Suolanhimo

Vajislainen

Minulla on ollut Thyroxin lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan nyt kolmatta vuotta. Viime syksystä asti olen kärsinyt kovasta suolanhimosta. En lisää ruokaan suolaa, enkä usko että kyse olisi tottumuksesta. Välillä iskee lievä pahoinvointi, joka helpottaa kun syö jotain suolaista. Suolakide kielellä ei auta, vaan suolaista ruokaa pitää syödä ihan kunnolla. Kävin lääkärissä tarkastuttamassa kilpirauhasarvot ja ne olivat ok, lääkeannosta ei lisätä. Myös suolatasapaino testattiin ja sekin oli normaali. Inhottava tämä vaiva kun ei suolaa saisi syödä kuin vähän, mutta kummallinen olo ei mene muuten pois. Olisiko kenelläkään neuvoja mistä tämä voisi johtua?

19

6479

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hypoNa

      Oliko natriumarvosi siis normaali? Minulla vajaatoiminta aiheuttaa hyponatremiaa silloin tällöin. Joko runsassuolainen ruoka tai suolatabletit ovat auttaneet minulla. Täytyy kyllä sanoa, että kovin harvoissa apteekeissa on enää suolatabletteja myytävänä havaintojeni mukaan. Hyponatremiassa minulla on myös pyörryttävä tunne.

    • nupputuppu

      Minullakin on ollut tuota suolanhimoa. Sillipurkki menee helposti alas eikä edes janota sen jälkeen. Natriumarvo on ollut lievästä alle viiterajojen. Kysyin lääkäriltä tuosta suolanhimosta.. Hän vastasi nauraen , että mitäs väliä, kun hänen joku sukulainen syö kuivalihaa joka päivä ja se vasta suolaista onkin. :P Arvatkaa vaan, vastasi tuo yhtään minun kysymykseeni.

      Niin..minulla oli jonkun aikaa tuo Thyroxinlääkitys, mutta se lopetettiin. Nyt vasta tajusin huomata, että nyt ei ole ollut noita suolanhimojuttuja. :P Ei kai noilla mitään yhteyksiä sit ole ?!

    • vajaata

      Juotko tarpeeksi vettä? Elimistö voi kääntää nesteen puutteen myös suolanhimoksi. Itsellä oli tosin suolanhimoa ennenkuin sain kilpparilääkityksen ja se korjaantui sillä.

    • Vajislainen

      Luulen että juon tarpeeksi. Olen kyllä aikaisemmin ollut huono juomaan, mutta opettelin väkisin juomaan määrätyin väliajoin, että aineenvaihdunta toimisi paremmin. Ei se kyllä toimi, jalkojen turvotus on edelleen aika huomattavaa, vaikka muualta turvotus on lääkityksen myötä hävinnyt. Jalat on ultrattu ja tökitty ja tultu siihen tulokseen että mää vaan olen tällanen kameli joka kerää nestettä jalkoihin. Höh.

      Natriumarvo oli tosiaan normaali, ainoa arvo joka oli viitearvojen ulkopuolella, oli kortisoli. Sitä ei kuitenkaan lähdetty tutkimaan, koska minulla epäiltiin cushingin oireyhtymä pari vuotta sitten, ja kaikki tutkimukset on tehty silloin. Ilmeisesti kortisoliarvon kohoaminen johtuu stressistä.

      Tälläkin hetkellä tekee mieli suolaa. Ei kai sitä nyt voi ruveta purkista lappaamaan suoraan suuhun, ei ole terveellistä. Nälkä ei ole yhtään ja viimeisen tunnin aikana olen juonut kaksi lasillista hiilihapotettua vettä.

      • goldye

        Minulla on ihan sama juttu ja myös vajis. Tosin suolanhimo on enemmän kausittaista ja syön sitä silloin ilman huonoa omaatuntoa, koska se helpottaa oloa. Auttaa siis kuvotuksen tunteeseen ja pyörrytykseen (minulla on verenpaine tosi matala silloin). Itsellä on aika usein ollut häikkää juuri natrium- ja kaliumarvoissa.


    • hilja

      Kilpirauhasen sairauksia sairastaville on suurempi mahdollisuus saada myös lisämunuaisen vajaatoiminta. Jos on suolannälkää ja matala verenpaine, kannattaa pyytää S-Korsol ja natriumin mittaus seerumista. Hoitamaton lisämunuaisen vajaatoiminta on syntyy hiljakseen ja voi johtaa ikävään kriisiin hoitamattomana.
      Addisonin tauti.

    • myös olen huomannut

      Minulla menee nyt ilmeisesti vajaatoiminnan puolelle lääkityksestä huolimatta.
      Natrium arvo yläviitearvossa ja kalium alaviitearvossa (suhde 41)
      Kun monia muita vaivoja, lääkäri ei seuraa juuri noita arvoja jos ne jotenkin on luettavissa viitealueeseen.
      ioninen Ca on viitealueen alapuolella. Joskus erehdyin eräältä lääkäriltä kysymään, eikö sitä pitäisi huomioida. Piirsi gaussin käyrän ja selitti että en vain mahdu käyrälle.
      myös suolan himoa tänä keväänä on ollut.
      Hiukset lähtee ym

      • veden juonti työpaik

        Edelliseen myös huomannut
        en juo vettä riittävästi. Työpaikalla tehty juonti lähes mahdottomaksi. Pitäis lähteä salaa vessanpytylle juomaan tai mennä talon toiseen päähän, toiseen kerrokseen. Muualla veden juonti kielletty.


    • lisko4

      Minulla on ollut myös suolanhimoa, raskaan liikunnan jälkeen ruumiinlämpö romahtaa 33-34 asteeseen, seuraavana päivänä kilpirauhaset ja nivelet ovat kipeät, ripulointia,oksettaa ja päätä särkee, valoarkuutta, vessassa pitää käydä tunnin välein.
      Itse epäilen juurikin addisonin tautia, lääkäri naurahteli ja sanoi vain, että ei sitä ruumiinlämpöä koko ajan tarvitse mitata( mitä en kyllä jatkuvasti mittaile)
      Verikokeet on otettu, mutta addisoniahan harvoin löydetään verikokeesta, koska arvot voivat olla aamulla täysin normaalit, jolloin ne verikokeetkin otetaan. Miten muut ovat saaneet lääkärit tutkimaan addisonin mahdollisuuden?

    • Kipa-auto

      Onko lisämunuaiset tutkittu? S-korsol!

    • Viiiperrin

      Tähän oli nyt pakko vastata, vaikkei nyt mikään tuore keskustelu ookkaan. Eli sen lisäks et kilpirauhasessa on vikaa, se ei oireiluta suolanhimolla. Lisämunuaiset on oletettavasti poissuljettu? S-Korsol koe ois hyvä ottaa jos ei oo otettu tossa kohtaa. Jos kärsit pitkään oudosta suolanhimosta tulisi myös lisäkilpirauhaset tutkia.

      • Hashimoto

        Joo, nimim. "hilja" vuodelta 2013 viittasikin jo tähän. Autoimmunitaudeissa on tiettyjä tautiryppäitä eli jos on yksi voi olla muitakin. Tarkoitat varmaan lisämunuaisia eli aldosteronin säätelyä ;)?
        Itsellä ei kilppari ole kyllä tehnyt suolanhimoa koskaan, mutta sen sijaan minulla on diabetes insipidus, johon kyllä liittyy omat natrium-ongelmansa.


    • Vajari

      Minulla myös thyrox vajaatoimintaan ja viime syksystä suolan himo. Mikä mättää..... Pitkät hiukseni jouduin leikkauttaa lyhyiksi. Ei kivaa!!!

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyponatremia on yhteydessä aivolisäkkeeseen (vrt. TSH).
        https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00858&p_hakusana=hyponatremia

        Liika vedenkertymä (vesityshormoni) aiheuttaa hyponatremiaa, ei suolan puute ravinnosta. Mahdollinen liika juominen on toinen tekijä. Samoin muutamat lääkevalmisteet, kuten Mustajoen kirjoituksessa tulee esiin.

        Antidiureettisen hormonin (adh, synt. valm. desmopressiini eli Minirin) liikaeritys aiheuttaa nestekertymistä ja sitä kautta natrium laskennallista vähentymistä. Todellista menetystä voi tulla mm. erittäin kovassa ripulissa tai hikoilussa. Periaatteessa liika juominen voi tuota tehdä, mutta äärimmäisen harvinaista ellei juominen ole sairaalloisen runsasta, käytännössä yli 10 litraa/vrk). Lääkkeet ja muut sairaudet ovat tyypillisiä syitä liialliseen eritykseen. Itsellä on tuon adh:n puutos myös.
        Nimim. Vajari kirjoittaa suolanhimosta. Se on johtua aldosteronin säätelyhäiriöstä lisämunuaisissa, kuten aiemmin ketjussa on todettu.

        Terveisin Hashimoto


    • Anonyymi

      On täytynyt syödä jotain suolaista miltei joka ilta sen jälkeen, kun aloitettiin tyroksiini vajaa vuosi sitten.
      Eli jokin yhteys näillä täytyy olla.

    • Anonyymi

      Mutta kun suolan saanti on suorastaan välttämätöntä!
      Mistä johtuu nuo suolattomuuden suositukset? Siis aito meri- tai vuorisuola eikä se "riisuttu" tuote!

      • Anonyymi

        Ei missään suositella suolattomuutta. Ainoastaan liian suolan välttämistä, kun nostaa verenpainetta.


    • Anonyymi

      Onko selvitetty jodi tilanteeksi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3087
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      545
      2942
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2135
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1962
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1771
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1522
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1257
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1162
    Aihe