Azorit vs. Madeira

Kiinnostunut*

Kumpi olisi parempi vaihtoehto ensikertalaiselle? Suunnitelmissa olisi
matkustaa pääkaupunkiin tai aivan sen tuntumaan. Vaikuttavat esitteiden perusteella samankaltaisilta kohteilta, tosin Madeirallahan on enemmän turisteja, viihdettä ym.

Eniten arvostan maisemia, luontoa ja hyvää palvelua. Viihde ja toiminta
on sitten toisarvoista, toki sitäkin pitää vähän löytyä. Vaikka joku retki valaita katsomaan tms. Onko kohteiden välillä suurta eroa hinnoissa ja säässä touko-elokuu välillä? Löytyykö molemmista hyvät uintipaikat ja kohtalaisen lämmintä merivettä? Muita huomioita? Kanariansaaret ym. massakohteet eivät ole mieleen.

11

2856

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Da Madeiras

      Madeiralla paremmat maisemat ja vähän lämpöisempää. Toki Azoreillakin kaunista ja kuumat lähteet extraa Madeiraan nähden.
      Meriuinti ei oikein natsaa kummassakaan, mutta uimaloita löytyy. Itse pysyn kyllä hotellin lämmitetyllä altaalla (kaikki altaat ei ole lämmitetty, ei edes Funchalissa Royal Savoyssa...).
      Azoreilla on uimarannalla riski Portugalin sotalaivoista, joka ei ole mieluinen kohtaaminen...
      Azoreilla lienee paremmin tarjolla valasretkiä.

    • Inshallahvaan

      Molemmissa käyneenä sanoisin että Madeira. Senjälkeen Azorit. Madeiralla ruoka, ihmiset ja nähtävyydet eri luokkaa verrattuna Azoreihin. Nämä eivät ole mitään rantalomakohteita, mutta atlanttiin pääsee uimaan. Kahden viikon lomalla minulla oli auto vuokrattuna Azoreilla, ja se pelasti lomani. Madeiralla pärjäsin linjaautoilla ja taxeilla.

    • Islanders

      Rauhaa ja luontoa rakastavalle Azorit. Hyvää ruokaa löytyy myös, veneretkiä, vaellusta, patikointia, viljelyksiä, hevosia ym. Sää on leppoisan lämmin kesällä, harvoin tosi kuuma. Antaako joku muukin äänensä Azoreille? Kaksi viikkoa rauhallisessa paikassa ehkä jo liikaa, jos kaipaa toimintaa.

    • Nälkä jäi

      Azoreilla ei saa hyvää ruokaa, ruokaa kylläkin mutta mautonta sörsseliä.

    • Azorit ja Madeira ovat matkakohteina varsin erilaisia. Madeiralla käy vuosittain noin miljoonaa matkailijaa, Azoreilla vastaava matkailijamäärä on jonkin verran yli 300000. Luvuissa ovat mukana sekä kotimaiset että ulkomaiset matkailijat.
      Suomalaisille São Miguelin saari, jonne valmismatkat suuntautuvat ovat yhtä kuin Azorit. Saariryhmää käsittää São Miguelin lisäksikuitenkin kahdeksan muuta asuttua saarta. Madeiran saariryhmään kuuluu pääsaaren lisäksi yksi asuttu saari, Porto Santo
      .
      Madeiran tärkein elinkeino on turismi, Azoreilla se on maidon ja maitotaloustuotteiden tuotanto. Turismi Madeiralla laajassa mittakaavassa on vanhaa perua, Azoreilla ryhmämatkailulla on ikää runsaat 10 vuotta. Niinpä matkailijamäärät ovat varsin vaatimattomia. Noin 70 prosenttia Azorien matkailuvirrasta suuntautuu São Miguelille.

      Madeiralla (vähäinen) rikkaus on keskittynyt Funchaliin, Azoreilla (vieläkin vähäisempi) rikkaus on hajaantunut yhdeksälle saarelle. Funchalin ranta-alueella kohoavat useat loistohotellit, Ponta Delgadan rantalinjalla hotellit ovat vaatimattomampia (maks neljä tähteä) ja niiden määrä on (onneksi) vähäinen.
      Madeira, etenkin Funchal, joihin pääosa matkailijoista majoitttuu, on hienostunut lomakohde, Ponta Delgada ja Azorit taas rustiikki, luonnonlähienen lomanviettopaikka, jossa matkailu tuskin on mitenkään muuttanut paikallista elämänmuotoa tai maisemakuvaa.

      Molemmissa pääsee mereen uimaan, myös hiekkarannoilta. Ne ovat tosin pieniä. Madeiralla osalle niistä on hiekka tuotu muualta. Azoreilla rantoja on useita kymmeniä ja etenkin São Miguelilla hiekkarantoja on aivan riittämiin. Meriveden lämpötila Azoreilla on korkeimmillaan 24 C. Tällä hetkellä lukema on 15 C. Madeiralla sekä ilman että meriveden lämpötila on muutaman asteen korkeampi. Molemmissa keskimääräiset lämpötilat ovat ympäri vuoden Suomen kesän tasolla. Funchalin vuotuinen sademäärä on luokkaa 650 mm, Ponta Delgadan 1000 mm.

      Azoreilla voi luononnähtävyyksiin tutustua järjestetyillä retkillä tai omin päin. Auton vuokraus ei ole välttämätön São Miguelila liikkumiseksi. Saarella on bussiliikennettä. Taksin retkikäyttö on suomalaisen mittapuun mukaan edullista.

      Portugalilainen on ylpeä omasta hienostelemattomasta keittiöstään. Ponta Delgadassa on nykyäään ravintoloita myös hionostuneempaan makuun.

      Azorit ovat myös aktiivin loman kohde. Saarilla voi mm. patikoida, sukeltaa, surfata, kalastaa, purjehtia ja golfata. Kesä Azoreilla on täynnä kansanjuhlia, jotka tarjoavat näytteitä saariryhmän musiikista ja muusta kansaperinteesta. Monet valitsevat Azorit nähdäkseen valaita.

      Azorit ovat vihreät ympäri vuoden. Kukkaisinta aikaa ovat kevät ja kesä. Loppusyksystä kevääseen saakka kukkivat São Miguelilla sadat kamelialajikkeet. Maisemakuvaa muovaa maitotalous. Niinpä suurin osa saaria on ikivihreää lehmänlaidunta. Madeiralla korkeuserot ovat merkittävämpiä. São Miguelin jylhimmät maisemat Nordestessa, saaren koilliskolkassa , jäävät valitettavasti monelta matkailijalta näkemättä.

      São Miguelin luonnon erikoispiirre on tuliperäisyys, josta pinnanmuotojen lisäksi kertovat kuumat lähteet. Niiden parantavista ja virkistävistä vaikutuksista voi nauttia mm. Furnasissa Terra Nostran puutarhassa.

      Kerroin Azoreista enemmän nettisivuillani, jotka löytyvät näpäyttämällä nimimerkkiäni

    • Kiinnostunut*

      Kiitos syvällisestä vastauksesta. Kävin muutamaan otteeseen myös nettisivuillasi, jotka sisältävät kiitettävästi tietoa. Nyt kuva Azoreista on tarkentunut huomattavasti.

      Kuulin aluksi tutulta näistä saarista, sitä ennen en tiennyt juuri mitään. Sen jälkeen aloin hakea tietoa netistä. Täältä näyttää löytyvän aika paljon väärääkin tietoa. Tai tietoa, jota on väritetty oletuksilla ja omilla tunnepitoisilla kommenteilla. Kyllähän se varmasti joitakin matkaajia jurppii, jos on odottanut esimerkiksi hellettä ja onkin saanut saanut "vain" 20 astetta, ehkä hiukan vettä ja tuulta. Sama pätee varmaan ruoan ja muidenkin asioiden suhteen.

      Itse en epäile, etteikö Ponta Delgadan ravintoloista ja baareista löytyisi monipuolista ja hyvää syötävää monenlaiseen makuun. Avoimin mielin vaan kokeilemaan portugalilaista ruokaa. Pienet uimarannat ja rauhallisempi iltaelämäkään eivät häiritse. Hieman olutta tai viiniä ja musiikkia löytynee Azoreiltakin. Tai vaikka niitä delfiini- ja valassafareita. Lisäksi huomasin myös tuliperäisen maan, lähteet, vesiputoukset, kraatterijärvet, ananakset, liköörin, viinit, teen, hyvät patikointimahdollisuudet ja muita hienoja puolia. Pyöräily ja skootterilla ajokin voisi olla aika hienoa noissa maisemissa. Myös se viehättää, että Azoreilla turismi on pienimuotoisempaa.

      Näyttää siltä, että olen kallistumassa Azoreiden kannalle. Madeiran ehtii toki myöhemminkin nähdä. Tarkkailin myös säätietoja ja kesä-heinäkuu vaikuttaisi aika mukavalta ajankohdalta. En pidä lomakohteista, joissa aurinko paahtaa koko ajan ja olo käy tukalaksi. Rentoutumiseen sopisi varmasti parhaiten kahden viikon matka, viikossa en koe rauhoittuvani tarpeeksi.

      Voisin esittää joitakin Azoreihin liittyviä kysymyksiä. Miten hyvin pääkaupungin ulkopuolella osataan englantia? Voiko pääsaarta lähteä kiertelemään bussilla aivan huolettomasti luottaen englantiin ja vaikkapa elekieleen? Monilla sivustoilla lukee, että ihmiset Azoreilla ovat ystävällisiä. Löytyykö pääkaupungista ruokailupaikkoja, joita voisit suositella ja joita moni turisti ei tule matkallaan löytäneeksi? Onko myöhään illalla tai yöllä liikkuminen turvallista? Entä meressä uinti hyvällä paikalla noin keskimäärin? Löysin netistä mm. saksalaisten pitämän majoitusliikkeen. Onko saarilla muitakin paikkoja tai esimerkiksi ravintoloita, joissa saksan kieltä voisi käyttää ja unohtaa englannin? Lopuksi kiinnostaisi vielä tietää, kuinka kauan matka pääkaupungista lähimmälle naapurisaarelle kestää ja löytyykö päivittäin useita laivayhteyksiä?

      • Englanninkielen taito vaihtelee. Aika usein löytyy joku, joka osaa auttaa englanninkielellä. Bussireittejä (www.smiguletransportes.com) kannattaa hieman tutkia etukäteen. Luonnonähtävyyksistä pääsee bussilla parhaiten Furnasin kraatterilaaksoon. Yhteydet Sete Cidadesiin ovat heikommat. Lagoa do Fogon kraatterijärvelle ei pääse muuten kuin autolla. Taksin retkikäyttö maksaa noin 18 e/t (neljän hengen auto). Takseilla saattaa olla edullisempia hintoja päivän mittaisista kiertoajeluista.

        Azorilaiset ovat yleensä auttavaisia ja heihin voi luottaa. He ovat aitoja, eivät ylipursuavan verbaalisia tai hymyileviä.

        Nettisivuillani olevassa oppaassa "Ruoka ja juoma São Miguelilla" (talletettu Kuvagalleria osastoon aihealueeseen Matkaoppaita) on mainittu muutamia ravintoloita. Mitään pelkästään matkailijoista eläviä ravintoloita Ponta Delgadassa ja Azoreilla ylipäätäänkään ei ole. Joissakin ravintoloissa, esim. Ponta Delgadan rantakadulla sijaitsevissa ravitsemusliikkeissä käy enemmän matkailjoita kuin joissakin muissa. Azorilainen ravintolakuttuuri on varsin kansanomaista ja maanläheistä. Hienostuneempaa ruokaa on tarjolla mm. Portas do Marin satamakeskuksen ravintoloissa. Saksan kielin taito Azoreilla on olematonta. Ruokalistat ovat yleensä saatavilla englanniksi, mutta ne ovat monesti kovin pelkistettyjä eikä käännös anna välttämättä kuvaa ruokalajista.

        Azorit kuten Portugali yleensäkin on suhteellisen turvallinen lomakohde. Pikkurikollisuutta ruokkii huumeiden käyttö, mutta ainakaan tähän saakka siitä aiheutuva rikollisuus on tuskin lainkaan kohdistunut matkailijoihin. Eniten se saanee aikaan murtoja ja näpistyksiä liikkeistä. Valoisalla ajalla on Ponta Delgadassa pituutta pisimmillään runsaat 15 tuntia.

        Ponta Degadan keskustassa Portas do Marin satamakeskuksen alueella on meriuintipaikka ilman rantaa. Vieressä on myös uimala. Lähimmät uimarannat, Praia das Milícias ja Praia do Pópulo, sijaitsevat keskustasta itään. 4-5 km:n päässä. Portugalin sotalaivoja ja meduusoja esiintyy monissa Euroopan rantavesissä. Molempien liikkeisiin vaikuttavat mm. meriveden lämpötila ja niitä ravintonaan käyttävien kilpikonnien esiintymistiheys.Tietooni ei ole tullut, että kumpiakaan olisi mitenkään erikoisen runsaasti juuri Azoreilla. Suositan valvottuja rantoja uimarantakautena (1.6.-31.8.)

        Matka Santa Marian saarelle kestää perinteisellä aluksella nelisen tuntia, katamaraanilla noin puolet tästä ajasta. Laivayhteyksiä voi tarkastella sivustolta http://www.atlanticoline.pt/p/w/. Päivittäin niitä tuskin.

        Minä en pidä sen enempää Madeiran kuin Azorienkaan puolta. Päätös on matkailijan.


      • 2 + 1 kertaa

        Kävimme Ponta Delgadassa v. 2009 ja 2011, molemilla kerroilla juhannuksen aikaan ja Madeiralla v. 2010 joulukuun alussa. Pidimme molemmista kohteista.
        Azoreilla alkaa juuri ko. aikaan hortensiat olemaan täydessä kukassa ja niitä on paljon pitkin teiden reunuksia. Luonto on tosi upea ja mielenkiintoinen kuumine lähteineen.

        Ponta Delgassa tiesi aina taksin hinnan melko tarkkaan, koska kaupungin alueella matkan hinta oli suunnilleen 4-5 e riippuen oliko matka-aika päivällä vai illalla. Funchalissa taas sai olla tarkkana taksien hintojen kanssa.

        Azoreilla ei yleensä näkynyt ravintoloiden edessä "sisäänheittäjiä" (yhtä lukuunottamatta), vaan sai rauhassa katsoa ruokalistaa ulkopuolella. Funchalissa taas "sisäänheittäjiä " todella useassa ravintolassa, ei kuitenkaan niin päällekäypiä kuin mihin esim. Kreikassa olemme törmänneet.

        Azoreilla vuokrasimme auton molemmilla kerroilla kolmeksi päiväksi ja kiertelimme 1 päivänä esim. länsiosassa 2 päivänä keskiosassa ja 3 päivänä itäosassa. Muistaakseni jossain Mosteirosissa menimme lounaalle ravintolaan ja ovella vastaamme tuli perhe, joka meni ulos odottamaan kunnes ruoat olivat valmiina. He jättivät sisälle ravintolan pöytään lompakot, puhelimet ym. ja siinä ne olivat kenenkään niihin koskematta.

        Olemme 60 pari ja molempiin paikkoihin halajamme vielä uudelleen.


    • info-a

      Ilman muuta Madeira. Siellä on enemmän kaikkea, on ollut turistikohde jo pitkään. Azorit sopii vaeltajille ja erakoille. Azoreilla sataa paljon eikä edes keskellä kesää ole lämmintä.

      • Ponta Delgadassa sataa noin 1000 mm vuodessa, Funchalissa noin 650 mm. Azoreilla ei ole koskaan todella kylmä eikä kuuma. Ponta Delgadan vuotuinen keskimääräinen lämpöitlahaarukka on 11 C - 25 C, jossa 11 C on helmikuun keskimääräinen minimi yölämpötila ja 25 elokuun keskimääräinen maksimi päivälämpötila. Funchalin vastaavat lukemat ovat 13 C ja 26 C.

        Azoreille on tyypillistä pienet lämpötilaerot sekä vuodenaikojen että yö- ja päivälämpötilojen välillä.


    • Islanders

      "Azoreilla sataa paljon eikä edes keskellä kesää ole lämmintä."

      Azoreilla ei sada erityisen paljon kesä- ja syyskuun välisenä aikana.
      Sateet ovat monesti kuuroja tai lyhytkestoisia. Kevään ja syksyn sateet ovat runsaampia. Kesäkuusta eteenpäin on muutama kuukausi aika lämmintä, ei mitään armotonta hellettä kuitenkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9766
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2857
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2647
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1468
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe