pyyhekuivain

sartsa63

Olemme tekemässä kylppäriremonttia ja tarkoitus on vaihtaa vanha rättipatteri pyyhekuivaimeen (käyttöveteen kytketty). Kyse on rivitalosta, ei lattialämmitystä ja taloyhtiö vaatii, että uusi patteri on vähintään samantehoinen kuin vanha. Saunassa on patteri ja ongelmana on ollut, että kesäisin kylppärissä on liiankin kuuma. Vanhasta rättipatterista ei käy ilmi teho, on sellainen, jossa putket kiertää takana ja edessä pelti, koko 40x60 cm. Ajattelimme Sentakia LC-5 kuivainta, olisikohan se sopiva?

37

6945

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+6

      Minkä kokoinen vanha patteri on? Patterin teho ei saa olla yli 200W nykyään.

    • houhou2

      No se ei vanhoja koske kuin asta kesäkuussa.

    • 3+6

      Asta taisi olla joku myrsky joskus, mutta sekin taisi olla heinäkuussa..?
      Jos teet remonttia, niin rakennusmääräykset koskevat yhtä lailla kuin uusissakin, tokihan niissä otetaan huomioon remontin laajuus yms, mutta tuollainen patterin asennus on melko selkeä homma.

    • 150-200 W

      Kyllä tuollaisesta läpyskästä lähtee ainakin 150 W ja voi mennä jopa 200 W pintaan, jos/kun kiertoveden lämpötilaa on nostettu nykysuositusten mukaisesti yli 55 °C. Mitoitustaulukot tuppaa olemaan 55/50 lämpötiloille...

      Onko kylppäri ulkoseinällä? Jos ei, niin ei sillä mitään niin polttavaa lämmitystarvetta ole. Samoin, jos sinne tulee sähköinen lattialämmitys, niin sillähän vajeen saa paikattua.

      Tehokkaat rättipatterit ovat tosiaan siitä keljuja, että ne lämmittävät KPH:n kesällä 30 -lukemiin, koska nykyään ei kiertoa enää saa sulkea. Ex. kämpässä oli just tällainen aivopieru eli liki 200 W patteri KPH:ssa ja saunassa -> lämmöt paukkupakkasilla 24, nollakeleillä 26 ja kesällä >30 °C.

    • Äöngfdgk

      Jättäisin kyllä kokonaan pois. Täysin turhaa rahankulua ja tosiaan kesällä sauna. Ja muutenkin sähkökäyttöinen parempi.

    • kari789

      LC-5 kuivaimen teho on 90 W.

    • nautiskelija2

      Minulle laitettiin juuri käyttöveteen kytketty rättipatteri putkiremontin yhteydessä ja olen ollut tosi tyytyväinen. Se lämmittää kylppärin noin asteen muuta asuntoa lämpimämmäksi (asunto 21, kylppäri 22 astetta) ja tuntuu, että ilma kiertää paremmin ja lattia kuivuu nopsasti, vaikka lattialämmitystä ei olekaan.

      On ihanaa, kun tulee suihkusta ja voi kietoa ympärilleen patterilla lämmenneen pyyhkeen. Mmmm... Aika näyttää, tuleeko kesällä liian kuuma. Patterin teho on 90 W.

    • houhou2

      3 6 tiedoksi, että ei ole ollut pakko käyttää uusia määräyksia korjaamiseen ennen lakiuudistusta.

    • 3+6

      Miksi laissa sitten sanotaan näin:

      Maankäyttö- ja rakennuslain 13 § 3. mom. ”Rakentamismääräys
      -
      kokoelman määräykset koskevat uuden rakennuksen rakentamista.
      Rakennuksen korjaus- ja muutostyössä määräyksiä sovelletaan,
      jollei määräyksissä nimenomaan määrätä toisin, vain siltä osin
      kuin toimenpiteen laatu ja laajuus sekä rakennuksen tai sen osan
      mahdollisesti muutettava käyttötapa edellyttävät.”

      ???

    • sartsa63

      Osaisiko joku laskea nykyisen rättipatterin tehon (käyttöveteen kytketty)?

      Koko (korkeus x leveys) 40x60 cm.

      Edessä peltikuori ja takana kiertää 4 rivissä 14 mm paksu kupariputki. Valitettavasti nykyisessä patterissa ei ole tietoa valmistajasta eikä tehosta

    • sen kun sulkee...

      Voihan sen sulkea kun sulkee. Tästähän alkaa tietysti legionellahöpinät joita on täällä aikoinaan jauhettu kyllästymiseen asti (faktoilla todistellen) mutta todellisuudessa hyvin teoreettinen asia että koko legionellaa edes syntyy, saati joku siihen sairastuu saati kuolee. Täällä kun legionella tuntuu olevan joku keuhkoruttoon tai tuberkuloosiin rinnastettava tauti joka "tarttuu ja tappaa kaikki lähes varmasti".

      Itse ainakin suljen rättipatterin joka kesäksi. Pahaksi onneksi ei ole talossa vielä kukaan vielä sairastunut saati kuollut legionellaan tämän härskin, räikeän ja ehdottoman laittoman toimeni seurauksena.

    • Lvi mies

      Tomit väärin, käyttöveteen liitettyä vesipatteria ei saa sulkea bakteerivaaran takia, eikö mene päähäsi, kun asiat tiedät ja silit suljet patterin
      Tarvitaanko siihen kuolonuhreja, koita ymmärtää aikuinen ihminen!

      • :DDDDDDD

        :DD ja sieltä ensimmäinen vainoharhainen "legionellamies". ei tullut yllätyksenä


      • Niin!

        Niin, sinä edesvastuuton moukka! Varmaan vesihanaakaan ei saa sulkea bakteerivaaran takia. Vesihän ehtii kierron jälkeisessä haarassa putkessa aina jäähtymään, johon syntyy välittömästi bakteerikasvusto, joten on erittäin vastuutota sulkea hana käytön jälkeen. Tarvitaanko siihen kuolonhreja että ymmärtää tuollaisen asian? Yrittäkää aikuiset ihmiset ymmärtää miten räikeää, vastuutonta ja ehdottoman laitonta on sulkea hanaa käytön jälkeen välittömän ja erittäin vaarallisen bakteerivaaran takia!


    • alaa tutkinut

      Älkää sulkeko kylpyhuoneen/saunan vesipatteria, sen pitää olla aina auki eli vesikierrossa, muuten bakteerivaara. Vastuuttomat ppäät täällä vähättelee asiaa.

      • alaa tutkinut

        Älkää myöskään sulkeko koskaan suihkun eikä pesualtaan vesihanaa! Se pitää olla aina auki kuumalla vedellä jotta vesi ei jää seisomaan putkiin missään kohtaa! Muuten bakteerivaara. Vastuuttomat ppäät täällä vähättelee asiaa!


    • alaa tutkinut

      Joku siis matkii ja leikkii vakavalla asialla, minä tähdennän, että vesikiertoista patteria ei saa sulkea, hanasta en puhu mitään PELLE...
      Ota selvää Lvi suunnitelijoilta, patterin kierron pitää olla auki bakteerivaaran takia

      • alaa EI tutkinut

        Yhtä vakava asia on myös hanan sulkeminen vaikka SINÄ et siitä puhunut. Äärimmäisen vaarallinen legionellabakteerikasvusto syntyy myös lämpimän veden putkeen, joten virtaus on oltava samalla logiikalla siinäkin jatkuva ettei bakteerikasvustoa synny. Ei legionellabakteeri tiedä onko kyseessä suljettu kiertovesipatterin haara vai hanalle menevä lämpimän veden haara, sinnekin se syntyy aivan samalla tavalla. PELLE! Hana täytyy siis olla aina auki, ettei erittäin tappava ja helposti tarttuva legionellabakteerikasvusto pääse syntymään putkistoon. PELLE!

        (Vai olisiko kuitenkin niin, että bakteerin syntyminen rättipatteriin on kuitenkin aika teoreettinen mahdollisuus, koska tuollaisia hanan aukipito-ohjeitakaan ei oikeasti ole annettu, koska ei se bakteeri oikeasti lämpimän veden haaraankaan synny edes sen kolmen kuukauden Thaimaan matkan aikana kun kukaan ei ole asunnossa käyttämässä vettä.)

        PELLE!


    • alaa tutkinut

      Idiootti, älä matki nimimerkkiäni, käyttöveteen liitettyä patteria ei saa sulkea, koska sulkeminen aiheuttaa legioona bakteerivaaran. Pitääkö tämä piirtää päähäsi?
      Tämä on virallista tietoa ja kaltaisesi Pelle, puhuu, jostakin vesihanasta..Vastuuttomat idiootit sulkevat siis patterin ja aiheuttavat muillekin bakteerivaaran. Mene kouluun ja opettele lukemaan säännöt ja ajattelemaan.

      • miksi?

        Kerro nyt asiaa tutkineena ammattilaisena, miksi legionella syntyy vain rättipatteriin, mutta ei lämpimän veden putkeen, jossa seisoo vesi? Tähän ei ole kukaan vielä osannut vastata tyydyttävästi, mutta nyt kun meillä on ammattilainen asiaa tutkinut (sinä) paikalla, niin vastaus saataneen tähänkin?


      • alaa EI tutkinut

        Ei sitä tarvitse mitenkään erityisemmin tutkia, että tietää tuon iänikuisen fraasin "legionella syntyy kun rättipatteri suljetaan". Mutta etpä sinäkään mitään muuta osaa asiaan sanoa, vaikka olet "asiaa tutkinut". Saanko linkin tutkimukseesi? EI tuollainen "pellettely" vahvista käsitystä asiaa tutkineesta ammattilaisesta. Joten pistäpä nyt niitä faktoja pöytään. Tutkimuksestasi varmasti löytyy niitä?

        Mistä legionella "syntyy" rättipatteriin? Eikö sen pidä jostain sinne tulla? Ei kai se tyhjästä synny? Eikö kunnallisen vesilaitoksen vesi ole tavallisesti desinfioitu niin, että sen mukana bakteereita ei kiinteistölle tule? Eikö bakteerien lisääntyminen edellytä veden ravinnepitoisuuden lisääntymistä veteen pääsevän tai kertyvän orgaanisen aineen johdosta? Mistä sitä pääsee sinne? Kuinka monta legionellatapausta vuosittain Suomessa tavataan? Kuinka monta näistä on peräisin kiinteistöjen vesilaitteistoista ja kuinka monta esim. ulkomailta? Kuinka moni näistä legionellatartunnan saaneista on sairastunut tai kuollut?

        Lisäksi, miksi legionella syntyy/lisääntyy vain silloin, kun rättipatteri suljetaan omatoimisesti, ja patterin veden lämpötila laskee alle 55C:een? Seisoohan vesi kytkentäjohdoissakin (kierrosta otetuissa hanoille menevissä haaroissa), ja jäähtyy aika nopeasti hanan sulkemisen jälkeen huoneenlämpöön.

        Ja vanhoissa pientaloissa, joissa ei ole lämpimän käyttöveden kiertoa, jäähtyvää vettä on putkissa vielä enemmän. Joku voi olla viikkoja/kuukausia poissa kotoa tai esim. vuokra-asuntoja muuten tyhjillään, jolloin vesi varmasti lämminvesiputkissa jäähtyy. Miksei synny legionellaa?

        Jos et osaa vastata näihin, ja perustella kunnolla, ja esittää lähteitä väitteidesi tueksi ja jatkat vain "pellettely"linjalla, en pidä väitteitäsi enkä sinua minään. Että alapa vastailla. Todennäköisesti vastaukseksi tulee kuitenkin, jotain "mene kouluun pelle, et sinä ymmärrä vaikka miten selittäisi" -soopaa.


    • sen kun sulkee...

      "Tästähän alkaa tietysti legionellahöpinät joita on täällä aikoinaan jauhettu kyllästymiseen asti (faktoilla todistellen) mutta todellisuudessa hyvin teoreettinen asia että koko legionellaa edes syntyy, saati joku siihen sairastuu saati kuolee. Täällä kun legionella tuntuu olevan joku keuhkoruttoon tai tuberkuloosiin rinnastettava tauti joka "tarttuu ja tappaa kaikki lähes varmasti"."

      No kappas vaan! Täällähän ollaan päästy taas vauhtiin, eli asian ytimeen, kuten vähän uumoilinkin. Kuinka yllättävää! No mutta nämä ovat aina yhtä mielenkiintoista luettavaa, kun ei nämä "legionellamiehet" sitten kuitenkaan koskaan osaa asiaansa perustella, kunhan jankuttavat samaa, ja sitten aletaan haistattelemaan kun alkaa pänniä, kun ei niitä perusteluita nyt oikein olekaan.

      Mutta jatkakaa siis!

      Tästä lisää iltaluettavaa aiheesta: http://keskustelu.suomi24.fi/node/10947989 Miksei tuotakin keskustelua vielä voisi jatkaa? Olisihan tuossakin vielä käsiteltävää teille?

    • LVi mIes

      Jokainen voi omassa pientalossaan tehdä mitä huvittaa, mutta tässä rättipatterin sulkemisessa on kyse kerrostalon lämpimään käyttöveteen liitetystä rättipatterista, sitä ei saa sulkea kesälläkään.
      Kyllä asiasta löytyy tietoa jos viitsii hakea ja Lvi-suunnittelijoiden ohje on tämä patteria ei saa sulkea,koska bakteerivaara.
      TÄMÄ näyttää joidenkin olevan vaikea tajuta, nämä samat tyypit pitävät varmaan aina päällä, pyykin ja astianpesukoneen hanojakin,eli jatkuva paine päällä ja jos vahinko tulee niin vakuutus ei korvaa. Rättipattriasiassa on kyse muidenkin asukkaiden terveydestä

      • sartsa63

        palataan alkuperäiseen kysymykeen:
        Olemme tekemässä kylppäriremonttia ja tarkoitus on vaihtaa vanha rättipatteri pyyhekuivaimeen (käyttöveteen kytketty). Kyse on rivitalosta, ei lattialämmitystä ja taloyhtiö vaatii, että uusi patteri on vähintään samantehoinen kuin vanha. Saunassa on patteri ja ongelmana on ollut, että kesäisin kylppärissä on liiankin kuuma. Vanhasta rättipatterista ei käy ilmi teho, on sellainen, jossa putket kiertää takana ja edessä pelti, koko 40x60 cm. Kupariputki kiertää 4 tasossaa 14mm. Ajattelimme Sentakia LC-5 kuivainta, olisikohan se sopiva?


    • M.Yyjä

      Myyjä/valmistaja osaa kyllä kertoa kun niiltä kysyy. Täällä oleville on liian vaikea juttu.

    • isänn AIT

      Olen ollut kiinteistöalalla 30 vuotta ja aina on rättipattereita suljettu kesäksi useissa kymmenissä taloissa, eikä varmasti yhtään leginellatapausta ole ilmennyt eli jatketan samaan malliin ja niin myös ohjeistetaan asukkaita.

      • 3+#4

        Minäkin olen ajanut miljoona kilometriä autolla, enkä ole kertaakaan turvavyötä käyttänyt, eikä mitään ole sattunut.

        Siinä on kyllä ammattitaitoinen isännöitsijä. Olemme ylpeitä sinusta.


      • isännAIT
        3+#4 kirjoitti:

        Minäkin olen ajanut miljoona kilometriä autolla, enkä ole kertaakaan turvavyötä käyttänyt, eikä mitään ole sattunut.

        Siinä on kyllä ammattitaitoinen isännöitsijä. Olemme ylpeitä sinusta.

        Heh heh ja hah hah. Minäkin olen kävellyt liukkaalla kelillä satoja kilometerjä, enkä ole kertaakaan kaatunut.


      • vastauksia?
        isännAIT kirjoitti:

        Heh heh ja hah hah. Minäkin olen kävellyt liukkaalla kelillä satoja kilometerjä, enkä ole kertaakaan kaatunut.

        Meneehän tuo legionellahöpötys kieltämättä aika hysteeriseksi tietyillä henkilöillä.

        Vastatkaapa nyt legionellamiehet näihin jo aiemmin kysyttyihin, mihin aina jätätte vastaamatta, vaikka olette niiiiin asiantuntijoita ja paasaatte tuosta legionellasta, luulisi että "alaa tutkineella" olisi tällaisiin peruskysymyksiin vastaukset, mutta eipä kuulunut:

        Mistä legionella "syntyy" rättipatteriin? Eikö sen pidä jostain sinne tulla? Ei kai se tyhjästä synny? Eikö kunnallisen vesilaitoksen vesi ole tavallisesti desinfioitu niin, että sen mukana bakteereita ei kiinteistölle tule? Eikö bakteerien lisääntyminen edellytä veden ravinnepitoisuuden lisääntymistä veteen pääsevän tai kertyvän orgaanisen aineen johdosta? Mistä sitä pääsee sinne? Kuinka monta legionellatapausta vuosittain Suomessa tavataan? Kuinka monta näistä on peräisin kiinteistöjen vesilaitteistoista ja kuinka monta esim. ulkomailta? Kuinka moni näistä legionellatartunnan saaneista on sairastunut tai kuollut?

        Lisäksi, miksi legionella syntyy/lisääntyy vain silloin, kun rättipatteri suljetaan omatoimisesti, ja patterin veden lämpötila laskee alle 55C:een? Seisoohan vesi kytkentäjohdoissakin (kierrosta otetuissa hanoille menevissä haaroissa), ja jäähtyy aika nopeasti hanan sulkemisen jälkeen huoneenlämpöön.

        Ja vanhoissa pientaloissa, joissa ei ole lämpimän käyttöveden kiertoa, jäähtyvää vettä on putkissa vielä enemmän. Joku voi olla viikkoja/kuukausia poissa kotoa tai esim. vuokra-asuntoja muuten tyhjillään, jolloin vesi varmasti lämminvesiputkissa jäähtyy. Miksei synny legionellaa?


    • 23e4rtyhujik

      "Kuinka monta legionellatapausta vuosittain Suomessa tavataan?"

      Tiukkojen määräysten ansiosta niitä ei juuri tavata. Jos kaikki ajattelisivat kuten isännöitsijä ylempänä kirjoittaa, niin mieti mitä sitten kävisi.

      Uteliaisuutta tuntuu löytyvän ja nettiyhteyskin kaikesta päätellen on olemassa, niin käypä lueskelemasta internetin syövereistä noita asioita. Sieltä saat vastauksen jokaiseen kysymykseesi.

      • niinpä...

        Kyse oli siitä että te legionellamiehet sivuutatte järjestelmällisesti tarkenntavat kysymykset aiheesta, joka kertoo jotain todellisesta tietämyksen tasosta. Vaikka uho on kova ja kutsutaan itseään "alaa tutkineeksi" tms. niin eipä sitä tietoa sitten tarkemmin kysyttäessä olekaan. Ja et tehnyt poikkeusta sinäkään. Netistä löytyy kaikenlaista ja kuka vaan voi esittää asiantuntijaa netistä etsimillään tiedoilla, mutta osa noista kysymyksistä oli sellaisia joihin ei netistä löydy vastauksia eikä jostain kumman syystä teiltä "asiantuntijoiltakaan".


      • 9+8
        niinpä... kirjoitti:

        Kyse oli siitä että te legionellamiehet sivuutatte järjestelmällisesti tarkenntavat kysymykset aiheesta, joka kertoo jotain todellisesta tietämyksen tasosta. Vaikka uho on kova ja kutsutaan itseään "alaa tutkineeksi" tms. niin eipä sitä tietoa sitten tarkemmin kysyttäessä olekaan. Ja et tehnyt poikkeusta sinäkään. Netistä löytyy kaikenlaista ja kuka vaan voi esittää asiantuntijaa netistä etsimillään tiedoilla, mutta osa noista kysymyksistä oli sellaisia joihin ei netistä löydy vastauksia eikä jostain kumman syystä teiltä "asiantuntijoiltakaan".

        Ehkä juuri sen takia sinua viisaammat ovat keksineet noita ikäviä määräyksiä, ettei sinun poloisen tarvitse miettiä tuollaisia asioita. Riittää kun teet ohjeiden mukaan.


      • mmm... m.
        niinpä... kirjoitti:

        Kyse oli siitä että te legionellamiehet sivuutatte järjestelmällisesti tarkenntavat kysymykset aiheesta, joka kertoo jotain todellisesta tietämyksen tasosta. Vaikka uho on kova ja kutsutaan itseään "alaa tutkineeksi" tms. niin eipä sitä tietoa sitten tarkemmin kysyttäessä olekaan. Ja et tehnyt poikkeusta sinäkään. Netistä löytyy kaikenlaista ja kuka vaan voi esittää asiantuntijaa netistä etsimillään tiedoilla, mutta osa noista kysymyksistä oli sellaisia joihin ei netistä löydy vastauksia eikä jostain kumman syystä teiltä "asiantuntijoiltakaan".

        Kyllä legionellamiehillä on helppoa. Sen kun paasaa perus-legionella-paasaukset (jotka jokainen tietää, ja esittää asiantuntijaa), niin lopusta ei tarvitse huolehtia. "Äärettömön vaarallinen legionella syntyy AINA ja VÄLITTÖMÄSTI kun (vain ja ainoastaan) rättipatteri räikeän laittomasti suljetaan (kuuman veden kytkentäputkiin se ei voi syntyä vaikka olisi viikkoja käyttämättä vettä)". Sen enempää ei tarvitse "asiantuntijan" ja "alaa tutkineenkaan" tietää (eikä tiedäkään). Näillä mennään.


      • +34
        mmm... m. kirjoitti:

        Kyllä legionellamiehillä on helppoa. Sen kun paasaa perus-legionella-paasaukset (jotka jokainen tietää, ja esittää asiantuntijaa), niin lopusta ei tarvitse huolehtia. "Äärettömön vaarallinen legionella syntyy AINA ja VÄLITTÖMÄSTI kun (vain ja ainoastaan) rättipatteri räikeän laittomasti suljetaan (kuuman veden kytkentäputkiin se ei voi syntyä vaikka olisi viikkoja käyttämättä vettä)". Sen enempää ei tarvitse "asiantuntijan" ja "alaa tutkineenkaan" tietää (eikä tiedäkään). Näillä mennään.

        Sekös sinua harmittaa. Eipä ole muutem hirveästi tullut päinvastaistakaan faktaa.


    • Akka V1ttuili

      Patteriverkostoon kytketty kylppärin lattialämmitys on /ceestä.
      4 vuotta katselin, purkasin ja laitatin vastukset.
      Ääliön touhua, edes ehdottaa tuollaista. S#anan rööripellet.

      • Patterivesi_lattiaan

        eipä ole kun on olemassa termostaatti joka kytketään lattialämmityksen jälkeen ja se säätää siellä kulkevan veden määrän ulostulevan lämpötilan mukaan.
        LVI liikkeistä löytyy


    • Lopetetaan vouhotus

      Elämä on..... riskejä on monenalaisia, eikä silti kaikkia riskialttita toimintoja voi kieltää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1991
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1898
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1485
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1153
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe