Detroit, kuin pommin jäljiltä...

Joonas Tukiainen

Kävin viikonloppuna ensimmäistä (ja toivottavasti viimeistä) kertaa Detroitissa. Tässä hieman matkakertomusta:

75-tietä Ohiosta Detroitia kohti pohjoiseen ajettaessa tulee vastaan MASSIIVISET teollisuusalueet (öljynjalostamo?, Fordin tehdas ja muuta) ja vähän sen jälkeen pääosin Latinojen asuttama Mexicantown. Kyseinen alue oli kaikkine graffiteineen ja ränsistyneine taloineen ihan tarpeeksi kulahtanut minun makuuni mutta mikään ei valmistanut minua siihen sekasortoon joka odotti itse keskus-Detroitissa.

Mitä lähemmäs keskustaa ajoi niin sitä enemmän alkoi näkyä hylättyjä taloja. Vastaan tuli kymmeniä kerrostaloja joissa ei ollut ikkunalaseja ja kaikki ikkunoiden reunamilla olevat seinänosat ihan seitsemänteen ja kahdeksanteen kerrokseen oli töhritty graffiteilla. Keskustasta hieman pohjoiseen (eli vasemmalla puolella) saattoi nähdä entisen rautatieaseman joka on massiivinen yli 10-kerroksinen rakennus jonka läpi näkee koska kaikki ikkunat on rikottu. Googlen kuvahaulla löytyy kuvia (detroit michigan central station) kyseisestä rakennuksesta joka on itsessään jonkinlainen symboli kaupungin rappeutumiselle.

Itse keskusta on kuuluisa kokoelmastaan ennen toista maailmansotaa rakennettuja pilvenpiirtäjiä joista monet ovat arkkitehtuurin mestariteoksia. Kerrostalojen lomassa katutason yläpuolella kulkee People Mover -juna johon kukaan ei taida uskaltaa mennä; se näytti pyörivän kokoajan tyhjänä. Muuhun Detroitiin verrattuna keskusta on suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta se ei tarkoita sitä etteikö sekin olisi kuin ydintuhon jäljiltä. Graffiteja ja rikkinäistä lasia riittää keskustassakin, ja olipa siellä myös palanut auto johon kukaan ei niin tuntunut kiinnittävän huomiota.

Nopeasti katsottuna arvioisin että noin viidesosa keskustan pilvenpiirtäjistä ja kerrostaloista on hylätty ja remontin tarpeessa. On jokseenkin surrealistista nähdä hieno Westin-hotelli ja siitä melkein seuraava kerrostalorakennus joka on hädintuskin pystyssä. Ihmisistä suurinosa näytti kodittomilta, prostituioiduilta ja/tai jengiläisiltä. Oli sielä muutamia turisteja ja vanhan koulukunnan valkoisia duunareita Tigers-huppareissaan mutta pääosin väestö oli mustaa ja ilmeisen epäsosiaalista. Poliisiautoja tai ambulansseja ei tullut vastaan yhtään koko turneen aikana.

Keskustan Renaissance Center-tornit olivat ihan vaikuttava näky. Et sellaista.

Jos kiinnostaa niin Youtubesta löytyy vaikka kuinka Detroit-aiheisia videoita, esim. hakusanalla detroit ruins.

16

2065

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1417

      Vuosia sitten matkustin junalla Helsingista Lahteen monen ulkomailla vietetyn vuoden jalkeen ja olin innoissani valmistautunut ihailemaan kevaista Suomen luontoa. En ollut uskoa silmiani kun nain mita sinne radanvarteen oli kasattu: romua ja rompetta, rakennusjatetta ja vanhoja autoja ja kaikki koristeltu graffiiteilla. Siina oli luonnonkauneus kaukana.
      Kylla sita Suomessakin osataan.

    • kaliforniaan

      Totta. Detroit oli 50-luvulle asti autoteollisuuden mekka, jonka jälkeen erinäiset tapahtumat hajoittivat talouden hiljalleen. Väestö on Detroitissa vähentynyt jatkuvast ja muun muassa sosiaaliset ongelmat lisääntyneet. Sen sijaan, että kiroaa kyseistä kaupunkia, kannattaa ottaa selvää, mistä ongelmat johtuvat. Lisäksi kannattaa ottaa selvää ennen matkustusta mm. Youtuben ja muiden sivustojen kautta, minne matkustaa, esim. L.A.:ssa löytyy muutama alue, jonne ei kannata turistien eksyä...

    • verner's

      Kertomuksesi olisi paljon mielenkiintoisempi, jos olisit tutkinut asioita vähän tarkemmin: 'Detroit, kuin pommin jäljiltä, mutta siitä huolimatta ...' Detroit on varsin ainutlaatuinen (Luojan kiitos!) ja erittäin tutustumisen arvoinen.

      Kaupunki oli yksi USA:n johtavista kaupungeista vielä 50 vuotta sitten, kunnes ongelmat alkoivat ja sen syihin kannattaa tutustua, kuten 'kaliforniaan' ehdotti. Loistokaudelta on paljon hienoa nähtävää, mainitsit jo pilvenpiirtäjät, lisäksi hienot teatterit (Fox Theater) ja konserttisalit, Detroit Institute of Art (yksi maan suurimmista ja merkittävimmistä taidekokoelmista), Ford ja Dodge perheiden historialliset kodit (museoina), Cranbrook (Eliel Saarisen johtama ja suunnittelema), Henry Ford Museum ja Greenfield Village, joiden kokoelmissa paljon maan ja maailman historiaan liittyvää jne.

      Nykyaikakaudelta ovat kasinot Greek Townissa, hieno Tiger's Stadium ja vieressä Ford Stadium, legendaarinen Joe Louis Arena,joen varren kävelyalue, Eastern Market, jne.

      Urheilusta innostuville on neljä ammattilaisurheiluseuraa: Red Wings (NHL), Lions (NFL), Pistons (NBA) ja Tigers (MLB). Belle Islella on moottoriurheilun ystäville kilpa-ajot.

      Fordin River Rouge tehdas on alansa huippuja ja siellä voi vierailla. Elokuussa on Woodward Cruise, joka on suurin tapaisensa tapahtuma maaimassa ja sinne tullaan ympäri maailmaa.

      Musiikin ystäville on mielettömästi tarjottavaa: Motown Museum, alkuperäisiä jazzklubeja, oopperaa, sinfonia konsertteja, Broadway showta, kaikenlaisia konsertteja ja esityksiä ympäri vuoden.

      Detroitissa on paljon tapahtumia ja mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä ja kaikessa on oma Detroit henki mukana, tänne pitää vain tulla ennakkoluulottomasti avoimella seikkailumielellä. People Mover'kin on aivan turvallinen ja matkustajat paljon siistimpiä ja mukavampia kuin esim. Helsingin busseissa.

    • sanni951

      Kiitti Joonakselle kertomuksesta;) Detroit ja Michigan ovat aina kiinnostanut minua täytyy kattoa noi youtubet.

    • Union Power in Acti

      Detroit julisti olevansa konkurssissa tanaan. Suurimpana syyna on ammattijarjestojen alyttomat palkat, korvaukset ja elakkeet. Kaupunki on vain 40% suurimmasta asukasluvustaan, eika se voi alyttomasti verottaa jaljella olevia asukkaitaan.

      • verner's

        Oikeassa olet. Syyllisiä ovat myös poliitikot, jotka ovat kasvattaneet kaupungin byrokratiaa, vaikka väkiluku on vain vähentynyt ja mainitsemasi 'public workers' ay:ten epärealistiset edut, jotka poliitikot ovat sopineet ongelmien/lakkojen välttämiseksi ja oman kannatuksensa takaamiseksi. Lisää soppaan vielä pormestari Kilpatrick (ja edeltäjänsä), joka on nyt vankilassa ja hävyttömästi varasti ja hyväksikäytti asemaansa. Kaupunginvaltuutetutkin ovat olleet toinen toistaan hullumpia, epärehellisiä ja täysin epäpäteviä asemaansa.

        Äänestäjätkin kantavat oman vastuunsa pitämällä tuollaista porukkaa jatkuvasti vallassa.

        Jäljellä olevasta noin 700,000 asukkaasta yli 30% on köyhyysrajan alapuolella, joten heitä ei paljoa veroteta.

        Jonkinlaista paluumuuttoliikettä on kuitenkin havaittavissa, vaikka sekin on vaikeata, sillä kaupungin peruspalvelutkaan eivät toimi hyvin. Positiivista kehitystä on kuitenkin tapahtumassa ja ehkä tämä konkurssi nopeuttaa sen tahtia.


    • Yutta&Yyrgi

      Suomenvaltion pitää kiireesti mennä pelastamaan Detroitilaispankkeja ja vakuudeksi pitää ottaa riittävä määrä kerrostalojen osakkeita.

    • pommin jäljiltä
    • Joonas Tukiainen

      Hieman updatea aiempaan viestiini. Olen nyt käynyt Detroitissa n. 10 kertaa ja nähnyt enemmän kuin ensivisiitillä.

      Greektown, vaikkakin rajoittuu parin korttelin alueeseen Monroe Streetillä, on ihan nasta paikka viettää aikaa, syödä pizzaa tai wingsejä ja katsoa baseball-peli isolta ruudulta. Muutenkin keskustassa on ihan eri lailla eloa niinä iltoina kun Tigers pelaa kotiotteluita.

      Red Wingsien NHL-peli Joe Louis Arenassa on myös hyvä tapa viettää aikaa Detroitissa.

      Cultural Center, eli kulttuurikeskus sisältää mm. Detroitin Taideinstituutin (Detroit Institute of Arts) ja Wayne State -yliopiston kampuksen. DIA sisältää ansiokkaan kokoelman sekä historiallisia artefakteja että maalauksia. Jos lipunmyyjälle sanoo asuvansa Waynen piirikunnan alueella niin sisään pääsee ilmaiseksi.

      Kävin myös tsekkaamassa Detroitin pormestarin virka-asunnon Manoogian Mansionin ulkopuolelta. Luulin itseasiassa että sitä ympäröivä alue olisi hieman paremmassa kuosissa kuin onkaan, töhryjä ja rojua oli sielläkin. Manoogianista pari taloa länteen samalla kadulla on Kid Rockin lukaali jonka tunnistaa parimetrisistä aidoista ja kokoelmasta Amerikan-lippuja.

      8 Mile Road on Eminem-leffan takia tuttu nimi monelle, mutta se ei itseasiassa ole sen kummempi kokemus, ihan normi tie jonka varrella on huoltoasemia, autokorjaamoja, hiussalonkeja, halpakauppoja ja vähän keskimääräistä suurempi määrä strippiklubeja (joista jokainen on tietysti Detroitin puolella).

      Kun kääntyy 8 Mileltä kohti keskustaa Gratiot Avenuelle niin sitten matkan varrella tulee vastaan räppäri jos toinenkin. Suurin osa tien varren liiketiloista ja asunnoista oli laudoitettu ja tyhjillään. Monet olivat palaneet. Töhryjä ja roskaa kaikkialla. Kadunvarret täynnä kaikenlaisia huppumiehiä. Floridassa ammutulle pikkuhuligaanille Trayvon Martinille omistettua muraalia oli vaikea olla huomaamatta.

      Jotkut idiootit ovat keksineet että jos vaahtosumuttimen täyttää maalilla niin siitä saa massiivisen spray-pullon jonka avulla voi tehdä sekunneissa massiivisia töhryjä jotka näyttävät vähintäänkin karmeilta.

      Kävin katsomassa myös Packard-autotehtaan raunioita. (kannattaa tsekata http://www.freep.com/interactive/article/20121202/NEWS01/120823062/The-Packard-Plant-Then-now-interactive-comparison-photos )
      Hädin tuskin pääsin autosta ulos kun jo ensimmäinen cräck-head tuli tarjoamaan kiertueopas-palvelujaan, pientä palkkiota vastaan tietty. Itse tehdasalue oli kuin suoraan Tsernobylistä, vaikka mitään ydinräjähdystä siellä ei olekaan tapahtunut.

      Yleisesti ottaen Detroit on kokemuksena aivan erilainen kuin useimmat muut Yhdysvaltain suurkaupungit, koska siinä missä muissa kaupungeissa voi halutessaan välttää näkemästä kurjuutta ja tuhoa, Detroitissa se ei onnistu.

      • verner's

        Joonas, jatka vain vierailujasi, sinulla on vielä paljon näkemättä. Kevään ja kesän tullessa on kiva tutustua paikkoihin ulkona ja konsertteja ja tapahtumia tulee vain enemmän.

        Katsotaan mihin tämä uusi pormestari, Mike Duggan, pystyy. Ensimmäisien kuukausien perusteella hänellä on oikeat otteet ja positiivinen 'can do' asenne.


    • 987

      Hei Joonas,
      mika sinua sitten on vetanyt Detroitiin 10 kertaa?

      • Joonas Tukiainen

        Mikä milloinkin, lätkäpeli, työhaastattelu, konsertti, yleinen hengailu ja seikkailu. :)


    • <<<

      OIS UPEETA JOSKUS MATKATA DETROITTIIN < JA JOPA OPISKELLA SIELLÄ

    • JoonasTukiaisen fani

      No tee unelmistasi totta ja lähde Detroitiin!!

      Sitten kun ekan kerran tulee cräck-head niggojen ykkösketju Peanut, Ray Ray ja Pookie vastaan niin taatusti tulee äitiä ikävä.

    • <<<

      EN MÄ SINNE MUT GMÄN TEHTAILLE OIS KIVA MENNÄ....

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      57
      753
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    9. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      618
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe