Onko Saksaan "helppo" päästä?

Stressaaja vain

Tiedoksi heti alkuun etten ole haluamassa ulkomaille asenteella, että päsen "pitämään hauskaa" tai kuvittelen elämäni olevan siellä ruusuilla tanssimista, vaan tiedostan kyllä, että arki on sielläkin samanlaista tai vaikeampaakin.

Olen nyt 21-vuotias ja vaikka aionkin tänä kesänä hakea Suomessa korkeakouluihin, ajatus tavallaan ahdistaa siitä, että pääsisin sisään! Se tarkoittaisi montaa pitkää vuotta joiksi joutuisin jäämään Suomeen. Olen tiennyt jo pienestä pitäen, että en loppuelämääni tule Suomessa viettämään. Monesta syistä Suomi ahdistaa (joita en ala erittelemään), ja haluaisin "aloittaa elämäni alusta uudessa maassa". Oikeastaan tuntuu siltä, ettei elämäni ole koskaan edes kunnolla Suomessa alkanut. Lähinnä vaan stressaannun itse enemmän siitä kun luen muiden ihmisten blogeja, ketkä opiskelevat jossain ulkomailla.

Helpoitenhan sitä kotoutuisi toiseen maahan, kun siellä saisi paikallisesta koulusta tutkinnon ja kielitaito tarttuisi nopeammin. Eikö?

Saksa nyt tuntuu suht hyvältä maalta, sillä saksan kielen opiskeluja on lukiosta pari vuotta takana. Tosin liian paljon on unohtunut, että voisin saksaksi heti opiskella tai tulla kielellä ihan heti maassa toimeen. Toisaalta nopeimminhan se kielitaito palaa takaisin ja kehittyy kun ympärillä ei muuta paljoa puhuta. Edullistakin opiskelun Saksassa sanotaan olevan (ei lukukausimaksuja useimmissa paikoissa?). UK olisi toinen, mutta sitä varten täytyisikin sitten ottaa useiden tonnien lukuvuosimaksulaina tai jokin vastaava? Ainahan voin palata Suomeen (tai toiseen maahan) tekemään esimerkiksi maisterinopintoja, jos Saksassa en viihdy.

Eli onko siis Saksaan niin helppo päästä opiskelemaan korkeakouluun (englanninkieliseen tutkintoon) kuin miltä vaikuttaa? Toki mitä olen katsonut, niin vaihtoehtoja noissa kansainvälisissä ohjelmissa, joissa opetus on vain englanniksi, ei hurjan paljoa ole. Mutta joitakin kuitenkin. Monesta paikkaa on voinut lukea ja saksalaiselta ystävältänikin kuullut, että moneen paikkaan pääsee lähes kaikki sisään. Ja lukukausimaksuja ei ole, esimerkiksi Berliinissä. Tai sitten ne ovat hyvinkin pieniä. Hakuajat on näköjään kesäkuun puoleen väliin lokakuussa alkaville opinnoille, vai olenko jo liian myöhässä tämän asian suhteen?

Osaako kukaan kertoa Saksassa opiskelusta, tai siitä kuinka tiukka seula kouluihin on? Onko korkeakouluissa suuriakin eroja? Onko Saksan "Universities of Applied Sciences" eli AMKit mistään kotoisin? Kuulostaa vaan jotenkin liian hyvältä, että joihinkin otetaan useimmat hakijat sisään. Onko tutkinnot sitten arvottomia, ettei valmistumisen jälkeen kukaan työnantaja haluakaan palkata jostain tietystä koulusta valmistunutta henkilöä?

4

401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • deutschland

      Hallo !

      Olen itsekin vasta opiskelemaan hakemassa ensimmäistä kertaa, mutta voi olla että jotakin tiedän aiheesta. Mulla on yksi kaveri saksassa, joka kertoi joskus kun valittelin suomen vaikeita opiskelemaanpääsymahdollisuuksia, että saksassa kaikki lukion käyneet pääsevät opiskelemaan yliopistoihin/amkkeihin, mutta "putoavat pelistä" jos eivät pärjää tenteissä, jotka otetaan sielä paljon vakavemmin kuin meillä suomessa.

      Ja saksahan on muutenkin koulutustasoltaan tosi arvostettu maa, onhan se kuitenkin teollisuusmaa ja niillä tais olla ensimmäisinä tai toisina euroopassa oppivelvollisuus? eli tavallaan "edelläkävijä" suomenkin hypetettyyn koulutustasoon verrattaessa :) esimerkiksi suuri osa suomalaisista noin keski-ikäisistä lääkäreistä on hakenut pätevyytensä saksasta aikanaan, ja monihan tekee sitä, että tekee vaikka kandin suomessa ja maisterin saksassa (tai muualla), koska ulkomainen maisterin tutkinto on useissa maissa suomen maisteria tasokkaampi.
      Viel Glück ! toivottavasti asia selviää, ja varmasti kannattaa pokkana vaan lähetellä saksalaisiin yliopistoihin sähköpostia ja kysellä, sitähän varten ne ihmiset siellä töissä ovat!

      • saksasta vähän

        "esimerkiksi suuri osa suomalaisista noin keski-ikäisistä lääkäreistä on hakenut pätevyytensä saksasta aikanaan"

        Onhan niitä, mutta taitaa vielä suurempi osa olla Neuvostoliitossa / Venäjällä ja Virossa opiskelleita.

        En kyllä Saksaa hirveästi hypettäisi, sillä tosiaan alasta riippuen isompi tai pienempi osa opiskelijoista karsiutuu opiskelun aikana.


    • UKopiskelija

      Jos Brittien saarille halajat niin mene Skottien puolelle. Siella ei liiku tutkinnot kymppitonneissa ja ei periaatteessa ole lukukausimaksuja kun SAAS maksaa ne muutamat tonnit suomalaisellekin.

      Englannin puolella ei siis noita SAAS tukia saa.

    • kvxvdokodko

      Skotlannin suhteen kannattaa muistaa sellainen yksityiskohta, että SAAS ei maksa lukukausimaksuja, mikäli hakijalla on jo Kelan tukemia korkeakouluopintoja takana.

      Eli jos haluat SAAS:in maksavan lukukausimaksut Skotlannissa, missään tapauksessa EI kannata aloittaa opintotuettuja korkeakouluopintoja muualla edes välivuoden ajaksi tai muuten joutuu itse maksamaan lukukausimaksut. Hakemuksessa ne jo aloitetut opinnot käyvät kuitenkin ilmi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      133
      3537
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1389
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1219
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1124
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    8. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1018
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1006
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      52
      904
    Aihe