potalle opettelusta

neuvotonaaa87aaas

Kumpi on parempi potalle opettelussa. Nostaa lapsi potalle (usean kehoituksen jälkeen) ja pitää siinä tavallaan lukossa sylissä vai nostaa lapsi aina uudelleen potalle kuten arestissa? Tuntuu että kummassakin tavassa se potalle meno omasta vapaasta tahdosta joka kuulemma on tärkeää ei toteudu. En haluaisi laittaa 3,5 vuotiasta ainakaan arestiin potalle kun kuulemma ei saisi syyllistää siitä että koko ajan pissi housuissa. ihan riittävästi oon kuitenkin kyseisistä syystä lapselle karjunut ekalla ja tokalla yrittämiskerroilla ennen kuin tajusin lukea 3-4 eri pottailu kirjoja. Miksei pottailusta puhuta neuvoloissa?

Tällä hetkellä meillä on käytössä pikkarit vaipan alla ja aloitamme uudestaan tarran antoa mutta poikkeuksena semmonen lista johon liimataan (ennen a4). aamupissi tulee 3,5 vuotiaalta useimmiten mutta kaksivuotias pitää pakottaa potalle. Kaksi vuotias aloittaa aamupalan jälkeen pissailla 15 minuutin välein. Yleensä nuorempi ei ole huolinut vaippaa joten aamu menee siivoillessa, 3-5 lätäkköä löytyy joka aamu. Lapset syö nopeasti lounaan joten minun vielä syödessä tulee monta kertaa jo jommalta kummalta pissi tai kakka. Sitten jo alkaa turhauttaa kun kuulemma syönnin jälkeen tulee laittaa potalle. Sitten päiväunille nuoremman kanssa laitan siis pikkarien päälle vaipat. Isompi jää katsomaan lasten ohjelmaa tai jos pissi tai kakka on tullut vaippaan lähtee hinkkaamaan sitä sänkyyn ja saan sen onneksi siis päiväunille(yhdessä eivät suostu nukkumaan) Jos isompi on nukkunut niin pottailu onnistuu hältä helpommin. Jos isompi ei ole nukkunut kuten yleensä loppu päivä on kaaosta. Pienemmän kanssa taas pottailu on uhmaa ja isompi vaan ei halua lopettaa leikkejään. lapsia en oikein saisi edes nostella. Mutta se ei pitäisi olla rajoittava tekijä onhan niitä kehitysvammaisiakin äitejä..

9

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitä hitsin

      järkeä on tunkea pikkarit vaipan alle?! Otappa nyt aikalisä asiassa ja lopeta moinen sählääminen,käytä vaippaa molemmilla jos homma ei onnistu.Pakottamalla et saa kuin haittaa aikaiseksi.
      Kokeile vaikka ekaksi päästä isomman vaipoista eroon,2-vuotias ei välttämättä vielä kypsä siihen.

      • Kolmen äiteeeeeeeeee

        Ei kun nimenomaan sille 2-vuotiaalle, joka on otollisimmassa iässä oppia kuivaksi, ei saa enää laittaa vaippaa, mutta 3,5 vuotiaan kanssa peli alkaa olla jo menetetty.


      • no olihan se
        Kolmen äiteeeeeeeeee kirjoitti:

        Ei kun nimenomaan sille 2-vuotiaalle, joka on otollisimmassa iässä oppia kuivaksi, ei saa enää laittaa vaippaa, mutta 3,5 vuotiaan kanssa peli alkaa olla jo menetetty.

        ajan kysymys milloin nää vaippavastustajat vastaavat..
        Tuttuni lapsella oli vaippa vielä 3,5 vuotiaana mutta nyt pari vuotta myöhemmin ei ole joten voisiko päätellä ettei peli ole kuitenkaan menetetty..


      • Kolmen äiteeeeeeeeee
        no olihan se kirjoitti:

        ajan kysymys milloin nää vaippavastustajat vastaavat..
        Tuttuni lapsella oli vaippa vielä 3,5 vuotiaana mutta nyt pari vuotta myöhemmin ei ole joten voisiko päätellä ettei peli ole kuitenkaan menetetty..

        Kyllä useimmat viimeistää eskariin mennessä oppii olemaan ilman vaippaa (ryhmän sosiaalinen paine), mutta kysehän on vain siitä, milloin vaipan saa HELPOITEN pois.

        Siinä mielessä peli on menetetty, koska 3-vuotias lapsi monesti jo HALUAA tehdä tarpeensa ainoastaan vaippaan.

        En ole "vaippavastustaja" (mitä ne sitten ovatkaan?). Lapselle kuivaksi oppiminen on hieno juttu, joka vaikuttaa myös lapsen terveen itsetunnon kehittymiseen. Keskiverto 2-vuotias haluaa olla jo iso, eikä pikkuvauva vaipoissaan ja se mahdollisuus hänelle pitäisi suoda oikea-aikaisella siisteyskasvatuksella.


      • neuvotonaaa87aaas
        Kolmen äiteeeeeeeeee kirjoitti:

        Ei kun nimenomaan sille 2-vuotiaalle, joka on otollisimmassa iässä oppia kuivaksi, ei saa enää laittaa vaippaa, mutta 3,5 vuotiaan kanssa peli alkaa olla jo menetetty.

        Pieni pakottaminen tai oikeastaan semmoinen napakkuus on ollut melkein pakko( kun isompi alkaa muuten kikattamaan ja vääntelehtimään ja hyppii ylös) tuolle isommalle ainakin. Joskus pitää vaan oikein istuttaa ja vähä pitää siihen asti että pissi tulee. Nyttemmin kun tietää että ollaan tosissaan niin onnistuu muutenkin. 2-vuotias tuntuu tosiaan olevan helpompi oppimaan isompi on muutenkin jotenkin perinyt blondipiirteitä ja semmoinen vähän herkempi etten aina ymmärrä. Kai se on luonteenpiirteistäkin vähän kiinni että missä iässä mitenkin mutta meillä se menee näin. 3,5 vuotias opettelee lähes kaiken nuoremmalta, kun on kai sille tasolle taantunut. isommalla ei oikein ole edes ollut sellaista että haluaisi olla iso kuin nyt vasta päiväkodin aloittamisen myötä. oikein hämmentyi kun menin kutsumaan että tules nyt pieni, piti äkkiä selittää että tarkoitin kaksvuotiasta.


    • äiti+3

      Ensinnäksin hanki kunnon välineet. Potaksi tukeva tuolimallinen.Ei ihan halvinta ja kevyintä mallia. Tuolissa on mukava istua. Nosta lapsi heti hänen herättyään aamulla potalle. Pissa tulee äkkiä uniselta lapselta pottaan heti herättyä, se on ihmiselle luonnollista käytöstä. Istu lasta vastapäätä ihan rauhassa kunnes pissa on tullut ja jutustele kuin et huomaisikaan, että hän on potalla. Potalla istumista voi harjoitella vaikka aamupalan jälkeen istumalla potalla telkun edessä kun laitat sinne jonkin värikkään ohjelman joka hetken kiinnostaa lasta. Tai potalla voi mutustella vaikka jotain mauhkasta aamupalan loppuosaa. Muista kehua lasta kun pottaan tulee jotain. Katsokaa yhdessä mitä sinne tuli ja tyhjentäkää potta yhdessä.

      Kun potta sitten on tuttu. Sen kun vaan jätät päivävaipan pois. Lapsi oppii parissa päivässä kuivaksi kun aina kun pissa tulee housuun vaan nostat hänet äkkiä potalle..tämän takia potan pitää olla tukeva, jotta lapselle ei tule epävarmaolo ja potta ei luista alta. Näin kesällä käytä vain yksiä housuj..pelkät colleget tai trikoohousut, shortsit tai pikkarit. Yhdet housut on lapsen helpompi ja nopeampi riisua kuin useammat. Hån siis ehtii nopeammin riisua ne. Muista myös alkuun nostella lapsi säännöllisesti potalle niinä aikaoina kuin yleensä oletat hänellä olevan hätä. Potta pitää kulkea mukaan myös ulos, koska vaipaa ei enää laiteta ja ulkoa ei ehdi pissalle..tosin pusikossakin voi käydä kun potalle on ensin opittu.

      Isommelle hankkisin sellaisen kunnollisen paikallaan pysyvän pienennysrenkaan pönttöön, siis istuin osan alle tulevan, joka ei pääse heilumaan juurikaan. Ja sen lisäksi kunnon lasten pikkupallin, joka on taas tarpeeksi painava eikä liukas.Näin isompi pääsee pissalle kuten aikuinen ja se usein motivoi lasta.Nuorempikin voi osallistua tähän ja se voi olla hyvä keinosi selvitä. Ottakaa lapset mukaan kun menette itse pissalle, niin näkevät miten aikuinen asian hoitaa. Vedä vessa ja laitan lapsen tarvikkeet paikalleen taks. SItten on lapsen vuoro ja veikkaan, että pissa tulee pelkästä uteliaisuudesta aika näppärästi sinne minne kuuluukin, saati kakka.

      Kyllä se siis onnistuu, muista torua isompaa jos hänen sotkee kakkaa tai pissaa mihinkään. SIihen ei kosketa vaan tyhjennätte aina heti potan tai vedätte vessa. Lapsi voi hyvin opetella tekemään sen itse vaikka silloin tod näk välillä vähän läikkyy alkuun lattialle, mutta se on pientä se.

      • neuvotonaaa87aaas

        Kiitos neuvoista tuli tosiaan tarpeeseen. Meillä on kolme pottaa käytössä joista yksi kiinteä kulkee autossa ja kaksi samallaista joista saa potta-astian irti. Meillä on myös se pienennysrengas ja palli mutta harvemmin sitä muistaa. Pienempikin sitä tykkää käyttää, ehkä aktiivisemmin kuin isompi.
        Aamupissatukset on helppoja. Mutta sen jälkeen vaikea arvioida kun pienempi juo niin paljon enemmän maitoa. Piemepi on kyllä tosi aktiivinen ja mieluiten tyhjää potan ja monesti vielä siskonsakin kun äiti ei heti huomaa. Pienempi tekee aina kakan pottaan mutta isompi ei ole nyt rautakuurin myötä siihen suostunut, vaan aina kakka on lattialla. Jos pienempi on joskus sattunut löytämään sen ekaksi niin sitä on sitten kannettu jo vessanpönttöön paljain käsin. Pissi tulee kyllä useimmiten hienosti pottaan isommalta jo ja siihen on varmaan vaikuttanut päiväkodin aloitus kun saa esimerkkiä toisiltakin lapsilta.


    • fisutt

      Meillä on molemmat lapset kyllä ihan tyytyväisenä istuskellut potalla, istuu siis oikeastaan niin kauan kuin siinä vain istuttaa/ kunnes jotakin tulee. Ilman vaippaa en ole pitänyt ennen kuin vessahommat on sujunut, eli housuvaipan kanssa opeteltu potalle ja aina vain vaippa laskettu housujen kanssa alas potalla käyntiä varten. Esikoinen oppi kerrasta käymään vessassa kunhan ensimmäistä kertaa meni kakalle pöntölle, suoraan jätettiin päivävaippa pois.

    • Life is easy

      Potalla käyminen pitäisi olla aina vapaaehtoista ja se pitäisi aloittaa jo alle vuoden ikäisenä (reilusti ennen uhmaikää), jolloin siitä tulee helpommin mukava tapa.

      Lapsi oppii matkimalla ja leikkimälllä. Meillä kaksi lapsista oli täysin kuivia alle kahden vuoden iässä ja kolmas oli 2-vuotiaana päiväkuiva ja yökuiva vasta 3-vuotiaana.
      Kellään ei ollut mitään kammoa potalla käymiseen. Se oli yhtä luonnollinen tapahtuma kuin syöminen, juominen ja nukkuminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe