Lääkikseen ulkomaille

dumle4

Olen 23-vuotias nainen, näillä näkymin vuoden päästä valmistumassa humanististen tieteiden kandidaatiksi ja siitä vuoden päästä filosofian maisteriksi. Vaikka pidän opiskelualastani, on minua jo muutaman vuoden todella kutkuttanut ajatus lääkiksessä opiskelusta, ja haluaisin aloittaa lääkisopinnot mahdollisesti jo ensi vuoden syksynä, kandidaatintutkinnon loppuun suoritettuani. Suomen lääkiksiin en suunnittele hakevani ihan sen takia, että vaikka uhraisin puoli vuotta pääsykokeeseen lukemiselle ja valmennuskurssille, en usko että se olisi tarpeeksi, koska en lukenut lukiossa muita lääkiksen kannalta hyödyllisiä aineita kuin pitkän matikan. Haluaisin siis ulkomaille, mieluiten Ruotsiin (tai vaikka Norjaan), mutta olisin valmis opiskelemaan myös Britanniassa tai jossain saksankielisessä maassa.

Onko täällä joku, joka olisi päässyt joissain näistä maista lääketieteelliseen, milloin, ja mitä siihen osaltasi vaadittiin?

Lukion päättötodistukseni keskiarvo on 8,82. Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin pakollisissa aineissa seuraavasti:

Äidinkieli, suomi: L
Englanti, pitkä: E
Ruotsi, keskipitkä: L
Historia: C

sekä ylimääräisissä ylioppilaskokeissa seuraavasti:

Matematiikka, pitkä: B
Saksa, lyhyt: L
Ranska, lyhyt: E

Arvosanani ovat siis ihan hyvät, mutta en tosiaan ole lukenut kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa lukion pakollisia kursseja enemmän (fy, kem 1 kurssi, biologia 2 kurssia). Pitkä matikkakaan ei oikein napannut lukiossa, koska keskityin mm. kieli- ja taideaineisiin, mikä kyllä näkyy todistuksessa.
Eli mikä on mielipiteenne asiasta, onko minulla mahdollisuuksia (ja kuinka hyvät mahdollisuudet) päästä lääkikseen johonkin nimeämistäni maista? Kielistä osaan siis tällä hetkellä suomen lisäksi englantia erinomaisesti ja saksaa ja ruotsiakin jo varsin kiitettävästi.

11

1332

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mythoughts

      Ruotsiin pääseminen on kohdallasi mahdotonta, sillä keskiarvon on oltava ainakin yli 9, jotta voi päästä ns. valintaloton piiriin. Todennäköisesti et myöskään täytä särskild behögrighet ehtoja, eli et ole hakukelpoinen, jos et ole esim. suorittanut tiettyä määrää fysiikan, kemian ja biologian kursseja.Perusluonnontieteen pohja on ylipäätänsä välttämätön, jotta voit saada riittävästi irti lääketieteen opinnoista. Fysiikka ja kemia opiskellaan lukiossa tai pääsykokeissa pohjaksi tuleville opinnoille.

      Se että olet suorittanut pitkän matematiikan kohtalaisin arvosanoin kertoo, että kykysi kyllä riittävät lääketieteelliseen. Mutta riittääkö motivaatio? Pystyisitkö ja haluaisitko esim. käymään vuoden osa-aikatöissä ja opiskelemaan samalla fysiikat, kemiat ja biologiat?

      Toisena vaihtoehtona olisivat Itä-Euroopan lääkikset. Niihin lähtemistä kannattaa kuitenkin harkita hyvin tarkoin. Tutkintojen arvostus voi olla heikohko. Tarton yliopisto tosin tunnetaan Suomessa aika hyvin ja tutkintoja pidettäneen ihan hyvätasoisina. Nykyisistä pääsyvaatimuksista ja lukukausimaksuista sinne en tiedä mitään. Tartossa tosin voi käsittääkseni saada helposti monoa koulutusohjelmasta, jos epäonnistuu kurssien tenteissä.

    • dtld

      Saksaa et osaa niin paljon, että suoriutuisit kielikokeesta. Lisäksi todistuksesi eivät riitä.

    • yrittäväykä

      Hassu kysymys, tosiaan.
      Hae ja katso, pääsetkö. Niin se selviää.

    • Riiassa opiskeleva
    • lääket.yo.2013

      Maltassakin on lääkis englanniksi :) sinne itsekin harkitsin hakevani, mutta onneksi pääsin kuitenkin Helsinkiin. Kannattaa toki harkita vielä Suomeen hakemista, esim. Oulu/Kuopio. Itsekin opiskelin kemian ja bilsan itsenäisesti valmennusmatskuilla, mutta toisaalta olin haka fyssassa joka auttoi hurjasti sisäänpääsyssä.

    • topsyturvy

      Lääket.yo.2013,
      mukavaa että olet varma sisäänpääsystäsi,
      Helsinki on hyvä paikka opiskella.

      Valintokeesi on varmasti mennyt nappiin, mutta malta vielä kunnes Helsingin lääketieteen 2013 valintakokeen tulokset julkaistaan ke 3.7.2013.
      Vasta opiskelupaikan virallisesti saanut nimittää itseään lääketieteen ylioppilaaksi. (Nimikkeen perässä oleva vuosiluku tarkoittaa yleensä sisäänpääsyvuotta, ei kuluvaa vuotta, joten esimerkiksi viime kesänä opiskelupaikan saanut on lääket.yo. 2012 )

      • lääk yo2011

        eiköhän tuo kuitenkin aloitusvuotta yleisesti tarkoita...


    • potilaan oikeus

      Tänä vuonna oli huippu helppo pääsykoe, koska hakijamäärät vähenevät samaan aikaan kuin lääkäreiden arvostus laskee - ja oikeusjutut lisääntyvät.

    • oikeudessa jo nyt

      Valitettavasti totta potilaan oikeus kirjoitus.
      Jos jotakin kadun niin sitä että opiskelin lääkäriksi.
      Olisi minusta kuuden laudaturin ylioppilaasta ollut muuksikin.

    • tri18

      Norjan kuviot voi 10-15 vuodessa olla muuttunut, mutta eräs tuttu suomalainen Norjassa opiskellut lääkäri kertoi, että sisäänpääsy sinne oli suomalisille hieman helpompaa kuin muille pohjoismaalaisille. Kuulemma sisäänpääsy norjalaisille oli melko hankala.
      Suomalisessa todistuksessa oli numerot eli 7 arvosanaa, kun taas norjalaisilla oli 6 arvosanaa käytössä. Tästä syystä suomalaisen todistuksen toiseksi korkeimmallakin arvosanalla sai täydet pinnat.

    • lllllle

      En tiedä yhtään joka katuu sitä että opiskeli lääkäriksi. Tiedän monia jotka ovat katuneet omia valintojaan. Tiedän myös niitä joilla on korkeakoulu suoritettu ja pyrkivät lääkikseen ja niitä jotka ovat päässeet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      212
      34381
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      256
      22014
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      440
      11119
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      83
      7449
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6665
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      5045
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4097
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      45
      1714
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      34
      1656
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1627
    Aihe