haulikon patruunat

eläkeskönö

Mitenkähän kauan haulikon patruunat on ampumakelpoisia, kun niitä on säilytetty aina kuivassa paikassa? Minulla on mökillä patruunoita metallisessa ase- ja patruunakaapissa ja siellä on kuivat olosuhteet. Eikö ne ole kuitenkin täysin suljettuja ja vielä jollain lakantyyppisellä aineella päällystettyjä. Olin merillä muutamia vuosia, eikä niille ollut käyttöä, kun lomakaan ei ei osunut sorsastusaikaan. Olisko ruuti voinut esim. paakkuuntua vaaralliseen muotoon?

9

1333

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 17+15

   paukut ei mene muutamassa vuodessa mihinkään. muutama kymmenen vuotta ja sitten saattaa jo alkaa laukeamattomia löytyy. siinä ajassa metallikannat ja nallit saattaa ruveta hapettumaan piloille.
   savuton ruutihan on koostumukseltaan tuollaisia kovia rakeita, eikä se tietääkseni paakkuunnu lainkaan. mustaruuti asia erikseen.

   • jaripuikka

    Paakkuuntuu se savutonkin, kun aikaa antaa. Yleensä vaan vaatii hyvissä olosuhteissa sen min. 50 vuotta.

    nimim. sota-ajan ylijäämiäkin paukutellut


   • erämiesh
    jaripuikka kirjoitti:

    Paakkuuntuu se savutonkin, kun aikaa antaa. Yleensä vaan vaatii hyvissä olosuhteissa sen min. 50 vuotta.

    nimim. sota-ajan ylijäämiäkin paukutellut

    En tunne yhtään erämiestä joka ampuu vuoden vanhoja patruunoita. Kerran ampuin edellis vuoden patruunan winchester super speed magnum nii supistaja räjähti.


   • olikohan tuo
    erämiesh kirjoitti:

    En tunne yhtään erämiestä joka ampuu vuoden vanhoja patruunoita. Kerran ampuin edellis vuoden patruunan winchester super speed magnum nii supistaja räjähti.

    supistaja kunnolla paikallaan? patruunat eivät varmasti vuodessa mene miksikään, magnum on sentään tuhdimpi lataus mitä 36 tai 40 gramman lataus, en ole tehdalatauksissa törmännyt koskaan virheellisiin patruunoihin 29 vuoden aikana.


  • ammuttu1

   nykyset muovikuorelliset säilyy mailman tappiin asti.ja vanhat pahvihylsyisetkin kestää mainiosti lämmönvaihteluja(kosteutta,ym)kunhan ei ihan vedessä uita.viimevuona ammuskelin abaut 4v vanhoja paukkuja,eikä mitiä hätiä:)

   • 19+18

    4 vuotta ei tunnu missään, eikä vielä 10. Mutta jos urakalla rupeat ampumaan esim. 40 vuotta vanhoja paukkuja, niin varmasti löydät myös laukeamattomia. Ei ne paukut ikuisuuksia kestä vaikka hyvissä olosuhteissa säilytettäis.


  • jallu ja pullo

   Itselläni on vuonna 1986 ostettuja lyijyhaulilla (numero 5) olevia paukkuja ja hyvin toimivat vieläkin. Joissakin kannoissa on kyllä hapettumisen merkkejä mutta paukut toimivat silti moitteettomasti, no voihan se olla että ruuti ei ole enää yhtä terhakkaa kuin 80-luvulla.

  • laatikollinen pateja

   Onko noissa 80 luvun vanhoissa haulikonpateissa mitään vaaraa että voi jysähtää silmille. Esim. jos tulee ns suutari ja alat poistamaan sitä aseesta?

   • jos tulee

    klikki niin kannattaa muistaa se 5-10 sekunnin varoaika jos sattuu sytytys toimimaan viiveellä, sen jälkeen nopea vilkaisu nalliin jos hyvä isku paukku järveen tai suohon, ei kannata ottaa riskiä että joku löytää ja työntää taskuun.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   170
   2346
  2. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1772
  3. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   5
   1354
  4. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   126
   1131
  5. Kyllä minä sen myönnän

   että minua varmasti joskus vtuttaa jos ja kun sinulla on joku, toivottavasti joku hyvä, ettet pilaa elämääsi. Ajattele järkevästi ja rauhoitu joskus
   Ikävä
   46
   956
  6. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   368
   941
  7. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   319
   900
  8. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   80
   849
  9. Saavuttamattomalle

   Leikin kotia täällä ja sydän vaeltaa jossain..
   Ikävä
   51
   831
  10. Hyvää yötä

   Mukavimmalle miehelle. Vältän yhtä tiettyä sanaa kun heti sotketaan.
   Ikävä
   98
   696
  Aihe