KAUPAT

kaupat <->

Uutiset | Kotimaan uutiset

Huolimattomuus huijaa kuluttajaa:
Alehinnoittelu ei päädy aina kassalle asti
Sunnuntai 26.05.2013 klo 15:25
Hinta on kassalla joskus ilmoitettua korkeampi.

Hyllyyn merkitty alennus ei aina päädy kassan tietoon. MARKKU HAAPIO
Olet tarttunut kaupan hyllyssä ilmoitettuun hintatarjoukseen. Kassalla vingutat korttia, ja tarjotun kassakuitin heität liukuhihnan takaiseen roskikseen. Ei kannattaisi. Vilkaisu kuittiin kenties kertoisi sinun maksaneen yli luvatun hinnan.

Isoissa marketeissa vilisee ”Osta enemmän, maksa vähemmän”-lipareita, alehintoja ja miinusprosentteja. On hyvä asia sinänsä, että entistä keskittyneempi kauppakin kokeilee hintajoustoa kysynnän lisäämiseksi.

Hintatarjous on kuluttajakaupassa yhtä kuin sopimus, jonka tulisi päteä myös rahastettaessa. Näin ei aina ole, kun tietoa hinnan alennuksesta ei ole koodattu kassajärjestelmään. Asian valvonta on näin vain valppaiden kuluttajien varassa.

Onneton kassaneiti joutuu pahaan välikäteen asiaa setvittäessä. Ruuhka-aikana kassajono venyy, kun soitellaan takahuoneisiin ja korjataan kuittia. Pahimmassa tapauksessa äkäinen asiakas sättii ongelmaan syytöntä työntekijää.

Valpas asiakas puolestaan joutuu vihaisten katseiden kohteeksi tai joutuu palaamaan kauppaan ja uhraamaan aikaansa asiakaspalvelun jonossa kenties muutaman sentin ja periaatteen vuoksi.

Viranomaisvalvonta ei ulotu kassalle

Hintojen oikeellisuutta valvovat aluehallintovirastot eli avit.

- Meille asti valituksia virheellisistä hintamerkinnöistä tulee harvakseltaan, koska asiat yleensä selvitetään kaupassa. Valvomme kyllä hintamerkintöjen säädösten mukaisuutta, esimerkiksi yksikköhintojen ilmoittamista, sanoo Itä-Suomen avin tarkastaja Olavi Juutilainen.

Hänen mukaansa virastolla ei ole resursseja tehdä koeostoksia tarkistaakseen hinnan pitävyyttä myös rahastustilanteessa.

- Meitä tarkastajia esimerkiksi Itä-Suomessa on vain kolme, ja joudumme keskittymään haastavimpiin tapauksiin, esimerkiksi huoltoasemiin ja varaosaliikkeisiin.

Juutilainen kehottaa asiakasta aina tarkistamaan kuitin. Hänen mielestään kaupan puolelta olisi kohtuullista hyvittää virheestä aiheutuneet kohtuulliset matka- ja muut kulut asiakkaalle.

Lakimies: Ei ekstrahyvitystä

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon virhehinnoista tulee tietoa säännöllisesti, mutta harvakseltaan.

- Kun kärry on täynnä tavaraa, kuka enää kassalla muistaa yksittäisen tuotteen hintaa hyllyssä, arvelee ilmoitusten vähäisyyttä viraston lakimies Mika Hakamäki.

Hän on kuitenkin myös itse törmännyt ongelmaan kassalla ja pitää huonona selityksenä sitä, että alennettua hintaa ei ole ehditty koodata kassajärjestelmään.

- Valitettavasti laki ei velvoita kauppiasta antamaan mitään ekstrahyvitystä, jos asiakkaalle koituu ylimääräistä kulua tai vaivaa asian oikaisusta, Hakamäki sanoo.

Kuluttajansuojalaissa joka tapauksessa kielletään ostopäätökseen johtavat harhaanjohtavat tiedot, joita ilman kuluttaja ei tarjoukseen tarttuisi. Pykälän rikkomisesta ei kuitenkaan yleensä koidu rangaistusseuraamuksia.

Näin huolimaton hinnoittelu tekee kaupalle tiliä, kunnes joku tarkkanokka keksii siitä valittaa.

STT

38

941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myyjä

      kiireessä unohtuu

      • huuuhaa

        Niinkö?


    • ............

      On se kumma, että vain Anjalankoskella tällaista tapahtuu.

      • iiiito

        Niin eihän Anjalankoskea ole olemassakaan


      • cicibn

        tapahtuuko?


      • mieoonkotkastamutta
        iiiito kirjoitti:

        Niin eihän Anjalankoskea ole olemassakaan

        Anjalankoski on olemassa ja sillä siisti käyttäkää vain niitä entisten Kuntienne nimiä yhä edelleenkin niin tietää mistä PÄIN Kouvolaa olette.


      • niih3
        cicibn kirjoitti:

        tapahtuuko?

        K-Marketissa päivittäin


      • Suomenmieli
        mieoonkotkastamutta kirjoitti:

        Anjalankoski on olemassa ja sillä siisti käyttäkää vain niitä entisten Kuntienne nimiä yhä edelleenkin niin tietää mistä PÄIN Kouvolaa olette.

        Hyppää koskeen! ANJALA/SIPPOLA


    • 3456234

      Kaikenlaista keinottelua

    • kuitti

      oo-koo kuitit mukaan ja kuittien tarkistus.

    • <<<<<zzzzzz

      " Huolimattomuus huijaa kuluttajaa"

    • myöskotkassasalessa

      Kyllä tätä tapahtuu muuallakin kannattais kassa kuitti tarkastaa jo heti kaupassa kun tavaroita pakkaa hyvin yleistä on että alennus hinnat ei tule .Tämä on muuten totta

      • huon muisti

        Sen lisäksi, että ale hinnat jätetään koodaamatta kassoihin niin samaa tapahtuu myös vaakojen kohdalla.


    • sopimus=!

      "Hintatarjous on kuluttajakaupassa yhtä kuin sopimus, jonka tulisi päteä myös rahastettaessa. Näin ei aina ole, kun tietoa hinnan alennuksesta ei ole koodattu kassajärjestelmään. Asian valvonta on näin vain valppaiden kuluttajien varassa."

    • Marianne18

      Tähän on törmätty useasti Kouvolan kaupoissa käydessä. Alehinnat eivät ole koodattuja kassoille mutta jos tuon virheen nyt itse on huomannut niin kyllä aina on korjattu mukisematta.

      • Kuponkitarjoukset

        Taitaa olla K-ketjun toimintaa. Myös kotipitsan kuponkien kanssa kannattaa olla tarkkana. Pari kertaa on yritetty ottaa ylihintaa kun on useamman pitsan ostanut kerralla. Myyjä syötti ostokset kahteen kertaan tarkistaakseen lopputuloksen ja lopulta laski taskulaskimella. Rahat sai kyllä takaisin mutta varmaan menee monelta huomaamatta.


      • kai.kai
        Kuponkitarjoukset kirjoitti:

        Taitaa olla K-ketjun toimintaa. Myös kotipitsan kuponkien kanssa kannattaa olla tarkkana. Pari kertaa on yritetty ottaa ylihintaa kun on useamman pitsan ostanut kerralla. Myyjä syötti ostokset kahteen kertaan tarkistaakseen lopputuloksen ja lopulta laski taskulaskimella. Rahat sai kyllä takaisin mutta varmaan menee monelta huomaamatta.

        Kyllä taitaa samaa olla myös S-ryhmässä.


    • näin hyvä!

      En ole huomannut, että Lidissä olsi vastaava tapahtunut. Aina on kassa ja kassan yhteydessä oleva vaaka antaneet tuotteille oikean hinnan. Koodaukset tehdään asiallisesti ja oikein. Näin ei muilla kaupoilla aina ole.

      • äläöppll

        Siellä ei koodaukset " kiireessä unohdu."


    • zxzxzxkkij

      Saa ne kaupat olla huolimattomia.

    • Tyhjiä kauppoja

      MYLLYKOSKEN "pääkadulla", eikä asemaa (VR).

    • pykälät

      ketkujen metkut lihottavat kaupan tiliä, ja keventävät asiakkaiden tilejä

      • en hyväksy

        Euro tuhannelta asiakkaalta on tonni ylimääräistä kaupanhoitajan taskuun.

        Onko se paljon vai vähän asiakkaan kannalta ?

        Luottamuksen voi menettää vain kerran.


    • ääääääääää

      voi paha

    • bbbashjfllvpsl

      Eikö kauppojen pääpanppujen pitäisi kehitellä myynnin menestymiseen keinoja, eikä niin että tavallinen myyjänmössykkä kehittelee outoja keinoja.

    • Suomenmieli

      Ympyrän ja ympäristön yhdistyttyä sutelan prisman hintavirheet ainakin kymmenkertaistuivat. Ehkä yhteensattuma, mutta itse uskon aina todennäköisyyksiin.

      • toistuu

        Jos hintavirheet ovat toistuvia ja huomautuksista huolimatta tilanne ei muutu niin heittää järjettömän suuren epäilyksen siihen suuntaan, että kassa/vaaka virheet olisivat vahinkoja.


      • Suomenmieli
        toistuu kirjoitti:

        Jos hintavirheet ovat toistuvia ja huomautuksista huolimatta tilanne ei muutu niin heittää järjettömän suuren epäilyksen siihen suuntaan, että kassa/vaaka virheet olisivat vahinkoja.

        ..... ja taas kerran neuvonnan kautta! Edellisestä olikin jo melkein kaksi viikkoa (prisma). Hokasin vasta nyt, että kassan virheitä (jotka harvinaisempia ja vain asiakaskohtaisia) pyydetään aina anteeksi, mutta suurempia mokia jotka kertautuvat monelle asiakkaalle ei.(moni maksanut huomaamattaan korkeampaa hintaa). Paska valuu todellakin VAIN alas.


    • pate-.

      onhan noihin hintavirheisiin törmätty

    • tieto*

      "Huolimattomuus huijaa kuluttajaa." Sen lisäksi, että "hyllyyn merkitty alennus ei aina päädy kassan tietoon," niin aina EI myöskään "hyllyyn merkitty alennus" päädy vaakojen tietoon.

      • Tehdaslainen

        ===== & Töissäkäyvänä se on aina olevinaan niin tavattoman kiire, eikä tässä ole tullut seurattua vaakojen hintalappuja eikä liiemmin kassakuitteja, sitä vaan sokeasti luottaa.
        =====& Nyt parannan tapani, ja varaan hitusen aikaa tarkastaakseni nuo lippuset ja lappuset.


    • nikenakke

      todellakin, todellakin, todellakin, todellakin,,Aiiivan.

    • Kassakuitti haitat
    • oioi

      Ihana Nainen taas lidlissä. Ilman pikkareita.

    • ==00000===

      Vartijapomo paljastaa: Takaoven kautta pöllitään eniten
      Suomen Myymäläturvan toimitusjohtaja Mikko Hyvärinen.

      Myymälävarkaudet ovat iso ongelma, mutta yrityksille kertyy vielä suurempi hävikki henkilökunnan rikoksista. Suomen Myymäläturvan toimitusjohtaja Mikko Hyvärinen toteaa, että takaoven kautta viedään moninkertaisesti verrattuna myymälävarkauksiin ja -näpistyksiin. Sisäisissä rikoksissa tekijöinä ovat yleisimmin naistyöntekijät.

      –·Etenkään pienissä yrityksissä ei mielletä tarpeeksi hyvin, että rikollisia on myös omassa henkilökunnassa.

      Kierre lähtee yleensä hyvinkin pienestä. Ensin lainataan kassasta ja maksetaan summa takaisin tilipäivänä, jos pystytään.

      –·Usein näihin tapauksiin liittyvät riippuvuudet. Jollakin alkoholi, toisella huumeet ja joku on jäänyt koukkuun shoppailuun. Aluksi anastetaan pikkusummia ja kun huomataan, ettei siitä jää kiinni, summat kasvavat.

      Hyvärinen kehottaa esimiehiä seuraamaan kassajärjestelmien tuottamaa tietoa.

      –·Ihmiset luulevat, että kassajärjestelmiä voi huijata, mutta kyse on ennemmin siitä, että esimiehet eivät ehdi tai osaa tulkita tietoja.

      Hyvärisen mukaan ketjukauppiaat ovat pieniä kauppoja paremmassa asemassa, koska ketjuilla on omat riskienhallintayksiköt, jotka kouluttavat kauppiaita ja ohjaavat valvonta-asioissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5728
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3515
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1370
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe