lenkin pituuden äkillinen nosto?

parannan tapani

Mielenkiinnosta kysyn, että voinko yhtäkkiä nostaa koiran lenkin pituutta ilman, että koira tulee siitä "kärsimään"?

Koira on rodultaa hyvin paljon liikuntaa tarvitseva (n. 22 kg / säkä 55 cm). Tällähetkellä, omasta mielestäni, koiran liikunnan tarpeet eivät toteudu.
Koira itse ei omasta mielestäni tätä kyllä näytä mitenkään, paitsi lenkin alussa vetää hihnassa vähän liiankin kovaa, rauhoittuu kyllä pian.

Tällähetkellä lenkin pituus on 1 km (20-40 min).
Eilen tehtii 6km lenkki (1 h 50 min).

Tarkoituskin olisikin tehdä tästä eteenpäin 4-8 km lenkkejä ja ehkä myöhemmin pidempiä kun oma kuntokin kasvaa. Tulen kantamaan vesipulloa mukanani lenkillä, jotta koira saa juodakseen.

Ongelma: lenkkivuorot ns joka toinen päivä. En usko, että tämä toinen lenkittäjä jaksaa nostaa omaa lenkin pituutta yli 3 km:iin. Tottakai toivon, että omalla esimerkilläni olisi jotain vaikutusta tähänkin henkilöön.

Mitä asioita pitää ottaa huomioon tälläisessä järjestelyssä?
Haittaako koiraa jos se tekee joka toinen päivä 2 km lenkin ja joka toinen päivä sitten 6 km?

13

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juokse ressu

      hyvältä kuulostaa, anna mennä vaan. ei koira tosta mitään muutaku tykkää!

    • Aikuinen koira kuitenkin?

      En kyllä lähtisi ihan kylmiltään muuttamaan huomattavasti pitemmiksi,varsinkin jos säännöllisesti on ollut aika lyhyttä.
      Samalla lailla voi koirat mennä "hapoille",voi paikat rasittua liikaa kokemattomuuttaan ja tulla vaivoja,joita sitten voivat ruveta kompensoimaan,jolloin saattaa tulla huomaamatta isompiakin.
      Eli pikkiuhiljaa lähtisin nostamaan määriä.

      Kun se kunto ja rasitus on jo treenautunut,niin ei haittaa,vaikka joka toinen pvä olisikin vähemmällä.

      • parannan tapani

        Pian 3 v täyttävä uros.

        Kuinka pikkuhiljaa sitä lenkin pituutta kannattaa lähteä nostamaa?
        Kumpaa kannattaa tuijottaa enemmän lenkin pituutta (km) vai siihen kulunutta aikaa? Voinko esimerkeksi nostaa nyt tällähetkellä vain lenkiin käytettyä aikaa. Vaikka kävellä sen tunnin?


      • Lenkille vaan
        parannan tapani kirjoitti:

        Pian 3 v täyttävä uros.

        Kuinka pikkuhiljaa sitä lenkin pituutta kannattaa lähteä nostamaa?
        Kumpaa kannattaa tuijottaa enemmän lenkin pituutta (km) vai siihen kulunutta aikaa? Voinko esimerkeksi nostaa nyt tällähetkellä vain lenkiin käytettyä aikaa. Vaikka kävellä sen tunnin?

        Älkää verratko ihmisiä ja koiria keskenään tässäkään asiassa. Mikäli koirasi tekee lenkkiä hihnassa vaikka pituus olisi 8 km, ei se koiraa liikaa rasita tai sitten sillä on rakenteellinen vika. Tuskin itsekään lenkkiä teet juoksujalkaa, kuten toteat. Jos taasen koira on vapaana, ei se itseään henkihieveriin juokse, kuin korkeintaan vietin viemänä.

        Meillä kaksi koiraa, noin 20 kilon ja säkäkorkeutta noin puolen metrin paikkeilla. Päivittäin saavat lenkkiä noin 3 tuntia ja ovat siitä ajasta suurimman osan vapaana. Tekevät siis huomattavasti pidemman matkan kuin ulkoiluttajansa, lisäksi lenkkiin sisältyy aina keskinäistä leikittelyä. Näidenkin lenkkien jälkeen joskus innostutaan vielä sisälläkin kisaamaan.

        Meillä on silloin tällöin hoitokoiria, joiden omistajat ovat usein kertoneet että koiran kanssa tehdään max puolen tunnin lenkkejä "se kun ei jaksa enempää". Sisällä ovat sitten olleet ahdistuneita ja kiertäneet ikkunan ja oven reunaa kuin villieläimet häkissään. Kuinkas nämä koirat ovat olleetkaan innoissaan kun on päässyt kanssamme metsään lenkkeilemään ja parisen tuntiakin on mennyt ilman väsymisen merkkiä. Lenkin jälkeen sisällä rauhoitutaan ja koira on täysin muuttunut. Kertoessamme asian omistajalle, ovat kovin ihmeissään ja lupailevat lisäävänsä lenkitystä. Ovat myös tuoneet koiran uudelleen, joten tieto on otettu positiivisesti.


      • parannan tapani kirjoitti:

        Pian 3 v täyttävä uros.

        Kuinka pikkuhiljaa sitä lenkin pituutta kannattaa lähteä nostamaa?
        Kumpaa kannattaa tuijottaa enemmän lenkin pituutta (km) vai siihen kulunutta aikaa? Voinko esimerkeksi nostaa nyt tällähetkellä vain lenkiin käytettyä aikaa. Vaikka kävellä sen tunnin?

        Helpompi olisi sanoa,kun olisi omasta kyse :D Eli näkisi koiran liikkeet alusta loppuun,pienetkin merkit ym.ym.

        Itseasiassa lenkin tehokkuus on pitkälti määräävin.Miten liikutaan.Lyhyt voi olla tehokkaampi,kuin pitkä.Riippuu maastosta,pääseekö koira vaihtamaan monipuolisesti askellusta ym.
        Mutta jos samalla tahdilla/tavalla menisi,niin jotain puolituntia enemmän vaikka jokusia aikoja ensin.Tai yhdestä kilsasta nostaisi ensin vaikka kolmeen,jonkun aikaa.Sitten viiteen.ja siitä jo sitten ylemmäs.
        Koska kuitenkin on joka toinen pvä kysessä,niin aloittaisin varovaisemmin.
        Tuossa nyt jotain osviittaa ehdotelmaksi.

        Allaolevalle sen verran,että nyt ei olekkaan kyseessä,mistä koira pitää tai ei.Myöskään koira EI itse osaa omaa terveyttää katsoa.Ihan samoin,kun pieni pentu,toki se menisi,vaikka jalat altaan,mutta eri asia onkin,onko se hyväksi...
        POINTTI on se,että fysiikka ei välttämättä kestä suuria muutoksia yks kaks,vaikka halukkuutta koiralla onkin vaikka kuinka paljon.
        Ja on muuten kukkarollekkin parempi aloittaa pikkuhiljaa,kun joutua menemään fyssarille sitten paikkauttelemaan koiraa...


    • Ei kunnosta kiinni.

      En usko että koiralla tulee suurempia ongelmia olemaan, kunhan saa myös levätä säännöllisesti ja jonain päivinä tehdä muutakin kuin kävellä, ettei vain ole suoraa lenkillä kulkemista. Vapaana olo olisi koiran kannalta parasta liikuntaa.

      Jos et kuitenkaan pysty koiraa vapaana lenkittämään olisi hyvä jos pystyisit lenkit tekemään muualla kuin asvaltilla. Ei tuo kova joustamaton tasainen ole koirallekaan se paras alusta, niin kuin ei myöskään ihmiselle.

    • Liina käteen

      Tuli ohi aiheen mieleen että itse olen hankinut liinan jotta saa olla hieman vapaammin pellolla. Samalla harjoitellaan luoksetuloa mutta vapaapäivinä saa liinan kanssa vetää mielin määrin. Katson toki ettei sotke itseensä liinan ympärille tms.

      Iltaisin mennään hiljasempia töitä missä saa juosta tai kävellä löysemmin edellä sitten. Muuten remmilenkkejä :)

      • Väsynytkö?

        *teitä siis :D


    • löaökeafkslkjg

      Jos koiralla ei ole ongelmia nivelten kanssa, niin tuskin siitä haittaa on.

      Sheltilleni ilmaantui nuorella iällä todennäköisesti liian vaihtelevien liikuntajaksojen vuoksi (joskus tunnin lenkki, joskus kahden tunnin) nivelrikko. Taustalla tosin sukurasitetta ja todella väljät lonkat.

      Koiran mukaan kun menet, niin kaikki on ok :)

    • Yue

      En ole asiantuntija, mutta en silti usko, että tuollainen yhtäkkinen liikunnan määrän nostaminen rasittaisi koiraa liikaa, ellei koirallasi sitten ole jotain sairauksia, vikoja tai ylipainoa. Ja kun koirasi on vielä nuori ja rodunkin puolesta tarvitsee paljon liikuntaa. Koirathan on normaalisti paljon kestävämpiä ja nopeampia kuin ihmiset, joten jos sinä jaksat lenkittää koiraa 6 km, niin ei tuon kokoisen ja ikäisen koiran pitäisi olla siitä milläänsäkään.
      Tuskin siitä myöskään mitään haittaa on, jos jokatoinen päivä pääsee vain 2 km lenkille, ne on sitten rennompia päiviä. Paitsi jos koira alkaa hyppiä seinille liiasta energiasta, mutta tuskin niin käy, kun olette nytkin pärjänneet vain 1 km lenkeillä. Mutta tarkkaile koiraa, näet kyllä jos se uupuu liikaa.

      Mulla on hieman keskikokoa pienempi, tosi energinen koira, joka on tottunut käymään (vain) n. 2-3 km lenkillä per päivä. Joskus saattaa jäädä päivä väliin ja joskus saatetaan käyttää kaksi kertaa päivässä lenkillä. Koirani on jo muutaman vuoden vanhempi kuin sinun, mutta ei se ollut moksiskaan, kun talvella yhtäkkiä repäisin sen kanssa ainakin 7 km potkukelkkalenkin. Viime kesänä käytin sitä ihan päähänpistosta 8-9 km kävelylenkillä, eikä kumpikaan meistä uuvahtanut. Lisäksi koiraa käytetään metsällä silloin kun metsästysajat sen sallivat ja meillä on aikaa/intoa, ja silloin koira saa juosta koko päivän vapaana vaikeassa maastossa. Aika iso liikunnan nousu metsästyskauden alussa, ja kyllä koira siitä väsähtää, mutta ei uupumiseen asti. Suoraan sanottuna, en usko, että saat 8 km:n lenkillä rasitettua koiraasi liikaa. :)
      Muista ottaa kuumina päivinä rennommin ja kannattaa ehkä toisinaan tarkistaa koiran tassujen kunto.

    • anna mennä

      Todellakin voi nostaa, eikä kärsi yhtään! Ainoastaan silloin, jos koira on lihava, tai sillä on ollut/on jokin sairaus, pitää olla varovainen. Lisäksi ei tietty kannata mitään hurjia vauhtilenkkejä esim. pyörällä, jos ei ole päässyt juoksemaan aiemmin. Koira kyllä näyttää sopivan tahdin :)
      Tuo 6km lenkki on ihan normaali peruslenkki, ja on hyvä, jos koira saa sen edes joka toinen päivä. Jos teet joskus kovan pitkän lenkin (esim. koko päivän vaellus), ei koiraa varmaan haittaa, vaikka lenkki olisi vain 2km seuraavana päivänä.

    • Sepi-mix

      Olen Molossin kanssa samaa mieltä. Olemme aikoinaan ottaneet kodinvaihtajan, joka oli ollut vähällä liikunnalla. Koira käytettiin ensin eläinklinikalla tarkistuksella. Ohjeita kun kysyttiin koiran kanssa, niin eläinlääkäri sanoi liikunnasta, että pitää aloittaa lisäämään maltillisesti.

    • joobax

      Veikkaan, että sää sopeudut lisäliikuntaan hitaammin kuin koira, joten anna mennä vaan. 6 km kahdessa tunnissa on hidasta tassuttelua ja rehellisesti mä en tiedä miten kilometriin saa kulumaan 40 min ellei pysähdy istumaan kannolle välillä. Mut siis anna mennä vaan! Nyt on hyvä aika aloittaa kuntokuuri, kun valoa piisaa ja luonto on kohta kauneimmillaan :) Hyvä te!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      145
      1950
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      114
      1507
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      92
      1320
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1282
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      89
      1225
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      207
      1111
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      47
      1027
    8. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      98
      1017
    9. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      204
      1002
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      229
      851
    Aihe