Älä ota kesäkissaa lapselle!

huomio

Helsingin eläinsuojeluyhdistys on huolissaan Suomessa yhä voimissaan olevasta kesälemmikki-ilmiöstä.

"Erityisesti ilmiö tunnetaan kesäkissa-ilmiönä, mutta HESY:n mukaan kesälemmikiksi voidaan ottaa myös muita eläimiä.

Aloite lemmikin hankkimiseen tulee yleensä lapsilta, ja HESY muistuttaakin, että vastuu lemmikistä on aina täysin perheen vanhemmilla.

Kesäkissoja vastaan on kamppailtu jo vuosikymmenien ajan, ja silti valistus ei tunnu purevan, vaan kesäkissoja otetaan edelleen.

– Ilmiön taustalla ovat lomailijat, jotka ottavat lapsilleen kissanpennun mökkeilykauden ajaksi läheisestä maalaistalosta. Jos ulkoilevaa kissaa ei löydetä kotiinpaluun koittaessa, se saatetaan jättää mökille. Kissoja jätetään mökkimaastoon myös tahallaan, toteaa HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Luukkainen muistuttaa, että kesälemmikin hylkäys on myös äärimmäisen vahingollinen esimerkki lapselle. Lapsi ei hänen mukaansa opi vastuunkantoa, jos vanhemmat hylkäävät eläimen loman lopuksi luontoon. Rakkaan lemmikin hylkääminen aiheuttaa lapselle myös paljon mielipahaa.

Monet kuvittelevat, että esimerkiksi mökille hylätty kissa pärjää vallan mainiosti luonnossa omillaan. Näin ei ole, vaan usein eläin kokee hitaan ja tuskallisen kuoleman, nälkään nääntymisen tai paleltumisen seurauksena. HESY muistuttaakin, että eläimen heitteillejättö on rikos ja julmuutta eläintä kohtaan.

Mökkiläiset saattavat törmätä myös pihapiirissä pyörivään kulkukissaan, jonka ruokkimisesta voi tulla tapa. Jos tällaiseen toimintaan ryhtyy, on sitä jatkettava myös talven tullen. Vaihtoehtoisesti kulkurin voi toimittaa myös lähimpään löytöeläintaloon.

- Ruokintaan ja hoivaan tottunut eläin ei selviä talvesta ilman ihmisen apua, Luukkanen selventää."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288570870139.html

2

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jonn2

      No, turhaa on huolehtia niin paljon jonkun katin elämästä. Tärkeämpää on kuitenkin ihan muut arvot. Enymmärrä miksi kysymys herättää niin suuria tunteita. Ne ovat kuitenkin vain älyttömiä eläimiä.

    • Vet3

      Asiaa. Älä ota eläintä jos et aio pitää siitä huolta. Kesän jälkeenkin.

      Eläin ei ole pyytänyt päästä ihmisen luokse. Ihminen on sen itse päättänyt ottaa lemmikikseen ja siten vastuussa siitä.

      Se kuka ei ymmärrä että eläinkin on elävä olento, oikeutettu hyvään elämään, on täysin hukassa oleva, tunnekylmä pölvästi.

      Ihminenkö luomakunnan herra? Ehkä, mutta eläimistähän mekin polveudumme. Evoluutioteorian huomioiden emme ole mitenkään täysin erillämme muusta eläinkunnasta. Tämä tietysti tietyiltä osin mielipidekysymys uskonnon huomioiden. Mutta sekin neuvoo pitämään heikommista huolta.

      Vahvemmat syövät heikommat, näin se luonnossa menee. Mutta luulisi että me joilla aivot ovat kehittyneet, voisimme tehdä järkevämpiäkin päätöksiä. Jos ei tähän pysty, ei juuri eroa älyllisesti siitä kissasta jonka luokseen ottaa ja heitteille jättää.

      Se ken ajattelee että eläin on vain eläin, ja sen voi halutessaan heitteille jättää, olkoon ylhäisessä yksinäisyydessään ilman eläimiä. Sen vapauden me eläinrakkaat toki teille suomme. ;) Kukaan ei pakota ottamaan kesäkissaa.

      Toki olen sitä mieltä että maailmassa on suurempiakin kynnyskysymyksiä, mutta miksi tehdä tyhmiä tekoja pienemmissäkään jos sen voi välttää? Pienestä se suurikin kasvaa ja sentissä on euron alku.

      Hyvät teot rakentavat maailman, eivät välinpitämättömät ja itsekkäät, vaikka se hetkellisesti tällaisille persoonille voikin siltä näyttää. jonn2, onnea valitsemallasi tiellä! Toivoa sopii ettet itse joskus ole yhtä heikossa asemassa kuin kesäkissa. ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      86
      4559
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3978
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2531
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      197
      1555
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1065
    Aihe