Ensimmäinen autoni Mitsu Lancer -89

Vanhoja muistelen

Tuollainen Mitsu oli mulla, kun ajokortin sain joskus -90luvun alkupuolella. Korimalliltaan sedan, mikä kyseisessä autossa harmitti. Kun nimittäin se hattuhylly oli niin turkasen kapea, että sinne sai asennettua hikisesti 6*9 kaiuttimet. Mutta kyllähän niistäkin rokki/ysäridance pauhasi seurueesta riippuen.
Tekniikkaa oli 5 vaihdetta ja 1,5 litranen 12venttiilinen tehopakkaus...not. Mutta jotain 90 hevosvoimaa kuitenkin ja ihan tarpeeksi nuorelle pölhölle kuskille.

Mitsun maahntuojalla oli noihin aikoihin ilmeisesti jonkinlainen merkkitarratehdas. Takaluukkuun oli kiinnitetty tekstit: mitsubishi lancer multivalve katalysator glxi. Ja joka sana erinlaisin kirjaimin.

Varusteita tuossa oli kirjainyhdistelmän mukaan. Eli oli penkinlämmitin, sähköinen peilinsäätö ja puhallinsuutin myös kuljettajan jalkoväliin, millaista en muuten ole senkoommin nähnyt yhdessäkään ajamassani autossa.

Jossain vaiheessa sain hankittua lanceriin takasiiven downforcea tuomaan huippunopeuksissa, jota tasamaalla oli jotain 170km/h mittarin mukaan ja kerran pitkässä alamäessä jopa 200km/h. Tuolloin mukavaksi jousitettu alusta tuntui hiukan pelottavalta, mutta minkäs teet kun tyttö odotti, kiire oli.
Erikoisvanteita en saanu tuohon koskaan hankituksi, mutta maalasin sentään vanhojen talvirenkaiden, joista nastat nypin, tekstit valkoisiksi. Jotain katu-uskottavuutta sentäs.

Lanceri palveli uskollisesti melkein neljä vuotta, kunnes vaihdoin sen uudempaan. Ei särkynyt kertaakaan mistään, vaikka raskas oli pojan kaasujalka toisinaan. Toisaalta hyvän huolenhan siitä pidin. Öljyt vaihdoin tunnollisesti ja muutenkin kaikki oli aina tip top ja pellit vahatut. Toista se on nykyään, kun auto on pelkkä kehonsiirrin, eikä avain vapauteen, kuten silloin.

Myöhempinä vuosina näin tuota lanceria paikkakunnalla sillontällön ja aina ajattelin, että ostaisin tuon ensiautoni joskus takaisin, kun se oli kuitenkin ollut nuoren miehen elämänmullistuksissa aina mukana. Sillä haettiin tyttöä riiuulle, kuljettiin armeijaan, hinattiin peräkärryä täynnä rakennustarpeita ensikotiin. Ja tuotiin esikoistyttöä synnytyslaitokselta. Ja niitä satoja iltoja, kun ajeltiin pitkin kylänraittia ja luukutettiin musiikkia.

No, viimeviikolla sitten selvitin autorekisterikeskuksesta nykyisen omistajan ja soitin hänelle, että josko mitsu olisi kaupan. Vanhahko mies kuulosti hieman hämilliseltä puhelimessa, kun utelin autostaan. Kun selvisi asiani, hän vain tokaisi, että lanceri on romutettu puoli vuotta sitten. Paska.

5

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mukava tarina

      Ihan mukava tarina. Harmi vaan, että myöhästyit sen puoli vuotta.

      • Vanhoja muistelen

        Kiitti. Harmittaa niin turkasesti, vaikka eihän tuo nyt mikään erikoinen pirssi ollukkaa. Sen mitä pari vuotta sitten kattelin sitä kaupan parkkiksella näytti olleen vielä hyvällä pidolla, ku ei ruostetta näkyny, ku helmojen alle kurkistelin...


    • välijäähdytinkö

      "Varusteita tuossa oli kirjainyhdistelmän mukaan. Eli oli penkinlämmitin, sähköinen peilinsäätö ja puhallinsuutin myös kuljettajan jalkoväliin, millaista en muuten ole senkoommin nähnyt yhdessäkään ajamassani autossa. "

      Eli siinä oli ns. Välijäähdytin!

      • Vanhoja muistelen

        Hahhah! Välijäähdytin, tai lämmitin. Tarpeen mukaan. Sai niitä käännettyä kyllä polviinki. Joskus talvipakkasella saattaa polvia palella. :D


    • lancer koeajettu

      Koeajoin kerran tuon korimallin Lancerin, taisi olla tosin 1,3 GL versio ja -89 vuosimalli, kaasutinmoottorilla. Ajoltaan tuntui tosi mukavalta japanilaiseksi ja vaihteet meni päälle kuin kuuma puukko voihin, sen sujuvampaa vaihteensiirtoa ei ole tullut vastaan muissa autoissa vaikka auto oli n. 10v vanha silloin.
      Olin tuolloin ostamassa toista autoani, lienen saanut ajokortin samoihin aikoihin kuin sinäkin, 90-luvun alussa, tarkemmin loppuvuodesta 1992. Jouduin tosin tyytymään 10v vanhaan 323 Mazdaan ekaksi autoksi :P

      Ei tullut kuitenkaan ostettua sitä Lanceria, sen sijaan ostin vuotta uudemman Mazda 323 sedanin 1,6 kaasarikoneella. Siinäkin oli muuten se ilmasuulake ratin alla puhaltamassa jalkoväliin :P Lienee ollut yleinen varuste sen ajan japanilaisautoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3573
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      162
      2191
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      209
      1891
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1782
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      362
      1211
    6. 80
      1185
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1125
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      134
      1051
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      53
      964
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      940
    Aihe