Osaimetys - hyödytöntäkö?

Yks äiti

Olen 3 vkoa vanhan vauvan äiti ja lapseni on ensimmäisten päivien jälkeen ollut osaimetyksellä. Maiitoa ei tullut riittävästi johtuen aikaisemmasta rintojen alueen sairaudesta. Osaimetys on neuvolan suosittelamaa ja he ovat myös laskeneet sopivat lisäruokamäärät.

Alussa neuvola oli hyvin negatiivinen osaimetyksen suhteen ja suosittelivat suoraan joko lopettamaan kokonaan tai yrittämään hampaat irvessä, kunnes tilanne on toivoton (= vauva laihtunut liikaa). Siirryin kuitenkin osaimetykseen, koska se onnistui hyvin ja juo mielellään rinnoista.

Nyt olen itsekin alkanut epäillä osaimetyksen järkeä. MIten on imetyksen terveyshyötyjen laita, kun vauva kuitenkin juo myös korviketta? Onko koko imetys näin turhaa

10

1945

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juupena

      Heippa.

      Minäkin olen osittaisimettänyt.
      Neuvolassa sanoivat, että joka ikinen pisarakin äidinmaitoa on hyödyksi lapselle :)

      Hyvässä lykyssä jossain vaiheessa korvike jää pois. Meiltä jäi korvike n.1kk kiinteiden aloituksesta.

      Imetys ei ole koskaan turhaa. Osittaisimetys on rankkaa. Meillä oli hirveä taistelu ettei ala suosimaan pulloa. Tsemppiä!

    • jatka toki!

      Oi, toki osittaisimetyksestä on hyötyä! Kaikki äidinmaito on vauvalle hyväksi ja muistathan, ettei imetys ole vauvalle pelkkää ruokintaa vaan myös yksi läheisyyden muoto. :) Vauva saa maidostasi vasta-aineita ja muitakin ravintoaineita juuri oikeassa suhteessa. Jos teillä siis imetys onnistuu hyvin, niin jatka toki! Joskus käy tosiaan niinkin kivasti, että siinä vaiheessa kun kiinteät tulevat mukaan kuvioon niin osittaisimetetty vauva voi siirtyä saamaan pelkästään äidinmaitoa, koska kiinteiden ohella maito voi riittää aivan hyvin eikä korviketta enää tarvita. Mukavia imetyshetkiä!

      • eiksjuu2

        Ja hyvää se imetys tekee äidin ja lapsen suhteelle!


    • Yks äiti

      Kiitos kannustuksesta! Lapsi todellakin nauttii imetyksestä, vaikka ei aina varmaankaan saa rinnoista irti kuin pienen välipalan.

      Minua on koko ajan hämännyt tuo neuvolan asenne alussa, joten epäilin itsekin osaimetyksen hyötyä. Lisäksi siitä on aika vaikea saada tietoa, kun aina vain puhutaan joko täysimetyksestä tai korvikkeela ruokituista vauvoista.

      Kyselin myössukulaisilta ja aika moni myönsi, että jopa myös täysimetyksen aikana joutui joitakin kertoja antamaan vastiketta esim. äidin sairastuessa, joten kaipa tuota eriasteista osaimetystä on oikeasti paljon enemmän kuin annetaan ymmärtää.

      • jatka toki!

      • Yks äiti
        jatka toki! kirjoitti:

        http://www.imetystukilista.net/index.php/osittaisimetys/62-osittaisimetys

        En tiedä näkyykö sinulle tuo teksti, kun nuo listan sivut ovat niin sekaisin, mutta tuolla puhutaan osittaisimetyksestä. :) Imetystukilistan asenne on toki kovin täysimetystä tukeva, mutta ihan hyviä vinkkejä ja juttuja on tuossakin tekstissä.


        Lisäksi täällä juttua osittaisimetyksestä!
        http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystietoa-perheille/osittaisimetys

        Kiitos, noissa linkeissä oli tosi hyviä vinkkejä osaimetykseen, otin heti käyttöön ja imetys helpottui heti!

        Neuvolassa oli taas eri työntekijä, ja taas alkoi puhe että maidontuotantoa pitäisi alkaa ajaa alas ja lisätä korvikkeen määrää. Siis mitä? Juuri kun imetys sujuu kohtuullisen hyvin, pitäisi taas suunnitella lopetusta. Tämä oli taas esimerkki, miten hankalaa on joillekin neuvolan tädeille suhtautua osaimetykseen.


      • jatka toki!
        Yks äiti kirjoitti:

        Kiitos, noissa linkeissä oli tosi hyviä vinkkejä osaimetykseen, otin heti käyttöön ja imetys helpottui heti!

        Neuvolassa oli taas eri työntekijä, ja taas alkoi puhe että maidontuotantoa pitäisi alkaa ajaa alas ja lisätä korvikkeen määrää. Siis mitä? Juuri kun imetys sujuu kohtuullisen hyvin, pitäisi taas suunnitella lopetusta. Tämä oli taas esimerkki, miten hankalaa on joillekin neuvolan tädeille suhtautua osaimetykseen.

        Kiva, että linkeistä oli hyötyä!

        Täytyy sanoa, että olen melkoisen järkyttynyt kohtaamiesi terveydenhoitajien asenteesta. Miten he oikein perustelevat sitä, että imetys pitäisi lopettaa? Onko vauvan painonnousu kuitenkin ollut ok? Aivan käsittämätön asenne, vaikea uskoa, että vielä nykyään voi olla noin tietämättömiä terkkoja jossain.

        Vertaistukea voi muuten etsiä esimerkiksi Maitolaituri-sivustolta, siellä on fiksua porukkaa. Samoin kannattaa pistää korvan taakse, että imetys.fi -sivustolta löytyy myös imetystukipuhelimen numero. Sinne voi soittaa, jos jossain vaiheessa tulee jotain pulmaa eteen. :) Ja muista: osittaisimetys on imetystä siinä missä täysimetyskin, minkäänlaista huonommuutta ei ole syytä tuntea! Mukavia kevätpäiviä sinulle ja vauvallesi!


    • Yks äiti

      En tiedä oikeastaan, miksi terkkari halusi lopettaa imetyksen, hän alkoi vaan antaa vikkejä maidon tulon lopetukseen ja kysyi käytänkö jo maidontuloa hillitseviä lääkkeitä. Vauvan paino on sen jälkeen kun osaimetys saatiin käyntin ollut hyvää. Ehkä hän ajateli, että imetys häiritsee pulloruokintaa tai että osaimetys on yhtä tyhjän kanssa.

      Itseänikin on ihmetyttänyt tuo terkkareiden tietämättömyys ja keskittyminen vain vauvan ravitsemiseen, eivätkä ajattele ollenkaan imetyksen tuota sosiaalista puolta, äidin ja lapsen suhteen kehitystä jne. Kyllä meilä ainakin on jo nyt muutaman viikon aikana imetys osoittautunut hyväksi keinoksi rauhoittaa hermostunut vauva esim.lääkärikäynnin jälkeen. Lisäksi kyllähän osaimettävälläkin on aina mukanaan ainakin välipala lapselle, joten kotoa poissaolo on hieman helpompaa, kun ainakin jonkin aikaa voi olla ilman mukaan pakattuja eväitä. Elämä olisi huomattavasti hankalampaa, mikäli en imettäisi ollenkaan.

      Kiitos velä tuosta Maitolaituri-vinkistä, vaikuttaa hyvältä sivustolta.

    • tisumaitoa

      Tsemppiä osittaisimetykseen, Yksi äiti! Tosi ikävää, että neuvolassasi osittaisimetykseen on suhtauduttu noin negatiivisesti, ei ole annettu siihen tukea, puhumattakaan ohjeista ajaa imetys alas. Kun siis itse olet kuitenkin tuonut esille, että jaksat näitä kahta ruokintatapaa.

      Maitolaiturilla saa tosiaan hyvää vertaistukea monenlaisiin imetyksen pulmiin. Foorumi on ajoittain melko hiljainen, eli kannattaa nostaa viestiä, jos ei ole saanut pariin päivään vastausta. Ja Imetyksen tuki ry:llä on myös avoimet FB sivut, joilla voi kysyä neuvoja.

    • Kapusha

      Meidän poitsu oli osittaisimetyksellä ja imetys oli lähestulkoon ensihetkestä asti taistelua.Ensin oli rintakumit ja sitten pojan ruokahalu kasvoi niin suureksi että ei saanut multa tarpeeksi maitoa ja paino ei noussut. Sai kerran päivässä pullosta maitoa ja muuten imetin. Kiinteet aloitettiin sitten 3kk vanhana kun ruokahalu vaan tietysti kasvoi("Nälkä kasvaa syödessä"). Valitettavasti meillä imetys loppui pojan ollessa 4,5kk kun ei suostunut keskittymään rinnalle vaan söhelsi koko ajan.
      Minusta osittaisimetys oli erittäin hyvä vaihtoehto ja välimaasto, kun sitä maitoa ei tullut tarpeeksi vaikka kaikkeni yritin. Lapsi sai läheisyyttä ja kuitenkin edes vähän vasta-aineita :)

      Tsemppiä!!:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8186
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2519
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2233
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1899
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1163
    Aihe