Nuijapääkatkaravut ovat monimuotoinen äyriäisjoukko

Kreationistit kuvittelevat jostain syystä "elävien fossiilien" olevan hirmuinen ongelma evoluutioteorialle. Palstalla on monesti käsitelty aihetta, ja olen itsekkin muutaman avauksen aiheesta tehnyt.

Todellisuudessa kun tietomme lisääntyy esimerkiksi DNA:sta, niin voimme tutkia yhä paremmin sellaisia eliöitä, jotka ovat pysyneet ulkoisesti hyvin samankaltaisina pitkiä aikoja ja havaita, että nekin kokevat samalla tavalla evoluutiota kuin muutkin eliöt, mutta suuriin ulkoisiin muutoksiin ei ole ollut valintapainetta.

"The term 'living fossil' has a controversial history. For decades, scientists have argued about its usefulness as it appears to suggest that some organisms have stopped evolving. New research has now investigated the origin of tadpole shrimps, a group commonly regarded as 'living fossils' which includes the familiar Triops. The research reveals that living species of tadpole shrimp are much younger than the fossils they so much resemble, calling into question the term 'living fossil'."

"Different species of tadpole shrimp often look very similar (they are called 'cryptic species'), and so it is only with the advent of DNA sequencing that scientists have realized that they are a surprisingly diverse group. The team's results uncovered a total of 38 species, many of them still undescribed. This abundance of 'cryptic species' makes it very difficult for fossils to be assigned to any particular species as they all look remarkably similar. For example, 250-million-year-old fossils have been assigned to the living European species Triops cancriformis whereas the team's results indicate that the living T. cancriformis evolved less than 25 million years ago. First author Tom Mathers says "In groups like tadpole shrimps where cryptic speciation is common, the fossil record says very little about patterns of evolution and diversification and so the term 'living fossil' can be quite misleading. For this reason, we used fossils from related groups to gain an understanding about the evolution of tadpole shrimps."

The lead author Africa Gómez said, "Living fossils evolve like any other organism, they just happen to have a good body plan that has survived the test of time. A good analogy could be made with cars. For example the Mini has an old design that is still selling, but newly made Minis have electronic windows, GPS and airbags: in that sense, they are still 'evolving', they are not unchanged but most of the change has been 'under the hood' rather than external. By comparison, organisms labeled as 'living fossils' such as tadpole shrimps, are constantly fine-tuning their adaptation to their environment. Although outwardly they look very similar to tadpole shrimp fossils from the age of the dinosaurs, their DNA and reproductive strategies are relatively hidden features that are constantly evolving. The flexibility of their reproductive strategies, which our research has revealed, could be the evolutionary trick that has allowed them to persist as a morphologically conservative group for so long."

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130402091641.htm

Voisivatko palstan kreationistit harkita jättävänsä "elävät fossiilit" rauhaan argumentoidessaan evoluutioteoriaa vastaan? Vaikka ette uskokkaan miljooniin vuosiin ettekä evoluutioteoriaan, niin yrittäkää ymmärtää, kuinka huono argumentti "elävät fossiilit" on teorian kritisoimiseen.

11

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • blindwatchmaker

      "Vaikka ette uskokkaan miljooniin vuosiin ettekä evoluutioteoriaan, niin yrittäkää ymmärtää, kuinka huono argumentti "elävät fossiilit" on teorian kritisoimiseen."

      Hyvä avaus. Mukava lukea välillä tieteeseenkin liittyviä avauksia Möttöskän, Jaakobin ja Sepä Sen hörhöilyjen jälkeen.

      Valitettavasti taitaa olla vain toiveajattelua, että kreationisti voisi jotain järjellistä ymmärtää. Vaikka ymmärtäisikin niin ei halua denialismissaan tosissaan uskoa. Ja vaikka uskoisikin sisimmissään niin ei halua sitä tällä palstalla esille tuoda.

      Kreationistit tarttuvat mihin tahansa aivopökäleeseen, jonka kuvittelevat kampittavan evoluutiota. Ja ulostavat sen tälle palstalle yhä uudelleen vaikka se on joka kerta aiemmin valheellisten ja väärien väitteiden viemäriin dumpattu.

      • "Valitettavasti taitaa olla vain toiveajattelua, että kreationisti voisi jotain järjellistä ymmärtää. Vaikka ymmärtäisikin niin ei halua denialismissaan tosissaan uskoa. Ja vaikka uskoisikin sisimmissään niin ei halua sitä tällä palstalla esille tuoda.

        Kreationistit tarttuvat mihin tahansa aivopökäleeseen, jonka kuvittelevat kampittavan evoluutiota. Ja ulostavat sen tälle palstalle yhä uudelleen vaikka se on joka kerta aiemmin valheellisten ja väärien väitteiden viemäriin dumpattu."

        Toiveajatteluahan se puhtaasti on, enkä enää jaksa olla niin naiivi, että oikeasti uskoisin jotain muutosta tapahtuvan. Kysymykseni ja sitä seurannut "herättely" olivat vain lähinnä provokaatiota, jotta joku kreationisti mahdollisesti astuisi ansaan ja todistaisi pointtini siitä kuinka huono argumetti se on.


    • >>...they just happen to have a good body plan...

      • blindwatchmaker

        "Plan? Tuossahan on jotakin mihin Sepä Se ja kumppanit voivat liimaantua..."

        Onneksi siinä ei lue että " .. they just happen to have a good body design..."


    • Ja tuo kreationistien elävä-fossiili argumenttihan evoluutioteorian kaatamisessa on suunnilleen yhtä typerä kuin se ihmettely, että miksi apinoita on olemassa jos kerran ihminen on niistä kehittynyt.

      • Suunnilleen yhtä typerä se on, mutta itse he eivät sen typeryyttä pysty näkemään.


    • txt()

      On selvää, että fossiilien DNA:ta ei voi verrata nykyisten otusten DNA:n. Siten evoluution osoittaminen DNA -tasolla on arvaus, joka perustuu oletukseen evoluutiosta. Evoluutioon uskova ei oikeastaan voi muuta esittää.

      Argumentti on yhtä pätevä, kuin että uusin morris -mini automalli on kehittynyt ilman suunnittelijaa vanhemmasta vielä myynnissä olevasta mallista. Hämmentävää että evoluution osoittamiseen käytetään esimerkkinä suunnittelua. " For example the Mini has an old design that is still selling, but newly made Minis have electronic windows, GPS and airbags: in that sense, they are still 'evolving', they are not unchanged but most of the change has been 'under the hood' rather than external."

      Elävä fossiili on menella tapaa hankala evoluution kannalta. Esimerkiksi
      http://www.theage.com.au/national/found-fossillinked-listed-damselfly-20100104-lq67.html
      esitelty 250 - 300 miljoonaa vuotta vanha sudenkorento, joka on tunnistettavissa nykyisn eläväksi sudenkorentolajiksi.

      Ensimmäinen ongelma on, että miksi sudenkorennon fosiileja ei löydy välillä olevista kerroksista? Voidaanko minkään ikäkauden eliöstöä päätellä fossiileista, koska fossiilit saattavat puuttua jopa satojen miljoonien vuosien ajan kerroksista ja siitä huolimatto otuksien on pitänyt olla elossa.

      Toinen nimenomaan sudenkorentoon liittyä ongelma on sudenkorennon erikoinen rakenne. Jokaisessa neljässä siivessä on omat lihaksensa, kun hyönteiset yleensä liikuttavat siipiään yhtenä yksikkönä. Silmät ovat hyönteismaailman suurimmat, ja tutkijat arvelevat niitä myös tarkimmiksi. Näkökenttä on täydellinen - myös taaksepäin."

      http://yle.fi/uutiset/sudenkorento_on_maailman_patevin_peto/6568074

      Milloin nuo ominaisuudet ovat kehittyneet, sillä viimeiseen 300 miljoonaan vuoteen kehitystä ei ole tapahtunut.

      • "On selvää, että fossiilien DNA:ta ei voi verrata nykyisten otusten DNA:n. Siten evoluution osoittaminen DNA -tasolla on arvaus, joka perustuu oletukseen evoluutiosta. Evoluutioon uskova ei oikeastaan voi muuta esittää."

        Ei sitä voidakkaan noihin fossiileihin verrata, mutta nykyisten lajien välillä vertailua voi tehdä ja havaita lajiutumista tapahtuneen 38:ksi eri lajiksi. Tässä vertailussa tarkemmat sekvensointi -menetelmät antavat hyvää kuvaa menneisyydessä tapahtuneista muutoksista.

        "Argumentti on yhtä pätevä, kuin että uusin morris -mini automalli on kehittynyt ilman suunnittelijaa vanhemmasta vielä myynnissä olevasta mallista. Hämmentävää että evoluution osoittamiseen käytetään esimerkkinä suunnittelua. " For example the Mini has an old design that is still selling, but newly made Minis have electronic windows, GPS and airbags: in that sense, they are still 'evolving', they are not unchanged but most of the change has been 'under the hood' rather than external."

        Eipä taas yllätä, ettet ymmärrä tuon tutkijan esittämän analogian ja kreationistien esittämän suunnittelu -analogian eroa.

        " joka on tunnistettavissa nykyisn eläväksi sudenkorentolajiksi."

        Siis ulkoisista piirteistä ei voida tehdä eroa nykyisin elävään sudenkorentolajiin. Avaukseni koskee juuri tämän argumentin epäonnistumista evoluution kritiikkinä.

        "Ensimmäinen ongelma on, että miksi sudenkorennon fosiileja ei löydy välillä olevista kerroksista? Voidaanko minkään ikäkauden eliöstöä päätellä fossiileista, koska fossiilit saattavat puuttua jopa satojen miljoonien vuosien ajan kerroksista ja siitä huolimatto otuksien on pitänyt olla elossa"

        En näe tässä oikein minkäänlaista pointtia. Mietippä hetki, niin saatat ymmärtää miksi sudenkorentojen tai muidenkaan eliöiden fossiileja ei jokaisesta kivestä löydy.

        "Toinen nimenomaan sudenkorentoon liittyä ongelma on sudenkorennon erikoinen rakenne. Jokaisessa neljässä siivessä on omat lihaksensa, kun hyönteiset yleensä liikuttavat siipiään yhtenä yksikkönä. Silmät ovat hyönteismaailman suurimmat, ja tutkijat arvelevat niitä myös tarkimmiksi. Näkökenttä on täydellinen - myös taaksepäin."

        http://wiki.ubc.ca/Evolution_of_Insect_Wings

        http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_the_eye

        Satunnaisia muutoksia perimässä ja luonnonvalintaa.

        "Milloin nuo ominaisuudet ovat kehittyneet, sillä viimeiseen 300 miljoonaan vuoteen kehitystä ei ole tapahtunut."

        Mistä revit päätelmäsi, ettei kehitystä olisi tapahtunut ollenkaan?

        http://en.wikipedia.org/wiki/Phylogeny_of_insects


    • txt()

      Mistäs on päätelty, että muinoin eli yksi nuijapäärapu, jos kaikki lajit näyttävät samanlaisilta?

      "Mistä revit päätelmäsi, ettei kehitystä olisi tapahtunut ollenkaan?"

      Se on ilmeistä, sillä kysymyksessä on sama laji, mikä esiintyy nyt. Eli siis 300000000 vuotta sudenkorennon ulkonäkö ja sisäinen rakenne on pysynyt samana. Siitä päättelen, että genetiikassa ei ole kovin kummoisia muutoksia tapahtunut.

      Se että fossiileja puuttuu jopa 300000000 vuoden ajalta osoittaa, että fossiilien perusteella ei voi tehdä kehityshistoriaa eikä aikamäärityksiä. Mikä takaa, että esimerkiksi 50000000 vuotta vanhasta kivestä ei löydy nykyapinan fossiilia. Onhan nykyihmisen olkaluu löytynyt yli neljä miljoonaa vuotta vanhasta kivestä.

      Sudenkorento ja suuri määrä muita eläviä fossiileja osoittavat että jonkun fossiilin löytyminen joltakin aikakaudelta ei merkitse että kyseistä laji ei olisi esiintynyt aikaisemmin eikä myöhemmin.

      Kyllä elävät fossiilit ovat ongelma evoluutioteorialle. Ongelmaa ei voi poistaa geneettiikalla.

      "Eipä taas yllätä, ettet ymmärrä tuon tutkijan esittämän analogian ja kreationistien esittämän suunnittelu -analogian eroa." Täytyy myöntää, että en ymmärrä. Ymmärrätkö sinä?

      • "Mistäs on päätelty, että muinoin eli yksi nuijapäärapu, jos kaikki lajit näyttävät samanlaisilta?"

        Molekyylikellojen avulla voidaan arvioida lajien erkaantumisajankohtia, mutta en tiedä tässä tapauksessa tarkemmmin miten tutkijat päätyivät yhden nykylajin esimerkiksi kehittyneen alle 25 miljoonaa vuotta sitten, vaikka se näytti ulkoisesti samalta kuin 250 miljoona vuotta vanha fossiili.

        Voithan sinä kuvitella, että molekyylikellot eivät toimi ollenkaan ja Jumala loi kaikki 38 lajia ihan omaksi ilokseen.

        "Se on ilmeistä, sillä kysymyksessä on sama laji, mikä esiintyy nyt. Eli siis 300000000 vuotta sudenkorennon ulkonäkö ja sisäinen rakenne on pysynyt samana. Siitä päättelen, että genetiikassa ei ole kovin kummoisia muutoksia tapahtunut."

        Taas sinä teet tuon perusvirheen, joka oli koko avauksen pääpointti. Tuo elävä sudenkorento oli siis ULKOISESTI samanlainen kuin varhainen fossiili. On päivänselvää, että sekin on kokenut perimänmuutosta ja luonnonvalinta on muokannut siitä sopeutuneen nykyiseen elinympäristöönsä, eli on tapahtunut evoluutiota. Jos mikään valintapaine ei ole ajanut muutokseen ulkomuodon suhteen, niin sitten ei ole ja tämä tuntuu olevan ongelma vain kreationisteille.

        "Se että fossiileja puuttuu jopa 300000000 vuoden ajalta osoittaa, että fossiilien perusteella ei voi tehdä kehityshistoriaa eikä aikamäärityksiä. Mikä takaa, että esimerkiksi 50000000 vuotta vanhasta kivestä ei löydy nykyapinan fossiilia. Onhan nykyihmisen olkaluu löytynyt yli neljä miljoonaa vuotta vanhasta kivestä."

        Fossiileja on kuitenkin löydetty sen verran, että kehityssarjoja pystytään rakentamaan monille eliöille ja fossiilien yleinen järjestyneisyys tukee evoluutioteoriaa täysin, eikä mitään ristiriitoja todellisuudessa ole kuin taas kreationistien päissä. Olkaluusta valehtelet, kuten moloch jo totesi.

        "Sudenkorento ja suuri määrä muita eläviä fossiileja osoittavat että jonkun fossiilin löytyminen joltakin aikakaudelta ei merkitse että kyseistä laji ei olisi esiintynyt aikaisemmin eikä myöhemmin"

        Lajit eivät varmasti ole samoja, mutta ulkoisesti ne ovat hyvin samankaltaisia.

        "Kyllä elävät fossiilit ovat ongelma evoluutioteorialle. Ongelmaa ei voi poistaa geneettiikalla."

        Ongelma on ainoastaan kreationisteilla. Genetiikka poistaa ongelman.

        ""Eipä taas yllätä, ettet ymmärrä tuon tutkijan esittämän analogian ja kreationistien esittämän suunnittelu -analogian eroa." Täytyy myöntää, että en ymmärrä. Ymmärrätkö sinä?"

        Ymmärrän.


    • "Onhan nykyihmisen olkaluu löytynyt yli neljä miljoonaa vuotta vanhasta kivestä."

      Ei ole. Kyseessä on Lubenowin vääristely.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3752
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      115
      1474
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1340
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1164
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      58
      1044
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1036
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe