add ja ad/hd eivät ole sairauksia vaan ominaisuuksia.näin sanoi lasten neurologi 9v.sitten.missä välissä se on muuttunut sairaudeksi?en näe nuortani sairaana vaan persoonallisena,juuri omana itsenänsä.ja miksi saa kohdata niin suurta vihaa ja kyräilyä?minä olen ylpeä rakkaasta nuorestani.
ei ole sairaus!
18
3097
Vastaukset
- ravinto vaikuttaa
Aiheuttaako ruokavalio ADHD:ta? Tarkkaamattomuushäiriötä, ADD, ja tämän häiriön lisäksi ylivilkkautta. Tämä kirja näyttää tien luonnonmukaisempaan hoitoon ADD:sta ja ADHD:sta kärsiville. Kirja löytyy myös kirjastosta.
http://cdon.fi/kirjat/bell,_rachel_ym./add-_ja_adhd-ruokavalio-19199578
ADHD:n lääkehoito kyseenalaista!
http://www.youtube.com/watch?v=S77DlFclNGM&feature=relmfu
Japanilais-amerikkalais-saksalainen kaksoissokkotutkimus vahvistaa tietoa, jonka mukaan soijasta uutettu fosfoseriini lievittää lasten ADHD:n oireita. Lapset saivat päivittäin joko 200 mg fosfoseriiniä tai lumevalmistetta kahden kuukauden ajan. Fosfoseriini paransi tarkkaavaisuutta, vähensi yliaktiivisuutta ja impulsiivista käyttäytymistä ja paransi lyhytaikaista kuulomuistia.
Fosfoseriiniä saa terveyskaupoista, markettien luontaistuotehyllyiltä ja apteekeista. ADHD:n lisäksi se voi ehkäistä dementiaa ja olla avuksi stressissä. Fosfoseriini on turvallinen luonnonaine, jota on runsaasti esimerkiksi säilykkeinä myytävissä pikkumakrilleissa.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12090/abstract
ADHD:n ja ADD:n hoito ravinnolla!
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=111- Arkiäiti
Hei "ravinto vaikuttaa",
ravitsemus vaikuttaa kaikkeen, mutta myös sitä opiskelleena ja adhd-lapsen äitinä toivon ja olisi suotavaa, että voi kertoa voimakkaita mielipiteitä asiasta mm "lääkehoito kyseenalaista", jos on itsellä vahvaa kokemuspohjaa arjen käytännöstä adhd-perheestä?
- fghj,khg
Suomeksi käännettynä kyseessä on häiriö, mikä aiheuttaa toimintaympäristössä häiriötä itselle tai toisille. ADD:n tekee häiriöksi poikkeavuuden ongelmat.
- ll..
Eivät ne ole sairauksia vieläkään, oireyhtymiä ovat....
- näin on
Ravinto vaikuttaa aivojen toimintaa, joten sillä on merkitystä, mitä suuhunsa laittaa.
Itse olin levoton aamupäivät koulussa ja iltapäivät nukuin.
Huonolla ravinnolla ei vaan jaksa. - ravinnolla parempi
Ruoka olkoon lääkkeesi!
Hyviä rasvoja:
Villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt (rypsi-, kookos- ja oliiviöljy). Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta).
EI MARGARIINIA (= kevytlevite), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva ja rasvahappojen mono- ja diglyseridit.
Hyvää rasvaa tulisi saada vähintään gramma per painokilo (normaali paino). Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on energian, ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Rasvan tehtävä on toimia solukalvojen rakennusmateriaalina ja solujen viestinviejien lähtöaineena. mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.
Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan aikuisten tulisi saada päivittäisestä energiansaannista 25-35 % rasvoista. Lasten rasvantarve on suurempi.
Oman rasvantarpeensa pystyy laskemaan yksinkertaisen kaavan avulla:
Energian tarve päivässä (kcal) x (25-35) / 100 / 9 = rasvan määrä päivässä (g).
Esimerkiksi 2000 kilokaloria päivässä tarvitsevan rasvantarve on 56-79 grammaa.
Tämä rasvan tarve ei mitenkään täyty "kevytmyrkyillä" ja epäterveellisellä margariinilla.
Proteiinit:
Proteiinien päivittäinen tarve 0,8-2 grammaa per painokilo (normaali paino) riippuen aktiivisuudesta. Proteiinit ovat elimistölle välttämättömiä rakennusaineita, joita mm. solut, hormonit, aineenvaihdunta ja lihakset tarvitsevat. Proteiinit koostuvat aminohapoista. Keho ei pysty valmistamaan läheskään kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan ne on saatava ravinnosta. Aminohappojen lähteenä voivat olla joko eläin- tai kasviproteiinit. Eläinproteiinien lähteitä ovat kaikki lihat, kalat, äyriäiset, munat, maito ja niistä valmistetut tuotteet. Kaikki eläinproteiinien lähteet tarjoavat jokaisen tarvittavan välttämättömän aminohapon.
Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan proteiinia tulisi saada n. 10 – 20 % päivittäisestä energiasta. 2000 kcal ruokavaliossa tämä tarkoittaa 50 – 100 g proteiinia päivässä.
Hyviä hiilihydraatteja:
Syö kasvikunnan tuotteita (kasviksia, vihanneksia, juureksia (ei vanhaa ravintoköyhää perunaa), hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja) vähintään 500 grammaa päivässä.
Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan hiilihydraattia tulisi saada loput energiasta eli n. 45 % päivittäisestä energiasta. 2000 kcal ruokavaliossa tämä tarkoittaa korkeintaan 225 g hiilihydraattia päivässä.
Korkeintaan 2 annosta (EI 6-9) täysjyväviljaa jos viljat sopivat?
Viljat (n. 70% hiilihydraattia), sokeri (100% hiilihydraattia) ja peruna (runsaasti tärkkelystä) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Insuliinin tehtävä on varastoida ylimääräinen veressä oleva sokeri (glukoosi) kudoksiin rasvaksi. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa. Perunan ja viljat voi korvata kasvikunnan tuotteilla.
Ravinnolla on keskeinen merkitys aivojen monimutkaisen verkoston toiminnalle ja aivoterveydelle. Sekä neuronit eli hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ravinto vaikuttavaa lisäksi immuniteettiin eli vastustuskykyyn, mielialaan (esim.masennus, aggressiivisuus), hormonitoimintaan, lisääntymiskykyyn, syöpien kehittymiseen, perimään, unen laatuun, jaksamiseen jne... Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon ja aineenvaihduntaan, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut. - ravinto vaikuttaa
Lisäksi C- ja D-vitamiinia tarvitaan purkista sekä magnesiumia ja kalaöljyä.
C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.
C-vitamiinia 200-1000mg / vrk
C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja ylimäärä huuhtoutuu pois virtsan mukana.
D-vitamiinia 50-125µg / vrk
Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1
Omega-3 rasvahappojen tarve on jopa 1 gramma päivässä eli esim. villiä lohta 150-200 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista.
Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.
Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.
Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.
Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.
D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.
Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.
Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.
Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.
Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.
Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!
Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.- Keskittymiskyvytön
Voisitko nyt ystävällisesti lopettaa näiden hölmöjen ruokareseptien tyrkyttämisen tälle palstalle. Kyllä, ravinto on tärkeä juttu, mutta sillä tuskin on juuri mitään tekemistä keskittymishäiriöiden tai ylivilkkauden hoidossa.
ADHD on synnynnäinen ominaisuus, piirre, oire, neurologinen poikkeavuus... Jos joku tuntee, että ruoka-aineilla tai vitamiineilla on siihen jotain todellista vaikutusta, se johtuu joko plasebosta tai siitä että ruokavalion muutoksella on vaikutusta muuten yleiseen terveydentilaan. Sama koskee liikuntaa. Suositeltavia tietysti, mutta eivät sairauden hoitoa.
Uskomushoidot kuuluvat toiselle palstalle. - A:DH:D
Keskittymiskyvytön kirjoitti:
Voisitko nyt ystävällisesti lopettaa näiden hölmöjen ruokareseptien tyrkyttämisen tälle palstalle. Kyllä, ravinto on tärkeä juttu, mutta sillä tuskin on juuri mitään tekemistä keskittymishäiriöiden tai ylivilkkauden hoidossa.
ADHD on synnynnäinen ominaisuus, piirre, oire, neurologinen poikkeavuus... Jos joku tuntee, että ruoka-aineilla tai vitamiineilla on siihen jotain todellista vaikutusta, se johtuu joko plasebosta tai siitä että ruokavalion muutoksella on vaikutusta muuten yleiseen terveydentilaan. Sama koskee liikuntaa. Suositeltavia tietysti, mutta eivät sairauden hoitoa.
Uskomushoidot kuuluvat toiselle palstalle.Viestisi on järjetön alusta loppuun.
- Keskittymiskyvytön
A:DH:D kirjoitti:
Viestisi on järjetön alusta loppuun.
No, minulla on ADHD ja olen koko pienen ikäni yrittänyt elää kauppaamiesi vitamiinien ja ruoka-ainesuositusten mukaan. Tulos, ei mitään vaikutusta itse ongelmaan.
Toki jos hyppäät suoraan roskaruuasta terveellisiin elintapoihin, muutos tuntuu ja näkyy. Mutta hoidoksi vitamiineista ja rasvoistasi ei ole. Myös tutkimustieto tukee väitettäni. Esim. mainitsemistasi Omega-3 rasvahappoista ei ole mitään hyötyä ADHD:n hoidossa ja omat kokemukseni tukevat tätä.
Kuten sanoin, rasvasi kuuluvat osastolle uskomushoidot. - A:DH:D
Keskittymiskyvytön kirjoitti:
No, minulla on ADHD ja olen koko pienen ikäni yrittänyt elää kauppaamiesi vitamiinien ja ruoka-ainesuositusten mukaan. Tulos, ei mitään vaikutusta itse ongelmaan.
Toki jos hyppäät suoraan roskaruuasta terveellisiin elintapoihin, muutos tuntuu ja näkyy. Mutta hoidoksi vitamiineista ja rasvoistasi ei ole. Myös tutkimustieto tukee väitettäni. Esim. mainitsemistasi Omega-3 rasvahappoista ei ole mitään hyötyä ADHD:n hoidossa ja omat kokemukseni tukevat tätä.
Kuten sanoin, rasvasi kuuluvat osastolle uskomushoidot.Erehdyt henkilöstä. Kirjoitin vasta ensimmäisen viestin tänne ylempänä. Millä tavoin sinulla todettiin neurologinen poikkeavuus? Otettiinko aivokuva?
- skdwo
"en näe nuortani sairaana vaan persoonallisena,juuri omana itsenänsä.ja miksi saa kohdata niin suurta vihaa ja kyräilyä?minä olen ylpeä rakkaasta nuorestani. "
En kyllä näkis mitään syytä ylpeillä adhd/add ominaisuuksista. Kyllä niistä sen verran paljon riesaa on, että voisi pikemminin nimetä vitauksiksi. Tämän sanon vuosikausien piinan kokemuksella.- ADHD vahvuus
Jokainen meistä on erilainen ja se pätee niin terveitä kuin sairaita ihmisiä ja ADHD:sta voi olla ylpeä sillä toisin kuin normaali ihminen, ADHD henkilö jaksaa ja viitsii tehdä, opiskella ja keskustella asioita joista he ovat kiinnostuneita päiväkausia.
Yksi esimerkki on tuttavani joka tietää ja muistaa ulkoa jokaisen puhelinluettelosta näkyvän IT-firman yhteystiedot paikkakunta, aakkos ja numerojärjestyksessä, koska häntä kiinnosti tietää ne joten hän myös opetteli ne ulkoa.
Kuinka moni "tavallinen" ihminen viitsii nähdä samanlaista vaivaa?
- toimii.
Ja liikkukaa se energia pois.
Olkaa ulkona joka päivä. - add
ja sitten olemme terveitä,aamen!
- 1111111111111
Se onko adhd/add sairaus, oireyhtymä vai ominaisuus on pelkkää semantiikka jotan siitä on turha väitellä
- ei oo, ei tuu olemaa
adhd ei oo sairaus, ei oo koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaan. laittasin ison pakan rahaa tähän vetoon, jos voisin.
- prkl
Ylpeytesi ei valitettavasti riitä, jos poikasi itse turhautuu omiin oireisiinsa ja niiden aiheuttamiin ongelmiin. Älä muiden mielipiteistä välitä, vaan tee mitä pystyt tukeaksesi poikaasi. Sairaus tai ei, näiden oireiden aiheuttama haitta poikasi itsetuntoon ja suoriutumiseen on tosiasia, jota ei pelkällä rakkaudella paranneta. Ehkäpä sinun ei kannata mainostaa sitä poikasi ADHD:ta, niin vältyt turhalta paskanjauhannalta elämäänne liittymättömien ihmisten kanssa.
Oikea ravinto, liikunta yms. tekee hyvää kaikille, mutta ei se ADHD:ta paranna. Ruokavalio, masennus, päihteet yms. voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin ADHD:ssä, mutta ne suljetaan diagnoosissa pois, eli ne eivät aiheuta ADHD:tä. ADHD on pysyvä ominaisuus, periytyykin vielä. Jos oireet ovat pahat, niin lääkkeet auttavat. Concerta nostaa verenpainetta juu, mutta niin nostaa se törkeä vitutus ja stressikin kun ei vaan pysty keskittymään vaikka kuinka olisi tärkeät kokeet tulossa ja kurssi uusittu jo kaksi kertaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3127272Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662136- 1751817
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä151337- 1121277
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie81213Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181691200RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j541136Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411071Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901009