Lapsikielteisyys

Tuohtunut äiti

Miten tuntuu että naapurit ja yhteiskunta ylipäänsä on nykyään entistä lapsikielteisempi?

Lasten pitäisi olla pikku-aikuisia, käyttäytyä aina hillitysti, hiljaisesti, sivistyneesti, järkevästi ja rauhallisesti, pukeutuakin kuin pienet mannekiinit. Totta kai toiset on otettava huomioon eikä sisällä tai pihalla saa remuta ja meluta miten sattuu, mutta tuntuu ettei leikeillekään ole tilaa.

Pihalle on ilmestynyt muutama kyltti: älä tallaa nurmikkoa (mitä varten se iso nurmikenttä siellä sitten on, pelkkää katselemista varten?).

Porraskäytävän seinälle ilmestyi meidän ja toisen lapsiperheen ovien väliin lappu, jossa kehotetaan lähtemään hyvissä ajoin matkaan, jotta lapset eivät melua ja tömistä rappukäytävässä. WTF?? Kyllä sen kuulee kun toinen lapsiperhe lähtee liikkelle, mutta eivät kyllä mitenkään ihmeellisesti melua. Mutta kyllä lapsen heleä ääni kantaa rappukäytävässä vaikka puhuisi rauhallisella äänellä.

Meillä hyssytellään lapsia kulkemaan rauhassa rappukäytävässä eivätkä melua mutta kai nyt rappukäytävässä saa hiljakseen jutella? Eikä 2-vuotiaan kävelytyyliinkään oikein pysty vaikuttamaan, kengän pohjat saattavat joskus vähän läpsyä kun kävelee itse portaat ylös. Vai olisiko pieni kannettava etteivät naapurit häiriinny?? Nykyään olen kieltänyt lapsia puhumasta rappukäytävässä ja portaatkin on noustava erittäin rauhallisesti kävellen, jotta töminää tulisi mahdollisimman vähän.

Lapset ovat mielestäni alkaneet stressaantua täällä. Elämä on kaikenlaista kieltoa ja ihan jatkuvaa hyssyttelyä. Jos uhmaikäinen joskus yltyy sisällä mekastamaan tai vauva itkee nälkäänsä vellituttipulloa odotellessa, niin kun hiljaisuus on taas laskeutunut, kolahtaa naapurin ovi rappukäytävässä. Asia on alkanut häiritä itseä siinä määrin että nykyään odotan jo oven paukahdusta. Ei pitäisi ehkä välittää asiasta, mutta ei voi mitään että se stressaa itseä.

Muutenkin täällä yhteisöllisyys on ihan hanurista. Naapureita ei paljon tervehditä. Nyökäytän joka kerta samassa taloyhtiössä asuville päätä tai tervehdin, mutta harvoinpa kukaan tervehtii takaisin. Ne ketkä tervehtivät, ovat pääasiassa niitä toisia lapsiperheitä, joita tässä taloyhtiössä ei kyllä montaa ole. Luulen että muut asukkaat ovat päättäneet savustaa lapsiperheet ulos. Siitäkin on ollut valitusta että lastenrattaa vievät pyöräkellarissa tilaa. Ei niitä nyt niin kovin montaa siellä ole. Ja auta armias jos pyöräkellariin uskaltaa viedä lapsen potkulaudan, sehän on jo suorastaan tilan ryöväämistä "järkevien ihmisten" pyöriltä ja suksilta!

Suunnittelemme muuttoa. Oikeasti olen sitä mieltä että pihalla pitäisi voida juoksennella ja vähän ilakoidakin, lapsuushan on riemukasta aikaa! Ja onko tuo nyt niin kamalaa jos lapsi riemuissaan päivän leikeistä pomppii portaat ylös? Huutamisesta ja remuamisesta en minäkään tykkää, mutta kai nyt lapsuus olisi sallittu?

Useissa kahviloissa tuntuu nykyään pätevän se kulttuuri ettei lapsiperheitä palvella kovin innokkaasti. Missähän päin Etelä-Suomea olisi kunta tai kylä, johon lapsiperheet olisivat tervetulleita? Sinne vois muuttaa heti. :) Maalle päin ollaan kyllä suuntaamassa, ollaan miehen kanssa saatu kaupungin humusta ja lapsikielteisyydestä tarpeeksi vähäksi aikaa.

Kokeeko kukaan muu samoin?

23

1054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jari-pekka5

      En usko että nykyään ollaan sen lapsikielteisempiä kuin ennenkään.
      Kasvatustyyli on vaan nykyvanhemmilla muuttunut(suurimmalla osalla) ja tämä "vapaa kasvatus" tuottaa aikamoisia jälkeläisiä.
      Saavat tehdä ja käyttäytyä miten haluavat,selviä rajoja ei ole.
      Uskon monenkin ihmisen pitävän pohjimmiltaan lapsista,mutta nämä pihalla
      vauhkona kiljuvat,kaupoissa ja syömäpaikoissa ym.huutavat ja ryntäilevät pikkunilkit kieltämättä ottavat päähän.
      Kasvattakaa lapsenne paremmin..opettakaa miten yleisillä paikoilla toimitaan yms. niin taatusti asenne lapsiinnekin muuttuu.

      • Sepis

        Ennen oli rauhallista meidän omakotitaloalueella kunnes tuli uusia taloja . Nämä uudet tulokkaat tuntevat toisensa. Jatkuvaa huutamista ja kiljumista katualueella. Jos pikkaisen menee sanomaan saa kovat haukut vanhemmilta takaisin. Että vapaata kasvatusta vain suositaan.Nyt ovat vuolleet meidän pihlajan kivellä kaarnaa irti.Ei näille kullanmuruille saa mitään sanoa.


    • on kaikenlaisia..

      En ole tähän itse törmännyt mutta muutama ystäväni on joutunut muuttamaan pariin otteeseen koska naapurit valittivat lapsista. Sen tiedän että on varmaan syytäkin mutta toisaalta.. Jos lapset eivät osaa käyttäytyä niin kyllä se on vanhemmista kiinni. NORMAALI lasten nauru ja leikkiäänet kyllä saavat kuulua päiväsaikaan ja minkäs sille voi jos lapsi on välillä kipeä ja itkee vaikka korvatulehduksen vuoksi tai jos jotakin sattuu.

      On myös ihmisiä jotka valittavat kaikesta;vaikka kusisit sukkaan niin joku tulee siitäkin sanomaan.

      Muutimme vuosi sitten uuteen kotiin ja aluksi hieman mietin että minkälaisia naapureita tässä on kun talossa ei ole yhtään lasta. Itselläni on kouluikäinen poika joka ei turhia metelöi ja on kohtelias. Yllätyin iloisesti kun naapurit tulivat tutuiksi ja sanoivat että onpa kiva kun on lapsikin talossa ja niin kohtelias pieni herrasmies.

      Pyöräkellariin ei todellakaan kuulu lastenrattaat,niille on yleensä omat paikkansa,taloyhtiön säännötkin jos sen sanovat.

      • kokemuksen suulla

        "Jos lapset eivät osaa käyttäytyä niin kyllä se on vanhemmista kiinni." Nyt tuo lause jaksaa naurattaa mutta ei olisi jaksanut naurattaa silloin 15 v sitten kun itse tuoreena äitinä oletin ja kuvittelin että "lapsethan käytäytyy niin kuin ne kasvatetaan ja tekee niin kuin vanhemmat sanoo". Ja hevon paskat. Kolmen lapsen äitinä voin sanoa että yksi tempperamenttinen lapsi on ollut sellainen että ei todellakaan ole ollut vanhemmista hänen käyttäytymisensä kiinni. : D
        Koska se oli tälle lapselle ihan "normaalia" pistää pienoinen härdelli ja itkuraivopotkut päälle vähän missä milloinkin ja missä tahansa ilman että siihen liittyi mitään nälkää, janoa, sairautta, kipua, yms. (ja tähän perään voisi luetella sata muuta syytä).
        Joten hänen luonne ja tempperamenttinsa oli sellainen että ei ollut mitenkään huomaamaton lapsena! Eikä oikeastaan vielä tänäkään päivänä - vähän tilanteesta riippuen. Nyt vain osaa jo vähän itse pidätellä itseään että missä tilanteessa ja missä paikassa voi käyttäytyä milläkin tavalla. Onneksi.


    • klshg

      Olen kohdannut vain lapsen vauva aikana tuota kielteisyyttä.
      Lapseni ei ollut suuremmin itkuinen yö aikaan, nukkui 22-05 alusta asti. Viideltä itki kunnes sain ruuan, oli vastikkeella eli meni 3-4minuuttia aikaa. Sain varoituksen ja lopulta häätöuhkauksen kun lapseni itki hiljaisuus aikaan :O
      Muutin itse pois kyseisestä talosta ennen kun olisin häädön saanut. Nykyisessä talossa on kaikilla lapsia joten ei valitusta lapsista ole tullut.

    • totuuden_koura

      Itse ainakin vihaan lasten kirkumista ja möykkäämistä, onneksi taloyhtiössämme ei ole pieniä kakaroita.

      • joka junaan

        Mä taas inhoan niitä kirkuvia vanhempia.Huh ku rasittaa ku koko piha raikaa,ku emäntä hellittelee vauvaansa.Voi kiesus mitä juntteja.Siitä sit kasvaa se kirkuva kakara ja äitee vielä joskus perässä huutaa et ei meidän poika vaan se naapurin Teuvo.Onneks muutimme pois ennen ku piltti kasvoi.


    • Helsingissäkin on

      Meillä täällä Oulunkylän kustaankartanon lähettyvillä on aivan mahtava asua lapsien kanssa. Joka pihan edessä kyltit "varokaa lapsia" jotta pihalla temmeltävät lapset eivät jäisi auton alle.Ja vielä portitkin, jotta se auto varmasti pysähtyy kun joutuu ne avaamaan ennen pihaan ajamista.

      Lapsiperheitä on paljon täällä, nurmikolla saa temmeltää ja on taloissa vaunukellari, ihan vaan lasten vaunuja varten. Sisätiloissa ei kyllä pahemmin mitään mekastusta kuulu, lapsien kanssa vietetään paljon aikaa ulkona. Lähellä on puistoja ja yksi iso Mäkitorpan puisto, jossa ainakin saa juosta ja ilakoida. Räyhääminen tms on tietty eri asia. Paljon vihreää näkyy kun ikkunasta kansoo ulos...

      Mutta aivan loistavaa aluetta,. Me kun muutettiin tänne n. vuosi sitten, niin naapuri tuli vastaleivottujen pullien kanssa tervehtimään nelivuotiaan tyttärensä kanssa. Ihanaa

    • Lapsi on lapsi

      Joo,olen törmännyt.Mun muksut käyttäytyy ihan ok.Mutta ollaan muutettu just kerrostalosta pois ton takia,kun ei muka mitään saanu tehä.Yks päivä oli joku koiran taluttaja-ukko huudellu muksuille,kun ne leikki metsässä et ne aina vaan roskaa sitä.No roskia siellä oli paljon,mut yhtäkään ei mun muksut sinne vieny.Nyt asutaan rivarissa,toisella alueella enkä mä viihdy täällä yhtään.Mä tykkäsin kun se edellinen alue oli niin rauhallinen ja pieni.Tosin niin sisäänpäin kääntynyt..Kaippa tähän tottuu,tosin väärin se on et meidän piti muuttaa,mutta ei vaan jaksettu enää.
      Ruotsissakin kuulema otetaan kahviloissa muksut ihan erilailla huomioon.Eikä tykätä huonoa vaikka ne juoksentelevat ja tutkivat asioita.Meillä on siinäkin asiassa opittavaa naapuri maasta.

      • sydänsydän-....

        no muuta vittu sitte sinne ruottiiN!


    • Ihme touhua

      "Porraskäytävän seinälle ilmestyi meidän ja toisen lapsiperheen ovien väliin lappu, jossa kehotetaan lähtemään hyvissä ajoin matkaan, jotta lapset eivät melua ja tömistä rappukäytävässä. WTF??"

      Tuo nyt on jo aika naurettavaa. Eikö se riitä, että laittaa vaikka rappuun yleisen ohjeen, että "liikuttehan rappukäytävässä hiljaa" tms. Aika yksityiskohtainen ohje ja suunnattu vain lasten vanhemmille...

      Ks kun eivät laita ohjeita kävelytyylistä, kengistä tms. "Ethän kulje korkokengillä, jotka kopisevat tai narisevilla lenkkareilla, läpsyttävillä varvassandaaleilla","ethän laahaa jalkojasi", "lähdethän bussiin ajoissa eli n. 6 min 20 s ennnen bussi lähtöä, että ei tarvitse juosta", "pidättelethän pieruasi ulos saakka" tms. Meitä on moneen junaan, tuo todennäköisesti on vain jonkun yksittäisen asukkaan tekosia. Voisihan naapurinne tulla sanomaan ihan suoraan, eikä laitella viestejä rappukäytävään. Mun yks työkaveri meni ainakin ihan suoraan sanomaan naapurille, kun tömisteli asunnossaan.

      2-vuotias on aika kevytkin, tuskin askeleista kauheasti ääntä lähtee? Kyllä kai nyt kerrostalossakin pitää hyväksyä normaalin elämisen äänet? Joita lapsen äänikin on. Itse en halua asua kerrostalossa, kun kaikissa paikoissa ei uskalla edes yskäistä tai vetää vessaa.

      • Ihme touhua

        Olen kyllä joskus asunut kerrostalossa ja ainoat mitä muistan äänistä oli jonkun känniläisen möykkäys rappukäytävässä, kun tyttöystävä tms. ei päästänyt sisälle. Ja joku pappa jolla oli huono kuulo kuunteli telkkaria täysillä. Ja erään pariskunnan kovaääninen riitely. Lapset ei ole häirinneet.


    • ....................

      Minun mielestäni lapsikielteisyys johtuu siitä kun nykyään on niin paljon lapsiperhe-elämästä täysin tietämättömiä ja vieraantuneita sinkkuja. Nämä ihmiset eivät osaa yhtään samaistua siihen minkälaista se perhe-elämä on. Puhumattakaan, että olisi realistista kuvaa vanhemmuudesta. Halutaan illat ja yöt mennä sinkkujen tapaan niin toki pitäisi päivälläkin olla hiljaista, että saa nukkua krapulaansa pois ;).

      Toisaalta ei voi mitenkään yleistää. Lapsiperheitäkin on niin moneen junaan. Toiset asettaa lapsille rajat, valvoo ja vahtii lasten tekemisiä ja toiset sitten taas ei. Vaikka jotkin yhteiset säännöt ei miellyttäisi niin kyllä ne pitäisi silti lapsille opettaa jos asuu kerrostalossa. Rivarissa voi olla jo vähän vapaammin, mutta kyllä sielläkin pitää ottaa toiset huomioon. Omassa rivarissani tosin eniten ongelmia aiheuttaa vanha pariskunta joka on aina valittamassa meille nuoremmille jostakin pienimmistäkin asioista.

      Tän kaiken vois kiteyttää yleiseen suvaitsevaisuuteen. Ihmisiä voi nykyään vaivata suvaitsevaisuuden puute ja siihen kuulu tietty myös lapsiperheiden hyväksyminen ja suvaitseminen osana ihan normaalia elämää.

    • hei vain

      Varmaan joka taloyhtiössä on näitä valittavia kyyliä, sehän nyt on aika yleistä.

    • Onhan näitä

      Aina on joitakin joiden mielestä lapset ei saa kuulua, näkyä eikä niistä saa puhua.

    • pokivatakatjapanokarjut

      Mun lapsuus oli mies-ja lapsikielteisyys. Vanhemmat haukku kersoja "perseriihen" rajaisiksi ja ryssä. "Se haisee paskalle ja kuselle. Ja vie kaikki rahat. Kun vielä joutuu vaivastaloon, niin kersat käy potkimassa "eläke tänne vanha kaappikello". Vanhoja vanhempia pidetään kumipäänä ja läskipää.

    • eilapsia

      Lapset ovat perseestä.

      • Ongelmaonaikuisten

        Eivät ikinä. Sieltä - ja sellaisia - ovat vain ja pelkästään aikuiset. Kuten itsekin kommentissasi todistat.


      • BiologianOppitunti

        Ei, kyllä ne lapset tulevat siitä etupuolelta.


    • löpp

      Yleensä melkein kaikki kieletään lapsilta

      • kksss

      • Musiikkiakinennemmin

        Olkoon kuka tahansa mitä mieltä tahansa ja haukkukoon lapsikielteiseksi mutta minä en ainakaan halua kuunnella toisten kakaralauman kiljuntaa, normaalit äänet ihan OK mutta heti alkaa ärsyttään jos desibelit nousee liian korkeiksi.

        Johonkin pitää päästä meluista maailmaa rauhaan välillä ja mihinkä jos ei omaan kotiinkaan pääse sitä pakoon.

        Miksi ei rakenneta sellaisia kerrostaloja jotka ovat ainoastaan lapsiperheille. Eläkeläisenä jos joudun yksiöön niin ei ole kiva kuunnella itkupotkuraivari lapsiperheitä seinien takana. Ei hyvä, kun laitetaan ihan eri elämäntilanteissa elävät sekaisin kun lapset ovat meluisimpia ja häiriintyneempiä kuin ennen sekä kaikkia vanhempia ei kiinnosta niiden kasvattaminen. Lapsilla on mielenterveysongelmia aina vaan enemmän joista ne tulevat kun rajat ja rakkaus puuttuu kokonaan. Lapsia on helppo tehdä mutta kaikkein vaikeinta kasvattaminen.


    • mävaann

      Tuosta lapsikielteisyydestä...itse huomaan (valitettavasti) ajattelevani ensimmäisenä "voi ei", jos lapsiperheitä tulee viereiseen pöytään ravintolassa tai julkisessa kulkuneuvossa. Tämä johtuu siitä, että en ihan täysin luota siihen että kaikki vanhemmat osaavat hoitaa eteen sattuvia tilanteita. Vika ei ole lapsissa, vaan heidän vanhemmissaan. Suurin osa perheistä käyttäytyy hyvin, mutta valitettavan usein on sitten niitäkin jotka eivät välitä tippaakaan lastensa tekemisistä. Ravintolassa saatetaan pitää kamalaa meteliä, juostaan vieraiden ihmisten pöytien alla leikkiautojen kanssa. Melkein saa pelätä, että kohta on joku mummo kumossa, kun 2v syöksähtää pöydän alta eteen. Ja laivojen buffetit...muistan yhden perheen, jonka 2 lasta piti järkyttävää meteliä koko illan, ja kaikenlisäksi heittelivät ruokaa ympäriinsä. Vanhemmat eivät saaneet mitään kuria lapsiinsa, jotka olivat n. 2- ja 5- vuotiaita. Yrittivät kyllä ja näki että heitä harmitti. Kaikki ympärillä olevat ihmiset olivat vaan hiljaa ja seurasivat touhua. 2 tuntia siinä mekastivat ennenkuin lähtivät. Mielestäni vanhempien pitäisi reagoida jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Sopia henkilökunnan kanssa, että vievät lapset hyttiin ja vanhemmat käyvät vuorotellen syömässä, esimerkiksi.

      Matkustan melko paljon kaukojunilla, ja pari kertaa on ollut sellaista menoa, että olen kesken matkan vaihtanut toiseen vaunuun. Toisella kerralla vieläpä lastenvaunuun, jossa oli rauhallisempaa vaikka oli monta lapsiperhettä. Tätä olen monesti ihmetellyt; Miksi niin usein lapsiperheet tulevat lasten kanssa ns. tavalliseen vaunuun, vaikka junasta löytyy leikkivaunu jossa on tilaa.

      Jonkun verran on myös kokemusta ongelmalapsista taloyhtiössä. Vanhempien rivitalossa yhden perheen lapset aiheuttavat koko ajan hämminkiä, kun lapset (5- ja 8 -vuotiaat) saavat olla keskenään pihalla. Jatkuvasti roikutaan pihalla olevissa pyykkinaruissa niin että ne venyvät ja pyykit roikkuvat maassa. Revitään istutuskukat yleiseltä pihalta ja ihmisten omista pihoista. Kerran menivät yhden talon asukkaan takapihalle kun olivat vkl:n poissa ja laittoivat ihan paskaksi sieltä kaiken polkupyöriä myöten. Kun sitten kiellettiin (naapurit siis) niin keksivät seuraavan "leikin": hakivat sateenvarjot kotoa ja heittelivät ja tökkivät niillä ihmisten autoja.

      Tässä vain muutamia esimerkkejä, mutta en ihmettele miksi ihmiset ovat varautuneita lapsiperheiden aikana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe