettä. No olettekos tulleet ajatelleeksi sitä, että juomavesi putkistot kulkevat tuolla jalkojemme alta, joten romaninaiset ovat kävelleet niiden ylitse. Tämähän tarkoittaa tiedän aivoituksellanne sitä, että nyt se vesi on sitten likaista ja silti te juotte sitä? Ettekö olekkaan niin puhtaita sittenkään... kaikki taitaa olla silmänlumetta luulisin.

Paljon oli vielä mielessä, mut ei jaksa kirjoittaa enempää kun alkaa vain itseään ärsyttämään tuollainen alkeellisuus...

22

1989

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lucrezia*

      Hm, en sinänsä ihan ymmärrä, toisaalta en ole ehkä paljoa nähnyt. Toisin kuin aloittaja. Oma kumppanini on puoliksi romani ja käy töissä, samoin hänen vanhempansa ja muut lähisukulaiset. Olen hyvin ymmärtänyt, että jokainen hänen perheestään ja lähisuvustaan keskittyy elämään aivan normaalia arkea, siinä missä kaikki muutkin. Kenties kaikissa perheissä ei nyt sentään olla noin tiukoilla linjoilla, vaan eletään edes hieman "nykyaikaisemmin".

      Ehkäpä olen väärässä, mutta aikamoista kärjistämistä tuntuu olevan ilmassa. :) Tottakai ymmärrän, että ärsyttää huonot tavat mutta emmehän me valtaväestön edustajatkaan mitään erityispyhimyksiä olla.

    • Hei aloit. elä se om

      elämä. Oletkos muuten tietoinen kuinka monta roska pussia romanit vie päivittäin roskiin. Sen haluaisin tietään

      • 13+16

        meidän rapussa asuvat romanit ei vie yhtään, nakkaavat alas parvekkeelta. todella kuvottavaa käytöstä


    • kuukukkanen

      Nojaa, jokainen tyylillään...

      Mutta miksei ymmärrys riitä?
      Idiotismiako?

      Tyhmyys on katoamaton luonnonlaki,näköjään.

      Jopa fiksun valkolaisen luulisi älyävän sen.

    • roth vaan

      oli hyvä kirjoitus, mutta ehkäpä samanlaista totuuden kertomaa voi kirjoittaa kanta väestöstä

    • Sara 2

      Sen verran haluan sanoa.että olen tehnyt auttamis työtä valtaväestön keskuudessa ja täytyy sanoa että on tosi vaikeeta porukkaa olleet .ihan samanlaista paskaa kuin romaneissakin.tietysti se riippuu minkälaisessa yhteiskunta luokassa liikkuu.mutta jos suomalainen liikemies tekee.vakuutus petoksen niin se ei ole mitään mutta jos romani mies tekee saman niin on rosvo.minua on suomalaiset huijannee ja varastaneet jonkun verran mutta ,,on minulla myös hyviä ystäviä sejassa ei kaikki ole

    • romni 40

      Turhautunut julli. Sinun kirjoituksessa on jonkun verran asiaa ja enemmän vähemmän asiaa. Romani nainen pesee hameen pesukoneessa 30 asteella vaikka ei joka pvä mutta usein ja hameen helmoja kyllä tarkailaan ja koitetaan varoa ettei räkää siivota mukanamme.

      Mitä tulee kirjoitukseen ja lukemiseen niin sinä jo ennelta tuomitsit ja päätit että huono kirjoitus taitoo johtuu siitä että sukuloimme liika.. voi sinua ressukkaa kun sinä noin varmalta tieto puolelta puhut niin miksi et myös siitä , että meillä romaneilla toisin kuin teillä ei aina ole ollut mahdolisuutta koulutukseen.

      Laki kielsi ennne 1960 lukua romaneilta pääsyn kouluun sekä tavalisiin asuntoihin eli teidän säätämänne lait meitä vastaan on tehnyt sen miksi monet ei osaa kirjoittaa ja lukea hyvin. Minun vanhemillani ei ollut mahdolisuutta päästä kouluu vaikka olisivat halunneet minun aikanani tuli koulu pakko ja minun lapsillani on lakipuolelaan että saavat istua koulun penkillä.

      No mistä sinä syytät romania kun ei osaa lukea ym teidän oma vikanne kun ennakko luulot opetetaan jopa koirillekin ja sääli kun opetatte lapsillenekin , ette anna mahdolisuutta heille itseleen kasvaa ja tulla ennakkoluulot vaan syöttö tuolissa jo opetatte lapsilenne että vihaa mustalaista.

      Työ ,kuule ei romanit ole laiskoja töitä tekemään kyllä ne monenki pellon on leikannut ennen vanhaa teikäläisille ja työtä tehneet että saa perheensä elannon maan tiellä kun taas te olette lämpimissä taloissa asunneet ja tänä päivänäkin kun työn hakijaksi ilmoitautuu niin kyllä ne ennakko luulot on niin jumittuneita teidän puolella että ei niitä murreta vaikka mitä tekisi.

      Minä kun soitin muutamasta työpaikasta jonkun vuosi sitten ennen nykyistä työtäni HUOM TYÖTÄNI teen työtä ja maksan veroa niin kun esittäydyin kuka olen ,nimeni perusteella tiesivät minun olevan romani ja sanoivat työ on jo mennyt toiselle,, soitin hetken päästä jaana virtasen nimellä niin samainen paikka oli auki ja minua pyydettii työ haastateluun.

      Olen myös huomannut keskustelujen mielipitet tällä palstalla että hyvin usein sorrutte siihen että mustalainen ei tee työtä eikä maksa veroa se on niinku tärkein syy teillä meitä moittia vaikka teistä se johtuu että vaan jälkeen 60 luvulla syntyneiden lapsilla oli oikeus kouluun työtä ei saada teidän ennako vaivojenne takia.

      Mutta sitä en ymmärrä kun puhutaa rikoksista te väitätte mustalainen varastaa tekee veropetoksia ryöstää... joo niin ne jotkut tekee mutta ei kaikki 10.000 ja tekeekö valkolaiset tätä kyllä samassa junassa ollaan .
      Entä onko oikein kun suomalainen hullu isä tappaa koko perheensä sen takia kun on velkaantunut miksi ne viatomat lapsetki pitää tappaa?? Ja kun jammu teki pahaa kahdelle tytölle ja kun gladiatorit söivät miehen, jatkuvasti lapsiin kohdistunutta seksuaali rikosta ,milloin vanha äiti tai isä tapettu sauna illan kinan jälkeen koskenkorva pyörteessä. Minusta nämä on sietämättömiä rikoksia

      Ulkomailla teistä liikuu maine suomalaiset käyttää puukoa ja kosken korvaa ja syö makkaraa onpa hieno maine.

      Mutta tarkotukseni ei ole panetella eikä tuomita jumala on eräänä pvä jokaisen tuomari teemme hyvää tai pahaa mutta elä ennalta tuomitse sinäkään jos olet nähnyt viisi huonosti käytäytynyttä romania varkaan murhamiehen likaisen ym...niin et suinkaan ole nähnyt kaikkia 10.000

      • 12455667

        ttuo julli on kyllä kaaleita.ettekö tajua kun luette tuota


      • Minä vain

        Paljon asiaa oli tekstissäsi, mutta mistä olet saanut sen käsityksen, että oikein lailla olisi kielletty kouluun pääsy romaneilta ennen 60-lukua. Tuotapa en ole tiennytkään. Itse aloitin koulun vuonna 1961 ja sitä ennen olivat jo sisareni käyneet 5 ja 6 vuotta koulua. Hyvä kun romanit ottavat asiallisesti kantaa täällä mutta kannattaa tarkistaa tiedot ennenkuin kirjoittaa, koska vääristä tiedoista tulee taas vain valehtelijan nimi ja provosoijat saavat vain uutta vettä myllyynsä.
        Aloittaja nimimerkki "turhautunut julli" on mielestäni kyllä joku joka olisi mielellään kantaväestöön kuuluva, mutta joka kuitenkin kuuluu tähän parjattuun vähemmistöön, puoliksi tai kokonaan.


      • googlailija

        Eipä kieltänyt laki 60-luvulla koulunkäyntiä. Wikipedia kertoo:

        1800-luvulla romanien heikkoon asemaan alettiin kiinnittää huomiota. Romanikysymystä käsiteltiin säätyvaltiopäivillä, ja romaneja päätettiin yrittää sulauttaa valtaväestöön. Suomen itsenäistyttyä romanit saivat kaikki samat oikeudet kuin muutkin Suomen kansalaiset.

        Romanien työllisyystilanne kuitenkin heikkeni käsityöläisammattien menettäessä merkitystään ja yhteiskunnan teollistuessa. Työnsaanti edellytti yhä useammin ensin koulunkäyntiä, jota monet romanit vierastivat, koska yhteiskunnan virallinen tavoite oli yhä sulauttaa romanit valtaväestöön.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_romanit


    • ?????????!!!!!!!!

      Ulkomailla teistä liikuu maine suomalaiset käyttää puukoa ja kosken korvaa ja syö makkaraa onpa hieno maine. Kerro joku maa missä romaneista pidetään, oi kerro sinä "viisas" manne?

      • tenho hitler

        Voisikin tämän Suomen jakaa niin eristäisin monta kansanosaa ja ihmisryhmää toisistaan! Nyt ei ole kyse prosenteista vaan, että valkolaisista on eniten haittaa kun niitä on eniten. Muuhun en ota kantaa


    • Turhautunut julli1

      Romni 40. Aika varmalta tietopohjalta sinäkin näköjään puhut, kun kerran mielestäsi romaninaiset pesevät hameensa usein. Eipä vaan minun kohdalleni ole koskaan sattunut sellaisia romaninaisia, jotka oikeasti usein pesisivät hameitansa. Voin kuvitella sinun miettivän siellä että miksi osaan väittää tälläista? Sen takia, koska samat likatahrat roikkuu kuukaudesta toiseen romaninaisten hameista ja suurin osa likatahroista näyttää siltä, että varmasti lähtee pois pesussa, jos vain viitsisi vaivautua.

      Et siis itsekään ole tainnut tavata kaikkia 10.000 tuhatta romania, kun et tätä nähtävästi tiennyt. Ja juu, tottakai jokainen yrittää nyt likaa välttää, mutta se taas on aivan eri asia kuinka hyvin siinä kukin onnistuu. Suurimmalla osalla romaninaisista joita MINä olen nähnyt on kyllä hameensa helmat liihottanut maata pitkin, joten ei ne kyllä kovin puhtaat voi olla.

      Miksi vetoat menneisyyteen vuoteen 1960 kun puhutaan koulutuksesta. Jos vuonna 1960 romanit eivät saaneet käydä koulua, niin voin kertoa sinulle ilouutisen; nyt saavat! Joten pystytkö tosiaan vetoamaan tuolla argumentilla esimerkiksi tämän päivän nuorison luku- ja kirjoitustaidottomuuteen tai ylipäätänsä koulutustasoo?. Minäpä vastaan puolestasi... et. Miksi pitää siis tässä tapauksessa vedota menneisyyteen, kun ei se hyödytä mitään. Taas jälleen tulee mieleen vain kysymys ''Millä vuosisadalla romanit oikein elävät?''

      Niin ja kuinkakohan hyvä maine sitten teikäläisistä liikkuu niin suomessa kuin maailmallakin. Itse olen itseasiassa tälläkin hetkellä ulkomailla ja italialaiset kämppikseni kyllä tietää suomen mm. Nokiasta, Kimi Räikkösestä, saunasta, Angry Birdista ja The Rasmuksesta :)

      Tenholle vielä sellainen kysymys, että oletko koskaan kuullut sanaa suhteellisuus?

      • romni 40

        JULLILLE. miltä tieto pohjalta sinä puhut etteivät pesisi hametaan. Minä puhun kokemuksesta sinä luulosta ystävä hyvä. Ja miksi mainitsin menneisyyden niin siksi että te väitätte miksi ei osata niin akademista luku ja kirjoitus taitoa niin huomautin sinulle että ei meillä ole koulutus ollut sukupolvesta toiseen jotta olisi osannut niin kannustaa ja auttaa läksyissä . mutta ymmärän että sinä takerrut hameen helmoihin se kertoo sinusta jo paljon. Ja ne maineet on niin ja näin jokaisella on jonlunlainen mainen mutta se on ikävää kun ne yleistetään ja en tietenkää minä kaikkia 10.000 tunne mutta sinä et ilmesesti yhtäkään henkilökohtaisesti ja silti puhut korkealta.


      • Turhautunut julli
        romni 40 kirjoitti:

        JULLILLE. miltä tieto pohjalta sinä puhut etteivät pesisi hametaan. Minä puhun kokemuksesta sinä luulosta ystävä hyvä. Ja miksi mainitsin menneisyyden niin siksi että te väitätte miksi ei osata niin akademista luku ja kirjoitus taitoa niin huomautin sinulle että ei meillä ole koulutus ollut sukupolvesta toiseen jotta olisi osannut niin kannustaa ja auttaa läksyissä . mutta ymmärän että sinä takerrut hameen helmoihin se kertoo sinusta jo paljon. Ja ne maineet on niin ja näin jokaisella on jonlunlainen mainen mutta se on ikävää kun ne yleistetään ja en tietenkää minä kaikkia 10.000 tunne mutta sinä et ilmesesti yhtäkään henkilökohtaisesti ja silti puhut korkealta.

        Justiinsa juu. Pitäisiköhän sinun lukea viestini uudelleen Romni 40?
        Jos sinä siis peset hameesi "usein", niin peseekö silloin jokainen romani?
        Nimenomaan puhuin omasta henkilökohtaisiin kokemuksiin, joihin olen törmännyt halusin tai en.

        Ja tietääkseni minä en niihin helmoihin ole takertunut. Otin sen aloitusvistissä esille, koska romanit luulee olevansa niin puhtaita, mutta ei kuitenkaan ajattele asiaa ihan loppuun. Se oli se minun pointtini ja sitten sinä takerruit niihin helmoihin ja omiin pesukertoihisi, joihin minä olen sitten vain vastannut. Eli mitäs tuo kertoo sitten sinusta?

        Minä ainakin olen luku- ja kirjoitustaidon oppinut ihan koulussa, enkä vanhemmilta. Läksyihin voi kysyä myös opettajalta ja tarvittaessa apuopettajalta. Kyllä sitä keinot oppimiselle keksii, jos on vain tarpeeksi halukkuutta. Eihän mitään voi oppia, jos ei yritä... eihän? Enkä tälläkään nyt väitä etteikö kukaan romani haluaisi oppia tai ei opiskelisi jne. Ja yksi juttu vielä. Rivien välistä lukeminen ja niiden valikoitujen lauseiden omiin käyttötarkoituksiin vääntäminen ei ainakaan hyödytä mitään.


      • w4gegwewge
        Turhautunut julli kirjoitti:

        Justiinsa juu. Pitäisiköhän sinun lukea viestini uudelleen Romni 40?
        Jos sinä siis peset hameesi "usein", niin peseekö silloin jokainen romani?
        Nimenomaan puhuin omasta henkilökohtaisiin kokemuksiin, joihin olen törmännyt halusin tai en.

        Ja tietääkseni minä en niihin helmoihin ole takertunut. Otin sen aloitusvistissä esille, koska romanit luulee olevansa niin puhtaita, mutta ei kuitenkaan ajattele asiaa ihan loppuun. Se oli se minun pointtini ja sitten sinä takerruit niihin helmoihin ja omiin pesukertoihisi, joihin minä olen sitten vain vastannut. Eli mitäs tuo kertoo sitten sinusta?

        Minä ainakin olen luku- ja kirjoitustaidon oppinut ihan koulussa, enkä vanhemmilta. Läksyihin voi kysyä myös opettajalta ja tarvittaessa apuopettajalta. Kyllä sitä keinot oppimiselle keksii, jos on vain tarpeeksi halukkuutta. Eihän mitään voi oppia, jos ei yritä... eihän? Enkä tälläkään nyt väitä etteikö kukaan romani haluaisi oppia tai ei opiskelisi jne. Ja yksi juttu vielä. Rivien välistä lukeminen ja niiden valikoitujen lauseiden omiin käyttötarkoituksiin vääntäminen ei ainakaan hyödytä mitään.

        käytät tuota en minä yleistä kun puhun vain henk kohtasista kokemuksista ja perään kirjotat miten romanit luulee sitä ja tätä. en minä yleistä paaska marjat et yleistä varmaa sillo ku puhut vastaa mut sitte ku kohistat noita ennakkoluulojasi ni yleistäen sävellät menemään kuin mikäkin portin vartija

        ps en elä millää vuostuhannella tämä hetki on ainut mikä on todellisuutta kaikki muu on oman pääsi tuotosta 2013 ei tarkota mitään


      • Turhautunut julli...
        w4gegwewge kirjoitti:

        käytät tuota en minä yleistä kun puhun vain henk kohtasista kokemuksista ja perään kirjotat miten romanit luulee sitä ja tätä. en minä yleistä paaska marjat et yleistä varmaa sillo ku puhut vastaa mut sitte ku kohistat noita ennakkoluulojasi ni yleistäen sävellät menemään kuin mikäkin portin vartija

        ps en elä millää vuostuhannella tämä hetki on ainut mikä on todellisuutta kaikki muu on oman pääsi tuotosta 2013 ei tarkota mitään

        No juu, onhan tuokin tietysti yksi mielipide. Itse en vain kuitenkaan ole samaa mieltä.


    • Anonyymi

      kiviä on yhä olemassa ;) eletään siis nykyaikaa. mutta samaa kysymystä voisi valtaväestölle esittää, missä te oikein elätte, nainen onkin mies ja mies onkin nainen, lapsen varhaiskasvatus on värikäs seksi elämä yms
      eipä sillä ei mustalaisillakaan ole paljoa kehuttavaa, huonoon suuntaan on menty ja vauhilla. kenties pian kaikki samalla viivalla?

    • Anonyymi

      Kotikoulu. Oppivelvollisuus on ,koulupakkoa ei.

    • Anonyymi

      Hyvä, että osaa laskea kissan ulos

    • Anonyymi

      Muutaman kanssa olen joutunut tekemisiin ja kyllä ne varsinkin miehet on vähän outoja.Tuntuu että ihan normaaleista asioista loukkaannutaan ja ruvetaan uhkailemaan.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3151
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      109
      2569
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      381
      2477
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2065
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1887
    6. 172
      1309
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1297
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1121
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      980
    Aihe