Ostamassa kerrostalo-osaketta

Mies maalta

Hei

Tilanteeni on se että olen ostamassa kerrostalosta osaketta. Osaisiko joku fiksumpi kertoa mitä kaikkia papereita pitäisi kysellä ennen tarjouksen jättämistä?

Myynti-ilmoituksissa on yleensä kerrottu yhtiövastikkeen suuruus, mutta monesti on jätetty kaikki muut maksut kertomatta. Näkeekö nämä jostakin dokumentista mikä pitäisi välittäjällä olla? Tarkoitan vesimaksuja, autopaikkaa jne jne.

Ja saako jostakin tietää onko edellisellä omistajalla esim. vastikkeita rästissä? Käsittääkseni ne siirtyy osakkeen mukana jos sellaisia on?

Ilmeisesti myös tulevat remontit ovat kirjattu johonkin papereihin?

Entä onko jotain muuta mistä pitäisi olla tietoinen?

Asun tällä hetkellä omakotitalossa maalla ja nyt olisi muutto lähemmäs työpaikkaa edessä. Omakotitalossa asiat ovat kaikki niin "helppoja" kun kaikesta vastaa itse.

4

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät lakisääteisitä asiakirjoista (jos ovat oikein tehdyt). Eli tarvitset alle 3 kuukautta vanhan isännöitsijäntodistuksen, taloyhtiön viimeisimmän taseen toimintakertomuksineen, tuoreimman yhtiökokousen hyväksymän talousarvion, viimeisimmän yhtiökokouksen hyväksymän hallituksen esityksen seuraavan viiden vuoden korjaustarpeista, yhtiöjärjestyksen (kaikkein tärkein asiakirja), ja energiatodistuksen. Välittäjän kautta ostettaessa tärkein asiakirja on myyntiesite, jos sen tiedoissa on puutteita, niin voit välityslain perusteella vaatia vahingonkorvausta suoraan välitysliikkeeltä (ja vastuuvakuutus riittää takuulla korvaamaan sen).

      • järki käteen.......

        Juuri näiden johdosta ostajalla pitäisi aina olla oma asiantuntija lukemassa paperit läpi ja kertoa ostajalle mikä on asunnon ja koko taloyhtiön todellinen arvo, alueen arvo, hintakehitys, taloyhtiön laina ja jota lyhennetään normaali vastikkeessa vesimaksun lisäksi ym. Näitä asioita ei kannata jättää myyjän kustantaman välittäjän kontolle. Sieltä ette saa puolueetonta asiantuntemusta, ilmaiseksi.


      • järki käteen....... kirjoitti:

        Juuri näiden johdosta ostajalla pitäisi aina olla oma asiantuntija lukemassa paperit läpi ja kertoa ostajalle mikä on asunnon ja koko taloyhtiön todellinen arvo, alueen arvo, hintakehitys, taloyhtiön laina ja jota lyhennetään normaali vastikkeessa vesimaksun lisäksi ym. Näitä asioita ei kannata jättää myyjän kustantaman välittäjän kontolle. Sieltä ette saa puolueetonta asiantuntemusta, ilmaiseksi.

        Olet aivan oikeassa, jos ostaja ostaa suoraan yksityiseltä myyjältä. Silloin kannattaa tehdä ostotoieksianto rekisteröidyn kiinteistönvälitysliikkeen kanssa.

        Kiinteistönvälitysala on siitä erikoinen, että palkkion maksaneella osapuolella ei ole merkitystä haettaessa vahingonkorvausta.

        Nämä kiinteistönvälitysliikerekisteriin merkitsemättöminen toimijoiden (ostajan avustaja yms) kanssa ei kannata toimia. Merkitseminen välitysliikerekisteriin ei vaadi muuta kuin LKV-pätevyyttä, kohtuullisen puhdasta rikosrekisteriä, ja sen verran luottokelpoisuutta että saa lakisääteisen vastuuvakuutuksen. Jos siihen ei pysty, niin kyseessä on kusettaja joka vie asiakkaiden rahat. Välitysliikerekisteri on nähtävänä www.avi.fi sivustolla, ja asian voi tarkistaa soittamallakin.


      • esite virhe

        Hyvä vinkki
        teidän firmaan onkin muutama reklamaatio


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2723
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2070
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1817
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1696
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      95
      1625
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe