Ystävällä bulimiako? Apua!

sadfriend

Ystäväni on ollut pienikokoinen siitä asti, kun olemme tunteneet. Hän on kertonut laihtuneensa 10 kg anorektisilla tavoilla, sairastamatta kuitenkaan anoreksiaa. Hänen suhtautumisensa kehoonsa on aina mielestäni ollut pakkomielteistä, vaikkei ehkä niinkään näkyvää. Hänellä on ollut siis selvä tieto siitä miten laihtua. Hän on myös minua neuvonut miten olla syömättä ja kertonut, että syön liikaa kerralla. Vasta viime päivien tapahtumien perusteella voin päätellä, että varmasti hänellä on syömishäiriö. Viikko sitten hän kännissä paljasti, että hänellä on ongelmia syömisen kanssa, mutta vakuutti sen olevan kontrollissa. Aloimme kuitenkin ystäväni kanssa epäilemään, koska harvoin syömishäiriöt tai -ongelmat ovat kuitenkaan todellisuudessa hallinnassa. Olemme kuulleet hänen oksenteluistaan satunnaisesti, emmekä aikaisemmin ole osanneet kiinnittää siihen huomiota. Nyt kuitenkin tajuamme mistä se johtui. Oksentelu on selvästi lisääntynyt, ehkä johtuen siitä, että olemme viettäneet enemmän aikaa hänen kanssaan, ja kiinnittäneet siis huomiota siihen. Tänään, kun hän oli käymässä luonani, kävi hän kolme kertaa tunnin aikana vessassa ja sanoi, että kahvi se vaan pissattaa. Kuitenkin toisen ja kolmannen kerran välissä oli vain 10 minuuttia, ja kuulin molemmilla kerroilla, jälkimmäisellä selvästi, että hän oksensi. Oletin, että hän kertoo itse asiasta, mutta tuntui peittelevän sitä. Enkä uskaltanut kysyä, koska tyttö on herkkä.

Hänellä on myös vakavia alkoholiongelmia, hän käyttää huumeita. Olemme kaikki kolme samassa ryhmässä ammattikoulussa. Olemme hukassa, emmekä tiedä miten sanoisimme asiasta. Hän tuntuu puolustelevan paljon eikä tunnu luontevalta vain istua alas ja kertoa.

Mitä voimme tehdä ystävän roolissa? Miten voimme tukea? Miten saamme hänet puhumaan ongelmistaan jonkun ammattilaisen kanssa?

Ps. Huumeiden käyttö ei ole suuri ongelma ja sen me pystymme jollain tapaa kontrolloimaan, mutta juomaan hän lähtee suorastaan meiltä salaa.

8

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3v. bulimiaa sairastanut

      Enemmänkin luokittelisin anoreksiaksi, jos pelkän kahvin takia oksentaa. Bulimia on ahmimishäiriö: ensin ahmitaan suuret määrät ruokaa ja sitten oksennetaan (tai tyhjennetään elimistö muulla tavalla esim laksoilla)

      • kjshfa

        Riippuu siitä, miten bulimian määrittelee. Bulimiaan toki liittyy usein ahmimista mutta ei aina. Bulimikko on henkilö, joka oksentaa ruokaa ulos: olipa se ruoan nauttiminen ahmimista tai ei!


      • 3v. bulimiaa sairastanut
        kjshfa kirjoitti:

        Riippuu siitä, miten bulimian määrittelee. Bulimiaan toki liittyy usein ahmimista mutta ei aina. Bulimikko on henkilö, joka oksentaa ruokaa ulos: olipa se ruoan nauttiminen ahmimista tai ei!

        Bulimia Nervosa (lat.) itseasiassa on suomalaiselta nimeltään ahmimishäiriö


    • lilac pompom

      seuraavan kerran kun ystäväsi puhuu syömisongelmistaan, sano suoraan, että tiedät. ja että voit kuunnella, jos tahtoo kertoa, etkä karkaa mihinkään. inhotti tajuta, että ihmiset ympärillä tietää, muttei sano mitään tai vastaavasti aukoo päätään. olet hyvä ystävä, kun välität.

    • sadfriend

      Kiitos vastanneille. Tosiaan oksentaa kaiken syömänsä ulos, joten voiko siis olla anoreksiaakin? Hän kyllä on kertonut ahmivansa silloin tällöin, mutten tiedä onko se koko totuus. Tuntuuko hänestä vain siltä vai ahmiiko hän oikeasti useasti..

      • 3v. bulimiaa sairastanut

        Veikkaisin ns paremmaksi diagnoosiksi epätyypillistä bulimiaa, kuin itse bulimiaa.


    • ewbrf

      Todella moni syömishäiriöinen ei sairasta puhtaasti joko anoreksiaa tai bulimiaa... Jotkut tosiaan oksentaa kaiken syömänsä ja jotkut syövät tosi vähän ja mahdollisesti saavat silloin tällöin ahmimiskohtauksia jolloin sitten oksentavat.

    • gegehhyer

      mitä huumeita se kaveri käyttää? jos käyttää subuu nii sehän pistää muutenki oksentaa.

      toivottavasti saatte kaverin kuntoo :(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      203
      8158
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      43
      4622
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2230
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      20
      2137
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1935
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1815
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1736
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1726
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1643
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe