4v syö sormiaan ja tavaroita

Avutonnnnnnnn :(

Mitä ihmettä meneillään? Juuri 4 täyttänyt poika (ainokainen) on alkanut viimeviikkoina syödä sormiaan KOKOAJAN. Syö myös päiväkodissa ja kotona pihalla rukkasista peukalot ihan rikki. Ja kaikista, toppa- ja kurarukkasista. Kotona syö sormiaan teki mitä tahansa, leikkien lomassa, telkkaa katsellessa ja ruuan välissä. Saunassa. Vessassa. Imeskelee ja pureskelee. Eikä todellakaan lopeta pyydettäessä. Ei myöskään osaa sanoa itse miksi syö sormia/rukkasia/leluja. Äsken kaivoin suustaan pääsiäismunasta saamansa lelun.

Ei ole koskaan aiemmin työntänyt esim. tavaroita suuhunsa. Vauvana viimeksi kun oli se kausi että piti tunkea kaikki suuhun. Siitäkin on jo jonkinmoinen tobi. Ei ole peukalon lutkuttajakaan koskaan ollut. Tutti jäi alle 2 vuotiaana ilman suurempaa kiukuttelua.

Alkaa huumori loppua kesken. Pojan sormet haiseekin jo kokoajan pahalle koska syökin niitä kokoajan.

Mistä voi johtua? Miten tuon saa loppumaan?! Ällöä ja sikäli vaarallistakin että tunkee pikkulelujakin suuhunsa. Harmittaa myös jatkuva rukkasten ostelu.

Hampaat on just tarkastettu,ei reikiä. Niitä tuskin on tulossa lisääkään. Joskin narskuttelee niitä unissaan.

Olen neuvoton. Monta viikkoa tätä jo mennyt näin.

5

7578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myöh. oraalivaihe

      Anna porkkana käteen.

      Poikasi saa aika paljon myrkkyjä (mitä lie flataatteja), jos imeskelee muoveja, joita ei ole elintarvikemuoviksi tarkoitettu.

      Nahassa voi myös olla myrkyllisiä parkitsemisaineita, kun rukkasiakaan ei ole tarkoitettu syötäväksi.

      4-vuotias on jo niin iso, että voit yrittää perustella hänelle, miksi kaikkea ei saa tunkea suuhun.

    • yhden pojan äiti

      Kyseessä voi olla myös jonkinlainen vaihe. Muistan, että meilläkin pojalla oli n. 3-4-vuotiaana sormet suussa. Esim. telkkaria katsoessaan laittoi sormet suuhunsa. Ei peukaloa vaan ihan koko kämmenen. Näin kävi yleensä silloin, jos oli ajatuksissaan tai keskittynyt johonkin tai muuten vain jouten. Ei ollut noin pahaa kuin mitä kuvailet ja poika punastellen lopetti aina, kun huomautin asiasta.

      Meille syntyi myös pikkusisarus noihin aikoihin ja kun poika näki vauvan pureskelevan ja syövän leluja, hänkin halusi kokeilla ja alkoi järsiä niitä. Samoin hän käytti paljon hampaita sellaisiin asioihin, joihin yleensä käytetään sormia, esim. pienten rasioiden avaamiseen ja muuhun. Pääsiäismunista tulevan yllätysrasian laittoi kokonaan suuhunsa ja yritti avata sen siellä.

      Sitten vielä on sellainen juttu, jota en itsekään tullut ajatelleeksi, mutta vaikka suussa ei reikiä olisikaan, kannattaa hampaita tarkkailla. Meillä pojalta nimittäin putosi kaksi ensimmäistä hammasta 4-vuotiaana. Alahampaat, ja 5-vuotissynttäreillä oli jo komeat rautahampaat tilalla. Voi olla, että ienten alla jotain kutisee ja sekin aiheuttaa sormien pureskelemista.

      Meidän poikamme on nyt tosiaan jo 5-vuotias, ei enää syö sormia ja onneksi ei ole enempää hampaitakaan pudonnut. En osaa mitään neuvoja antaa, meillä tuo loppui itsestään. Toki aina huomauttelin asiasta, jos näin pojan syövän sormiaan. Ehkä niille sormille voisi keksiä jotain tekemistä, esim. legojen rakentelu tai muu vastaava, jossa on kummatkin kädet käytössä, eikä sitä toista voi tunkea suuhun välissä.

      Lapselle voi myös puhua asiasta, kuten edellinen vastaaja neuvoi, mutta oman kokemuksen mukaan se ei välttämättä riitä. Kyllä 4-vuotias tajuaa asioita jo erittäin hyvin, muttei ymmärrä tai halua ymmärtää, jos selitys ei ole tarpeeksi yksiselitteinen. Voi ymmärtää vähäksi aikaa, jos selittää myrkyistä, mutta unohtaa sen, kun aikuinen kääntää selkänsä. Ihan hyvänä esimerkkinä tähän, kun 5-vuotias poikani mietti, miksei kuravettä saa juoda (olimme huiputtaneet isää aprillipäivänä ja rallatelleet juo kuravettä päälle ja se oli selvästi jäänyt pohdituttamaan poikaa), totesi sitten siihen, että hän voisi juoda katolta tipoittain putoavaa vettä, koska sen nyt ainakin on puhdasta! Selittäminen oli turhaa, koska eihän koirat voi pissata katolle eikä kukaan kävele siellä likaisilla kengillään. Että niin :) Ei onneksi juonut.

      • Myöh. oraalivaihe

        Olisit sanonut, että linnut kakkii katolle ja näin ollen se vesi mikä katolta tippuu on linnunkakkavettä. ;)


    • JenniK

      Refluksivaivan oire lapsella. Kannattaa tutustua aiheeseen!

    • keittiötohtori

      Kynneliä voisi kokeilla sormiin ja miksei voisi sillä hölväillä rukkasen kärjetkin.
      Varmaan poika on nähnyt päiväkodissa jonkun lutkuttavan sormiaan ja rukkasiaan ja matkinut siitä ja todennut että tämäpä on mukavaa.
      Meillä ei ole moista vaivaa esiintynyt, mutta joillakin tämä oraalivaihe on voimakkaampi. Aivan varmasti se menee ohi. Kun poika menee inttiin, ei hän enää Valtion rukkasia pure rikki. :D

      En ole analysoinnut mistä se kertoo. Jonkinlaisesta taantumisesta kuitenkin on kyse. Neurologiset poikkeamat voivat olla syynä ja kehtitysviiveisyyskin. Refluksia ei näillä tuntemillani lutkuttajilla ole esiintynyt. Toisaalta nämä lutkuttajat voivat menestyä ihan hyvin aikuisina elämässään eli sitä kehitysviiveisyyttä ei pidä säikähtää. Se viive voi esiintyä vain tunne-elämän puolella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe