Suositelkaa hyviä scifikirjoja

scifilover

Sain juuri luettua Douglas Prestonin kirjan
nimeltä isku. Tykkäsin kovasti ja nyt
haluaisin lukea lisää kirjoja joissa aiheena
avaruus ja avaruusolennot. Suositelkaapa
mielestänne lukemisen arvoisia kirjoja jotka
sivuavat kyseistä aihetta :)

5

197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvää.

      Ray Bradburyn Kuvitettu mies.

    • Pervitiinilehmä

      Tiamatin värit. Saat sopivasti vertailukohtaa koti- ja ulkomaisten väliseen arviointiin.

    • -parta

      Ehdotukseni noin 20 kirjan peruspaketiksi aiheesta kiinnostuneelle - muunkinlaisia paketteja voi rakentaa, tämä on varmasti hyvä:

      1. Asimovin romaaneista
      TERÄSLUOLAT (**), ALASTON AURINKO (**) ja AAMUKOITON ROBOTIT sekä
      ITSE JUMALAT (**). Kolmessa ensimmäisessä "avaruusolennot" tosin ovat enemmänkin robotteja. Jos luet yhden Asimovin, lue ITSE JUMALAT, joka parhaiten täyttää hakukriteerisi ja on aivan varmasti laadukas scifi. Romaanin nimi tulee Schillerin näytelmän sitaatista "Tyhmyyttä vastaan itse jumalatkin taistelevat turhaan".

      2. Stanislaw Lem ISÄNNÄN ÄÄNI (**) ja SOLARIS [X] (**).
      Jos nämä tuntuivat kiinnostavilta, sitten vielä GOLEM XIV.

      3. Hoyle MUSTA PILVI.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Fred_Hoyle

      4. Vonnegut TITANIN SEIREENIT.

      5. Card KANSANMURHA.
      Jos teos tuntui kiinnostavalta, kannattaa lukea myös edelliset osat.
      http://www.risingshadow.fi/library/book/52-kansanmurha

      6. Mäkelä NEDUT.
      Mielenkiintoinen. Käsittelytapansa vuoksi ehdottomasti luettava romaani aihepiiriä käsittelevästä kirjallisuudesta kiinnostuneelle.
      "Härmärockin legenda Jolle Peltola taittaa nälkäpalkalla aikakauslehtiä vanhassa teollisuushallissa ja muistelee parinkymmenen vuoden takaisia bändiaikojaan. Pomo hengittää niskaan ja velkojat vaativat saataviaan. Ja sitten tulivat nedut... Neandertalilaiset palasivat Maahan, meidän aikaamme. He laskeutuivat avaruudesta huipputeknologia ja ylivoimainen tulivoima apunaan, ottivat Keski-Euroopan vanhat kotiseutunsa jälleen haltuunsa ja lähettivät alueelle myöhemmin muuttaneiden tulokkaiden jälkeläiset matkoihinsa... Miten kolmekymmentätuhatta vuotta sitten eläneestä lajista tuli avaruuskansaa? Auttoiko heitä jokin Maan ulkopuolinen kulttuuri ja jos auttoi, missä auttajat ovat nyt? Ja katosivatko nedut koskaan Maapallolta kokonaan... Mäkelän kolmas romaani jatkaa spekulatiivisen fiktion parissa. Teos yhdistelee scifin ja aikalaisromaanin piirteitä esitellessään ihmiskunnan ensimmäistä kosketusta Maan ulkopuoliseen sivilisaatioon ja kuvaillessaan nostalgisesti 80-luvun suomirockin kenttää."
      http://www.like.fi/kirjat/nedut

      7. Wells MAAILMOJEN SOTA.

      8. Bradbury MARSIN AIKAKIRJAT [X] (*).
      Bradbury kirjoitti huiman visionsa 1950-luvulla: amerikkalaiset lähtevät valloittamaan Marsia vuonna 1999. Ensimmäiset retkikunnat tuhotaan, mutta vähitellen Maan ihmiset onnistuvat. Marsilaiset tapetaan lähes sukupuuttoon, kulttuuri raiskataan, ensimmäinen nakkikioski nousee Marsin maisemaan. Vuonna 2005 maapalloa kohtaa valtava katastrofi atomipommivaraston räjähtäessä, ja vuonna 2026 viimeisetkin Maan asukkaat pakenevat saastuneelta planeetalta Marsiin.

      9. Wyndham TRIFFIDIEN KAPINA [**].

      10. Linde TUNTEMATON VAARA (***).
      Lastenkirjoja kirjoittaneen Gustav Sandgrenin salanimellä Gabriel Linde kirjoittama nuorisolle suunnattu sotaisa seikkailukirja Den okända faran ilmestyi 1933, suom. 1936. Ulkoavaruuden olennot hyökkäävät maahan massiivisilla ilmalaivoilla, joita ryhdytään torjumaan lentokonein, konekiväärein ja kranaatein. Pian käy selville, että ilmalaivojen väellä on käytössä tuntemattomia aseita. Maasta alukseen suunnatut ammukset räjähtävät ennen osumistaan maaliin ja muukalaiset lähettämä valkohehkuinen säde romahduttaa taloja... Lopulta Erhart Steinin kehittämä salainen ase, atomien hajoamiseen ja energia-aaltoihin perustuva laite pelastaa maailman, muukalaisten ilmalaivaeskadeeri lyödään... Kirjan aiheessa ja ideologisessa taustassa voidaan nähdä ensimmäisen maailmansodan (Gustav Sandgren oli kymmenvuotias sodan syttyessä 1914; Saksa käytti zeppeliini-ilmalaivoja tiedusteluun ja Iso-Britannian kaupunkien pommittamiseen) jälkimaininkeja, ehkä myös uuden sodan aavistelua (kansallissosialistit nousivat Saksassa valtaan 1933) sekä pelko uusien tuhoaseiden kehittämisestä. Ajatus aseteknologian kehityksestä on kuitenkin enemmän kehitysoptimismin kuin pelon sävyttämää: uhkaavat tapahtumat saavat kansakuntia lähestymään toisiaan ja perustetaan yhteinen komitea ulkopuolisen vaaratekijän torjumiseksi.

      11. Brown MARSILAISET MENKÄÄ KOTIIN [X].

    • -parta

      12. Spielberg KOLMANNEN ASTEEN YHTEYS [X] (*).
      Kirjallisuutena teos ei edusta minkäänlaista huippua, melko tyhjänpäiväinen, mutta aiheen kannalta merkittävä. Ulkoavaruuden olentoihin kohdistuvaa positiivista/toiveikasta mielenkiintoa synnyttävänä teos (niin elokuva kuin kirja) osallistui merkittävästi mielikuvien muokkaukseen. Aihetta Spielberg jatkoi myöhemmin elokuvalla ET, jossa humanoidista tehtiin hellyttävä mopsia tai muuta karheansuloista kotieläintä muistuttava ilmestys.

      13. Adams LINNUNRADAN KÄSIKIRJA LIFTAREILLE [X] (**).
      Linnunradan käsikirja liftareille on hyvää huumoriscifiä (osittain jopa scifin parodiaa) ja Adamsin tyyli aiheeseensa sopiva. Teos jatko-osineen on arvostettu, mutta (mielestäni) myös yliarvostettu. Etenkään jatko-osat eivät yllä edeltäjänsä tasolle.

      Aiheen henkistä puolta taustoittamaan (muut kuin kertomakirjallisuus):

      14. Tapani Koivula UFOJEN KOSMINEN VIESTI [**] (*) ja VIESTEJÄ - KIRJA KOSMISESTA YHTEYDESTÄ JA HENKISESTÄ KEHITYKSESTÄ.

      15. Tapani kuningas UFOJEN JÄLJILLÄ [**] ja MUUKALAISIA JA HUMANOIDEJA - SUOMALAISIA HAVAINTOJA.

      16. J. Allen Hynek UFOT TODEN RAJAMAILLA.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/J._Allen_Hynek

      kts. myös:
      http://www.skepsis.fi/lehti/2009/2009-2-narva.html

      17. Däniken VIERAITA AVARUUDESTA [**] (*), TULIMMEKO TÄHTIEN TAKAA? [**], TAKAISIN TÄHTIIN [**] ja OLEN OIKEASSA!
      Kansainvälisen ufobuumin aloittajiin kuuluva Däniken on nähnyt ulkoavaruudesta peräisin olevan älyn ja humanoidien jälkiä milloin minkäkin maapallon kolkan rakennelmissa, kuvioissa ja piirroksissa.

      kts. myös:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Muinaiset_astronautit

      http://apologetiikkawiki.fi/wiki/Ufot
      "Playboy ja Rolling Stone -lehti ovat julkaisseet varsin kriittistä materiaalia Von Danikenista. Kyseisissä lehdissä olleiden artikkelin ja haastattelun mukaan Von Daniken oli tuomittu petoksista Sveitsissä ja tuomioistuimen nimittämä psykiatri oli antanut Von Danikenista lausunnon, jonka mukaan tämä on patologinen valehtelija ja psykopaatti. Playboy sai Von Danikenin myös myöntämään, että hänen väittämänsä Ecuadorin valtavat kultatunnelit, joissa hän oli väittänyt vierailleensa olivat valhetta. Kristilliseltä kannalta kaikkein paljastavinta Von Danikenin teorioissa on niiden alkuperä. Hän sai nimittäin kaikki varhaiset ideansa okkultistisin keinoin."

      18. Luukanen-Gilde TÄHTIEN LÄHETTILÄS (***) ja KUKA HÄN ON? (**).
      Rauni-Leena Luukanen tuli yleiseen tietoisuuteen KUOLEMAA EI OLE -kirjalla 1980-luvun alussa. Myöhemmin ilmestyneissä Tähtien lähettiläs ja Kuka hän on -kirjoissa hän kertoo käsityksiään henkimaailmasta. Kirjoissa yhdistyy näkemys henkimaailmasta ja humanoideista, jotka Luukaselle edustavat yhtä ja samaa. Muistissani on 1990-luvulta lehtiartikkeli, jossa Luukanen-Gilde kuvailee luonaan vierailevaa humanoidia, avaruudesta saapuvaa olentoa: "Ihmisen silmiin se ei ole kaunis, pikemminkin ruman näköinen ja käynnistä jää epämiellyttävältä tuntuva haju, mutta se on erittäin älykäs ja sanoma kaunista." (muistinvarainen lainaus)

      19. Provstgaard KAUKO-OHJATTU (X).
      Tositarina. Tanskalaisen opettajan omakohtainen kertomus seikkailuistaan "ufojen" kanssa. Provstgaard etsi yhteyttä "avaruuden veljiin ja siskoihin" ensin heilurilla, sitten kanavoiden näiltä tulevia viestejä automaattikirjoituksella. Ilmiön takana olevat olennot lupasivat hänelle kohtaamista läheisellä pellolla. Nuoren tanskalaisen opettajan sotkeutuminen ufo-ilmiöön ja sen takana oleviin voimiin sekä dramaattinen vapautuminen on kuvattu sujuvasti. Kirjan loppuosassa hyvää opetusta kristillisyyden suhteesta parapsykologiaan: valkoinen ja musta magia tulevat samasta lähteestä, sielunvihollinen toimii noituuden, myös henkiparannuksen "hyvän voiman" takana. Hengellinen näkökulma ja kannanotto aiheeseen.
      - Yksi aihetta käsittelevistä lukuisista tv-ohjelmista:
      http://www.tv7.fi/vod/player/?program=2747

      20. Basil Tyson UFOT - TAIVAALLINEN ARVOITUS (**).
      Alkuteos UFOS: SATANIC TERROR ilmestyi 1977, suom. 1982.

      (*) Parta on tutustunut teokseen pintapuolisesti, selannut, lukenut lauseen sieltä, toisen täältä.
      (**) Lukenut jonkin verran, alle puolet teoksesta.
      (***) Lukenut lähes kokonaan tai ainakin yli puolet.
      (X) Lukenut.
      Hakasulkeissa: lukemisesta aikaa yli 25 vuotta.

      Tuossa siis yksi ehdotus lukupaketiksi aiheeseen "avaruus ja avaruusolennot".
      Koko paketin luettuaan saa melko hyvän käsityksen aiheesta sen eri kulmista - kuinka sitä on kirjallisuudessa käsitelty ja käsitellään. :)

      Henkilökohtaisesti pidän tärkeimpänä listan kahta viimeistä.

    • -parta

      Listan voisi tehdä myös MAAILMANLOPPUA (ydinkatastrofi yms.) käsittelevistä tieteiskirjoista.?

      Pakettiini kuuluisivat ainakin

      Risto Kavanne VIIMEINEN UUTINEN (***),
      H. R. Halli VIIMEISELLÄ HETKELLÄ (**),
      Jersild JÄLKEEN VEDENPAISUMUKSEN [X],
      Malamud JUMALAN ARMO [X] (*)

      sekä kolme neljä vuotta sitten lukemani tiiliskiviromaani, jonka nimeä en nyt muista - aiheena on meressä elävä, ikiaikainen (ehkä avaruudesta laskeutunut) äly, joka toimii superorganismina: kun merialueilla tapahtuva öljynporaus uhkaa tuhota ekologisen tasapainon, superorganismi käynnistää tapahtumaketjun jossa valaat hyökkäävät ihmisten kimppuun, mannerjäätikkö sulaa, myrskyt riepottelevat Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja merivesi alkaa nousta. Mielenkiintoinen fiktio jonka skenaariota ei voi ottaa aivan todesta, mutta puhutteleva ja kohtalaisen hyvin kirjoitettu. Oman viehätyksensä romaanin lukemiseen toi paikka jossa sen luin:

      Telttailin ystäväni kanssa meren rannalla kun yllättäen nousi myrsky. Enpä muista millä nimellä myrsky nimettiin, mutta meren kuohunta oli sanoinkuvaamattoman upea. Puut rannalla katkeilivat ja vesi nousi lähes telttaan asti. Teltan purkamisesta ei siinä säässä tullut mitään, yöllä tuuli puhalsi kupolitelttamme maata myöten, hyvä että narut kestivät. Tapahtuma korostaa luetun "ulkokirjallista" ja vieläpä teoksesta itsestään riippumatonta merkitystä: kuinka lukukokemukseen ja teoksen väritykseen - jopa sanoman sisäistämiseen - vaikuttaa ympäristö ja olotila, missä kirja on luettu.

      "Superorganismi"-aiheesta on toki kirjoitettu muitakin ja enemmän lajityyppinä scifiä edustavia.

      Malamudin Jumalan armo ei sekään täysin kuulu scifin lajityyppiin, vaikka sijoittuukin ns. maailmanlopun (tässä tapauksessa uusi vedenpaisumus) jälkeiseen aikaan. Rajascifi tai rajafantasia. Hyvin kirjoitettu, mielenkiintoinen romaani joka tapauksessa.

      Sanoma Osakeyhtiössä 1940-luvulta 1960-luvulle vaikuttaneen Risto Kavanteen "Viimeinen uutinen - romaani vuodelta 1985" ilmestyi 1970. Se on tieteiskuvitelmaa ja maailmanpolitiikan realiteetteja yhdistelevä kertomus maaplaneetan viimeisistä päivistä. Romaani jäi tekijän ainoaksi. Kirjan loppusanoissa huhtikuussa 1970 tekijä kirjoittaa:

      "Nämä rivit olen kirjoittanut kaukana pohjoisen napapiirin tuolla puolen... Kestää kauan, ja on jo yö ennen kuin se, mitä olen odottanut, tulee. Se näkyy ensin käkkärämännyn oksien lomasta, häipyy hetkeksi ja nousee yhä ylemmäksi. Neljä minuuttia sitten se on ylittänyt pohjoisnavan ja on nyt matkalla etelään... Satelliitti himmenee hetkeksi kiitäessään poikki revontulten valjun säihkeen, kirkastuu uudelleen, ja kuudentoista minuutin kuluttua se lentää yli päiväntasaajan. Ihminen on valloittamassa uutta ulottuvuutta... Hiljainen musiikki radiossani päättyy. On keskiyön uutisten aika... Suljen radioni, mitäpä tuota enää kuunnella. Säästyvät edes heikkenevät paristot. Uudet on haettava kaukaa jään ja jängän takaa. Tuisku on pyryttänyt latunikin umpeen... Ja mieli ahdistusta täynnä kysyn: missä on se ihminen, missä se viisaus, joka löytäisi tien, sen ratkaisun, joka pelastaisi nämä kauniit tunturit, tämän kauniin ja rakkaan maan, tämän kauniin, mutta julman ja kieron maailman."

      Viidestä teoksesta ainoastaan H. R. Hallin VIIMEISELLÄ HETKELLÄ on täysiverinen scifi. 1920-luvulla ilmestynyt romaani on kotimaisen tieteiskirjallisuuden klassikkoja.

      Ja vielä paketti EETTISTÄ SANOMAA SISÄLTÄVISTÄ, IHMISEN VASTUULLISUUTTA KOROSTAVISTA POHDISKELIVISTA tieteisromaaneista. Toisesta paketista tähän kuuluisivat ainakin Jumalan armo ja ekologinen superorganismi -romaani (jonka nimeä en muista). Lisäksi mm.:

      Jersild SIELUN SILMIN [X],
      Heikkinen MYYTY MAA,
      Bester MURSKATTU MIES,
      Doris Lessing KOLONISOITU PLANEETTA 5 SHIKASTA,
      Ballard KUIVUNUT MAAILMA (useat muutkin J. G. Ballardin teoksista sopivat tähän kategoriaan, mutta myös "maailmanloppua" käsittelevään pakettiin, dystopia)

      ehkä myös (tietyin varauksin) K. Ackerin romaanit, mm. Tunnottomien valtakunta?

      Asioista perillä olevat tai muuten listoihin soveltuvia kirjoja lukeneet esittäkää täydennystä paketteihin, kirjoja jotka hyvällä tavalla edustavat scifiä tai sen reuna-alueita ja ovat

      "Avaruutta ja avaruusolentoja käsitteleviä" (paketti 1)
      "Maailmanloppu, maaplaneetan tuhoutuminen, dystopia" (paketti 2)
      "Moraalista vastuuta ja käyttäytymisen etiikkaa pohdiskelevat" (paketti 3)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      185
      1485
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1207
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      313
      1143
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1084
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      967
    6. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      928
    7. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      922
    8. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      100
      915
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      60
      886
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      875
    Aihe