14-vuotias yksin kotona

"ylihuolehtivainen" äiti

Kuinka kauaksi aikaa on teidän mielestä soveliasta jättää 14-vuotias yksin kotiin? Tyttö ei haluaisi kesällä mukaan pariisiin, mutta minä sen sijaan haluaisin sinne kovasti. Tyttäreni osaa kyllä jo itse huolehtia itsestään, on kunnollinen ja järkevä ja luotan häneen, ettei hän tekisi poissa ollessani mitään tyhmää. Kuitenkin päässäni nalkuttaa ääni, että on "heitteillejättö" jättää 14-vuotias yksin kotiin viikoksi, ja pelottaa että mitä jos poissa ollessani sattuukin jotain.

16

3399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -ada-

      Olisiko mahdollista että joku aikuinen, esim.sukulainen tulisi asumaan tyttäresi kanssa siksi aikaa kun olet pidempään poissa? Tyttö saisi olla kotona, mutta joku olisi vähän katsomassa perään kuitenkin.

      • ...

        Olen tehnyt niin, että pyysin sukulaisen lapsen kanssa kotiimme, kun lapsi ei halunnut tulla matkalle mukaan. Tästä seurasi se, että lapsi soitti minulle ulkomaille, ettei tule yöksi kotiin, jos siellä on lapsenpiika hämtä odottamssa.


      • Meinäitee ;-)
        ... kirjoitti:

        Olen tehnyt niin, että pyysin sukulaisen lapsen kanssa kotiimme, kun lapsi ei halunnut tulla matkalle mukaan. Tästä seurasi se, että lapsi soitti minulle ulkomaille, ettei tule yöksi kotiin, jos siellä on lapsenpiika hämtä odottamssa.

        14-vuotias ei saa itse päättää, missä yönsä viettää. Minusta tässä voisi pistää kovan kovaa vastaan. Näin käyttäytymällä tyttö nimenomaan todistaa, että häntä ei totisesti voi jättää kotiin yksin.


    • 14v tyttö minäkin

      Mikä sitä tyttöä vaivaa jos ei Pariisi kiinnosta?? :D

      Mutta alaikäistä lasta ei saisi jättää edes yöksi ilman aikuista, ja viikko on aivan liikaa vaikka tytär kuinka täydellisesti pärjäisikin! Hassu juttu ettei kaikki aikuisetkaan tiedä tätä :)

      Ja tämä ei ollut mikään mun mielipide vaan fakta :)

      • ......

        Alaikäiselläkö tässä todella tarkoitat alle 18-vuotiasta?


      • ??????????????

        Mihin perustat faktasi?


    • .,.,.

      Ei voi 14-vuotias olla yksin yhtä yötä, saati viikkoa. On heitteillejättö ilman lainausmerkkejä!

      • tyttö 19v

        kyllä tyttö pärjää:) Jos vaikka joku sukulainen asuu lähellä, hän voi mennä sinne jos tahtoo. Eli jos vaikka kävisi mummolassa syömässä tai menisi kaverin luo parina iltana ja muuten yksin kotona:)


    • No hei haloo... Yläasteen päättävät nuoret lähtee toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja asuu ihan oikeesti yksin viikot. Että sillei, kyllä se tyttö pärjää.

    • ,.-,.-,.-,.-,.-

      Itse muutin 16-vuotiaana pois kotoa ja ihan olin lähes kaikki yöt yksin alaikäisenä 500 km päässä vanhemmistani melkein kaksi vuotta. Kieltämättä 14-vuotias kuulostaa vähän nuorelta, mutta eniten olisin huolissani (tapausta tuntematta) siitä, että jos hän ei ole kiinnostunut Pariisista äidin kanssa, niin mikä on se kiinnostavampi asia kotona. Kotibileet kaveriporukalla? Hommaa nyt ainakin joku lähellä oleva sukulainen pitämään silmällä iltaisin, ettei tyttö pidä bileitä ja olemaan käytettävissä, jos jokin hätä sattuisi tulemaankin.

      Laki ei määrittele sitä, minkä ikäisen lapsen saa kotiin jättää ja kuinka pitkäksi aikaa, se heitteillejättö määritellään tapauskohtaisesti, mutta jos hänellä on valvonta ja joku sukulainen lähettyvillä käytettävissä tarvittaessa, niin silloin ei heitteillejätöstä ole missään tapauksessa kysymys.

    • naapuri 2

      Mitäs mieltä olette tästä asiasta? Voiko 13 vuotias kesälomalla hoitaa 8 vuotiasta sisartaan päivisin kun vanhemmat ovat töissä? Onko kokemuksia?

      • häh?

        No miksi ei voisi???


      • -----------

        Miksi pitäisi hoitaa? Kahdeksanvuotias voi olla yksinkin kotona, niin miksi hän mitään hoitoa enää tarvitsisi. Suomi on täynnä 8-vuotiaita, jotka joutuvat elämään yksin arkipäivät kesäloman aikana.

        Minusta se on epäreilua, että vastuu vieritetään 13-vuotiaan harteille sen sijaan, että annettaisiin 8-vuotiaalle itselleen vastuu omasta käyttäytymisestään, omista ruokailustaan jne.


    • tätiii

      itse olen kohta 15 ja olen ollut viikonloppuja monesti yksin kotona.. ja ruukaan paljon vahtia siskon tyttöäni joka on 4kk ikäinen ja ei mitään ongelmia oo ollu :)

    • 15 v yksinelijä

      Minun mielestä 14 vuotias pärjää ihan hyvin yksin. Itte oon 15 v poika ja oon ollu jo 12 vuotiaana pisimmillään pari viikkoo yksin ja lähes kaikki viikonloput ja lomat aina 15 vuotiaaks saakka (kuulostas trollilta ,mutta pitää paikkansa). "isäni" (on yksin huoltaja) lähtee ihan mitään sanomatta pois kotoa ja jättää keittiön pöydälle rahaa. Ja voin sanoa että kyllä lapsi pikkuhiljaa aikuistuu ja oppii tekemään kotitöitä, laittamaan ruokaa ja syömään terveellisesti.

    • NAPPULANOKA ÄIPPÄ

      Heippa "ylihuolehtivainen"äiti ! Ihanaa huomata että meitä "ylihuolehtivaisia" äitejä on muitakin kun minä. Tuntuu kuin kaikki äidit ei aina oikein "välitä" nuoristaan /lapsistaan vaan minkä enempi pois harrastusten ,kavereiden parissa tai ihan mitä hyvänsä?kunhan ei tarvitse olla heidän kanssaan kotona ja saatika kiinnostunut siitä mistä he haluavat puhua?ollaanhan me niin pirun kiireistä kansaa?joo...taisin poiketa asiasta mutta olen niin tuohtunut näihin välinpitämättömiin äiteihin ja ilahduin kovasti kysymyksestäsi.Itse en "raaskisi" jättää edes tuskin viikonlopuksi?mutta se on aina henkilökohtainen asia tuokin.Itse varmasti osaat asian järkeillä parhaimmin kuin kukaan muu.Sinä tunnet tyttäresi parhaiten.Ihanaa syksynalkua teille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3889
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3328
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2769
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1977
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe