Nuuskaa

yx vaan

Onko nuuska terveydelle haitallista,aiheuttaako se syöpää?Tuleeko siitä riippuvaiseksi?Toivon asiallisia vastauksia.Kiitos.

5

1538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • junnu

      Nuuska




      Nuuska

      Nuuska valmistetaan kosteasta raakatupakasta, johon sekoitetaan muut seosaineet vesiliuoksena. Seosaineina käytetään tärkkelystä, kaliumkarbonaattia ja erilaisia makuaineita, kuten mentolia ja anista. Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet.

      Nuuska sisältää myös huomattavia määriä raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia sekä jäänteitä useista myrkyllisistä kasvinsuojeluaineista. Nuuskan sisältämät aineet, erityisesti nikotiini, imeytyy verenkiertoon suun limakalvon läpi. Nuuskassa olevasta nikotiinimäärästä imeytyy tunnin aikana vereen noin kolmannes, suurin piirtein yhtä paljon kuin kymmenen minuutin tupakoinnin aikana. Tupakoidessa nikotiinipitoisuus on ensimmäisten minuuttien aikana kaksinkertainen verrattuna nuuskaamiseen. Koska nuuskaa pidetään suussa kauemmin kuin tupakkaa, nuuskaajan veren nikotiinipitoisuus pysyy kauemmin korkeana.

      Nuuskan limakalvovaikutukset
      Nuuska ärsyttää limakalvoa. Jo suhteellisen lyhytaikaisen nuuskaamisen jälkeen suun limakalvolla alkaa näkyä muutoksia siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Ensin limakalvo tulee hienopoimuiseksi ja röpelöiseksi. Kohoumat ovat vaaleita ja joskus hieman kellanruskeita. Pinnassa on usein nuuskanjätteitä. Lyhytaikaisen nuuskan käytön aiheuttama vaurio suun limakalvolla paranee yleensä välittömästi nuuskan käytön lopettamisen jälkeen.

      Pitempiaikainen, säännöllinen nuuskaaminen värjää limakalvot vähitellen ruskehtaviksi ja ne kovettuvat. Herkimpien nuuskan käyttäjien limakalvo alkaa halkeilla. Nuuska voi aiheuttaa myös paikallista ikenen vetäytymistä ylöspäin, jolloin hampaidenjuuret saattavat paljastua.

      Ientulehdus
      Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ientulehdusta. Tulehdukseen liittyy usein pahanhajuinen hengitys. Nuuskaajan hampaat ja vaaleat etuhammaspaikat saattavat värjäytyä ruskeaksi. Nuuskan karkeat lisäaineet voivat myös kuluttaa hampaita. Syljenerityksen lisääntyessä nuuskaaja tuntee tarvetta syljeskellä.

      Pitkäaikainen nuuskaaminen aiheuttaa myös hampaiden kiinnityskudossairautta. Kiinnityskudosten syöpyessä hammas alkaa heilua ja saattaa lopulta irrota.

      Nuuska ja syöpä
      Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu syövän esiastetta, nk. leukoplakioita jopa puolella nuuskan käyttäjistä. Niitä alkaa ilmaantua limakalvoihin muutaman vuoden käytön jälkeen. Noin 5- 10 % syövän esiasteista muuttuu vuosien kuluessa syöpäkasvaimiksi.

      Nuuskan käyttö erityisesti nuorella iällä lisää suuontelon, nielun ja nenän syöpää. Erään tutkimuksen mukaan nuuskaajien riski sairastua suusyöpään on 4,2 kertaa korkeampi kuin nuuskaamattomien. Koska nuuskassa olevat syöpää aiheuttavat aineet ovat suorassa kosketuksessa limakalvoihin, riski on suurin niillä alueilla, joissa nuuskamälliä tavallisimmin pidetään. Riski nousee käyttöajan kasvaessa. Savuttoman tupakan aiheuttamista syöpäriskeistä muualla kehossa ei ole riittäviä todisteita.

      Muut haitat
      Nuuskan nikotiini aiheuttaa samanlaisia haittoja kuin tupakan nikotiini: käsien ja jalkojen verisuonet supistuvat, sydämen lyöntitiheys kasvaa, verisuonet kalkkeutuvat vähitellen ja sydänveritulpan vaara kasvaa. Hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät, kunto heikkenee asteittain ja nuuskaajalla ilmenee unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.

      Osa nuuskasta tulee väistämättä niellyksi, joten monet sen sisältämät haitalliset aineet pääsevät mahalaukun kautta helposti imeytymään elimistöön. Nikotiini muuttaa jo pieninä annoksina sisäeritystoimintaa, rasittaa sydäntä ja häiritsee mahalaukun luonnollista toimintaa.

      Raskauden aikaisen nuuskan käytön terveydelliset haitat vastaavat savukkeiden polton aiheuttamia haittoja. Sikiölle aiheuttavat mahdollista riskiä esimerkiksi savuttoman tupakan sisältämät kadmium, arseeni ja nikkeli. Nuuskaamisen aiheuttamat vahingot voivat nuorilla olla suuremmat kuin aikuisilla, koska heillä on erityisen herkät ikenet

      Matti Rautalahti, ylilääkäri, Syöpäjärjestöt "

    • Ettan

      en usko, että nuskassa on terveysriskejä, ei ainakaan suurempia kuin tupakassa. Heti ei jää riippuvaiseksi, mutta useiden käyttökertojen jälkeen näin saattaapi käydä..
      Mutta suosittelen kaikille käyttöä, kun oppii käyttämään ja käyttää sopivasti niin siitä tulee mukavan rento olo. Pussit on sitte ihan turhia eli irtonuuskaa vaan huuleen.

    • ihmeessä

      Moi.Ei missään nimessä kannata aloittaa nuuskaamaan.Olen itse käyttänyt yli 20 vuotta,enkä tietenkään pääse siitä irti.En tiedä,mutta on selaisia ihme oireita.Aina on jotenkin pää kipeä ja jotenkin sekava olo.ÄLÄ EDES HARKITSE ALOITTAMIASTA!!!!!!

      • General

        No, itse olen käyttänyt enemmän tai vähemmän satunnaisesti 13 vuotta. Välillä pitempiä jaksoja ja enemmän, välillä puolikin vuotta ilman. Aina kun rupeaa vaikutus loppumaan pidän pitemmän tauon. Hammmaslääkärin mukaan ei mitään vaurioita ikenissä. Se on ihan henkisestä kantista kiinni jääkö koukkuun. Nautintoaineista aivan parhaimmasta päästä.


    • Okkkkkkkkkkkkkkk

      Ne pää kivut o niksat jos et tienyt

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe