Sao Miguelin sää

Pallontallaaja

Kesäkuun puolivälissä koittaa Azoreiden matka. Minkälaista säätä siellä on nyt pidellyt? Onko tuuli ollut viileää meren vielä lämmitessä? Internetin sääsivustot näyttävät kaikki erilaisia lukemia. Voikohan tuonne edes ennustaa luotettavasti paria päivää laajempaa sääjaksoa, kun vaihtelu voi olla suurta.

3

350

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sää São Miguelin etelärannikolla, jossa Ponta Delgada sijaitsee, vastaa ympäri vuoden jonkin asteista Suomen kesäsääta. Vuotuinen lämpötilahaarukka on 11 C (yön keskimäääräinen minimi lämpötila helmikuussa - 25 C (elokuun keskimäääräinen maksimi päivälämpötila). Kesäkuun vastaavat luvut ovat runsaat 15 C ja vajaat 22 C. Kesäkuun on vuoden 4. lämpimin kuukausi elo-, heinä, syyskuun jälkeen. Lokakuu on melkein yhtä lämmin kuin kesäkuu.

      Azoreiden ilmastolle ovat tyypillistä pienet lämpötilaerot eri vuodenaikojen ja vuorokauden aikojen välillä. Lämpötilat ovat vakaat eikä niissä ole merkittäviä vuosittaisia heittoja, ei ainakaan sellaisia, joilla matkailijoille olisi merkitystä. Paikallinen asukas toki huomaa jo 1-2 C eron. Sademäärät ja pilvisyys sen sijaan vaihtelevat enemmän vuositasolla. Kuluneen vuoden lopputalvi ja alkukevät ovat olleet keskimääräistä huomattavasti sateisempia ja pilvisempiä.Viimeksi kuluneen kolmen viikon aikana saariryhmän yllä pn pysynyt paikallaan korkeapaine, johon on kuitenkin liittynyt virtauksia, pilvisyyttä ja heikkoja sadekuuroja. Klo 14 mitatut päivälämpötilat ovat olleet luokkaa 17-18 C. Vain muutamana päivänä on mittarin lukema kohonnut 19 tai 20 C:een. Nämä lukemat eivät vielä merkittävästi poikkea pitkän aikavälin (30 v) keskimääräisistä lämpötila-arvoista. Psykologista merkitystä ainakin paikalliselle asukkaalle lienee sillä, että ei olet ollut ainuttakaan todella kaunista aurinkoista päivää, joka olisi kertonut vuodenajan kohta muuttuvan. Virallisesti kesä Azoreilla ja Portugalissa alkaa kesäpäivän seisauksesta

      Vaikeinta Azorien sään ennustamisessa lienee juuri pilvisten ja aurinkoisten jaksojen ennustaminen. Ongelmia aiheuttaa myös matalapaineiden/saderintamien liikkumisnopeuden ennustaminen.

      Azorien ilmaston keskeinen tekijä on ilman suhteellinen kosteus, joka liikkuu ympäri vuoden keskimäärin lukemissa 70-90 prosenttia, mikä Azorien lämpötiloissa saa ilman tuntumaan lämpimämmältä kuin asteluku antaisi olettaa.

      Minun lähteeni säähän on Portugalin ilmatieteen laitos, IPMA http://www.ipma.pt/pt/. Meillä on täällä sen oma osasto, jonka meteorologit kertovat saariryhmän säästä joka ilta klo 19.55 Azorien omalla TV.kanavalla RTP Açores. Minulla on merkintöjä päivittäisestä säästä vuodelta 2008 lähtien. Ennuste annetaan päivittäin kolme päivää eteenpäin. Pitemmän ajan ennusteet laatinee tänä päivänä pitkälti tietokone tiettyjen parametrin perusteella ilman merkittävää meteorologin panosta.

      Se miten sään kokee, on pitkälti kiinni odotuksista. Pohjoisessa asuva hakenee lämpöä ja aurinkoa. Onko tuuli kylmää/viileää, on tiettyyn määrään saakka subjektiivinen kokemus. Ponta Delgadassa en ole koskaan kokenut tuulta mitenkään erityisen kylmäksi, en etenkään kesäaikaan. Minun ikäisen paikallisen asukkaan tavoitteena ei ole panna päälle vaatetta mahdollisimman vähän vaan rittävästi, jotta ei tule vilu. On helppo pukea kun koskaan ei ole todella kylmä eikä kuuma.

      Korkeammilla, jo muutaman sadan metrin korkeudessa (esim. Sete Cidades, Nordeste, Lagoa do Fogo) , on huomattavasti viileämpää ja tuulisempaa kuin São Miguelin eterannikolla, joka saren aurinkoisin, vähasateisin ja lämpimin seutu. Saaren pohjoisrannikko on etelärannikkoa tuulisempi ja sateisempi. Vaikka São Miguel on suhteellisen pieni saari, pilvisyys, sumuisuus ja sateisuus sen eri osissa saattavat vaihdella huomattavasti samankin päivän aikana.

    • RistoML

      Azoreiden keskimääräinen sää on kesäkuussa lähes ihanteellinen, ei liian kuuma eikä kylmä. Tämän uskallan parin reissun kokemuksella sanoa. Päivälämpötilana noin 20-24 astetta on suomalaiselle erittäin sopiva. Noissa lämpötiloissa jaksaa vielä liikkua runsaasti ja tehdä jotakin. Sadepäivätkin alkavat olla kesäkuussa aika harvassa.

      Mahtaakohan syys- ja lokakuun sää olla lähelle samankaltaista? En ole koskaan loppukesän/alkusyksyn aikana käynyt.

      • Azoreiden sää on varsin vakaa. Siitä huolimatta matkailijan kokemus on aina satunnainen. Kesäkuussa, vähintään juhannukseen saakka, saattaa sataa vielä aivan reippaasti. Sen lisäksi, sää voi olla kosteaa, sumuista pilvistä. Meillä puhutaankin täällä juhannuksen sumuista (neblinas de São João), jonka ilmiön muistan kokeneeni viimeksi vuosi sitten. Joinakin kesinä pilvisiä kausia sattunut myös heinä- ja elokuussa. Kuten olen yllä kertonut, vähiten vaihtelevat lämpötilat. Toistan jälleen kerran, että Azoreilla ei ole koskaan todella kuuma eikä kylmä. Täällä lämpötilat ovat Euroopan tasaisimmat, niin vuodenaikojen kuin yön ja päivänkin välillä, ja vastaavat ympäri vuoden vähintään jonkinasteista Suomen kesäsäätä.

        Syksyllä sademäärät kasvavat, mutta vuosien välillä on esim. yllä mainitujjen kuukausien sademäärissä eroja. Syyskuun keskimäääräinen sademäärä on 86 mm, lokakuun 112 mm. Vähäsateisin on tilastojen valossa heinäkuu, 29 mm. Nämä luvut ovat pitkäaikaisia keskiarvoja Ponta Delgadasta, jonka vuotuinen sademäärä on noin 1000 mm.

        Jälleen kerran muistutan matkailijaa siitä tosiasiasta, että ilman säännöllisiä riittäviä sateita Azorit eivät olisi vihreät ja vehmaat ympäri vuoden. Jatkuva vihreys ja ikuinen aurinko ovat yhteensovittamattomia. São Miguelilla ei ole muutamaan viikkoon satanut kunnolla eikä kymmenen päivän ennuste vielä lupaa sadetta. Tienvarsipenkoilla vihreys alkaa jo kadota. Puutarhoja joudutaan jo kastelemaan.

        Lopputalvi ja alkukevät olivat keskimääräistä sateisempia. Tämä kosteus on ainakin maan pintaosista kuiotenkin jo haihtunut.

        Uv-säteily on tällä hetkellä korkea, luokkaa 5-10 klo 11 ja 16 välillä. Joten suojatkaa ihonne, myös pilvisellä säällä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 131
      3787
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      97
      3439
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2478
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1714
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1436
    Aihe