Vinkkejä päihdevanhempien lapsen kanssa toimimiseen

lumi_hiutaleinen

En todellakaan tiedä, mille palstalle olisin kirjoittanut (etsin jotain lastensuojelu -tms. otsikkoa, mutten ainakaan löytänyt, eläintensuojelu kyllä löytyi.......), mutta ajattelin, että ehkä täältä löytyy kokemusta viranomais-ym. yhteistyöstä päihdevanhempien lapsen kanssa. Tai jotakin.

Lapsellani on koulukaveri, jonka vanhemmilla on mitä ilmeisimmin päihdeongelma. En tiedä, miten koulussa tiedetään tämän lapsen taustoja tai onko perheellä mitään tukitoimia kunnallisen rakenteen kautta. Lapsi on koulussa erityisluokalla ja asuu äitinsä kanssa. Tällä hetkellä lapsi on yötä meillä, erinäisten tapahtumakulkujen ansiosta, mutta mietin, miten jatkossa minun pitäisi toimia.

Ajattelin viedä lapsen aamulla kouluun ja ainakin jutella opettajan kanssa. Vaikealta tuntuu kotiinsakaan laittaa (enkä nyt yöllä ainakaan laita, nukkukoon rauhassa), mutta ei hänellä ole mitään reppua tai muita koulutarvikkeita mukana...

Toisaalta minulla ei sinänsä ole mitään sitä vastaan, että jos siellä kotona on niin mahdoton olla, niin miksei meiltä voisi saada välillä paikkaa, jonne tulla.

Mutta toisaalta, en halua, että minun kodistani tulee mikään yleinen turvapaikka, jos sana leviää.... Ja olisiko kuitenkin oikea tapa yrittää toimia yhteistyössä esim. lastensuojelun kanssa, mikäänhän ei siellä lapsen kotona muutu, jos lapsella on ns. hoitopaikka aina valmiina.....?

Ja toisaalta, jos tähän vedetään joku lastensuojelu mukaan (ja voihan se jo olla kuvioissa mukana, en tiedä), niin kärsiikö lapsi siitä, kovasti oli pelännyt vanhempiaan.....

Olen vähän pyörällä päästäni, on niin vieras ajatus itselleni päästää omia lapsiani ylipäätään viikolla yökylään ja vielä paikkaan, josta en tietäisi mitään ja olla niin päissäni, että olisin vain iloinen, että lapsi löysi yösijan muualta...... en käsitä. Mutta yritän löytää jonkin hyvän tavan toimia... ja ehkä lapsi itse pystyy kertomaan aamulla lisää, kunhan herää, olin itse pois illan ja lapsenvahtini hoiti koko episodin, kun tulin, niin lapset olivat jo nukkumassa.

Kaikki asialliset vastaukset otan vastaan mielelläni.

13

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä ihmiseksi

      Ehkä hieman liioittelua tuo "yleinen yömaja, jos sana kiertää"...heh, heh

      Ja ehkä jätä tuo moralisointi muille, siitä ei kukaan hyödy. Tietenkin SINÄ olet parempi ihminen, kuten sijaisvanhemmatkin usein osoittavat näissä kuvioissa.

      • onko mahdollista+

        Menisin reippaasti katsomaan lapsen kotiin mikä on tilanne. Jos tilanne on huono, pyytäisin vanhempaa kanssani hakemaan apua.

        Olisiko mahdollista edetä näin ihmisarvoisesti?


    • lumi_hiutaleinen

      Ei mielestäni mitenkään liioittelua, itse asiassa juttelin illalla erään henkilön kanssa, joka paljon tällaisten(kin) erityislasten kanssa toimii ja hän mm. tästä varoitti.. Pakkohan minunkin on omaa tilannettani ja voimavarojani katsoa, olisi ehkä eri asia, jos olisin varakas ja omaisin ison talon, mikäs siinä, tulkoon meille kaikki suojaa tarvitsevat....

      Enkä ymmärrä, missä kohtaa olen moralisoinut, kun mietin jotakin itselleni täysin vierasta ajatusmaailmaa. Minä en voi sille mitään, jos joku kokee huonommuutta siitä, että minä ihmettelen asioita, kun en pysty oman kokemuksen kautta ymmärtämään.
      Olen minäkin henkisesti ollut todella tiukoilla aikanaan, mutta lapset ovat aina olleet etusijalla minun arvomaailmassani, siksi en osaa tajuta, kuinka joku voi antaa lapsensa olla ihan tuuliajolla........ Miten rikki pitää ihmisen mennä, että ei jaksa enää välittää...? Ja mikä minua on silloin suojellut, että en alkanut itseäni alkoholilla hoitaa...? Saatan minä joskus (ehkä kerran kuussa) pienen viinipullon tai siiderin ostaa, mutta yleensä olen iltaisin niin väsynyt, että kun olisi se hetki nauttia se lasillinen, olen jo unohtanut moisen ylellisyyden olemassaolon ja menen vain mahdollisimman pian nukkumaan... kai se tämäkin tietynlainen "alkoholiongelma" on... :D

      Ja minähän EN ole sijaisvanhempi, enkä sellaiseksi yksinhuoltajana aio.

      Tämä lapsi oli meillä illalla leikkimässä oman lapseni kanssa, illalla hänen piti mennä kotiin ja oma lapseni lähti saattamaan ja kävi ilmi, että tällä lapsella ei ollutkaan avainta mukana, eikä hän päässyt kotiinsa. Hän pelkäsi kovasti soittaa äidille ja kertoa avaimesta, koska "äiti suuttuu". Äiti myöhemmin soitti tälle lapselle ja käski "menemään kotiin" (ei siis tulemaan, ei ollut itse kotona). Lapsi kertoi äidilleen saaneensa luvan jäädä meille yöksi (mitä muutakaan olisi voinut tehdä, kun ilta oli ja koulupäivä seuraava ja lapsi ei kotiinsa pääse.....) ja se oli äidille ok. Kotimatkaa meiltä lapsella olisi noin 150m.

      Lapsi kertoi aamulla minulle, että äiti on usein kännissä ja "reissuilla" ja että hän usein on ollut kavereilla yötä, kun äiti ei ole tullut yöksi kotiin ja hän on ollut paljon myös yksin öitä kotona. Lapsi kysyi, voiko tulla meille myös ensi yöksi, kun äiti sanoi, ettei tule pariin päivään "reissusta". Aamusella äiti soitti lapselle ja (lapsen kertoman mukaan) sanoi, ettei tule koko viikolla kotiin. Kävelimme yhdessä kouluun ja lapsi mietti, että mitä hän tekee, kun ei sitä avaintakaan ole ja ilman ruokaa yksin kotona koko viikon....

      Juttelin opettajan kanssa ja asia etenee nyt sitä kautta. Mielestäni on lastensuojelun asia, jos 8-vuotias joutuu itse varmistelemaan yöpaikkoja, on selvästi pesemätön jne.

      Mietin myös sitä kotiin menemistä, mutta lapsen kertoman mukaan äiti on humalassa vihainen ja väkivaltainen, huutaa ja kiroilee ja repii häntä tukasta yms. Minä pienikokoisena naisihmisenä ja yksinhuoltajana omaan sen verran itsesuojeluvaistoa, että en ainakaan yksin mitään ovikelloja soittelemaan lähde, sen verran olen ollut päihdeongelmaisten kanssa tekemisissä, että pahin mahdollinen asia on, että kukaan ulkopuolinen saa asioista tietää ja reaktio voi olla sitten sen mukainen. Enkä omaa mitään ammatillista tai vertaiskokemusta sinänsä ja tosiaan lapsen kertoman mukaan ei siellä kotona ketään olisi ollutkaan.

      Uskon ja toivon, että lapsen tilanne nyt paranee, sitähän varten meillä nämä viralliset rakenteet "hyvinvointivaltiossa" on luotu. Opettaja ei ollut tietoinen, että tilanne kotona on näin paha, jotain tietysti huomannut hänkin, mutta piti vaitiolovelvollisuutensa kiitettävästi. Se, mitä tämän alueen lastensuojelun kanssa olen tekemisissä ollut, niin ihmisiä ihan ovat hekin, ja auttavat parhaansa mukaan.

      Lapselle sanoin, että tervetuloa meille joku toinenkin kerta leikkimään ja juttelemaan lapseni kanssa, mutta tiedostan hyvin selkeästi sen, että oma kapasiteettini auttaa on kuitenkin aika rajallinen. Mielestäni (ihan vaan keittiöpsykologina) tämä lapsi tarvitsee jonkinlaisen terapian ja jatkuvan hoitosuhteen, enkä minä kaverin äitinä ole oikea henkilö sellaista tarjoamaan.

      • lumi_hiutaleinen

        Ja tuli vielä mieleeni, että mistä kummasta nämä lapset saisivat tietoa, että mistä hakea apua.......? Tämäkin lapsi oli ollut turvakodissa, mutta isot sisarukset (jotka eivät asu enää samassa kodissa hänen kanssaan) olivat hänet vieneet, ei hän olisi itse osannut sinne mennä (kysyin). Puhelin hänellä oli, mutta ei puheaikaa.... Kyllä mieltä kylmää, että mitähän olisi tapahtunut, jos oma lapseni ei olisi lähtenyt häntä kotiin eilen saattamaan, vaan olisi laitettu vain ovesta pihalle, "mene kotiisi...".......

        Ja lapset tietenkin aina suojelevat vanhempiaan...........

        Huh, alkaa taas ihan itkettää, kun mietin, kuinka väärin onkaan lapsen joutua itse järjestämään elämäänsä ja ottamaan vastuuta liian pienestä.....


      • uvs
        lumi_hiutaleinen kirjoitti:

        Ja tuli vielä mieleeni, että mistä kummasta nämä lapset saisivat tietoa, että mistä hakea apua.......? Tämäkin lapsi oli ollut turvakodissa, mutta isot sisarukset (jotka eivät asu enää samassa kodissa hänen kanssaan) olivat hänet vieneet, ei hän olisi itse osannut sinne mennä (kysyin). Puhelin hänellä oli, mutta ei puheaikaa.... Kyllä mieltä kylmää, että mitähän olisi tapahtunut, jos oma lapseni ei olisi lähtenyt häntä kotiin eilen saattamaan, vaan olisi laitettu vain ovesta pihalle, "mene kotiisi...".......

        Ja lapset tietenkin aina suojelevat vanhempiaan...........

        Huh, alkaa taas ihan itkettää, kun mietin, kuinka väärin onkaan lapsen joutua itse järjestämään elämäänsä ja ottamaan vastuuta liian pienestä.....

        Tuli mieleen, ettei tässä välttämättä, sen kummempaa tapahdu kuin huoltajuuden muutto isälle, tai isovanhemmalle, se olisi varmaan parasta lapselle.


    • justua

      Ihanaa, että ajattelet lasta! Hyvä myös, että opettaja hoitaa asiaa. Niin moni vaan sulkee silmänsä tai ajattelee, että ehkä joku muu huomaa... Ehkä tekisin myös itse vielä ilmoituksen lastensuojeluun (että olisi muutakin kun opettajan sana) ja kertoisin havainnoistani ja lapsen puheista. Toivotaan, että lapsella on joku toinen jota häntä voisi hoitaa (juurikin isä, isovanhempi...), ettei joutuisi vieraaseen paikkaan. Joka toki tässä tapauksessa on parempi sekin kun ettei mitään tapahtuisi!

      Surku tulee, kun pieni on kotona yksin öitä ja ilman ruokaa :(

    • ighjguyfghfgh

      Kyllä meidän muiden on puututtava mielestäni jos näkee että lasta laiminlyödään. Lastensuojeluun ilmoitus , he ovat ammattilaisia arvioimaan mikä se todellinen tilanne on ja tiedoksi taas niille älyköille ketkä täällä näitä "huolehtivaisia" ihmisiä mollailee niin huostaanotto ei ole ensimmäinen tapahtumakulku vaan perhe saa oikean avun. Välillä valitettavasti liiankin monta mahdollisuutta kunnes lapsi huostaanotetaan :( Lapsen etu ennen kaikkea ja meillä on mielestäni sivullisina velvollisuus ilmoittaa asiasta JOS todellisia laiminlyöntejä lastakohtaan tapahtuu.

      • drommen

        Tuollaisessa tapauksessa se huostaanotto tapahtuu kyllä pian. Mikä tukitoimi muka sopisi jos lapsi hylätään.
        Eli kiireellinen sijoitus, jos isää ei saada kiinni tai sijoitus sinne ei onnistu.


      • kaiken kokenut
        drommen kirjoitti:

        Tuollaisessa tapauksessa se huostaanotto tapahtuu kyllä pian. Mikä tukitoimi muka sopisi jos lapsi hylätään.
        Eli kiireellinen sijoitus, jos isää ei saada kiinni tai sijoitus sinne ei onnistu.

        Toivottavasti lapsella on tuuria ja pääsee hyvään sijaishuoltopaikkaan. Sekin kun näyttää olevan tuurissaan.

        On olemassa sijaisvanhempia jaälkeläisineen, jotka ovat sitä mieltä, että "kerran ette itse hoitaneet, niin me hoidetaan sitten näin - ja pitäkää tur... kiinni". Ja touhu on täysin ala-arvoista. Hyi!


    • nkjfdjshvigsj

      No kyllä sen perheen tilanne kartoitetaan ennenkuin siellä nyt mitään huostaaottoa tapahtuu. Kiirreelliset huostaanotot on asia erikseen ja siinä saa aika jäätävää settiä olla tyyliin väkivaltatapaus ja poliisit sossun kanssa paikalle. Perheelle tarjotaan yleensä kuntoutusta ja valitettavasti joskus näissäkin tukitoimissa epäonnistutaan ja lapset otetaan huostaan jos tilanne on lasten edun mukaista. Valitettavasti joskus mennään liiankin pitkälle kun lapsi sijoitetaan muualle. Ja eihän ne kaikki sijaisperheet ole kamalia . Yleensä pyrkimyksenä on että vanhemmat, sossu ja sijaisperhe tekee kaikkensa niiden lasten hyväksi.Näin toimii vastuullinen sossu ja sijaisperhe , lapsella on aina oikeus omiin vanhempiinsa/ sukulaisiinsa , pitää yhteyttä ja tavata. Joskus vaan biovanhemmat ei kykene parantamaan omaa elämäänsä niin että se olisi paras vaihtoehto lapselle ja silloin sijoitus voi olla lopullinen. Siitä huolimatta lapsella tulisi oikeus pitää omiin vanhempiinsa yheyttä ja sijaisperheen pitäisi kyetä tekemään yheistyötä lapsen biovanhempien kanssa jos se on lapsen edun mukaista. Näihin kauhutarinoihin pitäisi pystyä puuttumaan kovalla kädellä ja valvonnan pitäisi olla niin hyvää ettei yksikään lapsi joutuisi sellaisten sijaiperheiden käsiin missä traumatisoituu enemmän. Mutta eiköhän niistä sijaisvanhemmistakin hyviä ihmisiä löydy mitkä haluavat saada hiukan eheyttä sen ei niin terveessä ympäristössä kasvaneen lapsen elämään.....

      • huono sijaisperhe

        En tunne käsitettä lopullinen sijoitus, vaikka perhehoitliitto ja Paloniemi sitä kuuluttavat.

        Ajattele nyt, jos vaikka lapsi joutuu kammottavaan sijaisperheeseen ja Paloniemi saa tahtonsa läpi. Se on sama kuin kuolema.


      • gta-300

        Jos lapsi jätetään toistuvasti yksin öiksi, niin pakko hänet on turvaan viedä. Kyseessä on lapsen turvallisuuden vaarantaminen, ja silloin ei aleta väsätä asiakassuunnitelmia. Kyllä se lapsi lähtee asunnosta kiireellä pois. Sen jälkeen mietitään jatkoa. Kiireellinen sijoitus on toki eri asia kuin huostaanotto, mutta käytännössä lapsi ei sitä eroa huomaa.


    • tietoviisaalle

      Joo, mutta silti en hyväksy sitä, että lapsi viedään kiireellä kammottavaan paikkaan. Näinkin tiedän joillekin käyneen.

      Kiireellä kammotukseen! Onko oikein?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe