Kysymyksiä Oyster cardista

vastausta kiitos

Olemme menossa kesäkuun lopussa Lontooseen ja toivon, että joku vääntäisi rautalangasta tämän Oystercard-asian. Eli mitä tarkoittaa, että sinne voi laittaa rahaa ja sen päivittäiseksi hinnaksi tulee vain yhden päivän hinta, kuten olen yhdestä viestiketjusta ymmärtänyt? Ei kait kukaan ostaisi yksittäisiä lippuja, jos näin olisi asia. Eikö todellisuudessa ole asianlaita niin, että jos lataan kyseiselle kortille esim 20 £ niin jokaisesta matkasta kuljettuna julkisilla vähenee tietty summa Oyster card-kortista? Ja sitten tullaankin siihen, että kun olemme siellä viikon meidän kannattanee ottaa Oyster cardiin seitsemän päivän Travel card ominaisuus, koska hotellimme on 3-zonella ja siksi kuljemme vähintään kaksi matkaa/pv? Mutta koska Heartrow on zone 6:lla, kannattanee ottaa mennessä ja tullessa yksittäinen lippu vai miten on vai voiko tähän viikon Travel Oyster cardiin ottaa kaksi ylimääräistä matkaa zone 6:lle? Pitääkö viikon viikon Travel Oystercardiin olla valokuva? Saako 17 vuotias alennusta? Onko näitä Oyster cardin myyntipisteitä useita Hertrowin lentosemalla?

16

2915

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkustaja2013

      Teidän kannattaa ostaa Travelcard zone 1-3 ja lisätä top uppia jottain 10-20 puntaa siihen. Elikkä ostakaa Oyster Card (5 punnan pantti lisäksi) johon ladataan 7 päivän Travelcard zone 1-3 maksaa £35.60. Jotta saatte Travelcardin ja top uppia Oyster Cardiin, pitää se hankkia metroasemalta, Oyster Ticket Stopista tai Lontoon Travel Information Centrestä.

      Zone 1-3 osiolla voitte vapaasti näillä zoneilla kulkea vilauttamalla Oyster Cardia, ja jos menette yli zonesta 3 niin se ottaa automaattisesti siitä ladatusta valuutasta korvausta. Säästätte rahaa, koska käteisellä maksettuna hinnat ovat tuplia, mutta kortin valuutalla ja ajalla tulee huomattavasti halvemmaksi.

      Koska Oyster Card on kehitetty hyvin, se myös automaattisesti rajaa päivän kulut. Elikkä voitte kulkea aamu 4:30 seuraavaan 4:30 zoneilla 1-3 10.40punnan hintaan (sisältää ruuhka-ajat), ja ruuhka-aikojen ulkopuolella matkustamisen käppi on 7.70puntaa. Halvemmaksi siis tulee hankkia 7 päivän Travelcard ominaisuus ja päälle 10-20 puntaa korvaamaan ne Heathrow - hotelli - Heathrow väliset matkat. Tarkistin hinnan ja Oyster Cardilla maksettaessa Heathrowlle maksaa jottain 5-6 puntaa, elikkä se maksetaan sitten sillä kortin krediitillä.

      Viikon korttiin ei tarvitse kuvaa. 17 -vuotias ei ole oikeutettu alennukseen, koska se vaatisi virallista osoitetta ja asumista Lontoon alueella.

      Tuolla on hintoja:
      http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

      Ja myös ohjeet miten korttia tulee käyttää, esim toimii hieman erilailla kuin Suomessa, kun täällä metroon mentäessä näytetään vaan metroon mentäessä korttia laitteelle, niin Lontoossa pitää myös poistuessa näyttää (portit ei muuten aukea). Busseissa ja ratikoissa tarvitsee kerran näyttää, astuessaan kyytiin.

      Olen itse lähdössä piakkoin Lontooseen ja meillä on porukassa aikuisia ja yksi 14 -vuotias. Elikkä 14 -vuotiaalle hankitaan kans tuo aikuisten Oyster Card joka sisältää Travelcard 7 päiväksi (aikuisten hinta) ja jokunen punta jos tulee retkiä kauemmas (meillä vaan zone 1-2).

    • Juustina

      Hei,
      Mekin olemme menossa jälleen kerran Lontooseen pitkän ajan jälkeen. Päädyimme ostamaan 7 pv:n TravelCardin Paddingtonin juna-asemalta (tähän tarvitaan valokuva). Heathrowilta menemme Connect-junalla, koska metromatka saattaa kestää todella kauan.

      Yksi syy siihen, miksi Travelcard, niin ei tarvitse hätäillä, muistaako aina "kirjautua ulos" kulkuvälineestä.

      Tässä yksi linkki, josta saattaa olla apua:
      http://www.tripadvisor.com/Travel-g186338-c133479/London:United-Kingdom:Paper.And.Oyster.Travelcards.2.4.1.Offers.html

    • Londoni

      Korjaan sen verran etta viikko ja kuukausi kortteihin ei tarvitse valokuvaa. Myoskaan niita ei tarvitse rekisteroida, mutta se on suositeltavaa jos sinulla on pidemman ajan kortti (eli jos se haviaa niin silloin saat sen peruutettua ja siirrettya viikko-kuukausi tai ladatut rahat uudelle kortille. Tietty pantti taas pitaa maksaa uudestaan...

      Ainoat oysterit missa valokuva on ovat noi erikoisalennus liput (esim. opiskelija oysteri). Naita ei siis saa turisti.

      En ole pariin vuoteen ostanut viikon travel cardeja kuin tuo daily cap tulee halvemmaksi omalta kohdaltani, mutta vanhasta muistista ainakin ennen se Heahtrow matka (jos sulla on se viikon1-3 travel card ladattuna plus ekstra kredittia) maksaa vahemman kuin sen 5puntaa. Normaalistihan se maksaa sen vitosen, mutta kun olet jo "maksanut osan zoneista" (eli 1-3) sinun ei tarvitse maksaa kuin se ylimeneva osa.

    • vastausta kiitos

      Kiitoksia vastauksista. Eli ostamme Oyster Cardin johon ladataan 7 päivän Travelcard zone 1-3, joka maksaa £35.60 (luulin aluksi, että nämä kortit ovat ihan erillisiä, eikä niillä ole tekemistä toistensa kanssa). Ja kuvaa ei siis tarvita, eikä 17-vuotias saa alennusta. Ja koska emme kulje 1-3 zonien ulkopuolella, muutoin kun Heartrowilta pois tullessa ja sinne mennessä laitamme jokaisen korttiin 5 puntaa extraa, koska matkustamme tavallaan zonen 6:n ja zonen 3:n välisen matkan kahdesti.

      Kortin rekistöröinti oli uusi juttu. Miten se käytännössä hoituu ja maksaako se? Mistä tai miten saa 5 punnan panttimaksut Lontoosta lähtiessä takaisin?

    • matkustaja2013

      Rekistöröinti tapahtuu samalla kun hankit korttia. Rekistöröinti on ilmainen, ja pantin saa takaisin jos palautat Oyster Cardin. Moni säästää, kiva matkamuisto ja jos tulee uudestaan, niin ei tarvi hankkia uudestaan.

      Rekistöröidä voi jälkikäteen myös.

    • londoni

      Kysy toki vielä ostaessa että paljon siihen kannattaa sitä rahaa laittaa että kattaa noi kaksi Heathrow matkaa, mutta veikkaisin että on reippaasti alle viiden punnan per suunta.

      Ainakin normaali oysterissa (en tiedä siitä turisti oysterista) ne rahat joita et ole käyttänyt saat myös takaisin palauttaessasi kortin pantin kera joten se nyt ei haittaa jos siellä on muutama punta ylimääräistä. Palauta kortti vasta Heathrowssa kun olet tullut metro portista ulos (usein olet ostanutkin sen siitä).

      Jos suunnittelee tulevansa Lontooseen uudestaan niin se kortti on kätevä pitää niin ei aina tarvitse jonotella. Jos sen myös rekisteröit niin lisää rahaa voit ladata siihen onlinessa ennen seuraavaa lomaa.

      • jippuli1

        Tämä on vain minun mielipide mutta en usko että tarvitsette joka päivä travel cardia (kuten sanoit, tulee ehkä 2 markaa per päivä)

        asun zone 6:lla, 1-6 travel card maksaa 8,70 puntaa , oletan sen olevan halpempi 1-3 zonella (8puntaa?) , huom tämä hinta on 'off peak' eli alkaa 9.30 jälkeen aamulla. On peak travel card (ennen 9.30am maksaa sitten tuplat).

        Mutta jos teet esim yhden matkaa per pv, ei sun travel card hinta tule täyteen (eli maksat sen hinnan mitä yksi matka maksaa).
        JOs kumminkin matkustat esim 5 krt tubella, 5 krt bussilla ja vielä otat junan jonnekin, hinta pysähtyy travel cardin hintaa.
        Suosittelisin, siis ihan rahan säästö syistä, laittamaan kortille rahaa (onnistuu joka tuubiasemalla) ja käyttämään sitä sen mukaan. Lontoossa on kävelymatkat lyhyet ja täällä on ihan kiva kävellä paikast toiseen, eikä käyttää aina tubea.


    • vastausta kiitos

      Kiitoksia vastauksista, mutta nimimerkki jippuli1: Jäin miettimään vastaustasi. - Jos matkustamme seitsemänä päivänä vaikka minimissään sen kaksi matkaa/pv, niin lataamalla korttiin rahaa hinnaksikihan tulee £53,90 (pluskahden matkan hinta zone 3: ja 6:n välillä). Off-peak price cap-hinta on £7,70 (£7,70*7pv=£53,90). Tarkastelen hintoja sivulta: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx Kun ottaa 7 day Travelcardin se maksaa £35,60 niin erotushan on noin £18 per kortti 7 day Travelcardin hyväksi. Lisäksi 7 day Travelcardillahan ymmärtääkseni saa ilman lisähintaa matkustaa vaikka ennen klo 9.30 (jos esim haluaa olla hyvissä ajoin jossain "ruuhkanähtävyyspaikassa") Pitääkö laskelmani ja tietoni paikkaansa?

      • jippuli1

        Taisin menna itsekin sekaisin vastauksesta :)

        ja tuossa alempana on Londinin vahan selkeampi vastaus.

        Mutta itse laittaisin joka aamun kortille rahaa, ja kayttaisin siita minka kayttaisin, ylijaama siirtyy sitten seuraavalle paivalle. Voihan se olla, etta jonain paivana ette matkusta lainkaan vaan olette siella zone 3:lla...? kaikki 'kiva ei ole aina keskustassa


    • Peak single (eli ennen 9.30am matkustus) on £2.80 ja sitten 9.30 jälkeen ennen klo 16.00 se on £2.10 (zonet 1-2). Taas 16.00-19.00 se on peak hinta. Niin määräytyvät myös "daily price cap" hinnat.

      Jos lähdette niin että portista menette joka päivä sisään vaikka 9.31am ja ette matkusta metrolla 16.00-19.00 välillä niin silloin teillä menee matkaan päivässa £4.20 (kaksi matkaa) ja 7 päivän ajan se on £29.40 plus ne lentokenttä matkat esim. Heathrow - keskusta (off peak £3.00 ja peak £5.00 riippuu monelta ootte tulossa/menossa). Niin siis toi travel card zonet 1-2 on £30.40 joten ennemmin ottaisin sen kuin tuon melkein tuplasti kalliimman 1-6 kortin ja lataisin ekstra rahaa kortille kattamaan lentokenttä matkustuksen. Turisteina harvoin liikutte 2 zonea kauemmaksi ja jos niin teette niin silloin ladatkaa siihen muutama punta lisää.

      Tietty bussilla matkustaminen on halpaa ja helppoa £1.40 per kerta. Itse todellakin lataan vain korttia kun kävellen ja bussilla on kivempaa reissata. Näkee ulos ja kaikki turistikohteet on kumminkin käden ulottuvilla. Bussipysäkeillä on selkeät kartat ja busseissa kumminkin pyörii pysäkin nimet. Busseilla ei ole myöskään mitään zone maksuja joten voitte huristella sillä vaikka 6:lle asti ilman lisämaksuja.

    • mieti myös tätä
    • matkustaja2013

      Hei ja terveiset Lontoosta. Kävelin London Bridgen aseman lipunmyyntiin heti sinne päästyäni ja keskustelin myyjän kanssa miten kannattaisi ostaa 5 päivän reissulle lippu.
      Kaikkein halvemmaksi tuli ostaa 7 päivän travelcard Oystercardiin. Lapselle halvinta on ostaa joka päivä uusi 1 day travelcard. Kannattaa tarkistaa onko lipunmyyntiä lähimmässäsi tube asemalla, koska en itse ainakaan löytänyt tätä vaihtoehtoa lippuautomaateista, ja me kävelimme sitten seuraavalle asemalle juuri tämän takia, lähin olisi ollut Borough, mutta kävelimme sitten London Bridgelle.

      Toki jos viettää vähemmän aikaa Lontoossa, niin kannattaa laskea kumpi tulee halvemmaksi aikuiselle, ostaa yksittäisiä tai parin päivän travelcard, vaiko tuleeko se seitsemänpäivän kortti halvemmaksi. Itse pidin travelcardista koska, vaikka kävelymatkat voivat olla lyhyitä, antaa se mahdollisuuden lepuuttaa jalkoja istumalla bussissa tai tubessa. Loppumatkaa suosimme busseja, koska niissä näki enemmän ja tube on varsin hikinen paikka.

      Jos on android puhelin, suosittelen paikallista liittymää datapaketilla (pay and go/payg), ja Google map -ohjelma neuvoo jopa miten julkisia voi käyttää paikasta A paikkaan B. Sen avulla bussien käyttö oli helppoa.

      • Hienoa että lomanne meni sujuvasti! Tosiaankin Lontoossa on helppo matkustaa busseilla ja informaatiota jopa bussien aikatauluista ja reiteistä voi ladata eri mobiilisovellusten kautta kuten myös suoraan webesivuilta.

        Tervetuloa uudestaan!


      • Thanks to you
        londoni kirjoitti:

        Hienoa että lomanne meni sujuvasti! Tosiaankin Lontoossa on helppo matkustaa busseilla ja informaatiota jopa bussien aikatauluista ja reiteistä voi ladata eri mobiilisovellusten kautta kuten myös suoraan webesivuilta.

        Tervetuloa uudestaan!

        Kuittaako joku tietävä ajatukseni oikeaksi. Viikko Lontoossa, liikkuminen pääasiassa 1-2 zonella metrolla ja bussilla useita matkoja päivässä.

        1) Heathrowalla ostan Oyster-cardin, johon 7 pv Travelcard ja rahaa esim 15 p
        2) Ei tarvitse rekisteröityä
        3) Saan haluamani automaatista / vai ainostaan palveluluukulta
        4) Näen metroon mennessäni / poistuessani saldon
        5) Saan halutessani pantin ja ylijäämärahat viikon kuluttua takaisin Heathrown automaatista / palveluluukulta. Mistä?
        6) Toimintani on järkevä joustavaa ja suhteellisen edullista

        Osuinko oikeaan?


    • Näin on.

      "Näen metroon mennessäni / poistuessani saldon"

      Joskus se saldo näkyy siinä portissa ja joskus siinä kortin lukijassa, mutta jos piippaat kortilla sisään metroon niin silloin sun on sinne mentävä (matka alkoi). Jos haluat tsekata saldon ennen kuin menet porteista niin voit piipata sen lukija automaattiin (missä normaalisti laittaisit kortille lisää rahaa) niin näet saldon ja voit samalla ladata sen jos tarvitset lisää rahaa korttiisi. Selvät ohjeet automaatilla.

      "Saan halutessani pantin ja ylijäämärahat viikon kuluttua takaisin Heathrown automaatista / palveluluukulta. Mistä?"

      Samalta luukulta mistä sen ostit (eli ihan normaali lippuluukulta).

      • Thanks to you

        Kiitos Londoni! Kerro vielä, voiko kortin ( Travelcard rahaa) ostaa myös automaatista vai pelkästään luukulta?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe