Brahms on järisyttävä suuruus

Dhommi´´

Brahmsin neljä sinfoniaa ovat suurta orkesterimusiikkia. Aivan mieletöntä!

Lukekaas teksti pienestä Brahmsista

http://levyhyllynkahluu.blogspot.fi/2013/02/brahms-unkarilaiset-tanssit.html

21

170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helga Smith

      Unkarilaiset tanssit ovat Unkarilaista kansanmusiikkia eli 1800-luvun poppia.

      Brahms melodiankeksimiskyvyttömänä ei siis säveltänyt niitä vaan ainoastaan sovitti ne isolle orkesterille.

      Brahmsiin 4 sinfoniaa on yhteensä 2-3 tuntia puuduttavaa kurjuutta. Mailmassa on niiten sijaan lähes loputtomasti hyvääkin musiikkia kuunneltavaksi.

      • dhommi**

        Kansanmusiikki on kuollut, antakaa esimerkkejä 1700 -luvun kansanmusiikista ja missä voin sitä kuunnella.


      • Kentucky mandolin
        dhommi** kirjoitti:

        Kansanmusiikki on kuollut, antakaa esimerkkejä 1700 -luvun kansanmusiikista ja missä voin sitä kuunnella.

        Ei se ole kuollut. Se on jo jonkin aikaa ollut Suomessakin nousussa ja kappalevalikoima on uudempaa sekä vanhaakin vanhempaa.

        Pienempiä keikkoja on silloin tällöin, joten seuraa lehti-ilmoittelua ja tsekkaa netistä. Lue myös alan lehteä/lehtiä. Kesällä on sitten hieman isompaa rupeamaa sekä kotimaisin että ulkomaisin voimin. Osta lippu keikalle, ota mandoliini messiin ja skulaa muiden muassa. Se on iisii ja siistii.


      • Anonyymi

        Minäkään en saa Brahmsin musiikista irti mitään, mutta en osaa sanoa, miksi. Ehkä eri sävellyksistä on sama puuduttava ominaisuus, mutta mikä?

        Ehkä neljännen sinfonian yhtä teemaa olen ratokseni joskus vislaillut, mutta mitään muuta ei ole jäänyt mieleen. Tässä on se hyvä puoli, ettei Brahmsin musiikista saa "korvamatoa".


    • Brahms who?

      Jos Brahms oli suuruus, niin miksi kukaan ei häntä muista tai tunnista? Beatlesin ja Bieberin tietävät kaikki ja lähes yhtä moni heistä myös pitää, mutta Brahmsin kohdalla kysytään aina "kuka se on?" tai "onko se joku muotisuunnittelija?"

      Brahms vähäinen suosio ajoittui 1800-luvulla vain muutamaan hetkeen eli niihin, jolloin hän sävelsi "suurteoksensa". Ne sisälsivät vain pikkunättejä sävellyksiä, jotka sittemmin unohtuivat ja samalla unohtui myöskin Brahms.

      1900-luvulla ei kukaan häntä enää muistanut. 2000-luvullakin hänet tunnistetaan vain internetin avulla, jos joku on vahingossa kirjoittanut googlen hakukenttään nimen väärin (hakenut esim. Bram Stokeria).

      • Anonyymi

        Radio Vega soittaa öisin klassista tauotta. Osaan sijoittaa sävellyksen oikealle vuosisadalle ja tunnistan tyylistä usein säveltäjänkin.

        Brahmsia tulee nykyään usein. Sen musiikin tuntomerkkinä on, että se kuulostaa korvissani tyhjältä.

        Ehkä en ole tarpeeksi musikaalinen, kun mitään mielteitä ei synny tunnepuolella. Musiikin tekniikasta en tiedä juuri mitään.

        Mysteeri mikä mysteeri.


    • who is who

      Ehei, ei voi yleistää. Brahmsin tuntevat monetkin musiikin ystävät, riippumatta siitä onko kyse vain klassisista taapertajista vai vähän muutakin muonavarastoonsa hyväksyvistä.

      Yhtä kaikki Brahms on vastuussa monista kovin merkittävistä musiikkitekeleistä. Se, että kyse on klassisesta musiikin alueesta ei poista tätä tosiseikkaa. Eikä muuten sekään, että elettiin 1800 -lukua - siis aikaa kauan ennen musiikin siirtymistä pääosin liikemiesten hyppysiin. Niin, sitä businesta kun tehdään tätä nykyä ihan kaikilla saroilla, juomavedestä kulttuuriin kautta seuranhakuun.

      J.K. Monet Brahmsin sävellykset eivät oikeasti ole pikkunättejä - jolle tasolle Bieberpiipertäjät eivät edes sille yllä - vaan usein monikerroksisia ja pitkäaikaista tarkastelua kestäviä sävelletyn musiikin kulmakiviä.

      • Brahms = ostarimusaa

        Kyllähän ne nuoretkin kuuntelisivat Brahmsia, jos siinä olisi jotain potkua, mutta valitsevat mieluummin Bieberin sen paremman toimivuuden takia. Toki on Brahmsissa jotain mitä Bieberissä ei ole: Brahmsin avulla saadaan nuoriso häädettyä pois ostarilta.


    • Lennonkusee

      Wikipedia

      Lennon: "Lennonia pidetään yhtenä ROCK-MUSIIKIN historian merkittävimmistä henkilöistä."

      Brahms: "Häntä pidetään yhtenä suurimmista KOSKAAN eläneistä säveltäjistä."

      Siinä se ero.

      • dhommi'

        Suurin säveltäjä? Joka otti sävelaiheensa kansanmusiikista.
        Siinä suuruutta.


      • klasarinuudetkledjut
        dhommi' kirjoitti:

        Suurin säveltäjä? Joka otti sävelaiheensa kansanmusiikista.
        Siinä suuruutta.

        Popin puolella tuo olis plagiointia - aina pitää keksiä uutta.


      • Dhommi´´
        dhommi' kirjoitti:

        Suurin säveltäjä? Joka otti sävelaiheensa kansanmusiikista.
        Siinä suuruutta.

        Brahms "varasti" tasan yhdessä teoksessa.

        Hänellä on 300 massiivista teosta, joissa hän ei varastanut. Revi siitä.


    • teesini

      Wikipedia on sitä mieltä Lennonista ja Brahmsista? Kuka se on se tämä Wikipedia? Vai onko kyse jostain muusta henkilöstä, kuin W:stä? Kenestä? Jos kysytään KAIKILTA maapallon eläviltä tätä asia, niin mikä onkaan vastaus? Vai kysytäänkö vain rajoitetuilta ryhmiltä? Mikä ikäryhmä? Ammattiala? Sukupuoli? Etninen tausta? jne.
      Niinpä niin, jälleen olemme vastaamattomien kysymysten äärellä, eli loputon totuus on mahdoton saavuttaa, kun on kyse "taiteesta".
      Jokaisella on oma totuutensa.
      Jos joku haluaa uskoa tällaisissa asioissa muita, kuin omaa makuaan, esim. tätä Wikipediaa, se on sallittua, mutta turha on uskotella sen olevan jonkinlainen yleinen ja yhtäläinen ja ainoa totuus. M.O.T

    • who is who

      Ei se olekaan, mutta Brahms on musiikillisesti etevämpi ja aikaansaavempi kuin Lennon. Tämä ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että Brahms on kokolailla paljon musikaalisempi kuin Lennon, varsin loogista siis. Tuo tosiasia taas on helposti maallikoillekin perusteltavissa äänitteiden kautta. Kannattaa siis kuunnella niitä hieman tarkemmin...

      Jos asiaa kysytään "kaikilta maailman ihmisiltä", niin Lennon on suositumpi; hän on elänyt 1900 -luvulla ja tehnyt enemmän tai vähemmän kaupallista, tietoisen simppeliä musiikkia (musiikkia, jossa tekstit ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin aina samoilla kaavoilla toistuvat, yksinkertaiset säkeistörakenteet).

      Tykkääminen on puhtaasti makuasia, laatu ei sitä yksinomaan ole...se ei ole sitä muillakaan taiteen (tai tieteen) alueilla.

    • da capo

      Laatu? Taiteessa? Nyt textailet todellakin sitä mikä on aivan ja täysin jokaisen oma makuasia, ja mielipide.Faktat eli tosiasiat ovat veteen piirrettyjä viivoja musiikissa ja kaikessa taiteessa. "Kannattaa kuunnella tarkemmin" ?? Olet ilmeisestikin kuunnellut hieman liian tarkasti ja liian pitkään, sillä et ns. näe enää metsää puilta, jos olet koskaan kunnolla nähnytkään?...muistutan vain vielä kerran, että sinun totuutesi on vain sinun, eikä mikään yleinen, kun siis on kyseessä tällainen aihe, eikä esim. autonkorjaus.
      .......

    • Dhommi´´

      1. Beatles ei ole taidetta

      2. Taide on makuasia JA fakta-asia. Siinä on objektiivisiakin piirteitä, ei se ole pelkkä makuasia

      3. Kirjallisuudessa sanotaan neiti etsivää lukevalle teinille (vaikka se loukkaantuu), että tuo on kioskikirjallisuutta ja lastenkirja. Mikséi Beatlesin kuuntelijalle saisi sanoa samaa?

      4. Klassinen on kuningasten musiikkia, se on kaikista parhaiten sävelletty

      • pihalla on D

        1. Wiki: Taide on yksi kulttuurin peruskäsitteistä. Se koostuu erilaisten elementtien tarkoituksellisen järjestelyn tuloksista ja prosesseista, joilla pyritään vaikuttamaan tunteisiin tai ajatteluun subjektiivisella tasolla. Taide on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline. Se, onko jokin teos taidetta, riippuu paljolti tarkastelijan omaksumasta taidekäsityksestä. Taidetta voi olla myös sellainen, joka aiheuttaa kokijassaan muitakin kuin esteettisyyden tunteita.

        Taide-sanalla yleensä tarkoitetaan kaikkia niitä toimintoja ja tuotteita, joilla ihminen aistein havaittavin keinoin koettaa herättää toisissa itsessään kokemiaan tunnevaikutuksia.


        Beatles on tämän määritelmän mukaan taidetta.
        Taide käsitteenä on riippuvainen myös kokijan käsityksistä eikä D le kykenevä sanelemaan muille taiteen sisältöä eikä D:n taidekäsitys ole toisten käsitystä määräävä.

        2. Taide määritellään tuolla tavoin Pohjois_koreassa ja kunnan taidetukilautakunnassa.

        3. Kuinkas sitten kävikään: moni "kioskikirjallisuuden" leiman saanut teos osoittautuu klassikoksi. Myönnän kyllä laatueroja. Mutta pelkkä tekninen osaaminen ei taiteessa ole mitään. Beatlesilla laatu on kohdallaan

        4. Kuningasten ja ruhtinaiden - heidän rahoillaan tehtyä (ja yhä vielä soitettua).


    • tuskanne on suuri

      3. Kuinkas sitten kävikään: moni "kioskikirjallisuuden" leiman saanut teos osoittautuu klassikoksi. Myönnän kyllä laatueroja. Mutta pelkkä tekninen osaaminen ei taiteessa ole mitään. Beatlesilla laatu on kohdallaan


      Ei riitäkään, tarvitaan muutakin. Musiikissa luovuuttakin voi olla eri tasoista, ihan riippuen henkilöiden kompetenssista. Beatles teki simppeliä poppia, jossa Macca oli ainoa todellinen tekijä. Tämä vain siitä syystä, että hän on popin asteikolla musikaalinen ja muut Beatlet eivät ole. Barhms taas on kaikilla mittareilla (olkoon sitten musiikin yleinen asteikko) musikaalinen, kompetentti ja vielä tinkimätönkin yksilö. Eihän silloin voi olla ihme, että jälki mitä syntyy, hakkaa jonkun Beatlespopin jo startissa 6-0.

      Tuolla edellä todettiin, että musiikki on sekä että, maku- ja fakta-asia. Siinä se kupletin juoni lyhykäisyydessään. Ei siihen mitään ison w :n taiteen määritelmiä tarvita. Toisilla vaan on osaamista paljon yli toisten; miksi sitä ei voisi ottaa jo faktana, hyvät Beatleslapset?

      • tunnustarajallisuus

        Se, että sinä et ymmärrä Lennonin tekemisiä ei tarkoita ettei se olisi merkittävää.

        Realismia peliin oman itsesi osalta nyt jo!


    • Dhommi´´

      Lennon tekeleet ovat täyttä roskaa musiikillisesti. Asia jonka jokainen tunnustaa.

      • Klasarin sukuvika

        Ainoo minkä palstalaiset tunnustaa ja tunnistaa on sun sairaus. Sä oot sitkee paskiainen ja henkisesti häiriintynyt, kun et tajuu lopettaa. Onko sut pudotettu pää edellä, kun sä olit pieni? Jotain tollasta on varmaan käyny tai sitten sä oot syntymädebiili. Niinku periny ton sun taudin vanhemmiltas.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe