aikuisuus

minä

Koska teidän mielestänne alkaa aikuisuus. Siis onko 18-vuotias jo aikuinen? Vai tuleeko aikuiseksi vasta 20-vuotiaana? Vai onko se ihmisestä kiinni? Mielestäni 18-vuotias ei vielä voi olla aikuinen, koska mikäli nuori opiskelee niin vanhemmat ovat elatusvelvollisia kunnes lapsi täyttää 20vuotta. Vanhempien tulot vaikuttavat myös siihen asti, kun lapsi täyttää 20vuotta esim.opintotukea haettaessa.
Pitäisikö tätä epäkohtaa mielestänne muuttaa? Jos 18-vuotias on kerran täysi-ikäinen niin miksi vanhempien tulot vaikuttavat, miksi vanhemmat silti elatusvelvollisia?
Mielipiteitä??

9

1236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ranch

      Kaksi täysin eri asiaa

    • joku

      Täysi-ikäinen on siinä 18vuotiaana, mutta aikuinen ei välttämättä koskaan.

    • tyttö

      Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että jos on kerran täysi.ikäinen niin miksi kummassa vanhemmat ovat vielä elatusvelvollisia, ja miksi heidän tulot katsotaan. Jos olet vaikka 19-vuotias etkä asu enää kotona, niin vanhemmat ovat elatusvelvollisia, mutta kuinka monen vanhemmat maksavat täysi-ikäisen elämisen? Harvat. Ja silti heidän tulot katsotaan myös osaksi sinun tulojasi.

      • joku

        Tuo 20vuotiaaksi porukat elatusvelvollisia on enempi opiskelijoiden ongelma.


      • tyttö
        joku kirjoitti:

        Tuo 20vuotiaaksi porukat elatusvelvollisia on enempi opiskelijoiden ongelma.

        Entä sitten. Kyllä se on mielestäni väärin, että jos alle 20-vuotias ei enää asu kotona, niin vanhempien tulot katsotaan silti. Tästä hyvänä esimerkkinä kaverini. Asuu usean kilometrin päässä vanhemmistaan, vanhemmat ei anna rahaa, mutta hän ei myöskään saa ollenkaan opintotukea, koska vanhempien tulot ovat liian suuret. Hän on 19-vuotias ja asuu vuokralla. Mistäs ne vuokrarahat pitäisi ottaa? Ja millä pitäisi elää? Pyhällä hengelläkö?


      • Meeri
        tyttö kirjoitti:

        Entä sitten. Kyllä se on mielestäni väärin, että jos alle 20-vuotias ei enää asu kotona, niin vanhempien tulot katsotaan silti. Tästä hyvänä esimerkkinä kaverini. Asuu usean kilometrin päässä vanhemmistaan, vanhemmat ei anna rahaa, mutta hän ei myöskään saa ollenkaan opintotukea, koska vanhempien tulot ovat liian suuret. Hän on 19-vuotias ja asuu vuokralla. Mistäs ne vuokrarahat pitäisi ottaa? Ja millä pitäisi elää? Pyhällä hengelläkö?

        Kaverisi kannattaa ehdottomasti yrittää keskustella vanhempiensa kanssa heidän elatusvelvollisuudestaan. Laki on nimittäin ehdottomasti tarkoittanut, että kaverisi vanhemmat avustaisivat häntä.

        Jos vanhemmat eivät suostu hoitamaan velvollisuuttaan. Kannattaa ruveta hoitamaan asiaa viranomaisteitse.

        Laki on minustakin varsin ongelmallinen. Sinänsä se voisi toimiakkin, että vanhemmat todella elättäisivät lapsensa 20-vuotiaiksi asti, jos tavat ja asenteet olisivat erilaiset. Mutta suuri osa vanhemmista ei edes tiedä moisesta elatusvelvollisuudesta jolloin nuori jää kaikkien tukien ulkopuolelle.


    • Sanna

      No aikuisuus periaatteessa alkaa 18-vuotiaana siinä mielessä että on vapaa päättämään omista asioistaan itse ja on myös vastuussa kaikesta ihan itse. Harva 18-vuotias tosin on vielä henkisesti aikuinen.

      Noista opintotukijutuista en muista mutta muistaakseni niissä on 20v tuo ikä että siihen asti vanhempien tulot vaikuttaa. Se ei tosin tarkoita sitä että vanhemmat olis elatusvelvollisia sinne 20 ikävuoteen asti, vaan vanhempien elatusvelvollisuus päättyy 18-vuotiaana. Käytännössähän monet vanhemmat silti vielä asuttavat kotonaan yli 18-vuotiaita nuoria ihan ilmaiseksikin.

      En itsekään toisaalta ymmärrä, että miksi vanhempien tulot eri paikkakunnalla opiskelevan nuoren asumistukeen ja opintotukeen vielä vaikuttavat. Monet vanhemmat, vaikka olisivat vauraitakin, eivät kuitenkaan kovinkaan avusta nuoriaan opiskelussa vaikka heidän ilmeisesti katsotaan niin alle 20 vuotiaalle nuorelleen tekevän. Eli nuorelta evätään opinto/asumistukea vanhempien tulojen takia vaikkeivat vanhemmat edes avustaisi rahallisesti nuoren opiskeluja.

      Omilla vanhemmillani on niin pienet tulot että saan opintotukeni varmaankin niin korkeana kuin mahdollista, olen 18v. Toisaalta en kyllä keksi tähän parempaakaan systeemiä, miten nuorten opiskelijoiden opintotuki/asumistuki sitten laskettaisiin.

      • riina

        Olet väärässä. Mikäli nuori opiskelee 2-asteen oppilaitoksessa niin vanhemmat ovat elatusvelvollisia siihen asti, että nuori täyttää 20vuotta, tästä johtuu myös se, että vanhempien tulot katsotaan siihen saakka. Olen samaa mieltä aloittajan kanssa, eli homma ei toimi niinkuin sen pitäisi, koska harvat vanhemmat elättävät lapsiaan tuohon 20vuoden ikään asti.


    • Kfkffld

      Mielestäni aikuisuus alkaa silloin kun elämäntilanne ei ole enää sellainen niinkuin nuoruudessa.

      Eli aivan eri asia kuin täysi-ikäisyys.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      313
      2859
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2203
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1651
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      189
      1541
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1345
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1243
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1094
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      20
      1092
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      921
    Aihe