Espanja: Asuntojen hinnat

globalproperty

Espanjaan muuttoa harkitseville maan kiinteistömarkkinat saattavat vaikuttaa melko houkuttelevilta, joskin oletan ettei edelleenkään hintakehityksen suhteen ole kiirettä suunnittelemansa hankinnan toteuttamiseen, vaan kannattaa mieluummin asettua kaikessa rauhassa vuokralle ja tarkkailla tilanteen kehittymistä.

"Taantuman kourima Espanja on turvautunut eläkevaroihinsa rahoittaakseen julkista talouttaan, kertoo talouslehti Wall Street Journal. Tämä herättää kysymyksiä varojen riittävyydestä tuleviin eläkkeisiin. "

"Lehden mukaan Espanja on käyttänyt eläkerahastoaan valtionlainojen ostajana. Nyt tämä on tulossa tiensä päähän, kun vähintään 90 prosenttia 65 miljardin euron rahaston varoista on jo sijoitettu valtion joukkovelkakirjoihin. "

- http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/01/04/taantuma-espanja-syo-elakesaastojaan/2013158/12

"Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kuvailee maan taloustilannetta "hirvittävän vaikeaksi"."

- http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/02/20/rajoy-espanjan-taloustilanne-hirvittavan-vaikea/20132806/12

"Työttömyysaste ei kuvaa nuorten syrjäytymistä, koska monet työttömiksi tilastoihin kirjautuvat ovat oikeasti esimerkiksi opiskelijoita tai kotiäitejä. Espanjassa nuorten työttömyysaste on yli 50 prosenttia, mutta itsensä kokee työttömäksi vain 12 prosenttia."

- http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2013/03/11/yllattavan-harva-espanjalaisnuori-on-mielestaan-tyoton/20133754/139

Toivottavasti Espanja löytää vaimet maansa talouden kestävälle kehitykselle ja paikallisten hyvälle työllisyydelle.

Mitä mahdolliseen / hypoteettiseen omaan Espanjaan asettumiseeni tulee, niin olisin kiinnostuneempi jostakin mantereella sijaitsevasta kaupungista ja asumisesta paikallisten keskellä.

- - - ->

Mitä Espanjan kiinteistömarkkinoihin tulee, niin kiinnostaisi tietää millaista prosenttiosuutta edustavat asuntokauppaan liittyvät pakolliset kustannukset, verot ym. itse kauppahinnan lisäksi. Lieneekö oheiset tiedot edelleen ajankohtaisia?

- http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Spain

Entä omistusasuntoon liittyvät veroluontoiset vuosittaiset rasitteet.

Samoin kerrostalojen yhtiöjärjestelyyn liittyvät tekijät ja asunto-osakkaiden vastuut.

Vakavien rahaongelmien ja työttömyyden alla olevat osakkaat riskeeraavat olla maksamatta osuuttaan ja kiinteistön muukin ylläpito jää hoitamatta. Kaatuuko toisten osakkaiden maksamattomat yhtiövastikkeet toisten vastuulle, eli ovatko osakkaat yhteisvastuullisia? Kaikki oleellinen ja konkreettinen Espanjassa huoneiston tai villan omistamiseen liittyvä kiinnostaa.

- http://espanjasta.blogspot.fi/2011/04/asunnon-osto-pankilta.html

- http://keskustelu.suomi24.fi/node/11399216

12

1183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nautinnon hinta ?

      En ostaisi asuntoa Espanjasta tällä hetkellä em. skenarioiden pelossa.

      Kiinteistöjä tullaan verottamaan rankasti tulevaisuudessa.

      Verottaja keksii vieläpä uusia veroja maan taloudellisessa ahdingossa.

      Työttömät kansalaiset laittavat asuntonsa vuokralle, saadakseen ruokaa. Vuokralle laittajia on paljon, siinä on mahdollisuus asua edullisesti Espanjassa riskejä välttäen.

      Ulkomaalaisten ryöstöt tulevat lisääntymään Espanjassa, eikä ole ihme, vaikka
      kohta luettaisiin vastaavanlaisia uutisia Espanjasta, kuin luettiin Jemenistä.

      Nälkä ja ahdistus ajaa sivistyneenkin epäinhimillisiin tekoihin.

      Kuinkahan turvallisen tuntuista silloin olisi matkustella ympäri Espanjaa katselemassa nähtävyyksiä...

    • globalproperty

      nautinnon hinta ?


      Juuri eilen ulkolaisen kanavan uutisissa oli katsaus Espanjan kiinteistömarkkinoille jotka ovat monille melko houkuttelevan oloiset.

      Neuvottiin ottamaan alan perehtynyt juristi asuntokauppaan mukaan, sillä paikallinen notaari vain vahvistaa kaupan esillä olevien dokumenttien perusteella, mutta ei te sen perusteellisempaa tilanteen kartoitusta, kuten ei selvitä mm. kiinteistö rakentamisen todellista lupatilannetta (rakennettu paljon suuriakin kiinteistöjä ilman voimassa olevaa lupaa), kiinteistöyhtiön rahatilannetta / velkavastuita, edellisen omistajan asuntoon mahdollisesti kohdistamia takuita / velan takuuna jne.

      Varoitettiin myös toisten osakkaiden mahdollisesti maksamattomista vastikkeista jotka kuulema katuvat muiden niskaan yhteisvastuulisuuden vuoksi. Yksi asuntoyhtiön osakas on samalla vastuussa kokonaisuudesta, ei vain omaan asuntoonsa kohdistuvista vastikkeista, näin ainakin uutisen reportaasissa kerrotiin, eli laillisesti häneltä voidaan karhuta toisten maksamattomia vastikkeita.

      Muistutettiin Espanjan kiinteistökuvioiden olevan juridiikaltankin melko sekavat verrattuna joihinkin toisiin EU-maihin. Eli kannustettiin suureen huolellisuuteen asuntohankkeissa. Espanjasa on pilvin pimein ulkolaisia asuntojen ja kiinteistöjen / villojen omistajia joilla kaikki asiat ovat aivan ok.

      Mitä sitten tulee maalailemiisi kauhuskenarioihin, niin mielestäni tulee pyrkiä realistiseen arviointiin sortumatta kuitenkaan extremismiin mustien kuvien maalailusa. Vastaava riski leijuisi myös monen muunkin kriiismaan yllä kuten, Bulgaria, Romania, Kreikka, Kypros, Italia ja Portugali.

      Tulevasta ei tiedä kukaan, mutta tokihan vastuullisen harkitseva ja analyyttinen on hyvä olla.

      Toisaalta vain hauta on varma kohtalo itse kullekin ja jos liiaksi pelkää elää ja yrittää, niin riskeeraa mennä hautaansa eläen elämänsä ohi.

      - http://www.iltalehti.fi/terveys/2011101714584465_tr.shtml

      Elämästä ei selviä hengissä.

      • Olen asunut Portugalissa vakinaisesti useampia vuosia ja tunnen maan kriisitilanteen. Nimimerkille "nautinnon hinta" haluaisin kertoa, että verotuksellakin on rajansa. Sitä ei voida loputtomiin kiristää. On toki mahdollista, että arvokkaiden kiinteistöejn verotusta kovennetaan, jos siihen löytyy poliittinen konsensus.

        Nykyisellä säästöpolitiikalla EU:n talouskriisi pahenee. Mikään voimakkaasti kutistuva talous (johon tämänhetkinen säästöpoliitiikka johtaa) ei tule selviämään valkataakastaan.

        Teimme kuusi vuotta sitten päätöksen asunnon ostamisesta Azoreilla. Ennen ostopäästöstä olimme asunneet seudulla muutaman kuukauden ja Manner-Portugali oli meille tuttu pitkältä ajalta. Katselimme ympärillämme kohoavia kerrostaloja ja tulimme siihen tulokseen, että haluamme ostaa ns. kaupunkitalon, jonka ylläpidosta voimme itsenäisesti päättää. Näin teimmekin. Ostimme uuden talon suoraan rakentajalta käyttäen apuna juristia ja insinööriä. Kaupan vahvisti julkinen notaari, mikä siihen aikaan oli vielä pakollista.

        Viime aikoina uutisissa on kerrottu , että kerrostaloissa vastikkeita on jätetty maksamatta.


    • globalproperty

      Itseäni kiinnostaa mahdollisena muuttokohteena mm. Espanjan kiinteistötilanne, asuntoihin ja kiinteistöihin kohdistuvat vuosittaiset verot ja niiden määräytymisperusteet. Tokihan maan nykyisessä tilanteessa ostamiselle ei olisi mitään kirettä ja vuokralta käsin olisi hyvä aika seurata tilanteen edistymistä ja perehtyä alueisiin ja markkinoihin kaikessa rauhassa lähemmin.

      Kerrostaloissa on kriisin myötä riskinä etteivät toiset osakkaat vastaa vastikkeistaan ja ne kaatuvat muiden osakkaiden harteille. Samalla myös itse kiinteistön tekninen ylläpito riskeeraa tulla laiminlyödyiksi ja sitten kasaantuneet kunnossapito- ja korjauskustannukset vain kasvavat.

      Itse maan talouden remotoinnin suhteen herää paljon kysymyksiä. Missään en ole saanut lukea maan hallituksen tulevaisuudensuunnitelmista, maan tieto-taidon ja erityisosaamisen (?), sekä voimavarojen kartoittamisesta ja valjastamisesta uusille alueille joilla maasta voisi tulla menestyvä ja jopa yksi Euroopan vetureista. Jotenkin vaikuttaa kuin navigoitaisiin vain vanhoilla eväillä tässä suhteessa.

      Ehkä Espanjan kannattaisi palkata ulkopuolinen kansainvälinen tiimi kartoittamaan maan kokonaisvaltainen potentiaalia eri toimialueilla (kuin yrityssaneeraajat ikään) ja joille tekniikkaa ja osaamista kannattaisi kehittää ja sunnata. Toisinana ulkopuolinen näkee kokonaisuden paremin kuin itse "taulussa sisällä" olevat.

      Yksi erityisosaamisen alue johon aurinkoisten maiden kuten Espanjan ja Portugalin ehkä kannattaisi investoida on aurinkoenergia, pienet, keskikokoiset ja suuret aurinkotehtaat jolloin energiaa ja tieto-taitoa riittäisi vientiin saakka.

      - - - ->

      Portugalissa koruptio ja harmaa talous syö kansantalouden tasapainoa todella rankalla kädellä. Tähän yhdistettynä raskas valtionvelka, taantuma ja tuottavuutta syövät (liian rankat?) kiristystoimenpteet, sekä veronkorotukset ilman riitävän asiaankuuluvia pysyviä kannattavuuden rakennemuutoksia tekee Portugalin tilanteen todellisesta korjaantumisesta vaikean.

      "Portugalin talouden arvioidaan supistuneen viime vuonna, mutta harmaa talous sen sijaan kasvaa. Se vastaa jo neljännestä maan bruttokansantuotteesta."

      - http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/01/16/portugalissa-talous-ei-kasva-paitsi-pimennossa/201221062/12?n=1

      "Jopa IMF hämmästyi Portugalin uskomattomasta budjettikikasta"

      "Raportti toteaa, että tulo- ja menokurissa lipsuminen olisi johtanut siihen, että maa ei yllä tavoitteeseensa eli 5,9 prosentin budjettivajeeseen bruttokansantuotteesta. Maa kuitenkin aikoo saavuttaa tavoitteensa siten, että se siirtää rahoja maan pankkien eläkerahastoista valtion sosiaaliturvajärjestelmään. (Sivu 4.)"

      "Aivan yhtä toivoton Portugalin tilanne ei ole - velkalasti suhteessa kansantuotteeseen on paljon Kreikkaa pienempi. Mutta samojen kyseenalaisten lääkkeiden - jatkuvien julkisten menojen leikkausten ja veronkorotusten - käyttäminen ongelmien korjaamiseen rakenteellisten uudistusten sijasta voi tehdä tilanteesta vielä pahemman."

      - http://www.talouselama.fi/uutiset/jopa imf hammastyi portugalin uskomattomasta budjettikikasta/a2008054

      • Pohoisen lehdistö sortuu kirjoittelemaan Portugalista kovin stereotyyppisesti. Korruptio Portugalissa ei kosketa yksityistä kansalaista suoraan, sillä kenekään ei tarvitse maksaa lahjuksia saadakseene palveluita. Sekä julkinen että yksityinen sektori Portugalissa ova oman kokemukseni mukaan huomattavasti palvelupalttiimpia kuin Suomessa, Korruptio Portugalissa on yhteiskuntajärjestelmän korruptiota (corrupção sistemática), jonka tyyssija joidenkin asiantuntijoiden mukaan on maan parlamentti (http://apodrecetuga.blogspot.com/2012/11/estamos-perdidos-confusos-e-manipulados.html). Korruptiosta on helppo kirjoitella yleisellä tasolla, mutta Portugalin tilanteessa se ei riitä, sillä kirjoittajien pitäisi voida esittää numerolukuja korruption vaikutuksesta maan kansantalouteen.

        Portugalin harmaa talous on todennäköisesti jo pitkään ollut 20 prosentin luokkaa. Viimeisen parin vuoden aikana, joina Portugali on nauttinut troikan kallista hätälainaa, harmaa talous on mahdollisesti kasvanut muutaman prosenttiyksikön. Harmaasta taloudet hyötyvät voittopuolisesti ne, joilla asiat ovat jo muutenkin keskimääräistä paremmin. Harmaatta taloutta ei merkittävästi vähennetä teknisillä vaatimuksilla, joita hallitus on pannut voimaan, vaan asennemuutoksella. Keskiverto veroa maksava portugalilainen sallii harmaan talouden.

        Mitähän tarkoitetaan kiristystoimenpiteillä? Siellä pohjoisessa ei liene selvää, että troikka vaatii tuloksia numerotasolla välittömästi. Jokainen lainaerä on ehdollinen ja voidaan maksaa vain, jos asetetut ehdot todetaan täytetyiksi. Tuloksiin päästään nopeimmin verojen ja maksujen korotuksilla ja menojen vähentämisillä. Rakennemuutokset, joita Portugalissa on maltillisesti tehty, eivät valtion kassaan tuo rahaa kuin kenties pitkällä viiveellä.

        Portugali on demokraattinen maa, jossa päätökset on tehtävä perustuslain määräämassä järjestyksessä, mikä asettaa rajoituksensa tarpeellisten uudistusten nopealle säätämiselle ja toimeenpanolle. Maan perustuslaki laadittiin aikana, jolloin vasemmistolaisuus diktatuurin päättymisen jälkeen (v. 1974) oli korkeassa kurssissa. Niinpä Portugalin perustuslaki on varsin yksityiskohtainen (ja runsaskätinen) ja asettaa siten rajoituksia uudistusten läpiviemiselle. On myös syytä muistaa, että maassa on voimakas ammattiyhdistysliike, jonka jäsenet pitävät kynsin ja hampain kiinni saavutetuista eduista (vaikka valtion kassa olisi tyhjä).

        ”IMF:n asiantuntijoiden johtopäätökset ole mikään jumalan sana. Taloustiede ei ole vielä keksinyt, miten tasapainottaa velkaisen maan talous (alta aikayksikön) tuottamatta samalla suurta työttömyyttä.

        Mitään varsinaista lipsumista ei Portugalin talouden pidossa ole tapahntunut. Tavoitteet ovat vain olleet (ja ovat) liian kovat. IMF on yksi näiden tavoitteiden asettajista. Síinä, että eläkevastuita on siirretty yksityisistä rahastoista valtiolle, ei sinänsä ole mitää erikoista Toisin kuin Suomessa Portugalissa sosiaalitruva ja eläkkeet hoidetaan valtion instansseissa. Tätä teknistä ”kikkaa” voi sin tkäyttää vai kerran.

        Taloudellisen kasvun unohtamisella ja pelkkään talouden tasapainottamiseen tähtäävällä EU:n politiikalla on hintansa, joka koettelee rankemmin unionin heikoimpia jäseniä kuten Portugalia.

        Verojen korotukset Portugalissa ovat kohdistuneet pitkälti työ- ja eläketulon verotukseen. Omistuasunnon verotus sen sijaan ei ole kohonnut.


    • globalproperty

      masseur

      Mitä uutisaineistoon tulee, niin kyse on kansainvälisestä talouslehdistöstä, joka useimmiten nojaa juurikin alansa asiantuntijoihin ja lisäksi pohjaa tietonsa myös kohdemaan tietolähteisiin. Voisin linkittää aivan väsymykseen saakka vastaavaa aineistoa vaikkapa englanniksi tai ranskaksi.

      Mitä taasen suomalaiseen talouslehdistöön tulee, niin kyse ei suinkaan ole "pohjoisesta stereotypisestä näkökulmasta" sillä ko. lehdistö ammentaa tietonsa kansainvälisistä lähteistä ja usein artikkelit ovat vain niiden toisintoja / tiivistelmiä. Nykyisenä tiedon nopean kulun aikana faktainformaatio ei ole maanteitellisesti sidonnaista. Mahdollisesti et lukenut linkitettyjä artikkeleita (?).

      Artikkelissa lainataan Porton yliopiston harmaata taloutta tutkivan yksikön johtaja, professori Oscar Afonson tutkimuksia ja lausumia.

      Edustaako hän siis pohjoisen lehdistön stereotypioita ja miksi hänen kannaottonsa olisivat epävalideja?

      Ps. Harmaa talous ja korruptio linkittyvät toisiinsa. Alla kerrottua harmaan talouden mittavaa kapitaalia ei saavuteta pelkällä nappikaupalla.

      "Portugalin talouden arvioidaan supistuneen viime vuonna, mutta harmaa talous sen sijaan kasvaa. Se vastaa jo neljännestä maan bruttokansantuotteesta."

      " Harmaan talouden kasvu on iso pulma Portugalille, joka kärvistelee taantuman ja talouden kuritoimien keskellä. Selvityksen mukaan _ Portugalin valtiolta jäi sen takia saamatta _k a h d e k s a n _ m i l j a r d i n _ euron verran verotuloja, kun laskentaperusteena ovat vuoden 2010 hinnat ja keskimäärin 20 prosentin veroaste."

      "Olemme vasta aloittamassa viime vuoden tietojen tutkimista, mutta kun muistetaan verojen korotukset ja kasvava työttömyys, on todennäköistä että epävirallinen talous on jatkanut kasvamistaan, Porton yliopiston harmaata taloutta tutkivan yksikön johtaja, professori Oscar Afonso sanoo."

      "Hän arvioi lisäksi, että harmaan talouden osuus on Portugalissa suurempi kuin Länsi-Euroopan kuudessatoista OECD-maassa keskimäärin. Portugalin edelle menee vain Kreikka ja mahdollisesti Italia. "

      "Menetettyjen verotulojen merkityksestä saa käsityksen, jos vertaa tätä kahdeksan miljardin euron summaa esimerkiksi _kuuteen _ miljardiin _ euroon, jotka _p a n k k i e n _ e l ä k e r a h a s t o i s t a _ kertaluonteisesti viime vuonna siirrettiin valtion kassaan. Operaation avulla hallitus pystyi pitämään budjettivajeen tavoitellussa 5,9 prosentissa bruttokansantuotteesta."

      [ Tekstin korostukset allekirjoittaneen ]

      - http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/01/16/portugalissa-talous-ei-kasva-paitsi-pimennossa/201221062/12?n=1

      >> IMF:n asiantuntijoiden johtopäätökset ole mikään jumalan sana.

      Yksilöistkö siis miten IMF on epäpätevä kansantalouksien ymmärryskysvyssään, sekä eri maiden talouden tutkimustyössään ja tuottaa epävalideja raportteja.

      >> Taloudellisen kasvun unohtamisella ja pelkkään talouden tasapainottamiseen tähtäävällä EU:n politiikalla on hintansa, joka koettelee rankemmin unionin heikoimpia jäseniä kuten Portugalia.

      Valtioiden tulisi aivan ensimmäiseksi tehostaa omaa kulurakennettaan ja poistaa tarpeetonta painoa ja kalliiksi tlevia päällekkäisyyksiä rakenteissaan, aivan samoin kuin yrityksienkin.

      Kasvua taasen ei synny tyhjästä (oravannahkoja keskenään vaihtamalla tai toistensa paitoja pesemällä) ja siinä maiden hallituksilla ja taloudellisilla vastuutahoilla on suuri työsarka. Miten vaikkapa Portugalin tai Espanjan talousrakennetta voisi kehittää monipuolisemmaksi ja tuottavamaksi. Mitä tieto-taitoa ja voimavaroja tulisi kohdistaa paremmin ja / tai uudella tavalla.

    • globalproperty

      Oheisessa artikkelisa euron keskeinen ongelma hyvin tivistettynä. Kiinteä valuutta johon sidottuna aivan lian erilaisia ja eritasoisia kansantalouksia.

      Mr Euro Delors: "Hyvä idea, mutta toteutus ontui"

      - http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201112106639

      Erilaisia näkemyksiä euron syvimmistä ongelmista.

      - http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/09/16/velkakriisissa-kay-kehnosti-tai-viela-kehnommin/201237798/170

      "Saksa alkaa saada tarpeekseen kriisitoimien yhä suuremmista riskeistä ja kustannuksista. .... Mitan täyttyminen on syytä ottaa vakavasti, sillä saksalaisen eurokritiikin uusi aalto on lähtöisin virallisen Saksan ytimestä."

      - http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/05/01/joko-saksa-sai-eurokriisista-tarpeekseen/20136267/170

      "Keskuspankkien kokeelliset kriisitoimet vaikuttavat vaarattomilta, mutta pankkien taseissa paisuu kaikkien aikojen aikapommi."

      - http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/12/16/keskuspankeissa-kaikkien-aikojen-aikapommi/201243820/170

      Itse kyllä tarkkailen euromaiden taloudellista tilannetta huolestuneena ja toivoisin tilanteeseen löytyvän pysyvät lääkkeet, eli uudet terveet menettelytavat.

      Mutta miten keskenään hyvin epäsuhtaiset kansantaloudet voivat menestyä yhdellä / yhteisellä kiinteällä valuutalla? Maailmantalouden historiassa sellaisesta ei liene ole esimerkkiä, paitsi euro.

      Jo hieman ennen surprime-kriisin puhkeamista ja varoittavien tummien pilvien lisääntyessä kirjoitin talouspalstalla kantani jossa koin suurimmaksi huolenaiheeksi vatioden ylivelkaantumisen, sillä sen kuplan puhjetessa meno riskeeraa olla raakaa kaikilla mittareilla mitattuna.

      Tilannetta ei helpota realitaloudesta irrallaan oleva (sen kyljessä loisena toimiva) massivinen spekulaatio ja varjotalous. Alla vain jäävuoren huippua.

      "Goldman Sachs’ role in Greece a real scandal"

      - http://www.iol.co.za/business/business-news/goldman-sachs-role-in-greece-a-real-scandal-1.1258930

      Menee osin ohi avauksen, tai oikeastaan siihen ja sen taustoihin syvemmälle hakeutuen, vaikka keskeisesti liittyykin myös Espanjan kiinteistömarkkinoihin, maan taloudelliseen tilanteeseen ja tilanteen ei edeltä varmuudella arvattavaan muutumiseen. Laaja aihepiiri kaikkiaan.

    • Portugalissa asuvana minä seison sen takana, mitä olen yllä kirjoittanut. Kenen tahansa on helppo kirjoitella, kun ei itse tarvitse ratkaista ongelmia (ja eikä merkittävästikärsi niistä) ja kun kirjoittelusta vielä maksetaan huomattavia summia. Kirjoittajia ja kommentaattoreita löytyy nykymaailmassa enemmän kuin rittävästi. Ei puutu kuin tekijöitä. Toivoisin tällä palstalla kirjoittajilta vähemmän linkkejä ja enemmän omia pohdintoja ongelmien ratkaisemiseksi konkreettisella tasolla.

      Lehdistön sitaattivalinta on tendenssimäistä, siteeraataan sitä, mikä palvelee omia kantoja.Harmaa talous Portugalissa oli jo kaksi vuotta sitten, ennen kuin troikka alkoi määrätä Portugalin taloudesta, 22-23 prosentin luokkaa.

      Mitä IMF:n asiantuntijoihin tulee, he ovat taloustieteen teknikoita, joilta puuttuu käsitys yhteiskunnan toiminnasta.

    • globalproperty

      masseur

      1) Anteeksi mutta mikä on ongelmasi? Kovin hanakasti käyt käsiksi kirjoittajiin ja esille nostettujen _f a k t a - iformaatioiden_ takana oleviin tahoihin, vähättelet ko. tahojen pätevyyttä, mutta itse asiaan sinulla ei ole mitään sanottavaa, pelkkiä ympäripyöreyksiä ja yleisluontoisia syytöksiä.

      Omalta puoleltani olen linkkien kautta nimenomaan laittanut esille konkreettisia asioita joista voi keskutella.

      2) Miksi et kohta kohdalta erittele ja perustele mikä osa esille laittamassani iformaatiossa ei pidä paikkaansa.

      Miksi sivuutat merkityksettömänä jopa Porton yliopiston harmaata taloutta tutkivan yksikön johtaja, professori Oscar Afonson esille tuoman huolen?

      Portugalin korruptioon linkittynyt harmaa talous on juuri yksi keskeinen maan kansantaloutta rapauttava tekijä ja joka merkittävältä osaltaan on johtanut Portugalin heikkoon taloudelliseen kompetenssiin.

      Ongelmien todelliset syyt ovan Portugalissa, ei maan ulkopuolella. Marttyyrksi heittäytyminen ja ulkopuolisia tahoja syyttäminen ei korjaa maan sisäisiä rakenteellisia ongelmia.

      Tokihan liian jyrkkä ja liian nopea Brysselin "ruuvin" kiristys voi saada aikaan lisää tantumaa.

      Anteeksi edelleen, mutta tulee mieleen into-lahkolaiset, jotka kritiikin edessä käyvät käsiksi kritiikin esittäjiin, mutta eivät itse asioihin.

      Ps. Mitä esille nostettuista tahoista pokkeavaa takompetenssiä sinulle antaa Portugalissa asuminen?

      PsPs. Kertoisitko miksi kansantaloutensa hyvin ja vastuuntuntoisesti hoitaneiden toisten EU-maiden, eli ko. maiden veronmaksajien, tulisi rueta asiansa leväperäisesti ja maissaan harmaata taloutta ja korruptiota katsoneiden / suvanneiden maiden laskuja maksamaan?

    • Yodi123

      Minä en edes harkinnut hankkia asuntoa Espanjasta. Hinnat ovat kovat. 80 000 eurolla saat käytetyn, epäsiistin näköisen asunnon. Ikkunoissa kalterit.
      Rikollisuutta paljon enemmän kuin monessa muussa kohteessa. Hintataso kallis.

      En vain keksinyt yhtään hyvää syytä ostaa asuntoa sieltä. Päädyinkin sitten ihan toiseen vaihtoehtoon, tai itseasiassa kahteenkin.

      • Kaikki maksaa

        Ai 80000 kallis, mitä täältä sillä saa ? Ei mitään ! Minä aion laittaa n. 300000 e tai päälle sen kun ostan Espanjasta


    • Ei ikina Spainiin!

      Kuule Kaikki maksaa, ei ole viisasta ostaa asuntoa Espanjasta! Sielta ostaneet lahtisivat kiljuen pois, jos joku vain ostaisi heidan asuntonsa. Sikalainen verokarhu kay kuumana ja matkii kaikenmoisia taannehtivia veroja maassa asuville - etenkin ulkomaalaisille!

      Tai osta vaan! Meillakin on tiedossa useampi suomalainen, jotka ovat myymassa asuntoaan Espanjassa. Saisimme viela hyvat provikat, jos ostaja loytyisi...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7949
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4522
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2210
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2109
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1795
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1689
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe