Migreeni vie elämänilon

Mitä tehdä tälle

Olen viimeisen puolen vuoden aikana havahtunut siihen tosiasiaan, että migreeni on kumppani, jonka ympärillä elämäni on alkanut pyörimään. En tiedä mitä on tapahtunut sillä viimeisen vuoden aikana migreeniä on alkanut olemaan jopa useita kertoja viikossa. Yleensä kohtauksia on 1-3 kertaa viikossa ja tyypillistä on migreenin esiintyminen useina peräkkäisinä päivinä. Täsmälääke vie kivun melko varmasti, mutta kohtaus jää ikäänkuin väijymään jonnekin taka-alalle tullen uudestaan seuraavana päivänä.

Lääkityksenä tällähetkellä on voltaren imigran kohtaukseen. Lääkitys on tosiaan sikäli tehokas, että kipu poistuu tunnissa. Kohtauksen jälkeen jää kuitenkin huono olo. Kasvot näyttävät pöhöttyneiltä, on lievää pahoinvointia ja väsymistä. Aistit tuntuvat olevan ylivirittyneet ja kaikki hajut, melu yms normaalit elämään kuuluvat asiat saavat hermostumaan. Kaikki tuntuu suoraansanottuna pahalta.

Tällähetkellä estolääkityksenä menee beetasalpaaja joka aamu. Se vie kivunhuipun kyllä pois, mutta migreenin muut oireet ovat läsnä. Eilen sain yövuorossa kohtauksen, jonka hoidin imigranilla. Kuitenkin tänään huomasin migreenin ennakko-oireita taas (niskan jäykistyminen, valonarkuun, lievä pahoinvointi ja hermostuneisuus) Pian alkoi tuikkia toista puolta päätä lievänä, enkä ole ottanut nyt lääkettä. Kivun kestän, on lievää, mutta muuten olo on surkea. Naamakin on niin turvonnut ja silmissä huono olo. Ruoka ei maistu.

Jos on tilanteita, että migreeni ei missään nimessä saisi tulla, se tulee 100% varmuudella. Joten kaikki häät, juhannukset, joulut, juhlat, matkat yms kärsin migreenistä.

Jos on pitkä ja tiukka työputki ja sen jälkeen saisin levätä pari päivää, saan 100% varmuudella kohtauksen, jopa useita.

Kaikki on alkanut pyöriä tämän sairauden ympärillä. Kuukautisten aikaan on turha edes sopia mitään koska silloin on 3 päivän migreeniputki. Kylässä saa hävetä kun joutuu pyytämään pienempää valaistusta tai verhojen sulkemista sillä valo saa aikaan kohtauksen.

Olen muutenkin alkanut hävetä migreeniäni niin paljon, etten edes useinkaan sano enää kellekkään kärsiväni juuri nyt kohtauksesta. Kuka jaksaa ainaista päänsärkypotilasta. Ihminen jolla ei ole migreeniä ei ymmärrä kuinka invalisoivaa se on ja kyseessä on niin paljon muita oireita kuin päänsärky. On täysin toistaitoinen, typerä olo. Silmät seisoo päässä, vaikea keskittyä ja toisten hajuvedet saa aikaan oksettavan olon. Vieras puhuu niin kovaan ääneen kohtauksen aikana, että ärsyttää jne...

Tekisi mieli luovuttaa kohta ja heittää hanskat naulaan. En ymmärrä miten tämän saa kuriin. Ruokavaliota olen rempannut, enkä syö mitään mikä migreeniyhdistyksen mukaan laukaisee kohtauksia. Alkoholia en todellakaan voi juoda ikinä. Tuleepahan kaikki juhlat oltua selvinpäin.

Olen 29vuotias, lapseton nainen. En käytä hormanaalista ehkäisyä. Elintavat terveelliset. Liikunta kuuluu säännöllisesti elämään. Ei ylipainoa. Vakituinen työ, hyvä parisuhde. Nyt vain tuntuu, että jään yhä useammin kotiin neljän seinän sisälle tämän sairauden takia ja kaikki kiertää kehää sen ympärillä. En vain jaksa enää.

Nyt oli viikon tauko, ettei ollut mitään pääoireilua. Oli ihan uskomattoman ihanaa. Silloin oikein ymmärsin kuinka paljon kärsin migreenistä ja kuinka paljon se invalisoi elämääni. Sairastuin migreeniin 14-vuotiaana ja sitä on meidän perheessä muillakin. Yhdessä vaiheessa oli 2vuoden tauko, kun migreeni vietti hiljaiseloa ja kohtauksia ei ollut juuri lainkaan. Silloin olin mieluisassa työssä joka oli säännöllistä.

Nyt teen kolmivuorotyötä ja epäilen kiireisen, stressaavan työn ja jatkuvan rytminvaihdon olevan itselleni se viimeinen niitti. Työssä on kiire kokoajan, aina ei ehdi syömäänkään. Seison jaloillani koko 10tunnin vuoron ja käyn ylikierroksilla. Sitten alkaa vapaat ja haluaisin palautua ja levätä, mutta saan rieasaksi migreenin. Olen luonteeltanu tunnollinen, helposti stressaantuva ja monissa asioissa täydellisyyteen pyrkivä. Tämän sairauden edessä nostan kuitenkin nyt kädet pystyyn, en saa tätä hallintaan. Alkaa vaikuttaa jo mielialaan kun aina särkee päätä.

8

616

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Halfvampire

      Aika pitkälti voin yhtyä kertomaasi. Omalla kohdallani pitkään jatkunut stressi sekä työssä että ongelmat yksityiselämässä ovat saaneet minut tilaan, joka kostautuu usein toistuvina migreenikohtauksina. Kohtaukset ovat äityneet joinakin kertoina niin pahoiksi, ettei edes migreenilääkitys ole tehonnut ja olen joutunut hakemaan apua sairaalasta, jossa kohtaus on vihdoin saatu laukeamaan suonensisäisellä lääkityksellä. Mulla menee kohtausten jälkeen pari päivää, ennenkuin tunnen päässeeni takaisin elävien kirjoihin. Äänet ja hajut tuntuvat moninkertaisina ja valoja en kestä, mikään tunnelmavalaistus ei ole tarpeeksi hämärä. Migreeni asettaa hurjan paljon rajoituksia mun päivittäiseen elämään. Ymmärrän fiiliksesi erittäin hyvin :(

    • avannosta apu

      Mulle tulee mieleen erityisesti kaksi asiaa: lääkitys ja stressinpoisto.

      Lääkitystä voit miettiä lääkärin kanssa paremmaksi. Estolääkitys ei tunnu riittävästi auttavan. Lisäksi miettisin, onko kohtauslääkkeessä joku aine, jolle olet allerginen. Tämä tulee mieleen siitä, että kasvosi turpoavat.

      Stressin poisto. Kokeile vaihtaa työpaikkaa tai työtehtävää niin että pääset säännölliseen työrytmiin.
      Stressin poistoon on lukuisia keinoja: Kokeile kuitenkin avantouintia ja erilaisia vaihtoehtoisia hierontahoitoja.

    • Aloittajaaaaaaaaaaa

      Nyt aloin miettimään niin kasvot ovat välillä ok ja välillä tosi pöhöttyneet ja oudon näköiset. Turpoaa kaulan alus, silmäluomet ja posket. Aloin miettimään voisiko syynä olla allergia voltareniin? Nyt kun en ole sitä käyttänyt kohtauksen yhteydessä niin kasvot eivät olekaan turvoksissa? En ole aiemmin asiaa osannut edes miettiä.

      Olen vasta muutama viikko sitten aloittanut beetasalpaajan estona ja tuntuu nyt, että siitä on sittenkin ehkä apua. Kuukautiset alkoivat ja en saanutkaan kunnon migreeniä. Ainoastaan pientä tuikkimista vasemmalla puolella päätä ja lievää pahoinvointia, mutta ei jyskyttävää kipua.

      Toivon kamalasti, että tämä esto auttaisi.

      Olen alkanut hieman pelkäämäänkin erilaisia vakavia sairauksia kuten aivokasvain tai lähestyvä aivoinfarkti. Voiko olla päälle terveellistä jos migreenejä on usein? Mistä edes voi olla varma, ettei kyseessä ole vaikka kasvain päässä?

      Stressinhallintaa pitäisi tosiaan harjoitella. Pitäisi lähteä johonkin meditaatio yms jonnekin ryhmään, jossa saisi rentoutua.Sekin voisi tuoda avun. Olen huomannut, ettei yhtään voisi hermoilla, stressata tai vihastua, muuten on aina seurauksena migreeni. Olen varmaan liian stressaava ihminen, enkä osaa olla ottamatta pulttia joka-asiasta. Sitten migreeni on heikkokohtani joka oireilee. Kaippa elimistöni yrittää kertoa minulle jotain. Jokin on kai pielessä. Töitä ainakin on aivan liikaa ja palautuminen niistä jää usein kesken.

    • terveyttä
      • aloittajaaaa

        Olen syönyt jo kaksi vuotta deetä 50-125mikr.g. Päivässä joten sekään ei voi olla valitettavasti syynä.


      • yuop
        aloittajaaaa kirjoitti:

        Olen syönyt jo kaksi vuotta deetä 50-125mikr.g. Päivässä joten sekään ei voi olla valitettavasti syynä.

        Niin tai sitten. Itselleni ei sovi d-vitamiinin syönti lisinä. Se nimenomaan lisää migreeniäni.


    • tessaloniki

      Ikävä kyllä ei taida mitään taikakeinoja löytyä. Mulla on ollu migreeni vuosikymmeniä... mutta helpotusta mä saan vyöhyketerapiasta, tosin nyt vasta löytynyt hyvä vyöhyketerapeutti ja uusi juttu on CST (Cranyo sacral therapy) jossa availlaan jännittyneiden lihasten kalvoja! Hyviä hoitajia sit onkin vähemmän, kyllä on tullut elämän varrella koitettua kaikenlaisia nyplääjiä!
      Voisin kuvitella että kolmivuorotyö, stressaava sellainen, on varmaan pahinta, mitä voit itsellesi tehdä! Kerrot itsekin, kuinka se sua stressaa...
      Älä menetä toivoasi!! Tee muutoksia, ettet sairastu vielä pahemmin. Huolehdi ja rakasta itseäsi!

    • kar2

      (taikasieni) siinä on taika sanat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      138
      10080
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2924
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      188
      2727
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1546
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe