Tipuilla menee hyvin!

Erä-Unti

Viimetalvi oli kanalintujen kannalta kerrassaan erinomainen! Kuivaa pehmää hankea nukkuma/suojapaikaksi ja ilmat kuivia koko talven. Tämä maaliskuu oli parasta, koska vesisade tekee maaliskuusta kuoleman kuukauden, jos linnut on heikossa kunnossa ja nälkiintyneitä. Ensi syksy on paras lintusyksy sitten 60-luvun! Ompa kiva ootella syksyä. Tuskin ammun yhtään kertaa, mutta kanasia on kiva katella.

14

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ean.

      Toivon että olet oikeassa, pelkään että olet väärässä.
      Kirjotin tossa aiemmin sen kieppijutun, mutta sen kirjotuksen jälkeen oli kostea viikko, jolloin ainakin havaitsemillani seuduilla lumen ylin kerros oli kova koppura n. 5 cm paksuudella. Kiepit hävis, eikä pulputustakaan sittemmin kuulunut.
      Viimeks viikkositten ajelin kelkalla n. 100 km, enkä nähnyt kuin 2 teertä, kun joskus niitä on ollut satojakin parvissa rantakoivikoissa.

      Toivon kuitenkin että olet oikeassa ja ettei kannat kupsahtaneet, vaan voivat hyvin.

      • Erä-Unti

        Tänään tipahti postiluukustani Metsästäjä-lehti. Heti kansilehdellä oli ILOSANOMA: KANALINNUILLA HUIPPUVUOSI! Mitäs minä aloitusviestissäni ennustelinkaan? TIPUILLA MENEE HYVIN! KUn talvella on kuivaa lunta, urvut ja silmut jäättömiä suurissa koivikoissa, eikä syyssoitimelta (eikä muualtakaan) ammuta parhaita yksilöitä, niin kohta teeret eivät enää mahdu suolle, vaan tulevat kaupunkien toriaukioille soidintaan pitämään... näin ennustan- kun tuntuu ennustukseni sattuvan kohdalleen...


    • koleaa

      Ongelmana ei ole riistalintujen talvehtiminen vaan keväinen poikas kuolleisuus . Johtuu kylmistä ja sateisista päivistä jotka jatkuvat jopa viikko tolokulla.

      • ean.

        Oletpas oikeassa !

        Aamuteeveessä tuli teerijuttu, jossa jossainkohtaa sanottiin liian aikaisen kevään olevan teerelle huonompi juttu.

        Tässäpä se : http://areena.yle.fi/tv/1883452


    • Erä-Unti

      Vaikka lintu ei pääsekkään kieppiin hankikannon aikaan, niin se pärjää kyllä jos vaan höyhenet on kuivat ja kupu täynnä. Ne hakeutuu porukalla tiheään havumetsään ilmasuojaan petolinnuilta. Ainakin yksi kokenut konkari on kuulovartiossa. Tyynellä säällä siellä on turvaisaa, mutta tuulisella ilmalla metsä kohisee ja silloin näätä saattaa päästä yllättämään. P.S. Taisi olla tämä filmi turveteollisuuden tilaama...

    • Polkuja seuraten

      Lieköhän sitä tutkittu, mikä osuus aiempina vuosikymmeninä yleisellä karjan metsälaidunnuksella on kanalintujen pesimistulokseen? Ainakin kotiseudullani kanalintukantojen romahdus ajoittui juuri tähän metsälaidunnuksen loppumiseen 1960-luvun puolivälin jälkeen.

      Omatekoinen teoriani lähtee siitä, että karjan laidunnuksen aikaan metsät olivat täynnä pieniä polkuja. Mielestäni ne hyödyttivät vastakuoriutuneita linnunpoikasia kosteiden ja viileiden säiden aikaan, koska ne pystyivät liikkumaan polkuja pitkin kastumatta niin pahasti, kuin täysin luonnontilaisessa varvikossa.

    • Erä-Unti

      Aivan varmasti vaikutusta metsälaidunnuksella oli. Kun kuitenkin suurimmat joetkin alkavat pikkuriikkisistä purosista, niin jonkun/joittenkin osa-alueitten merkitystä on työlästä arvioida. Kotini sijaitsi Etelä-Savossa; lähes erämaassa. Muistan kuinka kesällä tuli sukulaisia etelästä käymään ja auton keula ja tuulilasi olivat täynnä liiskaantuneita hyönteisiä. Kun nyt itse ajan autolla samaan aikaan saman matkan, niin keulassa on vain muutama verinen paarman raato. Toki siihen aikaan autojen keulat olivat pystympia, samoin tuulilasit, muttei se selitä valtavaa eroa. Muistelkaapas; kyllä moni vielä pystyy palauttamaan tämän ilmiön mieleensä. Minun mielestäni karja ylläpiti runsasta hyönteiskantaa, josta monet linnunpoikaset hyötyivät.

    • ean.

      Paljon on asioita muuttunut, sanotaan nyt vaikka -60 luvusta, jonka vielä juuri ja juuri muistan. =) Täällä etelässäkin (keski-uusimaa) oli sankkoja teeriparvia koivikoissa, varsinkin juuri kevättalvella niitä näkyi paljon.
      Sama harvenemiskohtalo on mm. kottaraisella, joka on osattukin liittää laitumien vähenemisiin, tai etelässä oikeastaa katoamisiin. Varpuset ovat vähentyneet jonkun tutkimuksen mukaan 80% muutamassa kymmenessä vuodessa.
      Korppi, tuo korpikätköjen lintu, taas on lähes urbaani nykyään ja menestyy hyvin.
      Teeri meiltä hävis, kun paikallinen suo ojitettiin ja yritettiin metsittää. Eipä onnistunut metsitys. Ei ole suota, eikä muuta kuin kituvaa männikköä, jossa ei viihdy teeri, eikä kurki. Kauriita tosin on aika paljon.

      Pidetään nyt kuitenkin peukkua, että linnut menestyy ja hieman saadaan pataan asti, edes jokunen.

    • Erä-Unti

      Se 60-luku oli hurjaa aikaa. Silloin mm. sanottiin koivun olevan hyödytön roskapuu, joka täytyy kaataa ja jättää maahan lahoamaan, ellei ole polttopuun tarvetta tai jaksa kuljettaa pois. Tähän touhuun suorastaan käskettiin. Tämä oli tietenkin puufirmojen masinoimaa touhua. Joka tapauksessa teerien paras talviravinto väheni dramaattisesti. Siihen kun tuli päälle muutama märkä talvi jäädyttäen jäljelle jääneitten koivujen silmut ja oksankärjet, niin sehän oli kuolemaksi kanalinnuille, koska myös haapojen leppien ja pajujen tuhoamista suositeltiin. Samoihin aikoihin alkoi soiden ojitus. Vähäiset lintujen poikaset hukkuivat ojiin, kun olivat taapertamassa parempaan ruokapaikkaan emon opastamana. Kevättalvella avosuon hangen päälle kylvettiin männynsiementä. Tietenkään yhtään tainta ei noussut. Ukot, jotka olivat vuosikymmeniä nähneet miten puu syntyy ja kasvaa kiroilivat ja nauroivat touhulle. Tosin se oli kai valmistelevaa työtä turvetuotantoa silmälläpitäen. Metsäfirmat olivat valtiojohtoisessa kartellissa, eikä niitä vastaan ollut mitään suojautumiskeinoa. SE oli sitä "vapaata markkinataloutta", heh heh...

      • Erä-Unti

        Pahus, kun lipsahti...tarkoitin tietenkin "SUOMALAISTA MARKKINATALOUTTA", joka käsittenä kuuluu samaan sarjaan kuin kaikkien tuntema "MAAN TAPA". Kiäh kiäh kiäh!


    • §=0

      Kylläpä osui kohdalleen. Käsky koivujen tuhoamiseen aloitti kanalintujen tuhon.

    • .mä.

      Tuli vietettyä vkl mökillä ja heräiltyä auringonnousuihin, ulkona melkeenpä ennenkuulumaton pulputus. Teerejä todella paljon, mikä lupailee syksylle hyvää. =)
      Myös muita lintuja mm. haukkoja. Kirjosiepolta jäi pesänrakennus keskun, kun joku nappas. Semmonen 3x isompi ku tervapääsky, mutta samannäkönen tumma ja sutjakka, kärkiin kapenevat ja taakse kaartuvat suipot siivet etuosassa ja pitkä kapea pyrstö. Ei näyttäny varpushaukalta. Mikähän lienee ?
      Kanahaukkojakin on ja korppeja paljon, että kyllä kanalinnut saa tarkkana olla.

      • Erä-Unti

        Veikkaisin nuolihaukkaa, mutta on saattanut olla pohjoiseen matkaava ampuhaukka. Kauan sitten seurasin kiikarilla, kun nuolihaukka jahtasi tervapääskyä. Hyökkäys/väistö, hyökkäys/väistö jne. Otteluun ei tullut ratkaisua. Taistelijat etenivät näkymättömiin. Elämä ja kuolema kulkevat rintarinnan, vaikka emme sitä näe, tai halua nähdä...


    • teeriä reppuun

      Jos metsien lehtipuiden/havupuiden suhteet palautettaisiin samalle tasolle, kuin mitä se oli 60-luvulle saakka, niin kanalintujen kannat elpyisivät alle kymmenessä vuodessa 60-luvun tasolle. Suurissa koivikoissa pakkasella ruokailevia teeriä ei kanahaukka pysty yllättämään millään. Näkyvyys on erinomainen. Sensijaan mäntyjen keskellä muutamaa koivua nälissään mutustava teeri on haukan helppo napata. Kun paperin teko on jo mennyttä aikaa, niin riistantutkijatkin voisivat olla aavistuksen verran rehellisempiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe