Miksi pelargoniat eivät kuki?

ei-viherpeukalo

Ostin vähän aikaa sitten pari pelargoniaa ja laitoin ne yhteen isoon ruukkuun molemmat, lisäsin myös multaa. Laitoin ruukun parvekkeelle, jossa osan päivästä on puolipilvistä ja osan päivästä aurinkoista. Nypin kuihtuneet kukat pois ja kasvelin. Olen odottanut että kukka alkaa kukkimaan enemmän, mutta ei siltä vaikuta. Mikä on vikana?

5

9239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pioni

      Pelargoni tykkää ahtaista oloista
      Jos on liian hulppea ruukku, alkaa kasvaa vartta ja lehtiä. Myös kastelun suhteen se on tarkka; multa siinä ahtaassakin ruukussa saa huoletta kuivahtaa ja sitten reilu kastelu ja kerran viikossa lannoitus. Viihtyy hyvin vaikka suorassa auringon paisteessa. Kuolleet kukat irrotetaan varresta vastakkaiseen suuntaan naksauttamalla.

      Olen muutama vuosi sitten hurahtanut pelargoneihin, haeskelen nyt kääpiön siemeniä. Jokusen harvinaisemman olen ostanut taimena, muttta siemenestä kasvatetut talvehtivat varmemmin kotioloissa.

      • ei-viherpeukalo

        Kiitos vastauksesta. Nypin kaikki kuihtuneet kukat ja nuput pois, eli nyt kasvi on viherkasvi. Laitoin vähän reilummasti lannoitetta. Saas nähdä että vieläkö tuo alkaa kukkia?


      • ei-viherpeukalo

        Muutama viikko odottelua ja pelargonia kukki reilusti, oli ruukun täydeltä kukkaa. Hoidin ohjeidesi mukaan eli annoin välillä kuivahtaa ja lannoitetta annoin reilulla kädellä. Vieläkin on kukkia vaikka olenkin leikellyt taas kuivuneita kukkia pois.


    • P. Lakka

      Kuihtuneen kukan varsi on taitettava pois, ei vain nyppiä itse kuihtuneita kukkia.
      Pelargonia ei kuki jatkuvaa syöttöä, uusien kukkavarsien ja kukkanuppujen kasvattaminen vie kasvilla aikaa. Ei se yleensä täysin kukaton ole, vaikka sellaistakin voi olla 1-2 viikkoa, se on ihan normaalia. Kun yksi kukoistus kuihtuu, toinen tekee aukeamista. Joskus niitä kuihtuu mont ayht'aikaa ja vastaavasti aukeaa yht'aikaa. Minusta pelargonia ei ole erityisen tarkka kastelusta. Ei sitä tietenkään saa uittaa vedessä eikä kiduttaa kuivuudessakaan.
      Pionilta kysyisin, mistä päin "maailmoja" hankit siemeniä vain ihan kotimaisista siemenkaupoista tai nettikaupoista (nekin siemenet on tietysti ympäri maailmaa) ? Montako eri pelargonialajia sinulla on ? Pelargonioitten "kerääminen" on vähän harvinaisempi kukkaharrastus, varmasti kiva ja mielenkiintoinen. Kodin Kuvalehdessä tai vastaavassa oli jokunen vuosi sitten juttu miehestä, jolla oli muistaakseni noin 170 lajia. Ihanaa hurahtaa johonkin kukkalajiin ! Tuossa mittakaavassa täytyy myös olla tilaa. Tämä herra olikin tehnyt vanhasta ulkorakennuksesta (entinen kanala ehkä) talvettamispaikan ja lisäksi hänellä oli vanhoista ikkunoista itse rakentamansa kasvihuone.
      Onnea Pioni uusien lajien löytämiselle ja alkuper. kysyjälle kasvatukseen.
      Pelargonioita on mielestäni ihan lian vähän lajeja esimerkiksi toreilla ja taimimyymälöissä, josta ihmiset ostavat taimena kesäkukkansa.

      • Pioni

        Kyllä tässä uusia kaipaakin! Viime yönä myrsky ja mylväys heitti terassin kaiteelta monta ruukkua kiveykselle ukkosen jyristellessä yli tienoon. Siellä sirpaleiden joukosta keräsin ehjimmät uusiin ruukkuihin.

        Ei muutenkaan innostuksesta huolimatta tämä pelargonihuraus ole mennyt ihan nappiin.
        Toistakymmnentä on vielä elossa, runsaasti kukkivat, voivat hyvin tuota viimeöistä lukuunottamatta. Mutta talvehtiessa kuoli useita. Menetin ruusunnuppu-, kääpiö-, tuoksupelargonit kaikki. Mutta en minä tästä luovuta.
        Kaikkein parhaiten omat kasvatit selvinneet talven kourista vaatimattomassa talvehtimispaikassaan. Siis siemenestä kasvatetut - tosin myös muutama ostotaimi, kaikkien nimiä en muista eikä uudelleen ruukutuksen jälkeen tullut laitettua nimilappujakaan...Siemenet on kaikki ihan kotimaasta hankittuja, osa puutarhaliikkeestä, osa marketeista, taimet samoin, Pukin puutarhasta suurin osa. Olivat muuten hurjan hyvät taimet!

        Kääpiöpelargoneja haluaisin siksi, etteivät ole niin rotevakasvuisia kuin nämä muut. Nytkin Mårbacka ja Avanti White ovat ulkona venähtäneet hurjiksi pensaiksi, 60-70 senttiset varret...mihin niiden kanssa talvella joutuukaan! Onneksi munankuoripelakuut ovat hennompia. Talvehtivat enkin hyvin.

        Nyt olisi aika siirtää kaikki huonetiloihin, sillä viileiden öiden jälkeen kasvin on vaikea totutella huonelämpötiloihin, siksi siirto pitäisi hoitaa viimeistään tällä viikolla. Kaikki kukkivat täyttä häkää, ovat raskaissa tertuissa, kepein tuettuna. Kun tuon ne sisään suihkun kautta, olohuone muuttuu kukkivaksi viidakoksi, ikkunan edustat ja amppelit täyttyvät kunnes syksy heittää varjonsa ja kukat ja lehdet alkavat lakastua. Ja sitten on aika leikata ja koettaa mahduttaa ne talvehtimaan ahtaalle hyllylle viileään. Lueskelen puutarhakirjoja, josko keksisin niksejä talvehtimisen onnistumiseen.
        Mutta ensin pesen ja siirrän kesän auringosta nauttineet perhoskämmekät keittiön ikkunalle, ne aloittivat vimmatun kasvun sateiden jälkeen!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe