Suomenkielinen opetus Ahvenanmaalla

frökens

Hei!
Tietääkö kukaan onko Ahvenanmaalla lisinkaan suomenkielistä opetusta? Kieliluokkkaa tms?

59

4785

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Ei ole. Lain mukaan opetuskieli on ruotsi. Siitä ei ole poikkeuksia.

  • Rasistit kuriin

   "Lain mukaan opetuskieli on ruotsi."

   Onko oikein eriarvoistaa suomenkielisiä Suomen asukkaita valtiossa Suomi?

   Eikö kaksikielisyys olekkaan perusoikeus Ahvenanmaalla?

   Onko oikein rasistinen toiminta Ahvenanmaalla?

  • Ihmettelee 666

   Ruotsalaiset ovat tunnettuja rasismistaan.
   Miksi Ahvenanmaa noudattaa ruotsin rasismia ja sortaa suomenkielisiä?

  • Tutkija Forskanen

   lee aina tarkistettua asioita, niin Ahvenanmaalla voimassaolevassa opetussuunnitelmassa lukee, että suomea on mahdollista lukea joko vieraana kielenä tai (ymmärtääkseni) kaksikielisille äidinkielen tasoisenakin A2-kielenä (tai halutessa myös B1-, B2-kielenä).

   Unohtakaa nuo kirjain-numeroyhdistelmät, jos ne eivät ole tuttuja, mutta siis Ahvenanmaalla on opetussuunnitelman mukaan mahdollista lukea suomea joko ns. vieraana tai sitten kaksikielisille tarkoitettuna (suomenkielinen kirjallisuus, kirjoittaminen, sanavaraston syventäminen, slangi ja standardisuomi).

   Syntyykö ryhmiä voi sitten olla toinen juttu. Kunnat ovat Ahvenanmaalla aika pieniä, mutta luulisi, että ainakin Maarianhaminassa voisi olla suomenkielen opetusta, ehkä Godbyssä ja Jomalassakin? Wilmaan en pääse katsomaan, kun ei ole tunnuksia.

   Sataprosenttisen varmasti tiedän sen, että kansalaisopistossa (Medis) pystyy lukemaan suomea.

   • Wilmaa tuskin Ahvenanmaalla kukaan tuntee. Koululainsäädäntö kuuluu maakuntapäivien alaiseen lainsäädäntöön ja eroaa Suomen koululiansäädännöstä. Suomen voi opiskella kaikkialla, mutta opetuskieli on aina ruotsi.


   • Forskanen
    ahvennainen kirjoitti:

    Wilmaa tuskin Ahvenanmaalla kukaan tuntee. Koululainsäädäntö kuuluu maakuntapäivien alaiseen lainsäädäntöön ja eroaa Suomen koululiansäädännöstä. Suomen voi opiskella kaikkialla, mutta opetuskieli on aina ruotsi.

    Juu, sieltä maakuntahallituksen paperista toki katsoinkin. Wilma näyttää ainakin joidenkin koulujen sivuilla olevan (katsoin Strandnäsin ja Ytternäsin). Ja lisäksi joku oma oppimisalusta.

    Kyllä, opetuskieli on varmasti ruotsi, en sitä epäile. Mutta ajattelisin, että ainakin jos kaksikielisille opetetaan, niin opetuksessa käytetään paljon myös opetettavaa kieltä (niin kuin muussakin kielenopetuksessa). Täällä kirjoittavien teksteistä kun saa sen vaikutelman, että suomi olisi jotenkin erityisesti pannassa Ahvenanmaalla. Tai ettei sitä voisi ollenkaan opiskella.


   • Ahvenanmaalainen

    Vielä tähän lisäys: tasoryhmiä suomenkielessä EI enää ole. Ne on poistettu. Kaikki opiskelevat alkeista lähtien suomea, myös suomenkieliset ahvenanmaalaiset. Tämä ei siis vastaa kenenkään muun kuin ruotsinkielisten ahvenanmaalaisten etuja. Taas löydettiin yksi uusi tapa syrjiä suomenkielistä vähemmistöä.


   • Anonyymi
    ahvennainen kirjoitti:

    Wilmaa tuskin Ahvenanmaalla kukaan tuntee. Koululainsäädäntö kuuluu maakuntapäivien alaiseen lainsäädäntöön ja eroaa Suomen koululiansäädännöstä. Suomen voi opiskella kaikkialla, mutta opetuskieli on aina ruotsi.

    Joku sanoi, että PIILOFASISMIA ON Lännessä enemmän kuin arvaakaan.
    Siihen on tietojen mukaan liittyneet pitkät juuret Etelä-Italialaisesta "mafiahengestä",
    jolla rikollisesti rikastuneet ihmisarvoista piittamatta suojelevat taloudellisia ja valta-
    koronaarisia ihmisuhreja. Toivottavasti ei venevesien länsisuunnan takana ei ole kuvottavia
    "kielikupuun muurautuneita" ihmispetoja.


  • suomi-boy

   Äh. Kannattaisi opiskella vähän historiaa ja lainsäädäntöä Ahvenanmaan osalta, ennen kuin alkaa syyttämään ruotsinkielisiä rasisteiksi tms.

   • Ihmettelenvaan

    Mitä enemmän historiaa opiskelee, sitä kummallisemmalta Ahvenanmaan syrjintä suomenkielisiä kohtaan tuntuu. Kuinka kahden kansalliskielen valtiossa voidaan kohdella ihmisiä niin eriarvoisesti, että edes lapset eivät saa lainkaan opiskella omalla äidinkielellään?


   • Anonyymi
    Ihmettelenvaan kirjoitti:

    Mitä enemmän historiaa opiskelee, sitä kummallisemmalta Ahvenanmaan syrjintä suomenkielisiä kohtaan tuntuu. Kuinka kahden kansalliskielen valtiossa voidaan kohdella ihmisiä niin eriarvoisesti, että edes lapset eivät saa lainkaan opiskella omalla äidinkielellään?

    Aikoinaan joitain vuosisatoja sitten Ahvenanmaa oli suomenkielisten asuttamaa aluetta. Sen perua ovat monet paikannimet.


  • så_ser_det_ut

   Undervisningsspråket i Ålands skolor är verkligen svenska och bara svenska.
   Finskan kunde få undervisningsspråkets status efter en motsvarande ändring av lagen.
   En sådan ändring äre ändå inte i sikt.
   Att få förespråkare av finskan till landstinget är inte sannolikt.
   Så måste man nöja sig med det nuvarande läget.

   • Jumandas

    Kyllä samppispullon kirkkaisiin jos nämä oolantilaiset pakotettaisiin puhumaan vain venäjää.


  • Vähemmistökielinen

   Täällä Ahvenamaalla ei suomenkieltä voi opiskella virallisissa kouluissa muuta kuin valinnaisena kielenä 5.vuosiluokasta lähtien ja silloinkin opetus vastaa sellaista tasoa, että aidosti kaksikielinen (suomi-ruotsi) ei siitä mitään hyötyisi. Aloitetaan ihan alkeista, kuten hei ja kiitos. Ennen olivat tasoryhmät, mutta ne poistettiin kuin ruotsinkieliset ahvenanmaalaiset niistä valittivat. Siispä nyt suomenkieliset ja kaksikieliset ahvenanmaalla asuvat suomalaiset eivät saa tasonsamukaista kielen opetusta.

   Eli jos haluaa täällä kasvattaa lapsestaan kaksikielisen, on opettava suomea itse kotona tai oleskeltava manner-Suomessa esim. muutama vuosi suomenkielisessä koulussa. Jälkimmäinen tarkoittaa tietysti muuttoa väliaikaisesti pois saaresta.

   Kaksikielisyys ja vieraan kielen opiskelu sekä oppiminen eivät myöskään ole sama asia. Ahvenanmaalaisilla ei ole mitään tajua edes siitä mitä kaksikielisyys tarkoittaa ja miten sitä tulisi kehittää ja tehdä siitä täällä esim. kilpailuvaltti. Nyt paikalliset poliitikot vievät vain yhden ison mahdollisuuden kansalaisiltaan pois täällä pakko-Ruotsilla.

   Virallinen pakko-Ruotsi on siis Ahvenanmaalla; ei missään muualla Suomessa. Lisäksi manner-suomalaiset voivat olla ylpeitä siitä että osaavat aina yhden kielen enemmän kuin ahvenanmaalaiset. Manner-Suomessa osataan suomea ja ruotsia; täällä vain ruotsia, jos kiinnosta suomenkieltä kohtaan ei muuten ole. Se että manner-suomalainen suomenkielinen puhuu ruotsia heikosti/huonosti on parempi kuin ahvenanmaalaisten ei mitään taso.

   Suomi-koulu on taas ulkosuomalaisille kehitetty hanke, joka tapahtuu virallisen oppivelvollisuuskoulun ulkopuolella. Tätä Suomi-koulua ei tänne Ahvenanmaalle kukaan ole uskaltanut vielä perustaa. Mahdollista olisi mutta Suomen valtion rahoitusta siihen ei saa, koska Ahvenanmaan maakuntahallitus estää sen vetoamalla ruotsinkielen tärkeyteen.

   Sääliksi käy paikallisten yksikielisten (eli ruotsinkielisiä) lapsia kun tajuavat että ohi tulevaisuuden työmarkkinoilla porhaltavat meidän kaksikieliset lapset. Tänne voi tulla manner-Suomesta katsomaan että kuinka tyhmäksi ja rasistiseksi yksikielisyys tekee. Ruotsinkieliset lapset lopettavat leikkimisen, kun kuulevat hiekkalaatikolla suomea ja palvelu loppuu kaupoissa kun tajutaan, että vastassa ei olekaan äidinkieleltään ruotsinkielinen. Vanhemmat eivät saisi keskustella omien lasten kanssa suomeksi omalla äidinkielellään, vaan kehoitetaan käyttämään ruotsia. Tarhassa suomenkielisiä lapsia kielletään leikkimään keskenään suomeksi. Muualla tätä sanottaisiin rasismiksi, täällä vain ruotsinkielen turvaamiseksi.

   Mutta eihän täällä ole myöskään mitään muiden kielisiä päiväkoteja, tarhoja tai kouluja: ei englanniksi, venäjäksi; ei millään muulla kielellä. Ei edes kielikylpymahdollisuutta. Miettikäänpä miten tyhmää porukkaa täällä on; vievät lapsiltaan helpoimman mahdollisen tavan oppia vieraita kieliä. Kuvittelevat että sitten koulussa kaikki opetellaan vieraana kielenä.

   Kokemuksesta kerron nämä kaikki sillä itse valittavasti täällä toistaiseksi asun.

   Voisiko joku manner-Suomalainen poliitikko vihdoin puuttua tähän järjettömään asiaan ja lopettaa mm. suomenkielisten laillinen syrjintä täällä? Me suomenkieliset emme halua koko järjestelmän muutosta; pysykööt ruotsi virallisena hallintokielenä. Mutta ketä haittaisi se, että täällä olisi esim. englanninkielinen ja suomenkielinen tarha? Voisiko suomenkieliset saada edes 5. luokalta tasonsa mukaista suomenkielen opetusta eikä opetella alkeita, jotka oppivat jo lapsena?

   Onko liikaa pyydetty että vaalilaput olisi saatavilla myös suomeksi? Nyt ohjeet saa mm. romaniaksi, venäjäksi, viroksi, thaimaaksi, mutta ei suomeksi. Kuulema ei tarvita kun on sama käytäntö, kuin manner-Suomessa. Mutta näin asia ei ole sillä täällä on aivan eri vaalikäytäntö kuin manner-Suomessa. En äänestänyt, koska en ymmärtänyt mitä edes olisin voinut äänestää.

   Entä verottajan toiminta; voisiko verottajan paperit saada äidinkieleltään suomea puhuvalle täällä suomeksi, ei ruotsiksi?

   Ruotsinkielisten edut on turvattu mantereella lakien avulla enemmän kuin hyvin; täällä suomenkielisillä ei ole edes niitä oikeuksia joita manner-Suomessa olisi.

   Kuka tänne vielä haluaa muuttaa tai tulla edes turistina. Toivottavasti ei kukaan. Ahvenanmaalaisten mielestä suomalaisten rahaa haisee suomelta. Tiedoksi paikallisille: valitettavasti minun käyttämäni raha kulkeutuu sinne missä minua palvellaan asianmukaisesti. Minun rahani eivät puhu suomea, ruotsia tai mitään muutakaan kieltä.

   • TotuusOnKaruaKatsoa

    Ei ole pakko muuttaa Ahvenanmaalle eikä myöskään tehdä turistimatkoja semmoiseen paikkaan missä ihmisiä erotellaan ja kohdellaan syrjivästi.
    Tuo on yksinkertaisesti vain totuus ihmisellä on vapaus valita missä asuu tai minne haluaa matkustella.


   • TotuusOnKaruaKatsoa kirjoitti:

    Ei ole pakko muuttaa Ahvenanmaalle eikä myöskään tehdä turistimatkoja semmoiseen paikkaan missä ihmisiä erotellaan ja kohdellaan syrjivästi.
    Tuo on yksinkertaisesti vain totuus ihmisellä on vapaus valita missä asuu tai minne haluaa matkustella.

    Ei tänne todellakaan ole pakko muuttaa, ei ainakaan jos ei missään nimessä halua käyttää tämän paikan virallista kieltä, ruotsia. Mutta ei syyksi voi sanoa, että täällä erotellaan ihmisiä tai kohdetaan syrjivästi. Ei se, että joku paikka on yksikielinen, tarkoita sitä, että muun kielisiä (tai ilmeiesti tässä tapauksessa vain suomenkielisiä, entäs jos äidinkieli on vaikka venäjä?) sorrettaan.
    Turistimatkojen kohteet voi myös itse valita, mutta jos vaatimus on että kohteessa pitää pärjätä suomeksi, kohteiten määrä laskee huomattavasti.


   • HurriPaikkaOnRasistinen

    Ota huomioon että maa missä sinäkin asut on Suomi.
    Sinä et asu ulkoilla kun asut Suomessa.
    Teillä svedareilla on erittäin huono itsetunto joka tulee esille kaikessa mitä te esitätte ja se on erittäin röyhkeää käytöstä sivistyneeltä ihmiseltä.


   • Asun Suomessa maakunnassa, joka on kansainvälisin sopimuksin yksikielinen, ruotsinkielinen. Joten, mikä oli väitteesi pointti ?
    En ole "svedu", vaan täysin suomenkielinen, äidinkieleleni on suomi, koulut olen käynyt suomeksi.Itsetuntoni ainakin tässä asiassa on hyvä. Minusta sinun käytöksesi on epäkohteliasta.


   • hfghj

    Nykyiselle tilanteelle ei ole mitään perusteita ja kansainväliset sopimukset ovat ajastaan jäljessä. Ahvenanmaalla on 5 % suomenkielinen vähemmistö ja Suomessa 5 % ruotsinkielinen vähemmistö. Näitä pitäisi kohdella tasapuolisesti kieliasioissa.


   • Ihmettelijä-------

    On kyllä erikoista, että Verohallinto lähettää paperit vain ruotsiksi. Suomenkielisillä on Ahvenanmaan itsehallintolain 37 §:n mukaisesti oikeus käyttää suomea asioidessaan valtion viranomaisen kanssa Ahvenanmaalla. Manner-Suomessa esim. verokortit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi kaikilla äidinkielestä riippumatta, vaikka asuisi täysin suomenkielisellä paikkakunnalla.

    Asiointikielen pystyy ilmeisesti vaihtamaan lähettämällä kirjallisen pyynnön Ahvenanmaan verotoimistoon.

    https://vero24.vero.fi/vastauspankki/?lang=fi#!singlePublishedAnswer?id=ee33411c-a05e-3746-9333-fc1a133a7bca

    Voi vain miettiä mikä meteli nousisi, jos ruotsinkielisiä kohdeltaisiin näin Suomessa. Asiasta voisi kysyä suoraan Verohallinnosta:

    Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö
    Postiosoite: PL 325, 00052 VERO
    Käyntiosoite: Haapaniemenkatu 4 A, Helsinki
    Puhelinvaihde: 020 612 000

    Mikäli ongelma ei korjaannu, myös kantelun tekeminen oikeusasiamiehelle voisi tulla kysymykseen.

    http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/kuinka.htx


   • HurriPaikkaOnRasistinen
    ahvennainen kirjoitti:

    Asun Suomessa maakunnassa, joka on kansainvälisin sopimuksin yksikielinen, ruotsinkielinen. Joten, mikä oli väitteesi pointti ?
    En ole "svedu", vaan täysin suomenkielinen, äidinkieleleni on suomi, koulut olen käynyt suomeksi.Itsetuntoni ainakin tässä asiassa on hyvä. Minusta sinun käytöksesi on epäkohteliasta.

    "Turistimatkojen kohteet voi myös itse valita, mutta jos vaatimus on että kohteessa pitää pärjätä suomeksi, kohteiten määrä laskee huomattavasti."

    Suomessa puhutaan yleensä maamme pääkieltä ja eiköhän se Ålandi ole osa tätä samaa kotimaatamme. Kyse on pelkästään ruotsikiimaisten hörhhöjen itsetunnosta
    joka on erittäin alikehittynyttä. Moni tietää että suomenkieliset ovat Ahvenanmaalla toisenluokan kansalaisina ja heitä syrjitään jopa laillisilla oikeuksilla mikä on rasismia vai onko se jotain muuta kiihkoruotsalaisten käsityksillä?


   • HurriPaikkaOnRasistinen kirjoitti:

    "Turistimatkojen kohteet voi myös itse valita, mutta jos vaatimus on että kohteessa pitää pärjätä suomeksi, kohteiten määrä laskee huomattavasti."

    Suomessa puhutaan yleensä maamme pääkieltä ja eiköhän se Ålandi ole osa tätä samaa kotimaatamme. Kyse on pelkästään ruotsikiimaisten hörhhöjen itsetunnosta
    joka on erittäin alikehittynyttä. Moni tietää että suomenkieliset ovat Ahvenanmaalla toisenluokan kansalaisina ja heitä syrjitään jopa laillisilla oikeuksilla mikä on rasismia vai onko se jotain muuta kiihkoruotsalaisten käsityksillä?

    Ahvenanmaa on osa Suomea, mutta kuten kirjoitin, se on kansainvälisten sopimusten perusteella yksikielinen, ruotsikielinen maakunta. Mikä siinä on vaikea ymmärtää?
    Me suomenkieliset ja kaiken muun kieliset olemmme ihan tasa-arvoisia kansalaisia täällä. Höpötyksesi perusteella sinun itsetuntosi ei ole kehittynyt ollenkaan.


   • SuomiEiOleRuotsalainen

    Nuo vanhat sopimuksetko ovatko ne enää tähänpäivään kuuluvia säädöksiä ?
    Suvaitsevaiseen yhteiskuntaan ei kuulu noudattaa jotain satojenvuosien takaisia argumentteja kun ne selvästi ovat ihmisiä eriarvoistavia.
    On helppoa vedota näihin vanhoihin lakiosioihin mutta jospa elettäisiinkin jo nykyajassa niin nuokin lakiosat voi muuttaa ihmisiä syrjimättömiin ja tasavertaisesti ihmisiä käsittäviin lakeihin. Ahvenanmaan politiikka on täysin rasistien hallinnassa eikä ihmisiä saisi enää kohdella eriarvoistavasti eikä ketään syrjiä vaikka hän olisikin Suomesta.


   • TörkeätSvedarit
    ahvennainen kirjoitti:

    Ahvenanmaa on osa Suomea, mutta kuten kirjoitin, se on kansainvälisten sopimusten perusteella yksikielinen, ruotsikielinen maakunta. Mikä siinä on vaikea ymmärtää?
    Me suomenkieliset ja kaiken muun kieliset olemmme ihan tasa-arvoisia kansalaisia täällä. Höpötyksesi perusteella sinun itsetuntosi ei ole kehittynyt ollenkaan.

    "Voi vain miettiä mikä meteli nousisi, jos ruotsinkielisiä kohdeltaisiin näin Suomessa."

    Kauhea meteli nousee jos nämä svedarimolot ei saa jotain erityistä kielellistä etuoikeutta ohittaessaan muut kansalaisemme.


   • EiKaikkiTasavertaisia
    ahvennainen kirjoitti:

    Ahvenanmaa on osa Suomea, mutta kuten kirjoitin, se on kansainvälisten sopimusten perusteella yksikielinen, ruotsikielinen maakunta. Mikä siinä on vaikea ymmärtää?
    Me suomenkieliset ja kaiken muun kieliset olemmme ihan tasa-arvoisia kansalaisia täällä. Höpötyksesi perusteella sinun itsetuntosi ei ole kehittynyt ollenkaan.

    "Me suomenkieliset ja kaiken muun kieliset olemmme ihan tasa-arvoisia kansalaisia täällä. "

    Ahvenanmaan vaaleissa taisi kuitenkin olla erilainen käsitys tasavertaisuudesta kun suomenkielisille ei ollutkaan omankielisiä esitteitä? Jos tuon oikein käsittää niin oliko kyseessä selvä syrjintä vai muu sivistymättömien kiihkoruotsalaisten vihatarkoitus?


   • Skärdgårdsbo
    EiKaikkiTasavertaisia kirjoitti:

    "Me suomenkieliset ja kaiken muun kieliset olemmme ihan tasa-arvoisia kansalaisia täällä. "

    Ahvenanmaan vaaleissa taisi kuitenkin olla erilainen käsitys tasavertaisuudesta kun suomenkielisille ei ollutkaan omankielisiä esitteitä? Jos tuon oikein käsittää niin oliko kyseessä selvä syrjintä vai muu sivistymättömien kiihkoruotsalaisten vihatarkoitus?

    Kun lehdissä asiaa suomenkielisen infon puuttumisesta vaaliesitteissä kysyttiin maakuntahallituksesta, saatiin aivan ymmärrettävä vastaus, että koska manner-Suomessa on ruotsinkielen opetusta (jota ei siis niissä muissa maissa ole joiden kielille esitteet käännettiin), he katsoivat suomenkielisen esitteen tekemisen turhaksi sillä suomenkielisiä ahvenanmaalaisia pidetään riittävän kielitaitoisina ja muutenkin kulttuuritaustan ansiosta ymmärtävän miten vaaleissa toimitaan.


   • kjghffjkjc
    ahvennainen kirjoitti:

    Ahvenanmaa on osa Suomea, mutta kuten kirjoitin, se on kansainvälisten sopimusten perusteella yksikielinen, ruotsikielinen maakunta. Mikä siinä on vaikea ymmärtää?
    Me suomenkieliset ja kaiken muun kieliset olemmme ihan tasa-arvoisia kansalaisia täällä. Höpötyksesi perusteella sinun itsetuntosi ei ole kehittynyt ollenkaan.

    Suomihan voisi ihan hyvin irtisanoutua tällaisista kansainvälisistä sopimuksista. Ahvenanmaa on Suomen aluetta ja Suomi suvereenina valtiona päättää ihan itse myös Ahvenanmaan asemasta. Itsehallinnon voi lopettaa, jos suomenkielisiä ei aleta kohtelemaan samalla lailla kuin ruotsinkielisiä mannersuomessa.


  • TasaarvoinenIhminen

   Kaikki ovat valtakunnassa tasa-arvoisia paitsi toiset ovat ahvenanmaalla vieläkin tasa-arvoisempia kuin toiset !

  • mårtensson

   Åland har fått privilegiet att vara enspråkigt svenskspråkigt som belöning av att vara en del av republiken Finland.
   När man tittar på kartan, ser man, att det är närmare till Sveriges än till Finlands fastland.

   • KatsokaaKartasta

    Totta katsoin kartasta ja hempänä Ålandi on ruotsia ja siitäpä rasismi johtuukin että tuokin asia ratkesi yksinkertaisella kartan katsomisella.


   • sfgjfdgjfd

    Kirjoitat sadan vuoden takaisista asioista. Niiden ei pitäisi vaikuttaa siihen, miten ihmisiä kohdellaan nykyään.

    Ei Ahvenanmaa mene pilalle, vaikka suomenkielinen vähemmistö huomioitaisiin siellä paremmin. Ruotsissa suomen kieltä ei pidetä uhkana ja siellä on esim. suomenkielisiä kouluja. En ymmärrä, miksi näin ei voisi olla myös Ahvenanmaalla. Edes erillisiä kouluja ei tarvittaisi, vaan omankielinen äidinkielenopetus riittäisi hyvin.


  • PakolaisiaÅlandi

   Ahvenanmaakin ottaa pakolaisia ja Maarianhaminassa on jo 20 pakolaista ja muutama kunta ottaa jonkun perheen syksymmällä olisiko Jomala?

   • tukholmastamallia

    Ihan tosi?RKP:hän tossa sanoi,että paperittomille maahantulijoille täytyy saada yöpymispaikka ja muuta.Hienoa,että Ahvenanmaallekin perustetaan asunnottomille vokkeja.Lycka till;)


  • Kielisekinon

   suomen perustuslaissahan sanotaan että viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Joten tuntuu jotenkin oudolta miten ahvennamaan virallinen kieli on ainoastaan ruotsi..

   Toisaalta eipähän suomessakaan venäjää juurikaan autonomian aikana suostuttu käyttämään.

   • Skärdgårdsbo

    Ei tuntuisi oudolta jos osaisit käyttää päätäsi vähän laajempaan ajatteluun.


    Ahvenanmaa on saanut erityisasemansa kielen suhteen EU:n päätöksellä.
    Jos Ahvenanmaa ei olisi saanut sitä, se olisi tarkoittanut isoja kustannuksia Suomen valtiolle kun Ahvenanmaa olisi pitänyt muuttaa kaikilta osin 2-kieliseksi. Jos Ahvenanmaa ei pitäydy nyt tiukasti muodostetussa kielilaissa, voi EU päättää sen saaman erityisaseman ja asettaa Suomen valtion vastuuseen kaksikielistämisestä.

    Erityisaseman menettäminen ei vaikuttaisi vain kieliasiaan vaan myös laivanvarustajiin ja tulliin. Mm. varustamoilla, myös Tallinkilla joka on virolainen, on oikeus jatkaa verovapaata myyntiä EU-maiden (Suomi, Ruotsi, Viro) vain siksi, että alus poikkeaa Ahvenanmaalla satamassa, ei vain aluevesillä. Kyse on siirtymäajasta, päätös ei ole lopullinen. Suomelle tämä merkitsee sitä, että sen rekisterissä pysyy yhä matkustaja-aluksia, joissa työllistyy huomattava määrä mannersuomalaisia.
    EU maksaa tukea Suomelle, että se pystyy ylläpitämään merenkulkua ja niinpä Suomi maksaa edelleen varustamoille saamiaan EU-tukia, jotka, muuten, työllistävät enimmäkseen mannersuomalaisia, tekevät verovapaata kauppaa ja maksavat veroja valtiolle. Matkustaja-alukset eivät kuljeta pelkästään matkustajia vaan hyvin paljon rahtia, joka on paitsi Suomeen tuontia niin myös vientiä. Jos Suomella ei olisi rekisterissään aluksia, ulkomaalaiset toimijat sanelisivat hinnat täysin. Ei olisi sinullakaan enää mahdollisuutta edullisiin risteilyihin.
    (Entä jos Suomea kohtaa jokin poikkeustilanne, jolloin väkeä täytyisi siirtää maasta pois? Lentokoneisiin ei saa kovin montaa mahtumaan, maanteitse Tornion kautta olisi pahuksen hidasta ja polttoaineita tuskin saisi yksityiset kun valtio tarvitsisi kaiken itselleen joten Suomeen rekisteröidyt alukset olisivat velvoitettuja auttamaan matkustajakuljetuksissa).

    Henk.koht. en ymmärrä ihmisiä jotka vaativat Ahvenanmaata 2-kieliseksi koska siitä aiheutuvat kustannukset olisivat älyttömän korkeat. Sitähän ne ruotsinkielen vastustajat sanovat pakkoruotsista manner-Suomessakin, että kalliiksi tulee. Ja sitten jotkut tälläkin palstalla heiluvat hölmöt ovat vaatimassa Suomeen lisäkustannuksia Ahvenanmaan suomenkielistämisestä!


  • eimaihin
  • AlexUbergood

   Minä olen pistänyt Ahvenanmaan täydelliseen boikottiin. En osta esimerkiksi Chips perunalastuja. Suomalaiset ryhtykää vastustamaan kaikkea taloudellista tukea, mitä menee luodoille.
   Matkustakaa mieluummin Siljalla, kuin Ketchup linella.

   Mikäli tapaatte YLE:n toimitusjohtaja Kivisen, niin patistelkaa miksi näyttää veronmaksajien rahoilla ohjelmia ilmaiseksi saarilla..

   Vaatikaa Folktingetin lakkautusta, siellä on ahvenanmaalaisia puuttumassa mantereen kielipolitiikkaan.
   Vastustakaa merilintujen kevätmetsästystä.

   • Skärdgårdsbo

    Ai täällä palstalla on virolaismielisiä jotka suosivat virolaista varustamoa? Eikö se jo riitä että sinäkin kannat muiden mannersuomalaisten tavoin ison kasan rahaa viinaralliin Tallinnassa käydessäsi? Joisit vähemmän, niin olisit, ehkä, älykkäämpi. Itse suosin ostoksissani kaikkea, mikä valmistaa ja myy suomalaisia tuotteita työllistäen Suomen kansalaisia jotka maksavat veroja.

    Merilinnuista mieleen tulee ahvenanmaalaisten oikeus metsästää merimetsoja, jotka ovat tuhonneet saaristoa ja lutojen kasvuston täysin syömällä ne paljaiksi ja kakkimalla sellaiset ulosteet että maaperä on tuhoutunut eikä niihin kasva enää mitään.

    Ahvenanmaa on ainoa paikka Suomessa jossa maksetaan TV- ja radiolupa erikseen, manner-Suomessahan se otetaan veroissa. Ilmaista katselua ei ole.

    Miksi ahvenanmaalaiset eivät saisi tukea ruotsinkielisyyttä Folktingetin asioissa? Jos kyse olisi suomenkielen puolustamisesta jossain laitoksessa niin samalla tavalla sinäkin älähtäisit. Kaikki vähemmistöt puolustavat omiaan.

    Jos vastustaa kaikkea taloudellista tukea joka tulee tänne, vastustaa myös EU-tukia. Se tulisi Suomelle kalliiksi...Viittaan tällä ylempänä ketjussa olevaan kommentiini.


   • Hmmmmpppp

    Tiedoksi vaan, että suurin osa ahvenanmaalaisista ei pidä itseään yhtään suomalaisina. Viking Linekin panostaa ensisijaisesti ahvenanmaalaisiin ja ruotsalaisiin asiakkaisiin. Kun Eckerö Line maalasi Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivän laivan Suomen lipun väreihin, ahvenanmaalaiset suuttuivat. Laiva oli heidän mielestään ruma, koska kaikki Suomeen liittyvä on rumaa. Suosin mieluummin vaikka virolaisia tai ruotsalaisia, kuin ahvenanmaalaisia.


   • skärdgårdsbo

    Höpöhöpö, väitteesi on mutua eikä sillä ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Asiasta katsos kun on tehty tutkimuskin ja siinä kävi ilmi, että syntyperäiset ahvenanmaalaiset pitävät itseään ensisijaisesti ahvenanmaalaisina, sitten vasta suomalaisina, ruotsalaisina vain ne, joilla oli siellä sukulaisia ja enemmän kontakteja.


  • Uusmaalainen32

   Kansainliitto päätti vuonna 1921, ahvenanmaalaisten tahdon vastaisesti ja yhden äänen enemmistöllä, että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle (eikä Venäjän vallan jälkeen palaudu Ruotsin osaksi). Suomi lupasi neuvotteluissa, että takaa Ahvenanmaan ruotsalaisen kulttuurin, mikäli maakunta äänestyksessä annetaan Suomelle. Kansainliiton päätöksessä todetaan, että Ahvenanmaan on oltava hallinnollisesti yksikielisesti ruotsinkielinen ja sille on annettava itsehallinto. Suomi ei voi tätä muuttaa yksipuolisesti. Se olisi kansainvälisen oikeuden vastaista. Itsenäisyyden voi kyllä antaa.

   • hesa555

    Ahvenanmaalla on aina asunut noin 5 %:n suomenkielinen vähemmistö. Se että tämän vähemmistön olemassaoloa ei huomioida millään tavalla, on äärimmäisen epäoikeudenmukaista, kun verrataan siihen miten kattavasti ruotsinkieliset palvelut on Suomessa järjestetty.

    Edesmenneen Kansainliiton sata vuotta sitten tekemään päätökseen on aivan järjetöntä vedota, kun elämme nykyään täysin toisenlaisessa maailmassa. Kansainvälisillä sopimuksilla on vain välinearvo ja niitä pitäisi muuttaa maailman muuttuessa.


   • hesa555

    Ei valtio niitä kustantaisi, vaan maakunnan hallinto ja kunnat. Jos kaikki suomalaiset joutuvat maksamaan ruotsinkielisistä palveluista niin on täysin kohtuullista, että ahvenanmaalaiset maksavat suomenkielisistä palveluista. Todellisuudessa kyse ei edes olisi merkittävistä rahasummista, vaan ongelma on ennen kaikkea joidenkin ahvenanmaalaisten asenteissa. Suomenkielistä palvelua ei haluta antaa, vaikka se ei maksaisi mitään.


   • Buahhaahhaaaaaaa
    hesa555 kirjoitti:

    Ei valtio niitä kustantaisi, vaan maakunnan hallinto ja kunnat. Jos kaikki suomalaiset joutuvat maksamaan ruotsinkielisistä palveluista niin on täysin kohtuullista, että ahvenanmaalaiset maksavat suomenkielisistä palveluista. Todellisuudessa kyse ei edes olisi merkittävistä rahasummista, vaan ongelma on ennen kaikkea joidenkin ahvenanmaalaisten asenteissa. Suomenkielistä palvelua ei haluta antaa, vaikka se ei maksaisi mitään.

    Maakunnan hallinto ja kunnat :D

    Koko ajanhan tällä palstalla joku kuumapää infoaa kuinka kalliiksi koko oolanti on tullut valtiolle kun rahaa tungetaan saaristoon ihan älyttömästi ja kuinka oolantilaiset ei maksa veroja mutta saa kaikkea ja blaablaablaa....
    Kuulkaapa mantereen älykääpiöt, koittakaas nyt ees keskenänne päättää millä tavoin haukutte oolantia ja mitä tietoja teillä oikeastaan on koko mestasta, sillä näyttää siltä että ainaki tulopolitiikka on ihan hakusessa, buahhahhaaaa...


   • laivojako

    Kansainliiton valtiosopimuksessa sovittiin mm. siitä, että Ahvenanmaa pidetään sekä suurista sotalaivoista että kaikista yli 6000 tonnia suuremmista laivoista vapaana alueena. Jostain syystä Ahvenanmaa tunnetaan Kansainliiton sopimuksen vastaisesti juuri laivoista.


  • Börje-Olof
  • Hmmmmmmm

   Ahvenanmaalla oli suomenkielinen koulu vielä 1900-luvun alussa. Itsehallinnon myöntämisen jälkeen se kuitenkin lakkautettiin. Ahvenanmaalaiset elävät kieliasioissa 100 vuotta muita Pohjoismaita jäljessä, mikä tulee esiin siinä, että kielivähemmistöille ei anneta mitään arvoa.

  • Borrelioosipojke

   Ahvenanmaalaiset ovat katkeria, kun heidät vastoin heidän omaa valintaansa Suomen itsenäistyttyä pidettiin osana Suomea. Venäjä lahjoitti Suomelle aikanaan Ahvenanmaan valloittamalla Ruotsilta sekä Suomen että Ahvenanmaan. Näitä alueita ei voi täysin edelleenkään sulattaa toisiinsa vaikka maantieteeellisesti ovat osa samaa maata. Joten antaa Ahvenanmaalaisten olla mitä on. Suomen kieli on heille traumaattinen muisto pakkoliitoksesta Suomeen.

   • Hmmmmmmm

    Ahvenanmaa on ollut keskiajalta lähtien yksi Suomen maakunnista, eikä sitä ole koskaan mitenkään "liitetty" Suomeen. Katso vaikka vanhoja karttoja tai lue historiankirjoja. Suomessa on muitakin alueita, joilla enemmistö on ruotsinkielisiä, eikä Ahvenanmaa eroa periaatteessa mitenkään niistä.

    Niin kauan kuin Suomi on kaksikielinen maa, tulisi Ahvenanmaalla suomen kielen olla hyväksytty vähemmistökieli. Ei mikään uhka, joka pitää kitkeä pois.


   • Skärdgårdsbo

    Kyllähän siitä suomenkielisen oikeudesta käyttää äidinkieltään häntä itseään koskevissa asioissa, on olemassa laki. Kuten oikeusasiat.
    Esim. ahvenanmaalaisten juristien on osattava suoritettava suomenkieliset kurssit. Vain harva juristi on jättänyt pois suomenkielen käyttömahdollisuuden ammattia suorittaessaan, sillä juristit tarvitsevat sitä kyllä jos haluavat parantaa/laajentaa toimintaansa.

    Uhka, josta mainitset on sikäli todellinen, että mm. englanti tunkee kaikkiin kieliin sellaisella vauhdilla ettei minkään maan kielenhuoltovirastot ehdi perässä. Niinpä siitä seuraa, että pienemmät kielet köyhtyvät lainasanoineen. Ahvenanmaalla on yritetty säilyttää heidän oma "kielensä" ja välttelevät mielellään Ruotsista tulevia sanoja, joita eivät tunne omikseen. Samoin suomenkielestä on jo ruotsinkieleen tullut joitakin sanontatapoja ja sanajärjestystäkin on havaittu muuttuvan eritoten mantereen ruotsinkielisten keskuudessa. Moni ruotsinkielinen sana korvataan mantereella suomalaisella sanalla.
    Jotkut sanovat suomenruotsin, johon myös ahvenanmaalla puhuttu ruotsi kuuluu, oleva pelkkä murre eroten "oikeasta" ruotsista.
    Ensin pitäisi kyllä määritellä mikä on oikeaa ruotsinkieltä: sekö, jota länsinaapurissa höystetään koko ajan vierain sanoin vai suomenruotsalaisten yhä puhuma vanha ruotsi? Ja jos närpiöläisten sanotaan puhuvan sitä kaikkein vanhinta ruotsia, niin sekö pitäisi ottaa ohjenuoraksi kaikilla ruotsinkielisillä alueilla Suomessa?
    Hmm, kuulostaa vähän samalta jos kaikkien pitäisi alkaa vaikka viäntämään savvoo Suomessa, vähemmistön "kieli" se on sekin...


   • Anonyymi
    Hmmmmmmm kirjoitti:

    Ahvenanmaa on ollut keskiajalta lähtien yksi Suomen maakunnista, eikä sitä ole koskaan mitenkään "liitetty" Suomeen. Katso vaikka vanhoja karttoja tai lue historiankirjoja. Suomessa on muitakin alueita, joilla enemmistö on ruotsinkielisiä, eikä Ahvenanmaa eroa periaatteessa mitenkään niistä.

    Niin kauan kuin Suomi on kaksikielinen maa, tulisi Ahvenanmaalla suomen kielen olla hyväksytty vähemmistökieli. Ei mikään uhka, joka pitää kitkeä pois.

    Ahvenanmaalla aikoinaan asui suomenkielistäkin porukkaa jossain vaiheessa enemmänkin. Sen jälkeen kun suomen kielen asema oli alkanut nousta 1800-luvun lopussa Snelmannin, Topeliuksen, Agrigolan ja muiden toimesta kansan kielestä sivistyneistön kieleksikin, kielisota polarisoitui. Varsinkin merimiesten keskuudessa oli totuttu toimimaan myös erikielisten kanssa eri satamissa. Kielisota ja tavoitteellinen suomen kielen vastustaminen heräsi Ahvenanmaalla ilmeisesti 1800-luvun lopussa tai 1900-luvun alussa, jonka jälkeen Ahvenanmaalta haluttiin kitkeä suomenkielisyys pois, ja luoda lait, joilla voisi estää mm. suomenkielisten rakentaa Ahvenanmaalle kesähuviloitaan ja muita vastaavia, joita sinne oli aiemmin saaneet suomenkielisetkin tehdä.


  • suomeksiopiskelu

   Ei ole Ahvenanmaalla suomen kielen opetusta suomea äidinkielenään puhuville. Suomea äidinkielenään puhuvien perheiden lapset voivat opiskella suomeksi kuitenkin nettikoulun kautta, kuten muutkin "ulkomailla" ja suomessa asuvat:
   http://www.nettiperuskoulu.fi/nettipk
   http://www.feeniks-koulu.fi/

   Jos haluaa lasten oppivan suomen kieltä, kannattaa Ahvenanmaalla koulututtaa lastaan nettikoulujen kautta.

   Olisi kyllä hyvä, jos joku perustaisi Ahvenanmaalle yksityisen suomenkielisen koulun. Koulun käymiseen suomeksi on Suomessa perustuslaillinen oikeus, mutta Ahvenanmaalla sitä mahdollisuutta ei ole tällä hetkellä kuin nettikoulujen kautta.

   • Anonyymi

    Ruosinkieliset polttaisi koulun heti sen valmistuttua.


  • juutalaislaki-vain-enää

   Ihmisoikeudet ovat yleismaailmallisia, eli universaaleja. Ne kuuluvat saman sisältöisinä kaikille maailman ihmisille ja ovat voimassa kaikkialla, sanotaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa.
   Julistuksen 2. artiklan mukaan jokainen on oikeutettu kaikkiin julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, K I E L E E N, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen A L K U P E R Ä Ä N, omaisuuteen, S Y N T Y P E R Ä Ä N tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

   Mitään erotusta ei myöskään pidä tehdä sen maan tai A L U E E N valtiollisen, H A L L I N N O L L I S E N tai kansainvälisen aseman perusteella, johon henkilö kuuluu, olipa tämä alue itsenäinen, huoltohallinnossa, itsehallintoa vailla tai täysivaltaisuudeltaan minkä tahansa muun rajoituksen alainen.
   13. artikla:
   Jokaisella on oikeus liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkansa kunkin valtion sisällä.
   **
   Missä viipyy YK:ssa, EU:ssa, Suomessa tai missä tahansa muussa sivistysvaltiossa se suoraselkäinen juristi tai muu oikeusoppinut, joka ensimmäisenä julistaa ja syyttää julkisesti, että Ahvenanmaan koko kielitouhu eli K I E L I R A S I S M I on jyrkässä ristiriidassa YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kanssa??

  • Anonyymi

   "Hei!
   Tietääkö kukaan onko Ahvenanmaalla laisinkaan suomenkielistä opetusta? Kieliluokkkaa tms?"

   En minä turistina Ahvenanmaalla tarvitse sellaista. Puhun suomea äidinkielenäni.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Olen parasta aikaa ahvenanmaalla, olen periaatteen vuoksi jokaiselle asiakaspalvelijalle puhunut ensin suomea, mutta eivät tunnu sitä osaavan. Puhuvat ruotsia tai englantia. Yhden suomenkielisen sanan olen kerran kuullut ja se oli kiitos.

  • Anonyymi

   Sen ymmärrän että ahvenanmaalaisista kasvaa ummikkoruotsalaisia, koska suomen kieltä ei opeteta ja kaksikielisiäkin kehotetaan puhumaan vain ruotsia, mutta sitä en ymmärrä, miten mantereella koko ikänsä asuneet rantaruotsalaiset eivät osaa suomea? Täytyy olla todella huono kielipää, ettei opi suomea, vaikka olisi jo 50 vuotta ikää? Pakolaisetkin oppii sujuvan suomenkielen 2 vuodessa, mutta rantaruotsalaiset ei koskaan.

   • Anonyymi

    KYLLÄHÄN AHVENANMAALAISTEN TÄYTYY OPISKELLA ENGLANTIA IA OSATA JOS MIELI KANSAINVÄLISESTI PÄRJÄTÄ, ELLEIVÄT SITTEN SAKSAA.
    SUOMESSA PÄÄPAINO ON ENGLANNIN KIELESSÄ SUOMENKIELEN LISÄKSI.
    NYT KUN ENGLANTI EROAA EU:STA VÄHENEEKÄ KIELEN MERKITYS SAMALLA. TÄYTYYHÄN SE KUITENKIN JOKIN YHTEINEN KIELI OLLA


  Ketjusta on poistettu 20 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Se olet todella sinä

   En voisi onnellisempi olla ❤️ Se olet oikeasti sinä joka mulle kirjoitellut ❤️ Mulla ollut ihan kamala ikävä sinua ❤️
   Ikävä
   140
   2274
  2. Miehelle tämä

   Voi olla tosi vaikea olla normaalisti kun sinua jos joutuu katsomaan. Olet niin komea.
   Ikävä
   128
   1282
  3. Jodel ei toimi

   Aina kun avaan jodelin se vaan crashaa välittömästi? Mitä voin tehä asialle?
   Viihde ja kulttuuri
   9
   1212
  4. Pim pom ovikello soi :)

   mitä tekisit jos kaivattusi ilmestyisi ovesi taakse :)
   Ikävä
   87
   908
  5. Mitä ikävöimäsi sanoi sinulle viimeisen

   Kerran kun juttelitte?
   Ikävä
   47
   894
  6. Miten Putin pystyy elämään hirvittävien tekojensa kanssa?

   Osaako joku sanoa, että miten Putin pystyy elämään kamalien, yli ymmärryksen menevien pahojen tekojensa kanssa? Vielä i
   Maailman menoa
   293
   874
  7. Naisten salibandyn Veera Kauppi on lesbo .

   Ja Ylen toimittajat hehkuttaa yli-sanoin ! YLE on sateenkaari yhtiö joka toimii verorahoin . ! Minkä signaalin sali
   Maailman menoa
   139
   841
  8. Asiat olisivat voineet olla toisin

   jos olisit näyttänyt että välität hänestä. Vain hänestä.
   Ikävä
   36
   699
  9. Minulla on vain yksi jouluntoive

   Toivoisin ihmeen, että nähtäisiin. Mutta jos ei tänä vuonna, niin tuleehan noita jouluja.
   Ikävä
   30
   645
  10. Olen nyt virallisesti homo

   Tulin juuri firman pikkujouluista. Tämä vanhempi nainen, joka on ahdistellut minua töissä, jatkoi ahdistelemistani pikku
   Sinkut
   70
   638
  Aihe