Hydrokefalus

nuorivielä

Hei,

olen 30-vuotias nainen ja sain lähetteen leikkaukseen. Minulla on sattumalöydöksenä laajentuneet aivokammiot ja nyt lääkäri oli sitä mieltä, että on tehtävä aivokammion pohjan puhkaisu. Vielä ei ole liiemmin oireita aiheuttanut, mutta lähinnä ennaltaehkäisevästi joudun tuohon. Myöhemmin niitä olisi ilmeisesti odotettavissa.

Onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä leikkauksesta tai muuten kokemuksia tämän tilan kanssa elämisestä? Yleensä kai lievemmät tapaukset huomataankin vasta myöhemmällä iällä oireiden ilmaannuttua.

8

6011

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • päivä kerrallaan

      Et ole saanut yhtään vastausta, vaikka kokemuksia kyseisestä leikkauksesta ja hydrokefaluksen kanssa elämisestä varmasti on.
      Ei se nyt niin kovin harvinainen sairaus ole, mutta vaikea näitä tapauksia on keskenään verrata, koska olit jo 30-vuotias, kun asia tuli ilmi ja tila voi aiheutua eri syistä ja tietenkin alkaa myös minkä ikäisenä tahansa, esim. aivoverenvuodosta, kasvaimesta ym.ym.
      Useinhan asia kuitenkin selviää jo heti syntymän jälkeen tai ennenkin kuvauksessa. Tavallinen hoitokeino käsittääkseni on shuntti, joka sitten auttaa toisia enemmän ja toisia vähemmän.
      Nykyään varmaan kuitenkin myös mainitsemasi leikkaus auttaa monia. Mikäli sinulle ei ole tarkemmin selvitetty mistä syystä aivokammiot ovat laajentuneet, niin tulee mieleeni, olisiko kysymyksessä aivonesteen imeytymishäiriö. Joka tapauksessa sinun sijassasi kysyisin tätä asiaa neurologilta tai neurokirurgilta.

      Meidän kohdallamme meni vuosia ennenkuin tila selvisi ja tehtiin shunttileikkaus, joka epäilemättä tuli viime tipassa elämän jatkumista ajatellen. Niin hirvittäviä päänsärky-, oksennus-,ja puhekyvyn menetyskohtauksia, tasapainovaikeuksista ja kaatuilemisista puhumattakaan, tuli ja ne lisääntyivät koko ajan.

      Helppoa elämä shuntinkaan (4 shunttileikkausta ja samanlainen leikkaus kuin sinulle tehdään) ei ole ollut. Kaikkea muuta.
      Sinun tilanteesi on kuitenkin ihan erilainen. Suuri merkityshän on sillä mikä aivokammioiden laajentumisen on aiheuttanut ja onko sitä mahdollista mitenkään hoitaa. Tuskinpa, koska em.leikkaus tehdään.
      Ainakin meillä kaikki leikkaukset sinänsä ovat onnistuneet hyvin ja viimeistä (sinullekin tehtävää) lukuunottamatta mitään jälkiseurauksia ei ole tullut.
      Kerron tämän siksi, että mikäli sinulle sattuisi tapahtumaan samaa, niin ehkä tästä olisi jotain apua.
      Nim. muutama kuukausi leikkauksen jälkeen silmiin tuli sellainen vika, että kaikki rupesi näkymään kahtena. Silmälääkäri määräsi prismalasit, jotka auttoivat täydellisesti.
      Jälkitarkastuksessa neurokirurgi kysyi oliko leikkauksesta jäänyt mitään vikaa. Emme osanneet yhdistää tätä silmäjuttua, kun leikkauksesta oli kulunut sen verran aikaa, joten vastaus oli kielteinen.

      Kerroimme sitten muuten vaan neurokirurgille em. silmäjutusta ja neurokirurgi totesi, että jaaha, leikkaus oli siis sittenkin aiheuttanut tällaista.
      Mitään ei siinä vaiheessa kuitenkaan tehty, koska näkökyky rupesi pikkuhiljaa normalisoitumaan ilman prismalasejakin. Muutaman vuoden kuluttua tapahtui todellinen ihme, eli prismalasit sai jättää pois ja myöhemmin myös noin 25v jatkuvasti käytetyt tavallisetkin lasit.Nykyisin ei silmälaseja tarvita ollenkaan.

      Se onkin sitten ainoa positiivinen käänne, mutta kuten sanottu sinun tilannettasi ei voi verrata tähän.

    • ketjunaloittaja

      Hei, ja kiitos vastauksesta.

      Minulla tämä löydös tehtiin sattumalta, kun löin lapsena pääni ja aivot kuvattiin varmuuden vuoksi. Tuolloin oltiin sitä mieltä, että mitään seurantaa ei kuitenkaan tarvita. Nyt kun olin lääkärillä eri asian takia, lääkäri halusi varmuuden vuoksi ottaa magneetit uudelleen. Mitään muutosta lapsuusajan kuviin ei ollut, eikä tähän viittaavia oireitakaan.

      Leikkauksen kirurgi määräsi varmuuden vuoksi. Hän oli sitä mieltä, että ennaltaehkäisy on parempi kuin mahdolliset tulevat ongelmat. Itseäni tuo leikkaus pelottaa eniten. Mitään syytä laajentuneille aivokammioille ei ole koskaan annettu. Ainoa selitys on, että ne nyt vain ovat minulla sellaiset.
      Pelottaa myös mahdolliset vaikutukset lasten saantiin. Ilmeisesti tällä voi olla vaikutusta aivolisäkkeen toimintaan.

      • edellinen

        Hei!

        Tottakai varsinkin päähän tehtävät leikkaukset pelottavat, mutta sinun sijassasi olisin kyllä melkoisen rauhallinen .
        Ainahan tällaista väkisinkin jonkin verran jännittää, mutta kokemuksen perusteella uskon ihan tosissani, että leikkaus menee hyvin. Suomessa on etevät neurokirurgit, jotka tekevät työkseen monta kertaa vaativampia leikkauksia.

        Mikäli kuukautiset tulevat normaalisti, niin en tiedä onko tällä mitään vaikutusta lasten saantiin. Kannattaisi kuitenkin käydä gynekologilla ja keskustella hänen kanssaan, olisiko syytä varmuuden vuoksi tutkia onko prolaktiiniarvo normaali (tai kohonnut.).
        (Mikäli on kohonnut , niin arvojen tulkinta vaatii erikoisosaamista, joten on viisainta lähettää potilas erikoissairaanhoitoon).
        Meillä hyperprolaktinemia vaati lähes 20 vuoden vuosittaiset keskussairaala-, ja laboratoriotutkimukset, lääkkeineen. Silti seurauksena tuli osteoporoosi.

        Sinun tilanteesi on ihan erilainen, mutta kerroin vaan, että tiedät mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja ehkä hakeutua lisätutkimuksiin.


    • Jimikoira

      Olen itse ollut kyseisessä kolmannen aivokamion puhkaisussa ja olen kokenut sen tilani hyväksi sen jälkeen. Olen 24- vuotias nainen ja minulla on 3- vuotiaana diagnosoitu hydrokefalus jota on hoidettu sunttileikkauksin. Suntti voi aiheuttaa erilaisia komplikaatioita ja kolmannen aivokammion puhkaisu on pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu, myöhempien leikkauksien tarve on pieni. Toipuminen on pitempää verrattaessa sunttileikkauksesta toipumiseen.

    • fgdfgfdgfdg

      Eräällä tuttavallani aivonestekierron häiriö aiheutti samantapaisia oireita kuin alkoholin liikakäyttö. Tuli katkokävelyä, lähimuisti oli heikko jne. Tässä tapauksessa tila siis hoidettiin keski-iässä ja eläkepaperithan sillä sai. Onneksi tämä ihminen on iloisella tavalla "höperö". Toimenpide onnistui ja osa oireista poistui, osa jäi. Pärjää kuitenkin itsekseen. Ei kannata odottaa liian pitkälle, jos tila todetaan ajoissa!!!

    • Kauko_T

      Jumalan siunausta Sinulle.Armoa ja apua.

    • Hydrokefalia

      Itse olen 48-vuotias nainen ja minulle tehtiin kyseinen leikkaus vajaat 2 kuukautta sitten. Laajentuneet aivokammiot huomattiin noin 20 vuotta sitten. Viimeisinä kuukausina oireet alkoivat pahentua ja minulla esiintyi huimausta, päänsärkyä ja tasapainon kanssa oli ongelmia. Lopulta aloin kaatuilla, koska tasapainoni horjui. Sain ensin lähetteen Joensuuhun, jossa minulta otettiin magneettikuvat. Kuvat lähetettiin KYSiin neurokirurgeille. He olivat suositelleet kiireistä lähetettä KYS IIN ja kun kävin KYSissä neurokirurgin luona maanantaina, minulle soitettiin samalla viikolla, että minun pitäisi tulla jo maanantaina sairaalaan ja tiistaina leikataan. Leikkaus sujui hyvin, mutta jälkikipuja oli, mutta sain kipulääkkeet. Nyt oloni on ollut huomattavasti parempi, eikä pääkipu ja painon tunnetta ole ollut.

    • Anonyymi

      Ainoa oire oli oikean jalan heikkous/kävelyn epävarmuus jonka takia lonkka kuvattiin. Koska mitään poikkeavaa ei löytynyt päädyttiin pään CT-kuvaan jossa todettiin hydrocefalus (NPH). Ensimmäinen toimenpide oli aivokammion pohjan puhkaisu,ja vähän myöhemmin myös sunttileikkaus.

      MRI-kuvaus KYSissä vahvisti diagnoosia. Nyt,noin 2 vuotta myöhemmin,olen eläkkeellä ja liikun rollaattorin avustuksella. Väsymystä on päivisinkin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe