Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Ovatko peruskoulun opettajat liian ankaria?

Lapsen oikeus unohtu

Alppilan yläkoulun tapauksessa koululainen istui kaikessa rauhassa syömässä lounastaan (huppu päässä), kun hänet ajettiin ruokalasta ulos kesken ruokailun. Poikaparka jäi ilman ruokaa ja oli varmasti nälissään loppupäivän. Verensokerit matalalla on vaikea keskittyä koulutyöhön ja uuden oppimiseen. Ihailtavaa on, että pojan kaveri ryhtyi pitämään kaverinsa puolta.

Itse olen yliopisto-opiskelija ja välillä puolella opiskelijoista on pipot päässä luentojen aikana- sekä tytöillä että pojilla. (Varsin usein ainejärjestöjen juhlien jälkeisenä päivänä.) Koskaan ei ole ketään ajettu ulos luentosalista hupun takia. Ihmiset kuuntelevat luentoa hiljaa pipot ja huput päässä. Muslimit saavat pitää huntua päässä mutta huppu on kielletty. Voisiko joku opettaja selittää, miten huppu ja huivi eroavat toisistaan. Molemmat lähtevät niskasta ja peittävät otsan.

En enää yhtään ihmettele sitä, että nykyoppilaat eivät peruskouluissa viihdy. Pitäisiköhän opettajienkin astua uudelle vuosituhannelle ja katsoa joskus asioita oppilaittenkin kannalta? Opettajakoulutuksessa pitäisi opettaa myös lasten kasvattamista eikä pelkästään keskittyä tietopuolisten asioitten (kuten matematiikan) opiskeluun. Opettajille pitäisi myös opettaa perusasiat verensokereista, proteiineista ja kouluruokailusta.

32

565

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nuorten puolesta

      Kiitos hyvästä mielipiteestä.

    • mjaa.a

      ...eli siis jos oppilaalla on "verensokeri alhaalla" häiriköinti on oltava sallittua?
      No nykyäänhän se on sallittua vaikka verensokeri olisi korkeallakin. Pitäisikö siis kouluihin asentaa verensokerimittarit?
      Vai mikä oli tämän avauksen ajatus?
      Pitäisikö myös opettajien käyttää pipoja?

    • '''

      "Alppilan yläkoulun tapauksessa koululainen istui kaikessa rauhassa syömässä lounastaan (huppu päässä),"

      Ruokana oli sianlihakastiketta...

    • tuleva ex-lo

      On myös ihan eri asia istua päähine päässä luentosalissa ja ruokapöydässä. Ehkä koulussa ei tarvitsekaan enää hyviä käytöstapoja opettaa saati vaatia?

      • Simputtamista???

        Siis mitä pahaa siinä on, että istuu ruokapäydässä huppu, pipo, huntu, huivi, lippalakki päässä?

        Jos syö nätisti eikä häiritse ketään?

        Itse olisin enemmän huolissani niistä oppilaista, jotka eivät käy syömässä kouluruokaloissa. Tämän episodin jälkeen ymmärrän paremmin, miksi monet koululaiset jättävät kouluruokailun väliin.


    • aatu883

      kouluissa on järjestysmääräykset, joista päättää rehtori. Ruoka/välituntivalvojan on työn puolesta valvottava niiden noudattamista. Eli opettaja ei itse ratkaise onko huput ja pipot kiellettyjä.

      • ketä koskee ?

        Monessa koulussa järjestyssääntöjä on valmistelmassa ja hyväksymässä opettajakunta, oppilaskunta ja vahnempainyhdistys. Tiukin kanta päähineisiin ja ruokalakäyttäytymiseen on vanhemmilla.


    • 20+14

      Aloittajan kaltaisen idiootin takia näitä ongelmapentuja ei saada nykyään kuriin.

      Onneksi ihmiset ovat nyt heränneet ja toivottavasti riehuvat pennut saadaan pian kuriin.

      Minä olisin muuten tönäissyt ongelmapentua vähän kovemminkin, vahingossa tietenkin.

    • Kuri kunniaan!

      Pipo päässä istuminen sisällä ei kuulu hyviin tapoihin, ei ainakaan Suomessa.
      Miksi hän ei voi ottaa sitä pois, kun opettaja siihen kehoittaa?

      Koulussa tulee toimia koulun, eikä oppilaan ehdoilla!

      • ajattelemattomuutta

        Miksi sitten osa ihmisistä saa käyttää sisällä päähinettä mutta osa ei?

        Esimerkiksi naiset saavat käyttää sisätiloissa lakkia mutta miehet eivät.

        Muslimien huntu hyväksytään mutta jumpperin huppua ei saa pitää päässä.

        Kokit käyttävät lakkia päässä, jotta ruokaan ei mene hiuksia. Eikö se ole hyvä, että oppilaatkin pitäisivät jotain päässään ruokaillessaan, jotta ruokaan ei tipu hiuksia?


      • suvaitsevaisuutta

        Oppilaat ovat koulun asiakkaita, ja opettajat asiakaspalvelijoita.
        Koulut ovat olemassa oppilaita varten, eivät siksi että opettajilla olisi suojatyöpaikka.

        Kipa tai turbaani päässä kuuluu hyviin tapoihin koko maailmassa, myös suomessa.
        Paljainpäin synagoogaan tutustuminen on törkeä loukkaus.
        Suvaitsevaisuus ja muiden uskontojen tuntemus kuuluu opetussuunnitelmiin.


    • nainen 53 v.

      Eikö lapsille enää opeteta kotona, ettei lakki päässä syödä? Paljas pää on kunnioitusta ruokaa kohtaan, näin minulle on kotona opetettu ja olen sen kyllä opettanut lapsillekin jo lapsesta. Pidän kyllä aina moukkamaisena käytöksenä jos lakki päässä syödään, luentnolla istuminen on eri asia.

      Onhan uimahallissakin säännöt, ettei shortseissa uida - saako niissä siis uida kuitenkin jos haluaa? Tai mennä uimahallin saunaan uikkareissa, jos kerran haluaa? Vai miksi näitä sääntöjä on? Turhat pitää sitten poistaa.

      • Epäoikeudenmukaista!

        Eivätkö muslimit sitten kunnioita ruokaa, kun syövät huntu päässä?

        Ruuan kunnioittaminen on sitä, että oppilas osallistuu kouluruokailuun, syö siististi, ei jätä ruokaa ja lähtiessä kiittää keittäjää.

        Miksi muuten kokeilla on hatut? Eivätkö he kunnioita ruokaa?


      • säännötJokaiselle
        Epäoikeudenmukaista! kirjoitti:

        Eivätkö muslimit sitten kunnioita ruokaa, kun syövät huntu päässä?

        Ruuan kunnioittaminen on sitä, että oppilas osallistuu kouluruokailuun, syö siististi, ei jätä ruokaa ja lähtiessä kiittää keittäjää.

        Miksi muuten kokeilla on hatut? Eivätkö he kunnioita ruokaa?

        jos aasinsiltoja haluat rakentaa, niin entäs hautajaiset? lakki päässä, maahan syljeskellen ja kirkkaan punaiset kuteet ympärillä ympärikännissä? eihän vainajan kunnioitaminen ole kiinni pukeutumisesta! vainaja siitä mitään välitä.

        kyllä ne on ne säännöt jotka koskee jokaikistä siellä koulussa. aina löytyy niitä, jotka katsoo, ettei säänmöt kosketa heitä.


      • pii.......

        Uimahallin säännöt ovat käsittääkseni olemassa hygieniasyistä. Niille on peruste.

        Monissa kouluissa on sääntöjä, joita on vaikeaa perustella järkevästi.


    • trolledsohard

      Obvious troll is obvious.
      Tai sitten olet vain helvetin tyhmä.

    • puurot ja vellit

      Oppilas 1. oli jo syönyt, eli ei poikaparka kärsinyt loppupäivää alhaisesta verensokerista. Hän lähti siististi ruokalasta.

      Ihailtava oppilas 2 puuttui tilanteeseen haukkamalla valvovaa opettajaa läskiksi siaksi ja ymmärtänyt poistumiskehoitusta.

      Opettaja AK työnsi oppilaan 2 ulos ruokalasta tunnetuin seurauksin.

      Koulussa on järjestyssääntö: ei päähinettä ruokassa.

      Kysymys 1: koskeeko se kaikkia oppilaita, vai vain hyvätapaisia ?

      Kysysmys 2: onko valvovalla opettajalla velvollisuus huomauttaa asiasta ?

      • näin on näreet

        Kehotus ja määräys ovat täysin eri asioita, etkö ymmärrä eroa?

        Poistumismääräys on annettavissa perusopetuslain 36pykälän toisen momentin mukaisissa tilanteissa, mutta hupun pitäminen päässä on perusopetuslain 36pykälän ensimmäisen momentin mukainen järjestyssääntöjen rikkominen. sen perusteella opettajalla on oikeus ryhtyä 36a pykälän mukaisiin toimenpiteisiin, joiden joukkoon ei kuulu poistumismääräyksen antaminen eikä voimakeinojen käyttö.

        Poistaminen edellyttää OPETUKSEN häiritsemistä, ja sitä ei ruokalassa voinut tapahtua eikä tapahtunut. Siellä ei ketään nimittäin opetettu, eikä kenenkään oppiminen häiriintynyt millään lailla. Mitään mellakkaa tai fyysistä uhkatilannetta siellä ei ollut.

        !) koskee kaikkia.
        2) huomautus on oikeutettu, kuten muutkin 36a pykälän mukaiset toimenpiteet.
        Tulee kuitenkin huomata, että 36a pykälän mukaan oppilaan huoltajalla on oikeus tulla kuulluksi ennenkuin esim jälki-istuntoa voidaan toimeenpanna. Tämä siksi, että jos järjestyssääntöjen rikkomiseen on perusteltu syy, ei siitä tietenkään tule mitään kurinpitotoimia ollenkaan. Esim turbaanin tai kipan pito päässä on uskonnonvapauslain turvaama oikeus myös ruokalassa, joten sen kieltävä järjestyssäännön pykälä on lainvastainen. Silloin sen kieltävä pykälä on muiltakin kuin kyseistä uskontoa harjoittavilta epätasa-arvoista kohtelua. Kyllä bussiyhtiökin tulee saamaan tylytystä, kun menee lainvastaisesti bussikuskilta turbaanin kieltämään.


    • Hypotenuuska

      1960-70-luvuilla syntyneiden syytä kaikki. He aloittivat moraalin rappion "vapaamielisyydellään". Kun minä olin koululainen, niin esim. koenumerosta ei kannattanut mennä valittamaan opettajalle, ellei ollut satavarma, että arvioinnissa oli tapahtunut jokin selkeä matemaattinen laskuvirhe. Nyt tulee laiskinkin räkänokka valittamaan - suorastaan uhkailemaan - että opettaja kiusaa häntä, kun hän kokee perustuslailliseksi oikeudekseen olla laiska vetelys ja heikko. Ja opettajien pitää nykyään nöyristellä joka suuntaan, varsinkin työnantajalle, jota työpaikalla edustaa rehtori. Koulun tuloksellisuus perustuu ainakin osittain systeemin mädännäisyydelle: annetaan mieluummin parempia arvosanoja kuin huonompia, ettei kukaan ala uhkailemaan. 1960-70-luvulla syntyneiden maailmankuvan perustana ollut "vapaamielisyys" ja "edistyksellisyys" on juuri tätä säännöistä piittaamattomuutta, pyrkyrimäisyyttä, itsekkyyttä, välinpitämättömyyttä, keinotekoista toverillisuutta. Tiukan paikan tullen kukaan ei välitä mistään muusta kuin omasta nahastaan.

    • ddhdghdh

      Ottamatta kantaa Alppilan tapaukseen, tai pipon käyttöön, sanoisin vastaukseksi varsinaiseen otsikon kysymykseen, että päinvastoin!

    • näinköhänx

      Lapsen oikeus unohtunut?

      Väitän, että on unohtunut seuraavat asiat:
      1) Lapsen velvollisuus koulutyöhön
      2) Lapsen velvollisuus noudattaa sääntöjä
      3) Vanhempien velvollisuus kasvatukseen

      • otaosaaskabaan

        Uusliberalistisen valtioterrorin hirmuvalta unohtunut?
        Väitän, että on unohtunut seuraavat asiat:
        1) Lapsen velvollisuus koulutyöhön siinä määrin kuin uusliberalistisesti näillä koulutöillä (ei muilla) lapsi varttuessaan rikastuu bisneksessä.
        2) Lapsen velvollisuus noudattaa sääntöjä siinä määrin kuin uusliberalistisesti näillä velvollisuuksilla (ei muilla) lapsi noudattaa vain ja ainoastaan sellaisia sääntöjä joilla hän voi rikastua bisneksessä.
        3) vanhempien velvollisuus kasvatukseen siinä määrin kuin uusliberalistisesti vanhempien antama kasvatus (ei muu) harjaannuttaa lapsen yrittäjäksi ja bisneksellä rikastuvaksi


    • nähty on

      Opettajat eivät ole ankaria. Osa opettajista haluaisi olla ankarampia, mutta nykykoulussa on menty siihen, että käytännössä edes pieniä rangaistuksia, jälki-istunnoista puhumattakaan ei voi antaa ilman mittavaa Wilman räpläämistä. Osa opettajista katsookin nyt rötöstelyjä läpi sormien, jotta ei tarvitse kuluttaa ylimääräistä aikaa täytellen Wilmaan jälki-istuntokaavakkeita.

    • oikeudettomuusvaltio

      opettaja ei saa enää edes huutaa oppilaalle

      • 7 j6h5b4gvf3cr

        Jaa, kyl mä ainakin olen huutanut, en tosin yksittäiselle oppilaalle


      • aineenopettaja

        Minä huudan ja huudan vastakin! Sehän on ihan normaalia ihmisten kanssakäymistä, vai oletteko jossakin nähneet ihmisen, joka ei koskaan korota ääntänsä?


    • pah....

      Minuakin on ihmetyttänyt, miksi peruskoulussa pitää noudattaa sääntöjä, joita missään muualla ei noudateta. Meidän koulussa ei saa pitää hattua sisällä (kyllä meillä yliopistolla oli jos minkälaista hattua päässä luennoilla), pitää nousta seisomaan jos luokkaan tulee vieras henkilö (siis TÄH?) eikä saa istua käytävillä (me istuimme yliopistossa aina käytävän lattialla, koska penkkejä oli niin pirun vähän). Niin ja välitunnilla ei saa puhua kännykkään. Kuinka moni aikuinen puhuu kännykkään esimerkiksi kokousten tauolla tai luentojen välissä?

      Miten minä perustelen nuorille nuo säännöt, kun en ymmärrä niitä itsekään!?

      • Peruskoulupesula

        Tässä ketjussa on nyt tyystin unohdettu se, mitä säännöillä ja niiden valvomisella on tarkoitus saavuttaa. Jos säännössä on järkeä, sitä kannattaa valvoa, jos ei, voisi katsoa peiliin ja astua uudelle vuosituhannelle. Nuoriso ei ole sen tyhmempää kuin mikään muukaan ihmisryhmä, vaikka elämänkokemusta (lue: jumittumista mihin tahansa mielivaltaiseen rutiiniin, johon on tottunut) ei vielä ole. Se, kuinka niitä hyviä sääntöjä kannattaa valvoa on toinen juttu. Kurin ei ole osoitettu olevan kummoiseksi hyödyksi. Lue

        http://peruskoulupesula.blogspot.fi/2013/06/koulut-vankiloina-mita-kuri-opettaa.html


      • Opiksi ottanut
        Peruskoulupesula kirjoitti:

        Tässä ketjussa on nyt tyystin unohdettu se, mitä säännöillä ja niiden valvomisella on tarkoitus saavuttaa. Jos säännössä on järkeä, sitä kannattaa valvoa, jos ei, voisi katsoa peiliin ja astua uudelle vuosituhannelle. Nuoriso ei ole sen tyhmempää kuin mikään muukaan ihmisryhmä, vaikka elämänkokemusta (lue: jumittumista mihin tahansa mielivaltaiseen rutiiniin, johon on tottunut) ei vielä ole. Se, kuinka niitä hyviä sääntöjä kannattaa valvoa on toinen juttu. Kurin ei ole osoitettu olevan kummoiseksi hyödyksi. Lue

        http://peruskoulupesula.blogspot.fi/2013/06/koulut-vankiloina-mita-kuri-opettaa.html

        Jos en ymmärrä tai en viitsi edes ajatella, mitä järkeä on jossakin työtehtävässä, niin voin jättää sen rauhassa tekemättä.

        Miksi helvetissä pomo mulle huutaa?


      • Nujerretut oppilaat!
        Opiksi ottanut kirjoitti:

        Jos en ymmärrä tai en viitsi edes ajatella, mitä järkeä on jossakin työtehtävässä, niin voin jättää sen rauhassa tekemättä.

        Miksi helvetissä pomo mulle huutaa?

        Peruskoulussa on aivan liikaa lasta ja nuorta nujertavaa vuorovaikutusta.
        Turhaa simputusta ja kiusaamista. Koulutuksesta huolimatta kyvytöntä opetushenkilökuntaa ohjaamassa ja opettamassa lapsia ja nuoria.


      • hatuton

        Tuskinpa siellä yliopistolla hatusta huomautellaan, katsellaan lähinnä, miten tyhmä tuo hatunpitäjä on vai haluaako hän "säväyttää" vähän muita toiminnallaan... ja naureskellaan takanapäin ;-) Näitä on nähty jo vuosia... Jos haluat jatkaa yliopistolla perustutkinnon jälkeen, katso kenen luennolla pidät hattua!


      • joopajoohe
        Nujerretut oppilaat! kirjoitti:

        Peruskoulussa on aivan liikaa lasta ja nuorta nujertavaa vuorovaikutusta.
        Turhaa simputusta ja kiusaamista. Koulutuksesta huolimatta kyvytöntä opetushenkilökuntaa ohjaamassa ja opettamassa lapsia ja nuoria.

        ettei olis kyvyttömät vanhemmat jotka eivät osaa asettaa rajoja?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2348
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2123
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      79
      1745
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1557
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1546
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1495
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1459
    8. 55
      1323
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      78
      1268
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe